Jó-e a Spursnek az, ami most van?

Némi költőpénze van a San Antoniónak, de nem sok - kérdés, hogy felvetődik-e egy nagyobb csere gondolata Gregg Popovich-ékban, vagy marad ugyanaz a keret?

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: PelicansGrizzliesRocketsMavericks
Atlantic: KnicksCelticsRaptorsNets, Sixers
Pacific: LakersSunsWarriorsKings
Central: CavaliersBullsPistonsPacers
Southeast: HawksWizardsHornetsHeatMagic
Northwest: TimberwolvesThunderNuggetsJazzBlazers


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. A San Antonio Spurs megrekedni látszik, de vajon van-e egyáltalán tervben egy nagyobb átalakítás...


Elkezdi a szezont a Spurs ugyanazzal a csapattal, amivel az előzőt befejezte?

A PO-ban használt aktív rotációból Bryn Forbes, Derrick White, DeMar DeRozan, LaMarcus Aldridge, Jakob Pöltl, Patty Mills, Marco Belinelli és Davis Bertans is szerződéssel rendelkeznek, ahogyan Lonnie Walker, Dejounte Murray és Chimezie Metu is. A draftee-k közül Luka Samanic állítólag már most átjön Európából Pöltl mögé, az 1/29-en kiválasztott Keldon Johnsonnak még lehet helye a rosterben, de a második körben draftolt Quinndary Weatherspoonnak már kevésbé.

Az igazán fontos játékosok közül Rudy Gay-t kellene megtartani, és meg is van rá a pénz. A tavalyi, 8.4 millió dolláros fizetése 175%-át adhatja neki a San Antonio, de ennek bőven elégnek kell lennie - Gay jó szezon hozott le, a tripladobása és a pattanózása is hasznos játékossá teszi, de ettől még óriási ajánlatokra nem számíthat, a Spursben pedig van helye.


DeRozan vagy Aldridge távozik?

Ha Gay-t megtartja a gárda, akkor gyakorlatilag jottányit sem változik a csapat összetétele. Abban reménykedhet az együttes, hogy Murray jó formában tér vissza, így bízhat egy nagyobb belső fejlődésben, de az ebben az esetben sem változna, hogy a két sztár nem igazán felel meg a mai kosárlabda követelményeinek - DeRozan jó scorer, de se triplája, se védekezése, Aldridge pedig gyakorlatilag ugyanez egy fokkal hatékonyabb kivitelben. Ha valamit változtatni akar Popovich mester (márpedig az alapszakaszra jó volt az együttes, de a PO-ra sok kakaó nem volt ebben a keretben), akkor közülük kell valakit elpasszolni.

Más kérdés, hogy DeRozanékre mekkora kereslet lehet. Aldridge idén 26 millió dollárt keres, a következő idényéből csak 7 millió garantált, viszont a mai ligában nem tudni, hogy hol használnád jobban: négyes poszton, ahol spacinget nem ad, vagy ötös poszton, ahol kisebb kockázat, de nagyon messze van az igazán jól védekező magasoktól. DeRozannek van egy 27.7 milliós játékosopciója 2020/21-re, és bár játékra nem ér ennyit, annyira gyér lesz a felhozatal jövő nyáron, hogy még az is lehet, hogy kilép - ettől függetlenül játékban maximum az alapszakaszra jó, PO meccsek végjátékában kis túlzással pályán tarthatatlan.

Mindkét érintett spórolásra lehet jó egy-egy csapatnak - azok átvehetnék őket, akik semmit (capspace-t) vagy konkrét 1 éves szerződéseket adnak értük. Más kérdés, hogy RC Bufordék spórolás céljából valószínűleg egyiket sem cserélik el, teljesen testidegen lenne ez a lépés a Spurstől, értéket meg nem nagyon fognak kapni.


Gay helyett túl nagy impact játékos nem fog érkezni

Ha minden marad a régiben, tehát DeRozan és Aldridge sem távozik, Gay azonban máshova igazol, akkor 10 millió dollárja, illetve a kivételei lesznek a Spursnek igazolni akár egy hármast, akár egy négyest. Azért nem biztos, hogy Gay-t egyáltalán pótolni akarják egy kiscsatárral, mert lehet, hogy Walkerre nagyobb teher hárul, vagy előfordulhat, hogy Murray visszatérésével átalakul a csapat szerkezete, small-ball felé megy a gárda.

Cseremagas így is kell majd, mert nem életbiztosítás, ha Samanicra bízzák a cserecenter posztját. Több jól védekező magas is lesz majd a piacon (a szokásos Robin Lopez, Dewayne Dedmon, Ed Davis sort itt is fel lehet sorolni), de ha stretch négyes kell, aki szét tudja húzni a pályát, akkor akár Ryan Anderson, Mike Scott vagy Jared Dudley is szóba jöhet - sokkal nagyobb nevekre nem nagyon van pénz.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus