Jöhet az újabb tabula rasa a Cavsnél?

Közeledik a draft és a szabadügynökpiac, de előtte idén is végigvesszük a csapatokat, ki hogyan áll, mi várható tőle a nyár folyamán - ma elsőként a döntős, de jó eséllyel teljesen új korszak elé néző Cleveland Cavaliers kerül terítékre.

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: Phoenix SunsSacramento KingsLos Angeles Lakers, Golden State Warriors
Southeast: Atlanta Hawks
Souwthwest: Memphis GrizzliesDallas Mavericks


A Cleveland zsinórban négy döntőt játszott, amiből egyet meg is nyert, fennállása messze legjobb korszakát futatta LeBron James visszatérése óta, de nagyon úgy tűnik, hogy idén nyáron őrségváltás lesz, akkor pedig fel kell építeniük egy James nélkül is komolyan vehető csapatot, amire a 90-es évek eleje óta nem volt példa a klubnál.

A Cavs pénzügyi helyzete a 2018-as nyár előtt

És a hosszútávú táblázat a fizetésekről

A jelenlegi keret:
Hill - Smith - Osman - Love - Thompson
Clarkson - Korver - Hood (QO) - Nance - Zizic
White (TO) - Perkins (TO)

LeBron James nincs a listában, de nem véletlenül: ő akkor lép csak be szerződése utolsó évébe, ha véletlenül így oldják meg a cseréjét, tehát lényegében szabadügynök. A maradására a hírek és a logika szerint is nagyon kevés esély van: rettenetesen kevés a fejlődési lehetőség ebben a keretben, idős az állomány, miközben a keleti riválisok csak jobbak lesznek az idő előrehaladtával (Sixers, Celtics). Kosárlabda szempontok alapján ez a Cavs nem egy jó csapat LeBron körül, úgyhogy maradnak az érzelmi és az anyagi szempontok. Előbbi nyomósabb érv lehet, hiszen karrierje lényegi részét a Clevelandnél töltötte James, ott nőttek fel lényegében a gyerekei, Akronban született, az az otthona. A pénz kevésbé lesz valószínűleg szempont, tekintve a befektetéseit vagy éppen a Nike-szerződését. Lehetne ezt sokáig ragozni, de vajmi kevés esély van arra, hogy a Cavsnél marad James ezen a nyáron is. Márpedig ha lelép, akkor el kell kezdeni mindenkit értékké tenni.

A keret lényegi részének 2020-ig van szerződése - Larry Nance Jr. jövő nyáron korlátozott szabadügynök lenne, de a hírek szerint már most meg akarnak vele egyezni, Rodney Hood pedig most lesz RFA, kérdés, marasztalják-e egyáltalán a rájátszás után. Költőpénze egyáltalán nincs a gárdának, mert ha kiteszik Kendrick Perkinst, Okaro White-ot és Hoodnak is visszavonják a QO-ját, akkor is 102.5 millió dolláron állnak. Se igazán jó fiatalja nincs a csapatnak (Cedi Osman jó gyerek, meg hasznos játékos lehet belőle, de kiemelkedő tehetségnek nevezni erős, Ante Zizicből pedig eddig nem sokat láttunk a ligában), se olyan embere, aki köré építkezni lehetne LeBron távozását követően. Semmi mást nem jelent ez, mint azt, hogy rettenetesen aktívnak kellene lennie a Cavsnek a piacon, ha nem akar teljesen összeesni a következő idényre. Ne zárjuk ki azt a lehetőséget sem, hogy a Cleveland nem akar túl jó lenni, hiszen 2019-ben Top10 védettséggel van az első körös pickje Atlantában, 2020-ban ugyanilyen védettség van az első körösön, és ha akkor nem megy át a Hawkshoz a draftjog, akkor két második körössé változik... Azt azonban akkor is megoldhatja a Cavs, hogy rossz legyen, ha közben még segít magán különböző cserékkel.

Nem sok embernek van azért értéke, azt is hozzá kell tenni. JR Smith 2019/20-as 15.6 milliójából kevesebb, mint 4 millió dollár garantált, de valószínűleg így sem nagyon kell senkinek, maximum egy nagyobb csere keretein belül távozhat. Jordan Clarkson teljesen garantált 26 milliója a következő két idényre ugyanez a kategória. Tristan Thompsonban már többen láthatnának fantáziát, mint védekező center, de a 2 éves, teljesen garantált 36 milliós megállapodása az ő helyzetét is megnehezíti.

A két legérdekesebb ember George Hill és Kevin Love lehet. Hill egészségesen még mindig hasznos játékos és kvázi lejáró is, hiszen 2019/20-as 18 millió dollárjából csak 1 millió garantált - neki a következő idényre szóló 19 milliója nem néz ki jól, azért kérdés, hogy ki mit tesz össze érte, ráadásul egészségesen hiába jó, általában már nem egészséges. Love-val viszont már ott kellene kopogtatni a Memphis Grizzlies ajtajában, hogy "Hello, jöttünk az 1/4-ért és Chandler Parsonsért, ha PO-ba akartok jutni, Gasol mellé itt van Love". A Memphis mindenképpen használható játékost akar Parsonsért és a pickért (már ha nem csak kiszórni akarják a fizetését, de azzal még a csapatot nem erősítik meg, és a Grizzlies nem túl vonzó szabadügynökcélpont), márpedig Love minden hibája ellenére jelentősen jobb, mint akármelyik négyesük, Gasollal pedig egészen pazarul passzoló magasemberpárost alkothatnának.

A Memphis mellett még egy célpontja lehet a Top5-ben a Cavsnek, ez pedig a Sacramento Kings, amelynek szintén kellhet egy játékos négyes posztra. Kérdés, ők értékelik-e ennyire Love-ot, hogy az 1/2-t feláldozzák érte, illetve van még két gond. Egyrészt a Kings nagyon ráállt a hírek szerint Kawhi Leonardra, amíg az ő ügye nem rendeződik, addig jó eséllyel rá se néznek Love-ra, és ha rá is néznek, előfordulhat, hogy csak felcserélni tud a Cavs 1/8-ról 1/2-re Love segítségével. Ez is jobb lenne, mint a mostani helyzet, de jelen helyzetben Clevelandben annyira kevés a tehetség, hogy a csapat szempontjából jobb lenne az 1/4 és az 1/8, mint csak az 1/2 - főleg hogy nem igazán lehet eldönteni, hogy a második és a negyedik helyen húzott ember között van-e lényegi különbség.

Alapvetően a nyolcadik helyen húz majd a Cavs a drafton, és a papírforma szerint éppen le fog maradni a legjobbakról: valószínűleg DeAndre Ayton, Luka Doncic, Marvin Bagley III, Jaren Jackson Jr., Trae Young, Michael Porter Jr. és Mo Bamba lesznek az első hét választás. Amennyiben nem, úgy véresre kell tapsolniuk a kezüket, és be kell húzni azt, aki mondjuk Mikal Bridges, Miles Bridges vagy Wendell Carter Jr. miatt eljut hozzájuk. Mivel a gárdának nincs lényegi tehetsége, olyan embere, akiből franchise-t meghatározó játékos lehet, így posztfüggetlenül draftolhatnak akárkit. Az 1/4 megszerzésében az lenne a pláne számukra, hogy még csak a szerencsére sem kellene hagyatkozniuk, és ha a fenti hetesből be tudnának húzni két embert is, jóval jobb esélyekkel reménykedhetnének egy szebb jövőben. Ha nem szerzik meg a Memphis pickjét, és nincs mázlijuk, a két Bridges, Carter vagy Colin Sexton lehet a választottjuk leginkább, de az szájhúzós már, főleg ha azt nézzük, hogy mivel kell nekiindulniuk a LeBron utáni korszaknak - ebben a helyzetben már az is nagyon jó lenne, ha az 1/8-ról feljebb tudnának menni az 1/2-re.

Ha James mégsem lép le, az egy fokkal érdekesebb helyzet. Költőpénzük akkor sem lenne lényegi erősítésre, az embereik közül akkor sem nagyon kellene senki a többi csapatnak, de akkor egyértelmű, hogy Love is maradna, nem indulnának el egy újjáépülés felé, és ebben az esetben az 1/8-cal (és természetesen fizetéskiegyenlítésképp valamelyik nagyobb szerződéssel) kellene megpróbálni valaki erősítést találni. Ebben az esetben adhatja magát az Atlanta, ahol Dennis Schröder jobb csapatba akar kerülni, a Hawksnak (is) nagyon kellene minden tehetség, a Cavsnek meg kellene egy új Kyrie Irving James mellé. A Hawks állítólag lejjebb is akarna cserélni, de az nem reális, hogy a Cavs két legyet üt egy csapásra, úgy hogy mondjuk Love-val és az 1/8-cal elhozzák Schrödert és az 1/4-et. A két játékos közül Schröder jelentené az erősítést új csapatának, Love (vagy akárki más, akit mint szerződést, küldenek át Atlantába) a Hawkson semmit nem dobna, és a jobb picket is a Hawks adná - az Atlanta ráadásul Trae Youngot nézegeti, aki 1/8-nál már necces, hogy bent lesz-e. Ennek az Atlanta szempontjából semmi értelme nincs, ha csak annyi nem, hogy Love szerződése 1+1 éves (vagy akár Hillé, JR-é is az lehet), még Schröderé 3 év garantált.

Komolyabb erősítési lehetősége nem nagyon lesz a Clevelandnek, mert a tankoló/újjáépülő csapatoknál nem nagyon vannak olyan játékosok, akik komoly segítséget nyújthatnának, a jobb csapatok pedig nyilván nem cserélik pickre a használható embereiket.


Összességében nézve az nagyon meglepő lenne, ha James maradna ennél a csapatnál, márpedig ha nem marad, akkor itt már csak szerződésekben meg pickekben lehet gondolkodni a Nance Jr., Zizic, Osman hármast leszámítva, mindenki más cserealap (és egy nagyobb tranzakcióban valószínűleg ők is). A Memphis annyira adja most magát Parsonsszal és az 1/4-gyel, hogy ha LeBron lelép, akkor ezt a vonalat kötelező megpróbálnia a Cavsnek - kérdés, hogy Altman cselekszik-e előre, hiszen James döntése majd a draft után lesz csak meg, így ha a GM előre elcseréli Love-ot, az jelzés, hogy jön az új korszak, Jamesnek nem nagyon kell gondolkodnia sem a Clevelanden, ha pedig vár Jamesre, akkor a Memphis fog draftolni azzal a pickkel, vagy az a csapat, amelyikhez elcserélték az 1/4-et. Az mindenesetre biztos, hogy a GM-i munka java és talán legszebb része most jön Altman számára, és ahogy a Grizzliesnél, úgy itt is az lenne a legnagyobb meglepetés, ha annyinál megállna a csapat, hogy draftol egyet - és ez igaz arra az esetre is, ha LeBron marad.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus