Két MVP-vel a bajnoki címért

A Rockets célja idén is a végső győzelem, Chris Paul helyett ezúttal Russell Westbrookkal - vajon ez a váltás elég ahhoz, hogy a texasi gárda átlépje saját árnyékát?

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: LakersClippersKingsSunsWarriors
Central: BucksPacersPistonsBullsCavaliers
Southwest: SpursMavsGrizzlies, Pelicans

 

Houston Rockets

Draft: -

Távozott: Chris Paul (csere, Thunder), Kenneth Faried, Iman Shumpert, Chris Chiozza (Wizards, 1 év 1.45 millió), Trevon Duval, Vincent Edwards
 
Érkezett: Russell Westbrook (csere, Thunder), Ben McLemore (Kings, 2 év 4.3 millió), Ryan Anderson (Heat, 1 év 2.56 millió), Tyson Chandler (Lakers, 1 év 2.56 millió), Thabo Sefolosha (Jazz, 1 év 2.56 millió), Jaron Blossomgame (Cavs, 1 év 1.45 millió), Shamorie Ponds (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Chris Clemons (nem draftolt, two-way), Ray Spalding (waiver, Hawks, 1 év 1.45 millió)

Maradt: James Harden, Clint Capela, Eric Gordon, Nené (1 év, 2.56 millió), PJ Tucker, Danuel House (3 év 11 millió), Austin Rivers (2 év 4.54 millió), Gerald Green (1 év 2.56 millió), Gary Clark, Michael Frazier (1 év 1.42 millió), Isaiah Hartenstein

Keret:
Westbrook - Harden - Gordon - Tucker - Capela
Rivers - Green - House - Anderson (nem garantált) - Nené
Ponds (ng) - McLemore (ng) - Sefolosha - Clark - Chandler
Frazier (ng) - Blossomgame (ng) - Spalding (ng) - Hartenstein (ng)
Clemons (two-way)

A Rockets nyara lényegében két dologról szólt: a Chris Paul és Russell Westbrook-féle cseréről, valamint a pad feltöltéséről. Az első ötös mögötti sor nem nagyon változott: egy fokkal mélyebb lett ugyan a keret, de nagyon idős az állomány, és tele van kérdőjelekkel, amikből egyelőre nem sokat tudni. Azt sem nagyon lehet egyelőre megmondani, lépett-e előre Westbrookkal a Rockets, illetve még ha hajlok is afelé, hogy ez jót tesz majd az alapszakaszban, kérdés, hogy a rájátszásban ebből mennyi hasznot lát a csapat.

A játékban nem hiszem, hogy túl sok változás lenne, hiszen ezt megszokhattuk: kettő-kettők után betörésből ziccer/zsákolás, vagy jöhet a kiosztás triplára. Pofonegyszerű kosárlabda ez Mike D'Antonitól most már több mint másfél évtizede, de rendkívül hatékony, és a keret adott is ehhez. Az egyik ok, amiért a Paul-Westbrook váltás jó lehet, az szerintem a Houston sebessége: CP3 sokszor kifejezetten lassította a játékot, és bár a Rockets felállt védelem ellen is elit volt támadásban, Westbrook lepattanók utáni sebessége sokat fog gyorsítani a tempón és könnyíteni a többiek helyzetén.

A nagy kérdés az, hogy Westbrook és Harden mennyire fogják egymás elöl elszívni a levegőt, ha nincs gyors támadásvezetés, és ekkor azért lehetnek gondok. Meg lehet oldani ezt annyival, hogy a lehető leginkább szét kell osztani a két sztár játékperceit, de nyilván lesz olyan, hogy mindketten a pályán lesznek. Hardennek nincs kiemelkedően jó keze, de rossz se, a 36-37%-os triplázása pedig még feljebb is mehet így, hogy most nem labdavezetésből kell ráemelnie majd a dobásait, hanem catch-and-shoot helyzetből is vállalkozhat.

Azzal tehát kevesebb gond lehet, amikor Westbrook kezében van a labda, de ha Harden irányít, akkor Westbrook szinte felesleges a pályára: sem dobni nem tud (két 30% alatti szezonból jön a Thunder ikonja, ehhez képest rengeteg vállalással), sem a piszkos munkát, labda nélküli elzárásokat, hátsó befutásokat nem csinálja, így pedig érdekes lesz látni, milyen haszna lesz majd felállt védelem ellen akkor, amikor nem nála lesz a labda. Egy Harden által összerántott védelmet például második szándékból sem nagyon tud majd megtámadni, úgyhogy vagy fejlődik a dobása, amire évek óta várnak már az esetében, vagy lehetnek még belőle gondok.

Szerintem egy alapszakaszban nagy problémát nem okozhat az, hogy két ennyire labdadomináns játékosa is van a Rocketsnek - inkább lehet majd előny, hogy ha az egyik sérült/pihen, akkor sincs visszaesés a játékban. Lesznek olyan csapatok, akik Westbrook gyengeségeire utazni fognak már ekkor is, de nem ezek lesznek túlnyomó többségben, és majd a rájátszásban lesz inkább bajos, hogy Westbrook játékának olyan sötét foltjai vannak, amiket az elmúlt két évben még a nem feltétlenül bajnokesélyes együttesek is simán megbüntettek.

Amivel nagyobb gond lehet még érzésem szerint, az a pad kora és produkciója. Austin Rivers nem játszott rosszul, ő és Danuel House erőssége lesz a "második ötösnek" (már amennyiben House nem kezd Gordon helyett), de lehet, hogy Gerald Green hónapokra kiszállt egy lábtöréssel, Ben McLemore, Ryan Anderson és Nené esetében pedig már leginkább a "washed up", illetve a "bust" szavak jönnek elő - McLemore soha sehol nem futotta ki azt, amit egykor beleláttak (fiatal Ray Allen), Andersont egy éve sem tudta használni D'Antoni, most sem nagyon látni, hol fogja (négyesnek már borzasztóan lassú, ötös poszton pedig védekezésben tátong miatta hatalmas lyuk), Nené pedig inkább csak a tapasztalatából él már.

Ezeken a problémákon Tyson Chandler és Thabo Sefolosha sem fognak igazán segíteni, mivel ők sem a rutint szedik már fel, hanem inkább kifelé kopnak a ligából - utóbbi még segítség lehet védekezésben, előbbi viszont tavaly már a Los Angeles Lakersnél és a Phoenix Sunsnál is alig volt a pályán. Itt is leginkább Clint Capela mentorálása lehet majd a feladata - amellett, hogy ha pattanózni és védekezni kell a svájci mögött, még mindig leginkább őt lehet beküldeni, nem a brazilt és nem Andersont.

Összességében nézve azt is el tudom képzelni, hogy a Rockets megnyeri nyugatot, két korábbi MVP-vel, a három éve folyamatosan tripla-duplát átlagoló Westbrookkal és Hardennel felállva ez is reális elvárás lehet a rettenetesen hosszú alapszakasz során. Az alapjáték megvan, hozza is az eredményeket, viszont nekem nagyon vékony ez a pad, a Harden-Westbrook párosnak pedig kelleni fog némi idő, mire összeszoknak (ez nyugaton jelenthet is annyit, hogy ne legyenek első kiemeltek a PO-ban, és bár csak ötödiknek jósolom őket, szerintem nem nagyon lesznek komoly különbségek az 1-11. között).

A nyarat hosszú évek távlatából lehet majd megítélni: lehet, hogy óriásit húzott a Westbrook-Paul cserével a Rockets, mert ez kellett ahhoz, hogy majd a PO-ban is maradandót alkosson ez a mag - kimondva is a bajnoki cím a cél, minden más csalódás. De az is lehet (és ez is nagyon könnyen előfordulhat majd), hogy továbbra is egy helyben fog toporogni a franchise, miközben kiszórt két első körös picket (2024, 2026), kettőt pedig kicserélhet a sajátjával a Thunder...

Off-szezon értékelés: C

Tipp: Nyugat 5.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus