Lesz-e kispad a Wizardsnál idén?

A 2017/18-as NBA alapszakasz közeledtével végignézzük a csapatokat, hogy mit várhatunk tőlük - a Washington Wizards kerül terítékre.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksCeltics, Raptors
Central: CavaliersBulls
Northwest: Thunder
Pacific: WarriorsLakers


A Wizards off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok már bővebben. Azóta lényegében semmi érdemleges nem történt náluk néhány edzőtáborba meghívott leigazolásán és elküldésén kívül.

Jelenlegi keret:
Wall - Beal - Porter - Morris - Gortat
Frazier - Meeks - Oubre Jr. - Scott - Mahinmi
Satoransky - Mac (TO) - Felix (TO) - McCullough - Smith
Sloan (TO)
Young (tw) - Robinson (tw)

A Washingtonnál bizonyos szempontból nincsenek kérdések, bizonyos szempontból pedig csak azok vannak.

Az első fele a kezdőcsapatra kijelenthető - semmi nem változott, Scott Brooks maradt az edző is, úgyhogy semmilyen gyökeres fordulatra nem lehet számítani, főleg úgy, hogy ez egy működő ötös, ezt tavaly láttuk már. Persze John Wall és Bradley Beal egészségi állapota mindig kérdés, egyikük sem egy vasember, meglátjuk, hogyan hat Otto Porterre, hogy már egy szalmaszálat nem kell keresztbe tennie a pénzéért (mondjuk ő nem olyan típusnak tűnik innen, aki ettől leeresztene), vagy hogy Marcin Gortat idén mennyi hisztit vág ki, és ezeknek ki lesz a címzettje - Markieff Morris fellélegezhet, semmi nem lett a bántalmazásos ügyéből. Ettől függetlenül itt a játék is teljesen világos mindenki számára, meg az is, hogy kelet Top4 csapatáról beszélünk, ha ezt az ötöst nézzük.

Az viszont már nem világos, hogy a pad mit fog hozni, és ez volt tavaly is a legnagyobb gondjuk - ezért akadt ki Wall a Boston Celtics elleni kiesést követően is. Tim Frazier a Pelicansnél egészen elit passzoló volt gólpassz/TO alapján az előző idényben (5.2/1.6) meg abban a 16 meccsben is, amit 2015/16-ban töltött New Orleansban (7.5/2.4), a dobása viszont nagyon hullámzik, abszolút nem ez az erőssége, és ez erősen limitálhatja a játékát úgy, hogy jelenleg elég egyértelműnek tűnik, hogy ő lesz Wall első számú cseréje, tehát komoly feladatkört kap. Jodie Meeks vagy játszik, vagy nem - neki gerinctöréstől kezdve minden súlyosabb gondja volt már, összesen 39 mérkőzés került a neve mellé az előző két idényben.

Tomas Satoranskyn az Eb-n nem nagyon látszódott, hogy megtanult volna dobni, márpedig anélkül az ő atletikusságával nehezen fog érvényesülni az NBA-ben, akármilyen jó is a játékintelligenciája. Mike Scott épp a süllyesztőből és a drogtanyáról próbál kikerülni, pedig nagyon kellene egy jó kezű négyes Morris mögé. Ian Mahinmi és Jason Smith pedig hiába használhatóak - a francia egészen jól pattanózott tavaly is, miután felépült, pedig nem sokat játszott, Smith pedig nagyon jól dobott -, mindketten echte centerek. Kettejüket egymás mellett nem lehet a mai NBA-ben játszatni, mert négyes poszton képtelenek védekezni, óriási problémákat okoznak a saját csapatuknak azon a poszton hátul.

Megint úgy tűnik, mint tavaly, hogy inkább csak az ötösöknél állnak jól (ha mondjuk Mahinminek ezúttal nem kell az idény több mint felét kiülnie), illetve ott van hármas poszton Kelly Oubre Jr., akinek a fejlődésében lehet bízni (abban a fejlődésben, amiből gyakorlatilag semmit nem láttunk a második évére...). Fraziert lényegében a semmiért szerezték meg, és ő ha névre nincs is akkora játékos, mint mondjuk tavaly Brandon Jennings volt, mégis hasznosabb lehet - függetlenül attól, hogy Jennings is jeleskedett a társak kiszolgálásában, az egészen vállalhatatlan és még annál is két szinttel lejjebb lévő 35.7% TS-t és a védekezését biztosan felülmúlja majd Frazier.

Satoransky, Meeks és Scott (meg a Brooklyn Netstől érkező Chris McCullough) viszont egyelőre teljes lutri - és Oubre sem volt hasznos ember tavaly, úgyhogy ha nem fejlődött, akkor vele sincsenek kisegítve. Ha Meeks például pályán tud maradni, kifejezetten jó komplementer lehet Frazier és Oubre mellé is, de a kezdőkkel is fel lehet küldeni, ha tovább kell javítani a spacinget - ő Mahinmi mellett a másik olyan ember a padról, akinek meccsbefolyásoló hatása is lehetne a játékra akár. Csak azzal semmilyen szinten nem lehet számolni, hogy Meeks majd egészséges marad.

Összességében nézve a kezdő megtartását megoldotta a Wizards - Portert korlátozott szabadügynökként sikerült magukhoz láncolniuk, és hiába készült arra Gortat, hogy neki biztosan távoznia kell a fizetések miatt, ez sem történt meg. A pad megerősítése viszont vagy sikerült, vagy nem - a tavalyi Wizards-cserék szintjét azért Bojan Bogdanovicot leszámítva nem lesz nehéz hozni, de alapvetően senki nem lepődik majd meg azon, ha a fővárosiaknál idén is az lesz a helyzet, hogy a kezdőjük kiváló, aztán amikor elkezdődnek a cserélgetések, akkor összeomlanak. Ennek eredményeként könnyen elképzelhető, hogy a kezdőjük megint nem a legpihentebb lesz a rájátszás előtt és alatt, és rájuk is igaz, ami a Raptorsra - Wall vagy Beal nem nagyon eshet ki hosszabb távra, különben annak végzetes következményei is lehetnek a PO-ra nézve is.

A rájátszásba egészséges kerettel simán be kell jutniuk, ők is ott vannak a Cavs-Celtics-féle csoport mögött szerintem, úgyhogy papíron a Raptorsszal, a Heattel és a Bucksszal mennek majd a 3-6. helyekért. Hogy a PO-ban mire vihetik, azt egyelőre még nem most tippelnénk meg, de a keleti döntőig csak úgy juhatnak el, ha legalább két emberük felnő a cserék közül - meglátjuk az alapszakaszban, lesznek-e ilyen játékosok -, és még akkor is borzasztóan nehéz dolguk lesz a Bostonnal és a Clevelanddel.

Tipp: Kelet 3-6.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus