Mikor robbantja a csapatot a Grizzlies?

Elkezdődött az idény, így végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő szezonban - a Memphis Grizzlies kerül terítékre.

Pacific: WarriorsKingsClippersSunsLakers
Central: BucksPistonsPacersCavsBulls
Atlantic: CelticsSixersRaptorsKnicks
Southeast: HeatWizardsHawks
Southwest: SpursMavericksRocketsPelicans
Northwest: JazzThunderTimberwolves, Nuggets, Blazers


Memphis Grizzlies

Draft: Jaren Jackson Jr. (1/4), Jevon Carter (2/32)

Távozott: Tyreke Evans (Pacers, 1 év 12 millió), Mario Chalmers, Ben McLemore (csere, Kings), Deyonta Davis (csere, Kings), Myke Henry (Izrael, Ironi Nahariya), Jarell Martin (csere, Magic), Kobi Simmons (G-Liga, Canton Charge)

Érkezett: Kyle Anderson (Spurs, 4 év 37.2 millió), Garrett Temple (csere, Kings), Omri Casspi (1 év 2.2 millió), Shelvin Mack (Magic, 1 év 2 millió), Yuta Watanabe (nem draftolt, two-way), DJ Stephens (Le Mans, two-way)

Maradt: Mike Conley, Marc Gasol, Chandler Parsons, JaMychal Green, MarShon Brooks, Wayne Selden, Andrew Harrison, Dillon Brooks, Ivan Rabb

Keret:
Conley - Temple - Parsons - Green - Gasol
Mack - Selden - Anderson - Casspi - Jackson
Carter - Harrison - M.Brooks - D.Brooks - Rabb

A Grizzlies a nyár során több lépést is meghúzott. A drafton Jaren Jackson Jr.-ral szerintem nagy mázlijuk volt, a modern NBA-nek minden szempontból megfelelő magasembert szereztek, de szabadügynökként lelépett Indianába az előző idény egyik legnagyobb pozitív meglepetése, Tyreke Evans, és olyan játékosok érkeztek, akik miatt ugyan mélyebbnek tűnik ez a gárda, mint például a tavalyi, viszont a minőség erősen kérdéses - Omri Casspi hasznos csere, de Kyle Andersont például még csak most látjuk először Gregg Popovich rendszerén kívül (erősen kérdéses, hogy ilyen atletikus képességekkel egy, a Spursénél kevésbé stabil és csapatjátékra épülő rendszerben mire képes).

Borzasztó nagy kérdések voltak ekörül a keret körül a nyáron, és annyi még nem telt el a szezonból, hogy ezekre válaszokat kapjunk. Mike Conley gyakorlatilag egy évig bajlódott az Achillesével, ennek pedig hatása lehet akár még idén is - egyelőre nincs nagy gond Conley-val, de a tavalyihoz hasonló pocsék shooting számokat hoz, ez pedig kevés tőle ahhoz, hogy a Grizzliesnek vérmes álmai legyenek. Az is kérdés volt, hogy Marc Gasol mennyire töri össze magát ezért a csapatért, miután az előző szezon nagy részét végigsírta, hogy ő bizony nem akar tankolni meg egy ilyen gárdánál játszani - emellett az is felmerült, hogy kezd kiöregedni a játéka ebből a ligából, igaz, ezt azért még nem lehet kijelenteni, hiába esett vissza pontszerzést tekintve.

Conley egészségi állapota mellett azonban az volt megint a legnagyobb kérdés, hogy a PG és C poszt között ki és mit fog hozzátenni az együttes eredményességéhez. Jackson óriási tehetség, de ez az első éve, és papíron neki elég komoly szerepet kellene már játszania idén is, ha akar valamit a Grizzlies, főleg úgy, hogy JaMychal Green gyakorlatilag 1.5-2 hónapot ki fog hagyni, így még rövidebb lett az egyébként is rettenetesen rövid magas rotáció. Ha Jackson berobban, akkor itt még előre is léphet a Memphis az előző évekhez képest, de egy újoncról beszélünk... Chandler Parsons évek óta képtelen egészséges maradni, és amikor az, abban sincs sok köszönet, így viszont kezdő hármasa sincs a Memphisnek, legalábbis olyan, aki egy komolyan vehető csapatban kezdő perceket és szerepkört kaphat.

Hátvédposzton van talán a legkisebb gond így, hogy Conley a dobását leszámítva hasznos: Garrett Temple alulértékelt szerzemény volt, kitűnő kiegészítő lehet Conley mellé akár támadásban, akár védekezésben. Shelvin Mack egy nagyobb hibák nélküli csereegyes, és a padon ott van még az a MarShon Brooks is, aki az előző idény végén "visszarobbant" az NBA-be. Akkor van óriási gond, ha Conley kiesik, mert Evans szintű helyzetkreálója nincs most a gárdának, és megint rettenetesen statikus lehet a Grizzlies támadójátéka - alapvetően is ezzel lehet a legtöbb gondja JB Bickerstaff csapatának, nem nagyon dúskálnak ugyanis olyan játékosokban, akik képesek lennének fazont szabni az egész gárda játékának, ez a kategória Gasolban és Conley-ban kimerül.

Ha Jackson felnő a feladathoz, és Conley végigbírja a szezont, nem tartom kizártnak, hogy a rájátszásért harcoljon a Grizzlies (Jacksonban megvan az a lehetőség is, hogy a "harmadik testőr" lesz), de ez két komoly "HA", a keret többi részében pedig nem sok biztató van - még akkor sem, ha szerintem Gasolnak olyan rutinja van elöl-hátul, amivel tud még hasznos lenni ebben a ligában is, és Conley-val olyan párost alkot, amellyel több variációs lehetőség is van támadásban. Alapvetően azonban annak a "pakknak" a végére helyezem őket, amely a PO-ért fog harcolni, hiába kezdték 3-2-vel az idényt - minőségbeli gondok vannak ahhoz, hogy megelőzzenek 8 nyugati együttest, ha nem omlik össze több rivális is, és még ez is kevés akkor, ha náluk üt be egy tavalyihoz hasonló krach.

A címben feltett kérdés is érdekessé teheti a szezont, Gasol ugyanis amellett, hogy 34 éves, a szezon végén szabadügynök lehet, márpedig az eddigi megnyilvánulásai alapján távozni fog a csapattól. Az is kérdés, hogy Jackson fejlődési görbéje milyen ütemű lesz, lesz-e olyan, hogy ő már, Gasol pedig még igazán jó játékos, de ezt a lehetséges időszakot tovább rövidíti a spanyol szerződése és annak a "réme", hogy ingyen távozik az idény végén. A Grizzlies kockáztathat, megtarthatja, aztán hátha marad kevesebb pénzért, vagy meghúzhat egy cserét, hogy a jövőt építse, ne a jelent próbálja meg Gasol és Conley körül foltozni. Gasol cseréje viszont egyértelműen kiírná őket a PO-ért folytatott küzdelemből, olyan játékost egészen biztosan nem kapnának érte, aki azonnal jobb lenne, mint ő - miután neki kulcsszerepe van védekezésben, ez alapvetően rengetné meg a gárdát, legalábbis az idei eredményesség szempontjából.

Tipp: Nyugat 10-13.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus