NBA Playoff 2019: Az első kör előzetese (1/8)

A Golden State Warriors és a Los Angeles Clippers párharcának mottója: működik-e még a sebességváltó, vagyis feljebb kapcsol-e a címvédő, vagy a teher nélkül játszó LAC megnehezíti Steph Curryék életét?

(1) Golden State Warriors - (8) Los Angeles Clippers
Első mérkőzés: 2019. április 14., vasárnap 2:00

Mi történt eddig? Mindkét csapat alapszakasza elég érdekesen alakult, a Golden State-nél egyben tartották az elmúlt két év bajnokcsapatának alapját és bár a kispadról vesztettek embereket, leigazolták DeMarcus Cousinst, aki az idény közepénél be is tudott kapcsolódni a munkába. Korábbi önmaguktól viszont ezúttal messze elmaradtak, a megszokottnál sokkal-sokkal több váratlan hazai pofonba szaladtak bele, egy-két komolyabb periódusuk volt összesen, a sérülések sem kerülték el őket - mi is fejtegettük azt egy ponton, hogy mik is a problémáik és az alaptétel azóta is áll: elkezdtek megöregedni. Ennek ellenére azért amikor nagyon kellett, akkor megrázták magukat és mivel Nyugaton nem volt igazán komoly kihívójuk az alapszakaszban, így végül ha szoros csatában is, de megelőzték a Denvert és 57 győzelemmel behúzták az első kiemelést.

A Clippersnél új korszak kezdődött már tavaly és ebben az irányban haladtak tovább idén is, nem is álltak rosszuk, sőt, felülteljesítettek, novemberben futottak egy 9-1-es időszakot és bár utána visszasüllyedtek, február elején még mindig playoff-helyen álltak. Itt aztán húztak egy váratlant, elcserélték Tobias Harrist és a legtöbben ekkor kihúzták őket a playoff-harcból, ők azonban másképp gondolták: az új kezdőötös annyira jól működött, hogy a márciust 14-2-vel (!) hozták le és bár az utolsó meccsekre megint visszaestek, ez már csak annyit jelentett számukra, hogy nem hatodikak, hanem nyolcadikak lettek Nyugaton. 

Az alapszakaszban négyszer találkoztak és 3-1-re nyert a GSW, de igazából egyszer sem játszottak egymással a mostani keretekkel éles meccset - pár napja mondjuk agyonverte a Clipperst a Warriors, de azt Beverley és Gallinari is kihagyta, tehát nem mérvadó, a korábbiaknál pedig még ott volt Harris, de nem volt például Cousins. 

Alapvetően az azért egyértelmű, hogy a párharc esélyese a GSW annak ellenére, hogy a címvédő problémái mellett sem szabad szó nélkül elmennünk. Kevin Durant egyre valószínűbbnek tartott távozása, Draymond Green hatalmas visszaesése, az Iguodala-Livingston páros megöregedése és a kispad kiürülése mind valós gond, a csapaton belüli kémia sem volt az igazi a legtöbbször és kijelenthetjük, hogy egyáltalán nem tudtak felpörögni ebben az alapszakaszban - a 10-1-es kezdésükön kívül volt még egy 11-0-s rohamuk, de nagyon sok "égő" vereséget gyűjtöttek be és szokásuktól eltérően ez otthon is jellemző volt rájuk. Sokat elárul erről, hogy nyolcszor kaptak ki legalább húsz ponttal, ilyen statisztikával pedig még soha senki nem nyert abban a szezonban bajnokságot, de az is beszédes, hogy az Oracle-ben 6,6 a netratingjük, ez két éve még 16 volt.

Mindezzel együtt azért amikor nagyon kellett, amikor nagyon arról cikkeztek/beszéltek a szakértők, hogy "na most tényleg baj van", akkor mindig jött egy, vagy egy-két olyan meccsük, amellyel mindezt elcsendesítették - jó példa erre a Denver elleni januári derbi, amikor mindenki krízisről beszélt náluk, aztán 51 pontot dobtak egy negyed alatt és rommá verték fő riválisukat. Az biztos, hogy ők továbbra is azt érzik, hogy ha megfelelően pörögnek, akkor nem lehet őket legyőzni és ez minden bizonnyal így is van, de Steve Kerr variációs lehetőségei azért már leszűkültek, ha valakinek igazán rossz napja van, azt nem biztos, hogy elbírják és főleg a védekezésük az, ami több kategóriával visszaesett a korábbi évekhez képest - koncentrációban messze vannak korábbi önmaguktól és ha valaki egy egész szezont úgy hoz le, hogy egy-két meccsre teszi oda magát, az nem biztos, hogy hetekig meg tud feszülni április-májusban.

Márpedig ha valami nem fér bele a Clippers ellen, akkor az a gyenge védekezés. Doc Rivers alakulata messze felülmúlta a várakozásokat, megfricskázta a városi rivális Lakerst és amennyire összeállt a csapat márciusban, arra csak csettinteni lehet. Ha a maguk szintjén is, de nekik is lett egy "Death Lineupjuk" a Shamet - Gilgeous-Alexander - Beverley - Gallinari - Zubac ötössel, ahol mindenkinek megvan a dolga és ahol nagyon fizikális, kemény periméter-védekezést tudnak bemutatni - az tény, hogy mondjuk Duranthez képest alacsonyak, de ha ők felszívják magukat, akkor például a Splash Brothers nem sok könnyű meccsre számíthat. Mindezt tetézi náluk a rendkívül mély kispad, ahonnan két nagyon komoly pontszerző, Lou Williams és Montrezl Harrell jelentkezik szolgálatra és ha a helyzet úgy kívánja, ők minden további nélkül betermelnek 40-50 pontot, ami a szűkebb Warriors ellen még sokat érhet.

Természetesen az is nyilvánvaló, hogy bármilyen masszív is a kezdő hátvédtrió hátul, összességében nem a védekezésükkel nyerték a meccseiket márciusban sem és azért pályahátrányból dobópárbajban legyőzni egy négy győzelemig tartó párharcban a (támadásban, TS%-ban továbbra is első) GSW-t... nem tűnik túl reális forgatókönyvnek. Egy dolgot viszont még ki kell emelnünk velük kapcsolatban és az a clutch teljesítményük: ilyen helyzetben +65-öt hoztak ebben a szezonban, amivel ők a liga legjobbjai, ennek oka pedig főleg Lou Williams volt, aki +92-es +/-t hozott idén clutch helyzetben, amivel szintén ő az NBA legjobbja. Az más kérdés, hogy viszont amikor ő fent van, azt a védekezés kőkeményen megérzi, az alapötösük ellen is elég komoly matchup nightmare-nek tűnik Durant, hát még ha kiveszünk abból egy védekezni tudó embert és betesszük a helyére Williamset...

Hogy ez mire lesz elég, azt majd meglátjuk, de a fő kérdés mindenképpen az, hogy a Warriors mennyire tud feljebb kapcsolni. Kevésbé élesen is ők lennének az esélyesek ebben a párharcban, de saját maguknak és a többieknek is bizonyítaniuk kell, hogy bizony ők a címvédők és ha ők nyerni akarnak, akkor nyerni is fognak. Ehhez az alapszakaszban tizedik védekezésükön mindenképpen javítaniuk kell, de a ligaelső támadójátékukat is sokkal stabilabbá kell tenniük, fel kell pörgetniük Draymond Greent és jól kell használniuk DeMarcus Cousinst - kíváncsian várjuk, hogy Kerr mennyit fogja őt használni, de azért Zubac és Harrell ellen meglehet a helye és a szerepe. A Clippers leginkább éppen a GSW lazább hozzáállásában bízhat, kiegészítve Patrick Beverley "szemétségeivel", amellyel kizökkentheti akár Curryt, akár Thompsont, illetve abban, hogy Lou Williams most is hozza az extrát - ha mindez teljesül, akkor okozhatnak kellemetlen pillanatokat a bajnoknak. Ha Beverley-ék valós problémákat tudnak okozni a védekezésükkel is Curryéknek, akkor oda kell figyelnie a Golden State-nek, bár a shooter csapatoknál alaptétel, hogy otthon sokkal magabiztosabbak, de a Clippersnél ez nem igaz, idegenben pont hogy csak a Warriors nyert náluk több meccset idén Nyugaton. Az is könnyíthet a LAC életén, hogy igazából mindenféle teher nélkül játszhatnak, már így is bőven extra, amit elértek, senki sem vár el tőlük semmit, ha 0-4, akkor 0-4, azért sem szól nekik majd senki.

A Golden State-nél említsük még meg Steph Curry kisebb sérülését, akinek nem nagyon volt még tiszta playoffja pályafutása során és most sincs 100%-os állapotban, az utolsó előtti alapszakasz-meccsen le kellett cserélni, de a hírek szerint gond nincs és ott lesz a pályán már az első meccsen is. Ez viszont egy újabb figyelmeztetés számukra, mert ha bármelyik sztár kidől, azt nem biztos, hogy ez az idei csapat kezelni tudja úgy, mint a korábbiak.

Tipp: 4-1 a Golden State Warriorsnak. Reálisan a 4-0 is abszolút papírforma lenne, de egyszer kijöhet egy olyan meccs (főleg Los Angelesben), amikor a Warriors lazábban áll hozzá és rosszul alakulnak számára a dolgok, a Clippers kifog egy extra dobóformát, a végjátékban pedig Williams megállíthatatlan lesz. Az egynél több LAC-győzelem viszont inkább csak ráerősítene a Golden State-tel kapcsolatos kételyekre.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus