Robbantja-e a magot az Orlando, vagy marad az eddigi felállás?

Ha van csapat az idei drafton, amelynél adná magát, hogy felcseréljen a Top2-be, akkor az az Orlando - de vajon hosszú évek után tiszta lappal kezd-e a Magic?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: Timberwolves
Pacific: WarriorsSunsKings, Lakers
Southeast: HornetsHawksWizards
Central: BullsCavaliersPistons
Atlantic: KnicksCeltics
Southwest: SpursPelicans

 

A Magic szinte tökéletesen lehozta azt, amit vártunk tőlük a szezon előtt: a rájátszás megvolt az együttesnek, a buborékban is viszonylag hamar sikerült biztosítani a Top8-at, de gyakorlatilag teljesen esélytelen volt a gárda bármilyen nagyobb dobásra vagy arra, hogy továbbjusson az első körből. Nagyobb gond, hogy Jonathan Isaac kétszer is térdsérülést szenvedett, másodjára olyan súlyosat, hogy a teljes következő idényt ki kell hagynia. Ilyen előjelekkel vághat neki az off-szezonnak az Orlando.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

Markelle Fultz
Evan Fournier
(játékosopció), Terrence Ross
Chuma Okeke, James Ennis
(PO), Melvin Frazier (csapatopció)
Aaron Gordon, Al-Farouq Aminu, Jonathan Isaac
Nik Vucsevics, Khem Birch, Mo Bamba

Szabadügynökök:

UFA: DJ Augustin, Michael Carter-Williams
RFA: Wesley Iwundu, Gary Clark, BJ Johnson, Vic Law


Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: nincs

Draftjogok: 1/15, 2/45


A Magic előtt két járható út van szerintem erre az off-szezonra.

Az egyik a "lassú víz partot mos", és az orlandói vezetőség eddigi munkája alapján nagyon is lehetséges, hogy ez lesz kiválasztva. Ez a taktika semmi másról nem szól, minthogy megtartják a DJ Augustin, Michael Carter-Williams duót, a sérülése miatt egész évre kieső Jonathan Isaac helyén pedig megpróbálják minél jobban beépíteni a tehetséges, de az előző szezont saját sérülése miatt szintén teljes egészsében kihagyó Chuma Okekét. A Magic ebben a forgatókönyvben abban bízik, hogy Okekében egy gyémántra talált, hogy Markelle Fultzot tovább tudja fejleszteni, hogy Aaron Gordon is javulni fog, illetve hogy Mo Bambát sikerül rávenni, hogy folyamatosan akarjon, ne csak alkalmanként, és így egyre jobban be lehessen építeni a rotációba.

Az ugyanis látszik, hogy Nik Vucsevicsen kívül nem nagyon van komolyan vehető opció egy PO-párharcban, aki rendszeresen és kiegyensúlyozottan tudna pontokat szerezni - Evan Fourner is inkább egy ilyen játékos mellett lehetne hatékony, nem első számú kreálóként. Erre a szerepre lehetne alkalmas Gordon (n+1-edik alkalommal hisznek ebben), az a Fultz, akit még a draft előtt vártunk az NBA-be, vagy akár Okeke is. Ha utóbbi fejlődése ideálisan alakul, Isaac visszatérésével lehet egy egész kellemes wing rotáció, és akkor már "csak" a hátvédeket kell összerakni, mert Fournier jövő nyáron ingyen távozhat.

A másik taktika ennél agresszívebb: meg kell szerezni az 1/2-t vagy az 1/1-et, és ki kell választani Anthony Edwardsot.

Az Orlando utóbbi két éve a középszerről szólt: megvolt a PO, és sok csapat már ennek is örült volna, de reálisan nézve ebben a keretben nincs elég támadópotenciál ahhoz, hogy nagyobb dolgokra legyen képes - akár rövid-, akár középtávon. Fultznak volt egy jobb éve, de ez se volt jó scoring hatékonyság szempontjából (még annak ellenére sem, hogy már 73%-kal büntetőzött), Okekét még csak hírből meg az NCAA-ből ismerjük (az, hogy az egyetemről tehetséges srácként jött ki, még nem jelent nagyjából semmit az NBA-re vonatkoztatva), Bambát pedig az biztos nem fogja motiválni, hogy a keret legjobb játékosa a posztján játszik, és betonbiztos helye van...

Ha van draft, amikor a szokásosnál sokkal könnyebben be lehet cserélni a Top2-be, akkor az ez a draft. A Minnesotának nem feltétlenül kell Edwards D'Angelo Russell mellé, így elég lehet az 1/2-es pick megszerzése is... Az már más kérdés, hogy van-e olyan csomagja a Magicnek, amit fel tud ajánlani a Warriors (vagy akár a Timberwolves) számára.

Gordonnak szerintem pont semmi csereértéke nincs. A szerződése nem vészes, volt egy átlagos szezonja nagyjából mindenből, és egészen jól szolgálja ki a társakat... Dobni viszont még mindig nem tud, és net negatív az, amit képes letenni a pályára. A Warriorsnak és a Timberwolvesnak is wingre lenne szüksége, de olyanra, aki tud dobni vagy védekezni, de leginkább mindkettőt - na ez nem Gordon. Aminunak az előző éve szinte teljes kuka volt, viszont az elmúlt 4-5 szezonja alapján akár egy felajánlott csomag része is lehet, mert a két fontos szegmendben használható. Szintén cserealap lehet Fournier és Ross - mindketten jól dobnak kintről, így érdekesek is lehetnek akár a Warriorsnak, akár a Timberwolvesnak, amelyek ilyen kiegészítő embereket kereshetnek a meglévő sztárjaik mellé.

Ami a Golden State-csere felé billenti a mérleg nyelvét, az Andrew Wiggins és a szerződése - ha nagy változásokra szánja el magát az Orlando, akkor simán átvehetik a kanadait, az érte adott Fournier-Ross duónak klasszisokkal barátibbak a kontraktusai még összeadva is.

A reset gomb megnyomása ellen azonban nem csak az orlandói vezetőség eddigi tevékenysége szól azért. Erősen kétséges, hogy fel tud-e ajánlani olyan csomagot a Magic, amit érdekesnek talál mondjuk a Warriors. Wigginsért és az 1/2-ért Ross, Fournier és az 1/15 nem olyan egetrengetően nagy ajánlat, de ezt nyilván befolyásolhatja az, hogy ki mire értékeli Wigginst, illetve hogy az 1/15-ön kit tud kiválasztani a Golden State (állítólag Saddiq Bey nagyon tetszik a Warriorsnak, aki még elérhető is lehet itt, akkor meg már mindjárt jobbnak tűnik ez a pakk is). Az sem biztos azonban, hogy ennél sokkal többet kap a Golden State (itt Kevin Love-val és az 1/5-tel azért erős konkurencia lehet a Cleveland mondjuk)

Kérdés, hogy ha ez kevés, mi az, amit még feláldoz az Orlando - bedob-e mondjuk egy nagyon erősen védett jövő évi első köröst. Isaac csereértéke egészen biztosan nem most van a legmagasabban, és akkor még finoman fogalmaztunk, de ugyanez igaz Bambára és Okekére - őket több értelme van megtartani, mint alacsony áron továbbadni.

Az is probléma, hogy pont a keret jelenlegi legjobbja, Vucsevics nem kell valószínűleg sem a Minnesotának, sem a Golden State-nek - előbbinek Towns miatt nincs értelme centert ajánlani, utóbbiban pedig posztra még el is férne "Vucs", de a játékstílusa és a játéktempója nagyon nem az, amit a Warriorsnál játszanak. Ha olyan csapatot keres a Magic, ahol a montenegróiért kaphat egy jó ellenértéket, amit tovább is passzolhat valamelyik kinézett cserepartnerének, akkor sem túl nagy a választék. Talán a Kings ajánlhatja fel Harrison Barnest, aki mehet vissza a San Francisco-i együtteshez (ha a Sacramento úgy dönt, hogy Hield és Bogdanovics is maradjon, de centerben erősíteni akar), de itt véget is ért azon klubok sora, akik komolyabb ellenértéket feláldozhatnak Vucsevicsért. A liga nagy részének megvan a megoldása ötösbe, és keveseknél jelent előnyt az, hogy a montenegrói 20 pontot is képes átlagolni...

Ami szintén nem a keret szétrobbantásának irányába viszi a dolgot, hogy hiába egyezik meg az Orlando a Golden State-tel az 1/2-ért, Edwardsot elviheti az 1/1-en a Minnesota, és akkor sok hűhó semmiért... James Wiseman egy, már így is telített posztra érkezne, LaMelo Ballról pedig a korábbi cikkekben is leírtam már, hogy nem nagyon hiszek benne, hiába rakja már az 1/1-re az ESPN a Top100-as listáján. Annak nem látom értelmét, ha érte barmolja szét valaki a csapatát, Edwardsért viszont megérné.

Összességében nézve szerintem a legideálisabb eset az lenne, ha a következő idénynek úgy futnának neki, hogy van egy Edwards-Okeke-Isaac triójuk, akik közül utóbbi nyilván nem fog még játszani, a másik kettő viszont szedhet fel addig tapasztalatot. Akármit és akárkit feláldoznék azért, hogy ez a hármas összejöjjön, aztán hogy Edwardsból vagy Okekéből mit sikerül kihozni, az már a szakmai stábon múlik.

Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy az utóbbi két szezon PO-ja előtt a Magic évekig pofozógép volt keleten - vagy ha ez erős is egy kicsit, akkor is a leggyengébb csapatok közé tartozott. Sok vezetőségnek és tulajdonosi körnek legalább olyan fontos a rájátszás elérése, mint maga a bajnoki cím, és a bevételek miatt még csak elmarasztalni sem lehet őket. Én itthonról, a fotelből persze azt szeretném, ha minél nagyobb lehetőségek lennének a klubokban. Egyrészt azonban én egy fillért nem költök a csapatra, a tulajok meg igen, másrészt pedig sokszor egy treadmill, állandóan a PO környékén libegő csapatot jobban megéri fenntartani, mint kísérletezni a fiatalokkal, akikből aztán lehet, hogy nem lesz semmi, és évekig (ne adj' Isten évtizedekig) a liga alján találja magát valaki.

A fentebb említett indokok mellett ezért sem vagyok abban biztos, hogy az Orlando elszánja magát egy nagy lépésre, és nem viszi tovább ezt a keretet a két hátvéd megtartásával és egy irányító vagy egy two-way hátvéd ledraftolásával - ez utóbbi lenne a biztonságosabb út, még ha túl nagy perspektívával nem is kecsegtetne.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus