Zsákutcában a Wizards

Pocsék helyzetben várja a Washington a nyarat, és egy igen fontos kérdésről döntenie kell - mi legyen Bradley Beallel?

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: PelicansGrizzlies
Atlantic: Knicks
Pacific: LakersSuns
Central: CavaliersBulls
Southeast: Hawks


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a draft és a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. A teljesen kilátástalannak tűnő Washington Wizardsnak egyelőre szakvezetője sincs.


Kell egy vezető

Borzasztóan sok a probléma a fővárosi együttesnél, az egyik rögtön az, hogy nincs vezetősége - Ernie Grunfeldet el nem ítélhető módon menesztette Ted Leonsis, de egyelőre senki nem került a helyére. Pletykáltak Tim Connelly-ről, ő nem jött össze, volt szó más csapatok segéd GM-jeiről vagy éppen Danny Ferry-ről is, de egyelőre áll a Wizards, mert Masai Ujirire vár. A Raptors elnöke a hírek szerint 6 éves, 60 millió dolláros ajánlatot kapott a Wizardstól, plusz részesedést is szerezne a klubban, de még a torontói királycsinálónak sem lenne könnyű dolga...


Rettenetesen vékony a keret

... mivel a jelenlegi keret használhatatlannak tűnik, cserébe nem nagyon van mozgástere sem a gárdának. Bradley Beal, John Wall, Ian Mahinmi, Dwight Howard és Troy Brown összesen valamivel több, mint 79 millió dollárt keresnek úgy, hogy Wall nagyjából valamikor február után térhet vissza Achilles-szakadásból, Howardnak a háta teljesen tropa, Mahinmi 15 millióért egy gyenge, sérülékeny kiegészítő, Brown pedig egyelőre semmit nem bizonyított, a szezon vége felé volt 2-3 kiemelkedő meccse, nem több.

Lehetne körülbelül 30 millió dollárnyi hely a sapka alatt (ebből 24 millió környékén költhetne a csapat a cap holdok miatt), de ez az a gárda, ahova senki nem akar igazolni, ez gyakorlatilag borítékolható (és ez Ujiri-független). Wall évi 40 milliós albatrosza olyan szinten veti vissza a Wizards lehetőségeit és kilátásait, hogy sem az első, sem a másodvonalas sztároknál nem jön szóba a fővárosi gárda - aki ide akar igazolni, annak vagy személyes, nem kosárlabdával kapcsolatos okai vannak erre, vagy már csak ide kell.

Az is borítékolható viszont, hogy nem lesz ennyi capspace-e sem a Washingtonnak, sőt, a sapka fölött is kezdheti az off-szezont. Mindenkinek a jogairól le kellene ugyanis mondani ehhez a 79 milliós fizetési listához, és van pár név, akiket biztosan meg akar tartani az együttes.

Thomas Bryant nagyjából az egyetlen pozitívum volt az előző idényben, ő biztosan marad, mint ahogy jó esély van erre Bobby Portis is, és elképzelhető, hogy Tomas Satoransky-t is tarthatja a csapat. Mindhármuknál kérdéses az ár, hogy mennyit is akar áldozni rájuk a Washington, de mindhárman korlátozott szabadügynökök, így ha meg akarja tartani őket a fővárosi alakulat, akkor meg is tudja. Sam Dekker és Chasson Randle is RFA-k, akiknek az elengedése kevésbé lenne meglepő azért, mint ahogy Jordan McRae vagy éppen a Szolnokról kidobott Tarik Phillip sincsenek biztonságban a nem garantált szerződéseikkel, Jabari Parkernek pedig biztos, hogy nem ad 20 milliót a Wizards, le fog mondani a franchise a csapatopciójáról.


Bealtől előbb-utóbb búcsúzni kell

A drafton az 1/9-cel választ a Wizards, és mivel nagyjából az összes poszton lyukas az együttes, jó eséllyel az elérhető legjobb embert fogja kiválasztani - hogy ez a csapat megítélése szerint ki, az jó kérdés. Egy ember azonban nem fogja megoldani az összes problémát, ez biztosan kijelenthető, márpedig ketyeg az óra a gárda egyetlen igazi értékének szerződéséből, úgyhogy a Wizardsnak el kell döntenie, mit tegyen Beallel.

A dobóhátvédnek még két évig van kontraktusa, márpedig ebből az egyik évben Wall szinte használhatatlan lesz (Achilles-szakadás után formába is kell lendülni, nemcsak felépülni kell), a másikban pedig az a kérdés, hogy marad-e bármi az atletikusságából egy ilyen sérülés után. Wallon múlik, hogy a jelenlegi magból lehet-e 2020/21-ben értelmes csapatot formálni, mert ha nem tudja még csak megközelíteni sem azt, ami a sérülése előtt volt (és abban a formában is kérdőjeles volt az, hogy neki végülis mennyi haszna is van tulajdonképpen), akkor négy évre elkaszálták ezt a franchise-t, és Beal gyakorlatilag biztos, hogy legkésőbb 2021-ben távozik...

... már amennyiben tétlenül végignézi ezt a vezetőség akár Beal, akár Wall esetében. Beal egyik legnagyobb értéke ugyanis az lenne, ha vele együtt ki lehetne szórni Wall fizetését is, ám jelenleg szerintem egyetlen olyan klub sincs az NBA-ben, amely megkockáztatja, hogy négy évre elvágja magát bármiféle komolyabb céltól az irányító pénzével. Alapvetően sem szerencsés, ha az egyik sztároddal akarod kitakarítani a másik elrontott/balszerencsés pénzét, de Wall szerződése jelen formájában cserélhetetlen, még akár egy élete formájában lévő Beal segítségével is.

Egy Beal-féle tranzakció másik lefolyása természetesen a fiatalok és a drafpickek lehetnek, és itt már több csapat is szóba jöhet, kezdve például az 1/4-et jó játékosra elpasszolni kívánó New Orleans Pelicanstől - de Bealért valószínűleg sokan bejelentkeznének azok közül is, akik most csendben vannak.

Az már más kérdés, hogy erre a lépésre mikor kerül sor. Egy év múlva is cserélhető lesz még Beal, de az egyéves szerződése le fogja nyomni az árát, legalábbis részben, ráadásul a Warriors sérülései miatt többen is érezhetik úgy, hogy ezt az idényt kell megnyomni, mert sokkal nagyobb esély van a bajnoki címre - így most akár többet is kaphat érte a Washington, mint alapesetben. Választhatja viszont azt az utat is a Wizards, hogy a szezon első felében még feljebb nyomja a dobóhátvéd értékét (ki dobálná el Beal elöl a labdát?), majd február elején passzolja el valahova a deadline előtt - meglátjuk, kockáztatnak-e, hiszen a sérülés lehetősége mindig benne van, ez kockázatosabb, mint most piacra dobni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus