A 76ers az első kiemelt keleten, a Jazz egy lépésre a nyugati csúcstól

A 76ers most már nem hibázott, behúzta Keletet, a Jazz pedig gyakorlatilag megnyerte Nyugatot. A Nuggets hozta a kötelezőt Detroitban, a Clippers elengedte a Houston ellenit. Westbrook újabb tripla-duplája bebiztosította a Wizards play-in helyét, a Dallas legyűrte a Torontót, a Warriors és a Grizzlies pedig győzelemmel melegített a fontos vasárnapi összecsapásukra. 

 

Washington Wizards – Cleveland Cavaliers 120-105

Bebiztosította play-in helyét a Wizards. A fővárosiak az Atlanta elleni két vereség miatt matematikailag még mindig kicsúszhattak a legjobb tíz közül, így nem volt más választásuk, mint megnyerni ezt a mérkőzést, még akkor is, ha Bradley Beal továbbra sem játszhatott. Russell Westbrook (21 pont, 12 lepattanó, 17 gólpassz) nem is nagyon vesztegette az idejét, összehozta pályafutása immáron 183. tripla-dupláját, ráadásul John Stockton és Isiah Thomas után a liga harmadik olyan játékosa lett, aki hét egymás követő meccsen jutott el legalább tizenöt asszisztig. A vendégek az első félidőben még próbálták tartani magukat, de a fordulást követően tizenhárom pontot vert rájuk a házigazda, ezzel bebiztosítva a győzelmet. Davis Bertans (17 pont) és Robin Lopez (14 pont, 5 lepattanó) duója volt leginkább Westbrook segítségére, ezzel a Washington 16-6-os mérleggel zárta a szezon utolsó periódusát, kiharcolva az utószezonbeli szereplést.

A Cavaliers csak asszisztálni tudott Westbrook újabb remek teljesítményéhez. A Cleveland sok sérülttel, igencsak tartalékosan lépett pályára a fővárosban, s habár az első félidőben még úgy ahogy tartották magukat Collin Sexton (26 pont, 4 gólpassz), Jarrett Allen (18 pont, 14 lepattanó) és Isaac Okoro (17 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) révén, a nagyszünetet követően a papírforma érvényesült. A Cavaliers kispadja ugyanis sansztalan volt, 16-58-ra maradt alul a vendéglátók cseréivel szemben, s bár Darius Garland hétmeccses kihagyását követően ezúttal már pályára léphetett, nem erőltetve túl magát, 11 perc alatt mindössze három pontig jutott.

A Wizards legjobb dobói: Westbrook 21/3, Bertans 17/9, Lopez , Hachimura 14-14.
A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 26/6, Allen 18, Okoro 17/6.

Detroit Pistons – Denver Nuggets 91-104

Érvényesült a papírforma. Az autóvárosiak már teher és tét nélkül fogadták a Denvert, ráadásul a fiataljaik révén veszélyes ellenfélnek számítottak, hisz egy-egy estére bármikor képesek összekapni magukat. Nos, ez nem az a játéknap volt, hisz az első félidő tapogatózását követően a vendégek kerekedtek felül, még akkor is, ha a hazaiaknál hatan is elérték a két számjegyű dobott pontmutatót. A játék képe sajnos bőven hagyott kívánnivalót maga után – a hazaiak kezdőjéből mindössze Hamidou Diallo (18 pont, 12 lepattanó) tudott stabil teljesítményt nyújtani -, hisz voltak olyanok, akiket ezúttal rossz értelemben kapott el a gépszíj: Saddiq Bey (14 pont, 4 lepattanó) 4/15-ös, míg Josh Jackson (11 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz) 3/13-as mezőnymutatóval zárt. Tyler Cook (17 pont, 5 lepattanó, 7/8 dobás) ellenben a kispadról érkezve remekelt, míg az első játékrész az újonc Deividas Sirvydis (16 pont, 4/7 tripla) dobásairól maradhat emlékezetes, ám őt leszámítva a Pistons botrányos, 2/30-al zárt a triplavonalon kívülről.

Nem szakadt meg a győzelemért a Denver. A nyugati konferencia harmadik helyéért küzd a Nuggets, amely back-to-backet játszott a minnesotai győzelme után, ám a felforgatott kezdő ötöse is hozni tudta a kötelezőt a Pistons ellenében. Kis túlzással a sikerhez elegendőnek bizonyult Nikola Jokics (20 pont, 15 lepattanó, 11 gólpassz) újabb tripla-duplája valamint a szezon eddigi részében mindössze 2,3 pontos átlaggal bíró Markus Howard (20 pont) karriercsúcsa. Ráadásul előbbi perclimiten volt, összességében mindössze bő huszonhat minutumot töltött a parketten, utóbbi viszont folytatva szezonvégi remeklését, elmúlt négy fellépéséből már harmadszor döntötte meg a dobott pontokban egy mérkőzésen elért rekordját. A kispadról Monte Morris (15 pont) játéka volt dicsérhető, s habár győzelmükkel immáron nyugati harmadikok a coloradóiak, Michael Malone vezetőedző mégsem lehetett túlságosan elégedett a látottakkal.

A Pistons legjobb dobói: Diallo 18, Cook 17, Sirvydis 16/12.
A Nuggets legjobb dobói: Howard 20/6, Jokics 20, Morris 15/3.

Philadelphia 76ers – Orlando Magic 122-97

Sikerével keleti első a Philly. Mindkét csapat back-to-backet játszott, s mivel a Sixers legutóbb kikapott, így hirtelenjében kulcsfontosságúvá vált ennek a mérkőzésnek a megnyerése, mivel a Brooklyn Nets a feldobás pillanatában már csak egy meccses hátrányban volt hozzájuk képest. Ennek megfelelően a második negyedben egy 39-19-es futással pontot is tettek az összecsapás végére, elsősorban Seth Curry (20 pont, 7/9 mezőnyből, 4/5 tripla) remeklésének köszönhetően, de mellette Shake Milton (15 pont, 7/10 mezőnyből) is nagyot játszott a padról, így Joel Embiid (13 pont, 11 lepattanó) és Ben Simmons (13 pont, 4 lepattanó, 9 gólpassz) szolgálataira sem volt túl sokáig szükség. A 76ers legutóbb 2001-ben zárt a konferencia élén, akkor Allen Iverson lett az alapszakasz MVP-je, Larry Brown az év edzője, míg Aaron McKie a legjobb hatodik ember.

Az első negyed végéig bírta a tempót a Magic. Az Orlando legutóbb Atlantában kapott ki, s előzetesen ez a szerep várt rá a Philadelphia ellenében is. Az első tizenkét perc során még úgy ahogy megvolt a tűz a floridaiakban, elsősorban a padról érkező Ignas Brazdeikis (21 pont, 6 lepattanó) játékát lehetett dicsérni, de R.J. Hampton (12 pont, 11 lepattanó, 9 gólpassz) is remekelt, olyannyira, hogy mindössze egyetlen assziszt hiányzott számára a tripla-duplához. A csapatjátékot tekintve ellenben esélyük sem volt, ráadásul Steve Clifford vezetőedző a nagyszünetet követően már leginkább csak arra törekedett, hogy mindenki játéklehetőséget kaphasson.

A 76ers legjobb dobói: Curry 20/12, Milton 15, Embiid 13/3, Simmons 13.
A Magic legjobb dobói: Brazdeikis 21/9, Hampton, Randle 12-12.

Oklahoma City Thunder - Utah Jazz 93-109

Ez most tényleg nem Bazley estéje volt. Darius Bazley már legutóbb is mindössze 3/13 dobását küldte a helyére, de akkor még büntetőkkel kompenzálni tudta ezt, a Jazz ellen viszont egyszer sem állhatott oda a vonalra, így 1/13-as mezőnymutatóval és 2 ponttal zárta a meccset. Ezúttal csapatszinten volt gyenge a Thunder, mindössze 13 gólpasszt osztottak szét egymás között, amire 17 eladott labda jutott, és ehhez társult a 6/19-es triplamutató, végig alárendelt szerepet játszottak ezen a meccsen. A pontokat leginkább Svi Mykhailiuk (19 pont), Theo Maledon (18 pont), valamint a közelmúltban szerződtetett Gabriel Deck (18 pont, 6 lepattanó) szállították, rajtuk kívül más nem is ért el kétszámjegyű termést a Thundernél. Vereségükkel továbbra is holtversenyben a 2. legrosszabb mérleg az övék, jól helyezkednek a lottery előtt.

Mike Conley visszatért. 9 kihagyott meccs után ismét pályára tudott lépni Mike Conley, és annak ellenére, hogy csak 2/7 dobását süllyesztette el, szerzett 16 perc alatt 10 pontot, a Jazznél pedig örülhetnek, hogy a rájátszás kezdete előtt visszatérhetett az egyik meghatározó játékosuk. Ezúttal sem neki, sem másnak nem kellett megszakadni a vendégeknél, 3 negyeden keresztül folyamatosan növelték az előnyüket, így az utolsó 12 perc előtt 26 pontos előnyben engedhettek ki. Senki sem érte el a Jazzből a 30 percet, Bojan Bogdanovic 27 perc alatt szórt 22 pontot, Rudy Gobert (16 pont, 18 lepattanó) ugyanennyi idő alatt szállított egy masszív dupla-duplát, míg Jordan Clarkson szokás szerint a padról beszállva tolta meg a csapat szekerét, bár a 18 pontjához 18 dobásra volt szüksége. Ennek a győzelemnek köszönhetően továbbra is a saját kezükben van a sorsuk: amennyiben megnyerik az utolsó meccsüket a Kings otthonában, vagy a Phoenix Suns legalább az egyik hátralévő meccsét elveszti, akkor a Jazz nyeri az alapszakaszt.

A Thunder legjobb dobói: Mykhailiuk 19/9, Maledon 18/6, Deck 18/3.
A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 22/6, Clarkson 18/12, Gobert 16.

Dallas Mavericks - Toronto Raptors 114-110

Megizzadt a Mavericks. Kötelező győzelem volt ez a hazaiak számára és előzetesen úgy tűnt, hogy könnyű dolguk lehet, mert a Raptors nagyon tartalékosan állt ki. Ehhez képest Josh Richardson higgadt büntetőzése biztosította csak be számukra a győzelmet, aki az utolsó 10 másodpercben 4/4 dobását elsüllyesztette a vonalról. Luka Doncic (20 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz) és Kristaps Porzingis (21 pont, 10 lepattanó) is szép számokat hozott összességében, és utóbbinak különösen örülhetnek, hogy a sérüléséből egészen jól tért vissza, a Pelicans után a Raptors ellen is hatékonyan játszott, Doncic 1/8-as triplázása viszont nem mutatott ennyire jól. A kispadról Jalen Brunson (19 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) jól szállt be, vezérletével 42-21-re nyerték a második sorok csatáját, de csapatszinten így is csak 43,3%-kal céloztak mezőnyből, amiből Tim Hardaway Jr. 1/11-gyel vette ki a részét. Végül ez is belefért és sikerült behúzniuk a kötelezőt, így az utolsó meccsükön kicsit hátradőlhetnek.

Nagyot küzdött a Raptors. Nick Nurse mindössze 7 játékost vetett be a Mavericks ellen, viszont akik lehetőséget kaptak, azok többnyire élni is tudtak ezzel. Jalen Harris 4 meccs alatt 3. alkalommal ért el karriercsúcsot, ráadásul az egy nappal korábban szerzett 17 pontját messze túl tudta szárnyalni, a Mavericks elleni 12/21 jó dobásból 31 pontot szórt. Mellette az előző estén gyengélkedő Malachi Flynn (26 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) is remekelt, míg Stanley Johnson (15 pont, 10 lepattanó) dupla-duplázott, bár ő ezúttal csak 5/16-os mezőnymutatóval zárt. Csapatszinten felvették a versenyt ellenfelükkel, 49,4%-kal dobtak mezőnyből, de a gyorsindítások után 14-5-re kikaptak, engedtek 11 támadólepattanót, és az ilyen apróságokon kívül nem is volt nagy különbség a két csapat között, de most ennyi is elégnek bizonyult.

A Mavericks legjobb dobói: Porzingis 21/9, Doncic 20/3, Brunson 19/9
A Raptors legjobb dobói: Harris 31/15, Flynn 26/9, Johnson 15/6

Houston Rockets - Los Angeles Clippers 122-115

Élt a lehetőséggel a Rockets. A hazaiak számára nem bírt különösebb téttel ez a találkozó, régen eldőlt, hogy az utolsó helyen zárják az alapszakaszt, azt ugyanakkor önfeledt támadójátékkal használták ki, hogy a túloldalon Kawhi Leonard, Paul George és Patrick Beverley is kiülte a meccset. A Rocketsben 7 játékos zárt 13 és 20 pont között, senki sem vállalt 14 dobásnál többet, és kiosztottak 30 gólpasszt egymás között, csapatként játszva verték meg a Clipperst. A legtöbb támadás fókuszpontja Kelly Olynyk (20 pont, 9 lepattanó, 11 gólpassz, 3 labdaszerzés) volt, aki egyetlen lepattanóval maradt le egy tripla-dupláról, mellette Jae’Sean Tate ugyancsak eljutott 20 egységig, míg Khyri Thomas és Anthony Lamb 17-17 pontot tett be a közösbe, és ez, valamint az 53,5%-os mezőnymutató elegendőnek bizonyult a győzelemhez.

Serge Ibaka is bevetésre készen. 30 kihagyott meccs után ismét pályára léphetett Serge Ibaka, és a Rockets ellen egyből éreztetni tudta a hatását, 17 perc alatt 15 pontig, 7 lepattanóig és 4 gólpasszig jutott, csapata egyik legjobbjaként zárt. Akadt lehetősége bőségesen, mert amellett, hogy Leonard vagy George nem vette el előre a dobásokat, Ivica Zubac sem csökkentette a neki jutó játékidőt, aki mindössze 3 perc lehetőséget kapott, leginkább amiatt, hogy továbbra is minden meccsen pályára lépjen a szezonban, de közben mégis pihenhessen. A fő pontfelelősök hiányában Luke Kennard jutott el 23 egységig, mellette az újonc Jay Scrubb 17 pontot jegyzett, míg a labdák elosztásáért Rajon Rondo felelt, aki 9 pontja mellett 13 gólpasszig jutott. Ennek a vereségüknek köszönhetően a Nuggets utolérte őket a nyugati 3. helyen, és ha riválisuk nem botlik az utolsó játéknapon, akkor meg is előzik a Clipperst a jobb egymás elleni eredményüknek köszönhetően.

A Rockets legjobb dobói: Tate 20/9, Olynyk 20/3, Lamb 17/9, Thomas 17/3
A Clippers legjobb dobói: Kennard 23/9, Scrubb 17/6, Ibaka 15

Memphis Grizzlies - Sacramento Kings 107-106 

A Grizzliesnek nem számított. Vasárnap rendezik a Warriors-Grizzlies mérkőzést, és már korábban biztossá vált, hogy a mai eredményektől függetlenül aki ott nyer, az szerzi meg a 8. helyet (és így a garantált dupla esélyt a playoffra). A Memphis így összesen nyolc játékosát, köztük a komplett kezdőötöst kiültette a legváltozatosabb “fájdalmakkal”, így a cseresor alkothatott. Leginkább a 25 pontot és 13 lepattanót jegyző Justise Winslow igyekezett, de a francia újonc, Killian Tillie (16 pont, 6 lepattanó, 3/6 tripla) és a másik elsőéves magasember, Xavier Tillman (16 pont, 10 lepattanó, 7/8 mezőnyből) is villogott, a padról pedig Konchar és Melton 25 pontot rakott a közösbe. A kissé előszezon-hangulatú összecsapáson végül Winslow 2+1-es játéka döntött, bár a legvégén 107-106-nál kihagyott két büntetőt, de végül a hazaiak így is behúzták a hazai idényzárót. 

A Kingsnek még annyira sem volt fontos. A Sacramento már jó ideje tét nélkül játszik, a korábban sérült Fox-Bagley-Barnes trió mellé pedig csatlakozott az előző meccsen térdsérülést szenvedett Richaun Holmes is, így aztán bőven kaptak lehetőséget a kiegészítő emberek. Elsősorban a mindössze két hete a csapatnál lévő Louis King játszott remekül, a padról beszálló erőcsatár 27 pontot, 9 pattanót, 3-3 gólpasszt és szerzett labdát, illetve 2 blokkot jegyzett. A kezdőben a másik két magasember, Damian Jones és Chimezie Metu is odatette magát, Buddy Hield nem játszott rosszul, de nem is szedte fel a parkettet, a többiek viszont leginkább borzalmas dobásaikkal vétették észre magukat. Ebben Delon Wright (1/8 mezőnyből), Jahmi’us Ramsey (3/12) és Terence Davis (2/18) járt az élen, bár hozzá kell tenni, hogy Davis majdnem hős lett: 107-103-nál még visszahozta a csapatot egy hármassal, majd Winslow hibái után az utolsó triplakísérlete is a gyűrűből perdült ki. 

A Grizzlies legjobb dobói: Winslow 25/12, Killie 16/9, Tillman 16.
A Kings legjobb dobói: King 27/6, Jones 17, J. James 16.


Golden State Warriors - New Orleans Pelicans 125-122

Curryék nélkül is ugyanazt játszotta a GSW. A Warriors sem kockáztatott a vasárnapi kulcsmeccs előtt, Steph Curryt addig láthattuk a pályán, amíg átvette a nyugati Hónap Játékosának járó díjat, Wigginst és Greent még addig sem. Mindenkit azért nem ültetett ki Steve Kerr, így aztán Jordan Poole alkothatott, ami egy 38 pontos karriercsúcsot eredményezett 12/22-es mezőnymutatóval és 10/11 büntetővel. A végjátékban 121-122 után az ő kosara, majd két büntetője zárta le a meccset - a dobóhátvéd ráadásul a harmadik negyedben megúszott egy igen csúnya bokasérülést is. Curryt ezúttal Mychal Mulder alakította, 7/13 triplát vágott be, de Kent Bazemore és Eric Paschall is 10 pont fölé jutott. Ki kell még emelnünk az ifjú Nico Manniont, aki 11 pontja mellett 8 lepattanót és 7 gólpasszt jegyzett. A meccs krónikájához tartozik, hogy a másfél hónapja sérült Paschall jól tért vissza, illetve hogy a 2018-as bajnokcsapat tagja, Jordan Bell két év után ismét Warriors-mezt ölthetett, miután a gárda nemrég two-way szerződést adott neki. 

Mindenki szerepet kapott a Pelicansben. A kéztöréssel korábban kidőlt Zion Williamson mellett Brandon Ingram, Steven Adams és Lonzo Ball is kihagyta a már tét nélküli meccset, és az első félidőben kapott 75 pont nem is festett túl szépen. A fordulás után azért összekapta magát a New Orleans, ebben segített, hogy Poole ekkor ült ki jó néhány percet a bokájával, a végén pedig majdnem a győzelmet is behúzták. A 30 pontját 11/14-es mezőnymutatóval szállító Nickeil Alexander-Walker vitte hátán a csapatot, a végjátékban is igyekezett a sereg élére állni, mellette a dupla-duplázó Naji Marshall és a padról 19 egységet berakó Jaxson Hayes remekelt. A Pelicans fiataljai felvették a kesztyűt, minden tekintetben partnerei voltak a Warriorsnak, így legalább jó szájízzel futhatnak neki a vasárnapi évzárónak a Lakers ellen. 

A Warriors legjobb dobói: Poole 38/12, Mulder 28/21, Bazemore 14/3.
A Pelicans legjobb dobói: Alexander-Walker 30/12, Marshall 20/3, Hayes 19. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus