A Bulls ellen égett meg a Sixers, megtörte a jeget a GSW

A New York a Wolvestól, a Kings a Jazztől, a Dallas pedig a Memphistől kapott ki: ez történt hajnalban az NBA-ben.

Philadelphia 76ers – Chicago Bulls 105-109 - két hosszabbítás után

Két hosszabbítás döntött. Végletekig kiélezett mérkőzést vívtak a felek, az első perctől az utolsóig nyolc ponton belüli küzdelmet hozott a derbi, és egyik csapat sem tudott a másik fölé kerekedni. A rendes játékidő végén Tyrese Maxey egyenlített fél perccel az órán, majd DeMar DeRozan eladta a labdát, de Maxey utolsó dobása kimaradt egy másodperccel a vége előtt, így a Philly kezében maradt a győzelem, jöhetett a hosszabbítás. Az első ráadás végén DeRozan egyenlített, majd ellopta a labdát James Hardentől, de ezúttal ő hagyta ki a győzelemért elengedett dobást az utolsó másodpercben, így jöhetett a második túlóra, ezúttal a Bulls bánkódhatott. Két és fél perccel a vége előtt 105-101-re vezetett a Sixers, ám a hátralévő időben egyetlen pontot sem dobott a vendéglátó, 0/6-ot dobott mezőnyből Doc Rivers csapata, a Chicago pedig élt az eséllyel, két clutch védekezéssel (egy labdaszerzés és egy blokk), illetve Zach LaVIne és Coby White büntetőivel az utolsó percben fordított, és végül bravúrgyőzelmet aratott. A találkozó összességében nem hozott túl magas színvonalat, inkább csak küszködés, de ennek végén az esélytelenebbként érkező vendégek örülhettek, akik megint igazolták óriásölő hírnevüket: a keleti topcsapatok ellen mindig eredményesek, a Sixerst is másodszor verték már meg idén...

Gyengén játszott a Philly. Joel Embiid 37 pontot dobott 16 lepattanóval és 3 blokkal, 11/22-t dobott mezőnyből és 15/17-et a vonalról, rá nem lehetett panasz, de Harden például csak 2/14-es mezőnymutatót és 5 pontot erőlködött össze 47 játékperc alatt - csapatszinten 42%-kal céloztak, 28%-kal tripláztak és 19 labdát szórtak el. A Bulls 40% alatt maradt mezőnyből, viszont jobban büntetőzött és tízzel kevesebb labdát adott el, ami ezt ellensúlyozta, ráadául több lábon állt, mert LaVine, DeRozan és Vucevic is jól játszott - a Phillynél viszont Embiid a végén kipontozódott. A Sixers sorozatban nyolc győzelem után most kifejezetten gyenge teljesítménnyel kapott ki, holnap pedig el kell utazni Chicagóba a visszavágóra...

A 76ers legjobb dobói: Embiid 37, Maxey 22/6, Melton 19/15
A Bulls legjobb dobói: LaVine 26/6, DeRozan 25, Vucevic 21/3

 

Charlotte Hornets – Indiana Pacers 115-109

Nagy esélyt szalasztott el a Pacers. A vendégek még bejuthatnak a play-inbe, ugyanakkor a végelszámolásnál könnyen lehet, hogy hiányozni fog nekik ez a meccs, amit annak ellenére is elbuktak, hogy az első negyedet 40-22-re nyerték és a másodikban már 21 ponttal is vezettek. A Hornets azzal együtt sem adta fel a küzdelmet, hogy ők már biztosan nem érhetnek oda a play-inbe, és hiába voltak 9 pontos hátrányban a negyedik negyed derekán is, egy 13-0-s futással a maguk javára fordították a meccset. A hazaiaknál nagyot játszott a 28 pontos Kelly Oubre Jr., Terry Rozier (23 pont, 9 gólpassz) jól mozgatta a csapatot, Gordon Hayward (22 pont, 5 gólpasszt) élt az előtte adódó lehetőségekkel, és Nick Richards is kitett magáért, a 14 pontja mellett 17 lepattanót gyűjtött be, miatta nem veszítették el még nagyobb arányban ezt a kategóriát. A vendégeknél Tyrese Haliburton hiányában nem volt meg az a vezér, aki le tudta volna zárni ezt az összecsapást, és leginkább csak a kispadjuk érdemel dicséretet, a Pacers második sora 45-18-ra túldobta a Hornets cseréit, a végén viszont a kezdők voltak a pályán, akik nem tudták megtartani az előnyt, így 2,5 meccsre nőtt a hátrányuk a 10. Bullshoz képest.

A Hornets legjobb dobói: Oubre Jr. 28/9, Rozier 23/6, Hayward 22/3
A Pacers legjobb dobói: Hield 20/12, Turner 20, Mathurin 18/3

 

New York Knicks – Minnesota Timberwolves 134-140

Randle parádéja ellenére kikapott a Knicks. Elképesztő teljesítményt nyújtott Julius Randle, a Knicks erőcsatára 57 pontos karriercsúcsot dobott, 19/29 mezőnykísérlete a gyűrűben landolt, 8/14 triplát emelt be, és 11/13 büntetőt is elsüllyesztett, azt csinált, amit csak akart. A Knicks balszerencséjére azonban a negyedik negyedre kihűlt, az addigi 52 pontos őrületéhez csak ötöt tett hozzá a legfontosabb időszakban, így a Minnesota végül túl tudta dobni ellenfelét: Taurean Prince 35 pontig jutott 8/8 (!) triplával, és a vendégek 16-5-re nyerték meg az utolsó négy és fél percet, itt tudták megfordítani, és végül megnyerni a találkozót. Ebből a rohamból Mike Conley hat ponttal és egy gólpasszal vette ki a részét, végül 24 ponttal és 11 assziszttal zárt, remek teljesítménnyel vezette győzelemre Anthony Edwardsot nélkülöző csapatát - 61%-kal dobtak mezőnyből és 58%-kal tripláztak, egészen ellenállhatatlan és félelmetes teljesítményt nyújtottak. A Knicks is eljutott 57 és 50%-ig, de pont a legvégén elfogyott a lendület, így elbukta a dobóversenyt hazai pályán - persze a keleti ötödik helye ettől még nincs komoly veszélyben.

A Knicks legjobb dobói: Randle 57/24, Brunson 23/3, Quickley 19/6
A Timberwolves legjobb dobói: Prince 35/24, Conley 24/9, McDaniels 18/6

 

Houston Rockets – Golden State Warriors 108-121

Megszakadt a Warriors sorozata. Egymást követő 11 idegenbeli vereség után tudott ismét a saját pályájától távol meccset nyerni a Warriors, és erre azzal együtt is hatalmas szükségük volt, hogy a nyugati sereghajtó Rockets otthonában jött ez össze – fel is léptek a hatodik helyre a konferenciában. A mérkőzés szorosan alakult, de a jelentős részében a Warriors járt előrébb pár ponttal, majd 80-80 után egy 31-15-ös időszakkal maguk javára billentették a mérleg nyelvét, és amikor a Rockets visszajött -7-ig, akkor két gyors kosárral végleg lezárták a meccset. Stephen Curry és Klay Thompson is agresszívan lépett fel, előbbi 30 ponttal, 7 lepattanóval és 5 gólpasszal, utóbbi 29 ponttal és 7 lepattanóval zárt, ráadásul mindketten beszórtak 5-5 triplát is, bár sokat is próbálkoztak távolról. A Splash Brothers mellett kiemelendő még a szokás szerint sokoldalú Draymond Green, valamint a padról 17 ponttal beszálló Jonathan Kuminga is, utóbbi vezetésével 38-20-ra túldobták a Rockets második sorát. A hazaiaknál minden kezdő 13 és 21 pont között zárt, közülük leginkább Tari Eason (21 pont, 12 lepattanó, 4 labdaszerzés) és Jabari Smith Jr. (17 pont, 11 lepattanó) érdemel dicséretet, míg a Kevin Porter Jr. és Jalen Green inkább a sok rontott dobásával és az 5-5 eladott labdájával tűnt ki.

A Rockets legjobb dobói: Eason 21/3, Green 20/9, Porter Jr. 17/9, Smith Jr. 17/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 30/15, Thompson 29/15, Kuminga 17/3

 

Memphis Grizzlies – Dallas Mavericks 112-108

Az utolsó negyed a Memphisé lett. Sokáig jól mozgott a Luka Doncicot továbbra is nélkülöző Dallas, a vendégek 15 ponttal nyerték meg a két középső negyedet, így magabiztos előnnyel fordulhattak rá a záró etapra, ott viszont atomjaira hullott minden, amit addig csináltak: 29-12-re bukták el a negyedik játékrészt, és végül megint vereséget szenvedtek. A Grizzlies szűk öt perccel a vége előtt, Jaren Jackson Jr. horogdobásával érte utol és előzte meg ellenfelét, és az utolsó hat percben összesen öt (!) pontot engedélyezett a texasiaknak, akik totális összeomlást mutattak be a végjátékban. A rengeteg elrontott dobás, és rossz döntés mellett hiába volt viszonylag egyben a védekezésük, a Memphis ennyit azért nem hibázott, másfél percnél Desmond Bane-nek volt egy clutch duplája, majd 17 másodpercnél JJJ kettese döntötte el a küzdelmet, 110-105-ről már nem lehetett fordítani. Jackson Jr. végül 28 pontot szórt úgy, hogy faultgondok miatt csak 23 percet játszott, Santi Aldama 22 pontos, 14 lepattanós dupla-duplát gyártott, így hiába dobott 28 pontot a túloldalon Kyrie Irving, a végén megint elfogyott a Mavs. Némi trash-talk azért most is volt, Irving kicsit odaszólt Dillon Brooksnak, aki aztán heccelte a dallasi kispadot, a hírek szerint eltiltás várhat rá.

A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 28/3, Aldama 22/6, Bane 17/3
A Mavericks legjobb dobói: Irving 28/6, Wood 20/3, Hardy 20/12

 

Utah Jazz – Sacramento Kings 128-120

Jobb volt a Jazz B. Markkanen, Clarkson és Sexton nélkül is nagyon működött a Utah, a hazaiak előkapták a csodacseréket, akik megnyerték nekik a nyugati élcsapat Kings elleni meccset. Ochai Agbaji 27 ponttal és 6/10 triplával lett a legjobb dobó, Kelly Olynyk 19-10-8-at szállított, a padról érkező Kris Dunn 18 ponttal és 10 gólpasszal dupla-duplázott, összességében nyolcan dobtak náluk kétszámjegyűt, és csapatszinten 52%-kal mezőnyöztek, valamint 44%-kal tripláztak, de a 33 gólpassz is beszédes. A kissé talán könnyelműen érkező Kingsnél ugyan beszórt 37 pontot De'Aaron Fox, az irányító Keegan Murray-vel párban 12/23 triplát bombázott be, de védekezni megint elfelejtett a társaság, a teher nélküli Jazz pedig ezt kihasználva legyalulta ellenfelét. Főleg a meccs eleje volt egyoldalú, az első negyedet 40-19-re nyerték meg a hazaiak, a később felébredő Sacto ugyan ezt követően próbálta összekapni magát, és a teljes hátrányát eltüntetve már vezetett is, de hiába indult egálról a negyedik negyed, ott talált még egy fokozatot a Utah. Egészen 118-118-ig úgy tűnt, hogy a végén azért csak-csak hozhatja az elvárt győzelmet a vendégcsapat, de nem így lett: Olynyk vert be egy nagy hármast, Walker Kessler blokkolta Domantas Sabonis dobását, Dunn elsüllyesztett két büntetőt, majd Agbaji még kettőt, és egy-két jó védekezéssel meg is oldotta a feladatot a Jazz. Bravúrgyőzelmet arattak a playinért hajtó hazaiak, a Sacto pedig bosszankodhat, hogy így meccshátrányba került a Memphishez képest.

A Jazz legjobb dobói: Agbaji 27/18, Olynyk 19/12, Dunn 18/6
A Kings legjobb dobói: Fox 37/18, Murray 22/18, Barnes 16/6

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus