A Lakers jutott playoffba, véget ért a GSW szezonja

LeBron Jamesék nyerni tudtak New Orleansban, így hetedikként ott lesznek a rájátszásban, a Warriors pedig kikapott Sacramentóban, így elbúcsúzott ettől a szezontól.

New Orleans Pelicans - Los Angeles Lakers 106-110

Gyengén dobva is továbbjutott a Lakers. Az első negyedben még eléggé döcögött a Los Angeles játéka, védekezésben eszköztelennek bizonyultak a vendégek, támadásban pedig elrontották a jó lehetőségeiket, és nagyon akadozott a gépezet, keresték a ritmust - ennek megfelelően nyolc ponttal el is vesztették a játékrészt. A második negyed elején aztán kézbe vette a dolgokat LeBron James, aki parádésan tárta fel a Pels-védekezés hibáit, minden játéknál átlátta, hogy honnan és hogyan kell megtámadni az ellenfelet, és folyamatosan tömte a társakat labdával, akik el is kapták a fonalat: egy 15-2-es rohanással villámgyorsan megfordították a mérkőzést, majd a NOP kisebb válasza után a játékrész második felében lerohanták a vendéglátót, folyamatosan odaértek a büntetővonalra, ültek a pick-and-rollok, és 12 pontra növelték az előnyüket. A harmadik negyedben is ez folytatódott, vezettek már 18 ponttal is, de aztán a New Orleans képes volt változtatni, reagált a Lakers gyors játékára, kijavította a hibái nagy részét, és szorossá tette a meccs végét, sőt 93-93-nál egyenlített és még bő másfél perccel az órán is 99-99 volt az állás. A LAL azonban a clutch pillanatokban megvillant, Austin Reaves előbb alley-oop gólpasszt adott Anthony Davisnek, majd az ő labdájából dobott egy triplát D'Angelo Russell, végül 14 másodpercnél Davis leszedett egy kulcsfontosságú támadópattanót 104-102-nél és bedobta mindkét büntetőjét - a hátralévő időben "csak" a vonalról kellett jól dolgozni, és ez elégnek bizonyult a sikerhez. A leolvadás ugyan majdnem elvitte a győzelmet, de végül a 41%-os mezőnymutató ellenére is révbe ért Darvin Ham alakulata - James csak 6/20-at, Davis pedig 6/16-ot dobott mezőnyből, de a fontos játékokat mindketten megcsinálták, és a Russell-Reaves hátvédpár is jól tette a dolgát. A Lakers így harmadszor is playoffba jutott a playinből, ezúttal hetedik kiemeltként a második Denverrel találkozik majd az első körben.

Zion és a cserék tartották meccsben a New Orleanst. Két napja is találkoztak egymással a felek, akkor szinte láthatatlannak bizonyult Zion Williamson, az erőcsatár azonban most nagyon felszívta magát és szenzációs meccset játszott: kereken 40 pontot dobott és azzal húzta a Pelicanst, 17/27-et dobott mezőnyből, volt 11 lepattanója és 5 gólpassza is, amint volt területe, szinte megállíthatatlannak bizonyult. A NOP két jó időszakában, az első negyed végén, és a harmadik végén - negyedik elején is ő vitte a prímet, köré tudott építkezni a hazai alakulat, de elsősorban a cserékkel: Larry Nance Jr. (10 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz), Jose Alvarado (10 pont, 7 gólpassz), és a 12 pontos, pályát széthúzó Trey Murphy III működött vele igazán. A kezdők viszont besültek: Jonas Valanciunas egyetlen kosarat szerzett és pályán tarthatatlannak bizonyult, CJ McCollum 4/15-öt, Brandon Ingram pedig 4/12-t erőlködött össze mezőnyből, úgy, hogy védekezésben sem álltak a helyzet magaslatán - ez így együtt végül nem fért bele, bár a hajrában egy-két clutch megoldással így is kiharcolhatták volna a győzelmet. Ott azonban engedtek támadópattanót, hagytak ki büntetőt, adtak el labdát, hibáztak dobást, és ez megbosszulta magát - de még nincs vége számukra a szezonnak, ha legyőzik a Sacramentót, akkor nyolcadik kiemeltként ott lehetnek a rájátszásban.

A Pelicans legjobb dobói: Williamson 40, Murphy III 12/6, Ingram 11/3
A Lakers legjobb dobói: James 23/3, Russell 21/15, Davis 20

 

Sacramento Kings - Golden State Warriors 118-94

Összekapta magát a Sacramento. Hetek óta csak felvillanásai voltak a Kingsnek, és bár lehet, hogy ez is csak annyi lesz, de az biztos, hogy a legjobbkor jött: összekapták az általában szellős védekezésüket a hazaiak, és nagyon egyértelmű módon ütötték ki a Golden State-et. A vendéglátó kilenc ponttal nyerte az első negyedet, és bár ebből visszajött a GSW a nagyszünetig, de a fordulás után megint a Sacto időszaka következett, és abból az ütésből már nem hagyta felállni ellenfelét: a második félidőt 64-44-re nyerte meg az együttes, és bőven 20 pont fölé növelte a különbséget. Keegan Murray 8/13 triplája is nagyon kellett a sikerhez, De'Aaron Fox (24 pont, 6 gólpassz) és Domantas Sabonis (16 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz) is hozta magát, Keon Ellis 15 pontot és jó védekezést tett hozzá, és bár összességében csak 43%-kal dobtak, de kulcsfaktorokban nyertek simán: 15-8-ra húzták be a támadópattanózást és 16-8 lett az eladott labdák aránya az ő javukra. A GSW teljes lelassítása és levédekezése mellett ez elég volt az üdvösséghez, úgyhogy egyelőre életben maradtak, és a nyolcadik kiemelésért, valamint az OKC elleni párharcért szállnak majd ringbe a New Orleansszal.

Pocsékul játszott a Warriors. Nem tudta az utóbbi hetek sikerszériáját megalapozó védekezést bemutatni a Golden State, a vendégek csak a második negyedben tudták nagyjából kontrollálni ellenfelüket, azt leszámítva nem jöttek a labdaszerzések, folyamatosan kapták a triplákat, ráadásul nagyon elbukták a lepattanózást is. A vereség egyik legfőbb oka mégis az érvénytelen támadójáték volt: Steph Curry próbálkozott, de ő sem volt az igazi (22 pont 50%-kal, de 6 eladott labda), viszont több kulcsember is betlizett, amit nem bírhatott el a társaság. Andrew Wiggins 4/11-es és Jonathan Kuminga 6/15-ös mezőnyözése is fájdalmas lehet a Warriors-szurkolók számára, de Chris Paul a szezon eddigi legfontosabb meccsén összehozott 1/3 dobása és 2 gólpassza már ennél is dühítőbb, az igazán felháborító pedig Klay Thompson produkciója lehet, aki 32 játékperce alatt 0 pontot, 1 gólpasszt, 0/10-es mezőnymutatót és 0/6 triplát tudott a közösbe tenni. Az elmúlt időszak remeklése után teljességgel összeomlott a kulcsmeccsen Steve Kerr alakulata, így tükörsima vereséget szenvedett, és elbúcsúzott a szezontól. a nyugati 10. helyen zárt - nyáron alaposan át kell gondolni a folytatást, mert ez a szezon az elejétől a végéig a szenvedésről szólt, Paul sem tudott segíteni, és ebben a keretben nem igazán látni ennél többet már...

A Kings legjobb dobói: Murray 32/24, Fox 24/6, Barnes 17/9
A Warriors legjobb dobói: Curry 22/9, Kuminga 16, Moody 16/6

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus