A történelmi 41-es: Westbrook utolérte Robertsont

Beállította Robertson csúcsát Westbrook - zsinórban 12-nél jár a GSW - egy negyed elég volt a Cavsnek - nagy végjáték San Antonióban.

Kiütötte a Milwaukee-t az Oklahoma City az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, Russell Westbrook pedig idei 41. tripla-dupláját jegyezte, amivel beállította Oscar Robertson megdönthetetlennek hitt NBA-csúcsát. A végletekig kiélezett, hosszabbításban eldőlő csatát vívott egymással a Spurs és a Grizzlies, zsinórban tizenkettedik sikerét is behúzta a Warriors, egy negyed alatt lerendezte soros meccsét a Cleveland, miközben a ligautolsó Nets 141 pontot szórt – fontos meccseket játszottak a keleti és a nyugati rájátszás szempontjából is, nézzük, hogy mi történt!

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Philadelphia 76ers – Brooklyn Nets 118-141

Gálázó ligautolsó. Több mint meggyőző játékot húzott elő a Brooklyn, mellyel átgázolt a hazai alakulaton, s nem kevesebb, mint 81 pontnál járt már az első félidő után. A vendégeknél nyolc játékos jutott el legalább két számjegyű ponttermésig, és az utolsó, levezető negyeddel együtt is 64%-os hatékonysággal dobtak mezőnyből. Kérdés, hogy milyen jövő előtt áll a gárda, ugyanis legutóbbi 9 találkozójából hatodik sikerét aratta és március 1-től számítva 10-10-zel áll a Nets.

A tankolásnak is van határa. Aligha nézte jó szemmel az egyébként is foghíjas aréna közönsége, hogy bohózat tárgyává teszik a játékot az első félidőben. A sérüléssel játszó Saric alig kapott 19 percet (10 pont), ami alatt nem váltotta meg a világot, a két negyed alatt beszedett 28 pontos hátrány pedig csak nőtt és nőtt, majdnem 40 egységig. Alighanem szebb szezonvégre számítottak Philadelphiában…

A 76ers legjobb dobói: Luwawu-Cabarrot 19, Long 18, Holmes 16/6
A Nets legjobb dobói: Lopez 16/6, Lin 16/6, McDaniels 14/9, Goodwin 14

Washington Wizards – Charlotte Hornets 118-111

A harmadik negyed a Washingtoné volt. Az első félidőben még a Kemba Walker által húzott Charlotte akarata érvényesült, a fordulás után azonban változott a helyzet: John Wall előlépett, egymaga 14 ponttal és hat gólpasszal zárt a harmadik negyedben, míg a teljes Charlotte 6/18-at dobott ebben az időszakban. A 12 pontos vendégelőnyből a záró etap első percére már 11 pontos hazai fór lett és bár a végére összekapták magukat Batumék, az utolsó két percben Beal, Oubre és Porter is bevert egy-egy fontos távolit, mindenre válaszoltak a fővárosiak. Wall végül 23 ponttal, 13 gólpasszal és hat szerzett labdával zárt, csapata ötven százalékkal süllyesztett el 17 hárompontost és 31 gólpassznál állt meg – ezzel a győzelemmel a Wizards ismét utolérte a Torontót a keleti harmadik helyen.

Itt ment el a playoff? Remek formában van az utóbbi időben a Hornets és zsinórban három győzelemmel fel is zárkózott a rájátszásért folyó csatába – egy újabb sikerrel egy meccsre került volna a nyolcadik helytől. Jól is játszott egyébként a gárda támadásban, Kemba Walker (37 pont, 13/25 mezőnyből) villogott, de Batum (6/10, 8 gólpassz) is hozzátette a magáét, Zeller dupla-duplázott, a padról pedig a Kaminsky-Belinelli páros jelentett komoly tűzerőt. Egy gyengébb negyed és főleg a gyenge periméter-védekezés azonban nem fért bele, a Washington túldobta őket, így négy találkozóval a vége előtt két meccs hátrányt kellene ledolgozniuk – ehhez már kisebb csodára lenne szükségük.

A Wizards legjobb dobói: Wall 23/9, Beal 19/3, Smith 17/15
A Hornets legjobb dobói: Walker 37/18, Belinelli 16/6, Batum 13/3

Cleveland Cavaliers – Orlando Magic 122-102

Egy negyedes győzelem. Két játékrész erejéig ismét csak szenvedett a címvédő, de a fordulás után a valós arcát mutatta a Cavs: 43 pontot, közte 9 triplát rámoltak be Love-ék, s gyakorlatilag bő 10 perc leforgása alatt elrendezték a győzelem sorsát. James újfent tripla-duplával jelentkezett (18 pont, 11 lepattanó, 11 gólpassz), Korver mégis pályára került és 12 perc alatt gyorsan szórt 11 pontot (3/5 tripla), s a Cavs lett a liga történetének harmadik együttese, mely egy szezonon belül legalább 1000 hárompontost értékesített.

Korán fogyott el a muníció. A harmadik negyed elejéig húzd meg, ereszd meg játékot játszott a Magic, pár pontos fórjukat rendre leadták, majd beállt a totális lefagyás náluk. A periméter-védekezés teljes csődöt mondott vendég oldalon, s a több mint 15 pontos mínuszból már sansz sem volt a visszakapaszkodásra. Sorozatban ötödik vereségét könyvelte el az Orlando, a kudarcot úgy aposztrofálta Vogel mester, hogy "ezt senki nem élte volna túl."

A Cavaliers legjobb dobói: Love 28/15, Irving 24/9, Smith 19/15
A Magic legjobb dobói: Fournier 21/12, Hezonja 13/3, Gordon 12/6, Ross 12/6, Payton 12

Indiana Pacers – Toronto Raptors 108-90

Nagy győzelem. Borzasztóan fontos volt ez a siker a Pacers számára a playoff-harc miatt, de az első félidőben nagyon mélyre került a gárda, 19 pontos hátrányból kellett összeszednie magát. Ez azonban sikerült, Paul George egymaga 18 egységet rámolt be a harmadik negyedben, majd a záró etapot egy 11-2-es rohammal kezdték a hazaiak – támadásban szenzációsak voltak (9/13 tripla) a nagyszünetet követően és védekezésben is egyre pontosabban tették a dolgukat. A vége egy kissé valószínűtlen 18 pontos győzelem lett, George 35 egységig jutott, az Indiana pedig ezzel a sikerrel ismét nyolcadik Keleten – négy vereség után sikerült nyerniük, most pedig két hónap után első back-to-back sikerükre készülnek a Bucks ellen. A visszatérő Lance Stephensont egyébként felállva köszöntötte a publikum és a korábbi Pacers-kedvenc 25 perce alatt 12 ponttal, valamint három gólpasszal (meg egy technikaival) jelentkezett.

Ennél több kell. A remek első félidő után nagyon elfogyott a Toronto, egyrészt védekezésben képtelenek voltak lelassítani a belendülő George-ot, másrészt támadásban is nagyon komoly problémákba ütköztek. Ibaka eléggé elveszett Turnerék mellett, DeRozan sem tudta irányítani a csapatot, így pedig a többiek számára sem igazán jöttek a helyzetek – csapatszinten összesen öt hárompontost küldtek a gyűrűbe és mindössze tizenegy gólpasszal zártak, egyáltalán nem működött a játékuk. DeRozanon kívül a többiek végül nem is játszottak sokat, ma este már Detroitban van jelenésük – nagyon kellene nekik a győzelem, mert ismét egálban vannak a Washingtonnal.

A Pacers legjobb dobói: George 35/15, Teague 20/6, Young 15
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 27, Carroll 11/9, Valanciunas 10, Joseph 10

New Orleans Pelicans – Denver Nuggets 131-134

Holiday lett a Pelicans veszte. Alapvetően nem játszott rosszul a hazaiak irányítója, 18 ponttal és 13 gólpasszal egészítette ki a két domináló magasembert, de a hajrában több hibát is elkövetett, amivel elúszott a meccs csapata számára. A mérkőzés nagy részében pár ponttal vezetett a Pelicans, félidőben már 75 egységnél járt és bár a végén már hátrányba került, Cousins két triplájával egyenlített 131-131-nél. Az utolsó tizenöt másodpercben azonban Holiday kétszer is eladta a labdát, pedig mindkétszer megnyerhette volna a meccset a New Orleans, majd az utolsó pillanatban elengedett hármasa is kimaradt – az utolsó három támadást ő rontotta el, így végül pontzáporos meccsen alulmaradt a gárda. Meg kell azért említenünk Anthony Davist (41 pont, 4 blokk) és DeMarcus Cousinst (30 pont, 14 pattanó, 9 gólpassz, 2 blokk), ez a páros tarthatatlannak bizonyult végig, de védekezésben ők sem tudtak segíteni, így végül egy kosárnyival „rövidebbnek” bizonyultak.

Visszajött a Denver. Borzasztóan fontos sikert aratott a vendégcsapat, hiszen bár pár napja még úgy tűnt, hogy lemondhatnak a rájátszásról, a Blazers két veresége megadta nekik az utolsó esélyt – ezzel eddig élnek is, két találkozót is behúztak és csak fél meccs a hátrányuk jelen pillanatban. Ezúttal alaposan meg kellett harcolniuk ezért a győzelemért, de támadásban nagyon elkapták a ritmust és mindenki megszórta magát – a nyolc pályára lépő közül csak a megsérülő Faried nem ért el legalább 13 pontot. Egyénileg nincs is értelme kiemelni bárkit, mindenki nagyon hasznosan és ponterősen játszott, bár a végén azért volt min izgulni – elszórakozták a nyolcpontos előnyüket, majd az utolsó percben négy büntetőt is elhibáztak, kis híján odadobták a meccset a New Orleansnak. Végül megúszták, most viszont komoly feladat következik, hiszen Houstonba látogatnak, méghozzá ismét győzelmi kényszerben.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 41/6, Cousins 30/9, Holiday 18/6
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 28/15, Harris 23/6, Jokics 21

Oklahoma City Thunder – Milwaukee Bucks 110-79

A rekord beállítva. A találkozó annyira simán alakult és akkora fölényben volt az OKC, hogy mindenki nyugodtan koncentrálhatott Russell Westbrook újabb, sorozatban hetedik, idei 41. tripla-duplájára. A Thunder MVP-jelöltje nem erőltette túl a dolgokat, a dobásai nem igazán ültek (27 perc, 12 pont, 4/12 mezőnyből), de a harmadik negyedben azért eljutott 10 pattanó és 10 gólpassz fölé (13-13-mal zárt), így beállította Oscar Robertson 1961-62-es NBA-csúcsát – még öt találkozója van arra, hogy ezt meg is döntse. Ezzel egyébként pályafutása során 78. alkalommal érte el ezt a statisztikai bravúrt, amivel utolérte a vonatkozó listán negyedik Wilt Chamberlaint – a következő éppen a Bucks jelenlegi trénere, Jason Kidd lesz 107-tel, de erre legalább még egy szezont várnunk kell.

Szakadéknyi különbség. Nagyon messze volt egymástól a két csapat ezen az estén, a könnyedén és magabiztosan játszó Thunder a második negyedben el is döntötte a győztes kilétét – félidőben már 24 pont volt a távolság, Billy Donovan pihenőt is adott kezdőjátékosainak. A Bucks ezúttal teljes csődöt mondott, reménytelenek voltak támadásban Middletonék, nem volt játékuk, nem volt kinti dobásuk, de a festékben is elnyomták őket, közük sem volt a találkozóhoz – most a Pacershez látogatnak úgy, hogy csak fél meccsel vezetnek az Atlanta előtt.

A Thunder legjobb dobói: Kanter 17, Abrines 12/12, Gibson 12, Westbrook 12/6
A Bucks legjobb dobói: Beasley 14, Antetokounmpo 11, Hawes 10/3

New York Knicks – Chicago Bulls 100-91

Küzdött-hajtott a Knicks. Bár a Noah-Rose páros mellett most Porzingis sem lépett pályára és Carmelo Anthony sem volt 100%-os, mégis remek játékkal aratott meglepő győzelmet a hazai csapat, kiegészítő játékosai nagyszerű teljesítményének köszönhetően. A Baker-Lee-Anthony-Ndour-Hernangomez kezdőötös, a padról a Kuzminskas-Holiday-O’Quinn trióval nem tűnik világverőnek, de például utóbbi 8 ponttal, 12 lepattanóval, 5 gólpasszal és 5 blokkal jelentkezett, Ndour élete első kezdőként lejátszott meccsén dupla-duplázott, magához képest kicsit mindenki extrát hozott – kivéve éppen Anthony-t, aki 23 pontját 9/25-ös mezőnymutatóval szenvedte össze. Az első félidőben azonban annyira vitte a lendület a nagyot hajtó gárdát, hogy 55%-kal dobott és 14 pontos előnybe került, amit agresszív, fegyelmezett védekezéssel meg is tartott a későbbiekben – a kissé váratlan siker után Washingtonba látogat az együttes.

Kellemetlen. Győzelem esetén a rájátszás kapujába került volna a jó formában érkező Chicago, ám ezzel a vereséggel még kapaszkodniuk kell, főleg, ha holnap hajnalban nyerni tud a Miami. Ezúttal nem igazán találták a ritmust a vendégek, Jimmy Butler és Nikola Mirotic ugyan hozta a pontokat, de melléjük most nem igazán tudtak felnőni a többiek, csak 38,1%-kal céloztak csapatszinten, mindössze 6/27 triplát süllyesztettek el, ráadásul engedtek 16 támadópattanót is – nem voltak olyan agresszívek, mint a Knicks, ez pedig a meccsbe került számukra.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 23/6, Lee 14, Ndour 13
A Bulls legjobb dobói: Butler 26/3, Mirotic 21/6, Morrow 15/3

San Antonio Spurs – Memphis Grizzlies 95-89 – hosszabbítás után

Remek lesz az első kör. A két csapat négyszer találkozott egymással idén, a Memphis egyszer jutott kilencven pont fölé, a Spurs pedig egyszer kerülte el a százat – márpedig gyakorlatilag biztos, hogy találkoznak a rájátszás első körében, izgalmas, fizikális csatára számíthatunk. Most is ez történt, a rendes játékidő vége 84-84 volt, miután drámai utolsó négy másodpercet vívtak a felek: előbb Kawhi Leonard egyenlített, majd két másodperccel később érkezett Zach Randolph válasza, végül LaMarcus Aldridge küldte hosszabbításra a feleket. Ott is folytatódott egymás gyűrése, de Gasol és Mills egymás után bevert egy-egy hármast, ez pedig megtörte a jeget, ebből a hatpontos hátrányból már nem tudott visszakapaszkodni a Grizzlies. A csapatok egyébként így 2-2-vel zárták az alapszakasz-szériát egymás ellen, minden alkalommal a hazai alakulat tudott győzni.

Conley megsérült. A vendégeknél ott lehetett a parketten Marc Gasol, hiányzott viszont Tony Allen és nem sokkal a rendes játékidő vége előtt kidőlt Mike Conley is – Leonarddal ütközött a palánk alatt és a szeme sérült meg, rögtön lement a pályáról és már nem tért vissza. Ezt azért erősen megérezte a Memphis, hiszen rajta kívül nem volt megbízható fegyverük támadásban és érdekes, hogy a hosszabbítás ellenére csak ő és Randolph játszott harminc percnél többet. A negyedik negyed végét egyébként még meg is oldották Conley nélkül, de a hosszabbításban már nagyon hiányzott, így végül vereséget szenvedtek – csak remélhetik, hogy az irányítónak nincs komoly baja, mindenesetre nekik már nem maradt tét a hátralévő négy alapszakasz-meccsre.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 32/15, Aldridge 15/3, P. Gasol 12/6
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 19/6, Randolph 18, M. Gasol 11/3

Utah Jazz – Portland Trail Blazers 106-87

Nincs olyan, hogy tartalékos. A Jazz tulajdonképpen egész szezonban alig tudott a legjobb kezdőötösével, a legjobb rotációjával felállni, mégis jó ideje ott van már a nyugati negyedik helyen – ezúttal is hiányzott Hill, Hood és Favors a kezdőből, de így is végig kontrollálta az összecsapást a gárda. Ez elsősorban az agresszív, fegyelmezett védekezésnek volt köszönhető, Gobert vezetésével mindenkit levettek a pályáról McCollumot leszámítva, teljesen lenullázták (5/20 mezőnyből, 3 gólpassz) Lillardot, míg támadásban Hayward (12/20 mezőnyből, 30 pont) és Gobert (6/6 mezőnyből, 20 pont, 11 pattanó, 3 gólpassz, 3 blokk) játékára építve hozták, amit kell – csapatként 50% felett dobtak mezőnyből és kintről is, nagyon meggyőző estét produkáltak. Ezzel megőrizték egymeccses előnyüket a Clippersszel szemben, még öt találkozót kell kihúzniuk, hogy meglegyen a pályaelőny – most pihenhetnek szombat hajnalig, akkor fogadják a Minnesotát.

Ez így problémás lesz. Ahogy a Wolves, úgy a Jazz is szépen kihasználta a Portland palánk alatti problémáit és 47-28-ra megnyerte a lepattanózást, ez pedig nagyon érzékenyen érintheti a Blazers playoff-esélyeit – ha nem tudják valahogy pótolni Nurkic-ot a hátralévő öt találkozón, akkor a remek forma ellenére végül mégis lemaradhatnak a rájátszásról. Ezúttal is nagyon kellett volna a center játéka, mert egyedül McCollum volt komolyan vehető támadófegyver, senkinek nem tudták odaadni a labdát mélységben, alacsony szerkezettel próbálkoztak, de azzal sem zavartak sok vizet – ebben persze szerepet játszhatott a back-to-back miatti fáradtság is. Most jön egy pihenőnap számukra, aztán otthon ismét a Minnesotával és Karl-Anthony Townsszal néznek farkasszemet…

A Jazz legjobb dobói: Hayward 30/12, Gobert 20, J. Johnson 13/12
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 25, Lillard 16/6, Aminu 11/3

Golden State Warriors – Minnesota Timberwolves 121-107

Sima volt. Ugyan nem kezdett jól a Warriors, de az első negyed vége felé magára talált és átvette az irányítást, majd könnyedén szerezte meg sorozatban tizenkettedik győzelmét. Klay Thompsonra nem volt ellenszer, félidőben 23 pontnál járt, végül 41-gyel (13/25 mezőnyből, 7/14 tripla) zárt, Steph Curry (19 pont, 9 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) szebbnél szebb passzokkal szórakoztatta a közönséget és szolgálta ki társait, az Iguodala-Barnes duó pedig szinte hibátlanul (9/10) dobott mezőnyből – a végén Barnes rontotta el a tökéletest egy elhibázott triplával. A negyedik negyedben már pihenősre vették a figurát a hazaiak, csak 17 pontot szereztek és korábban bőven 60% feletti mezőnymutatójukat is lerontották 52,4%-ra, de így sem forgott veszélyben a győzelmük – most idei utolsó back-to-backjükre és utolsó idegenbeli találkozójukra utaznak Phoenixbe. Érdekesség, hogy a GSW az elmúlt három szezon alatt már a 204. győzelmét jegyezte, ilyet még senki nem csinált az NBA történetében – Steve Kerr alakulata bombaformában várja Kevin Durant visszatérését és a rájátszás kezdetét.

Ez sok volt a Minnesotának. A back-to-backet játszó vendégek nem tudták tartani a lépést a belendülő Golden State-tel, ugyan Karl-Anthony Towns (kilenc pont az első öt percben) révén jól kezdett az együttes, de nem tartott sokáig az előny – a gyorsabb, pontosabb GSW bemutatót tartott, a Thibodeau-legénység pedig csak asszisztálhatott ehhez. Végül nem is volt értelme erőltetni a kezdőket (csak a padról beszálló Muhammad játszott harminc percnél többet) és a 19 támadópattanónak sem volt jelentősége – 41 (!) pontot kaptak leindításból, átrohant rajtuk a ligaelső.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 41/21, Curry 19/9, Barnes 12/6
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 24/3, Muhammad 24/3, Towns 21/3

Sacramento Kings – Dallas Mavericks 98-87

McLemore volt a mérleg nyelve. Az első félidőben egyetlen büntetőt tett hozzá a meccshez Ben McLemore, vezetett is a Mavs két ponttal a nagyszünetben, ám a fordulást követően elkapta a fonalat a hátvéd és egymaga 22 egységet küldött a gyűrűbe. A harmadik negyed végén egymás után tizenegy pontot szerzett, majd a meccs utolsó két percében két döntő triplát süllyesztett el, ezzel végleg megtörte a Mavs ellenállását – végül 5/5 (!) hármassal zárt, az ő tűzereje jelentette a különbséget az egyébként nem túl magas színvonalú összecsapáson. A Kings sorozatban másodszor, az utóbbi tíz meccsből negyedszer nyert, a Cousins elcserélése utáni érthető „behorpadás” után azért tisztességgel lehozza a szezont.

Nem erőltette a Dallas. Curry, Nowitzki és Matthews sem játszott kisebb-nagyobb sérülések miatt a vendégeknél, de a pályára lépőket sem facsarta ki a győzelem érdekében Rick Carlisle – Noel, Barnes vagy Ferrell nagyjából ugyanannyi időt kapott, mint Hammons, vagy Uthoff. Ezúttal a kezdőben bizonyíthatott Brussino és Powell is, szűk három negyeden keresztül rendben is volt a csapat játéka, de onnantól átvette az irányítást McLemore és a Kings, így végül vereség lett a vége – most back-to-backre utaznak a Clippershez, amely együttest az utóbbi két találkozón sikerült legyőzniük.

A Kings legjobb dobói: McLemore 22/15, Hield 16/12, Galloway 15/6
A Mavericks legjobb dobói: Brussino 13/6, Barnes 11/3, Powell 11/6

Az aktuális tabella itt elérhető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus