Bucks-Warriors és Lakers-Celtics rangadó, tovább szárnyalna a Pels

A Kings Joel Embiid megállításával próbálkozik, míg a Suns egy rég nem látott gödörből igyekszik kimászni: mutatjuk a mai NBA-programot.

 

Philadelphia 76ers – Sacramento Kings 01:00

Ez rangadónak ígérkezik, a Keleti és a Nyugati Konferencia ötödik helyezettjei csapnak össze. A csapatok már voltak a szezon során jobb formában, de úgy néz ki, hogy a Kings és a Sixers is maga mögött tudta hagyni a közelmúlt hullámvölgyét. A hazaiak zsinórban három zakó után előbb a Lakerst hosszabbításban, majd a Charlotte-ot Embiid 53 pontos, őrült meccsével tudták legyőzni, így egymás után két, 130 dobott pont feletti győzelmet hoztak. Joel Embiid elmúlt négy meccsének mindegyikén szerzett legalább 35 pontot, abszolút MVP-formát mutat, a csapata pedig 9-5-ös hazai mérleggel szerepel idén. A kulcsemberek közül csak Tyrese Maxey játékára nem számíthat Doc Rivers, az előző meccseket lábsérülése miatt kihagyni kényszerülő Danuel House Jr. viszont ismét pályára léphet a hírek szerint. A túloldalon a Kings egy kisebb megingás után ismét stabilizálódni látszik, három vereség után most az elmúlt hat meccsükön négyszer győztesen hagyták el a pályát. Legutóbb éppen a szintén felemelkedő New York Knicks ellen maradtak alul, igaz, ezen a találkozón De’Aaron Fox nem lépett pályára. A vendégek sztárjának játéka a mai napon is kérdéses, de elvileg van esély a szereplésére, az ő pályára lépése elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy a Kingsnek reális esélye legyen a Harden és Embiid vezette 76ers ellen - még akkor is, ha az elmúlt időszak magához képest kevésbé eredményesen és hatékonyan alakult számára. Fox visszatérésével főleg a támadójátékban nyílnának meg plusz opciók a Sacramentónál, erre a védekezésben negyedik Philly ellen nagy szüksége lenne Mike Brown csapatának - amely egyébként az idei szezon hatodik leghatékonyabban támadó csapata. Kulcspárbaj lesz az Embiid-Sabonis csata, de nagy kérdés lesz, hogy hogyan tudják a vendégek limitálni James Harden szervezőjátékát. Szoros mérkőzésre lehet számítani, de a Kingsnek jobban fájhat Fox hiánya, mint a Sixersnek Maxey távolléte, így az esélyek talán a hazaiak mellett szólnak.

 

Milwaukee Bucks – Golden State Warriors 01:30

A tabellán elfoglalt helyek alapján talán nem, de valójában ez is egy komoly csörte lesz, néhány hónappal ezelőtt akár megvalósulhatott volna ez a párharc a nagydöntőben is. Erre végül nem került sor, ma viszont a szezon során először találkoznak a csapatok egymással. A felek két teljesen ellentétes meccsből érkeznek meg: a Warriors némi meglepetésre nagyon simán verte a ligát eddig uraló Celticset, előtte viszont a lejátszott öt meccsükből csak kétszer tudtak nyerni Curryék, jelenleg éppen 50% fölött állnak Nyugat kilencedik helyén. Míg San Franciscóban nagy öröm, addig Milwaukee-ban letargia volt az úr az elmúlt meccset követően: a Bucks azok után, hogy nyolcból hét meccset nyert, kikapott a nyugati utolsó Houston otthonában, igaz Middleton 6 perc játék után sérülés miatt elhagyni kényszerült a parkettet, de így is egy nem várt pofonba néztek bele Giannisék. A hírek szerint a Bucks játékosának bokája nem sérült komolyan, valószínűleg nem kell ma meccset kihagynia, de Jrue Holidayre nem biztos, hogy számíthat hajnalban Budenholzer. A vendégeknél Andrew Wiggins és Iguodala kivételével mindenki bevethető.

Giannis a Rockets ellen nem tudott hatékony támadójátékot felmutatni, a Curry-Thompson páros viszont együttesen 66 pontot termelt Tatumék ellen. Kulcsfaktorok lesznek az egyéni formák, és hogy a liga legjobb védekezése mennyire tudja megfogni a legtöbb triplát rádobó csapatot. Egy győzelemmel a GSW ismét komoly keleti skalpot szerezve zárkózna a playoff-helyek felé, míg a Bucks az elmúlt két meccsen meginogni látszó keleti listavezető Bostont üldözné.

 

Houston Rockets – Phoenix Suns 02:00

A Rockets jelenleg magához képest túlteljesít, felváltva szerzi a győzelmeket és vereségeket az elmúlt időszakban, legutóbb hatalmas meglepetésre a több lábon álló Milwaukee-t kapták el úgy, hogy Giannisék alig tudtak 90 pont fölé jutni. Jelenleg teljesen kiszámíthatatlan a társaság, azokat a meccseket húzzák be, amiken teljesen esélytelenek, de amiken egy kis esélyük is lenne, elbukják: a Buckson kívül a közelmúltban megverték a Sixerst és éppen mai ellenfelüket, a Sunst is, de kikaptak például a szintén tankoló Spurstől is. A Phoenix ellenben rég nem látott gödörben van, az elmúlt négy meccsüknek mindegyikét elvesztették, zsinórban kétszer kaptak ki a Zion Williamson vezette Pelicanstől, legutóbb Devin Booker nélkül, hosszabbításban. A vendégek sztárjukra ma sem számíthatnak, Bookernek még ki kell ülnie ezt a meccset is, Cam Johnson játékára viszont a hírek szerint már van esély, erről közvetlenül a meccs előtt döntenek. A felek idén már kétszer találkoztak, 1-1-re állnak, a meglepetésgyőzelmek egyike alkalmával legutóbb a Houston tudott nyerni egyetlen ponttal. A Jae’Sean Tate-et még mindig nélkülöző Rockets győzelme most is csodaszámba menne, még akkor is, ha a Phoenixet ritkán látott mély gödörbe sodorta Zion Williamson és a New Orleans Pelicans. Chris Pauléknak ez viszont egy kötelező feladat, ha itt sem sikerül nyerniük, Monty Williamsnek el kell gondolkodnia lehetséges változtatásokon…

 

Utah Jazz – New Orleans Pelicans 03:00

Az egyre pocsékabb formában lévő Utah Jazz a liga jelenlegi legélesebb csapatát, a nyugati listavezető Pelicanst fogadja, így meglepetés lenne, ha hazai siker tudna születni. A Jazz az elmúlt tíz meccsén hétszer is kikapott, úgy tűnik, hogy a kezdeti tűz parazsai kezdenek kihunyni Markkanenékben. A hazaiak most zsinórban két zakóból érkeznek, a Minnesotától és a Denvertől is kikaptak, most pedig talán a lehető legnagyobb falattal találkoznak, és az sem könnyítene a helyzetükön, ha Fontecchio és Collin Sexton is bevethető lenne. A túloldalon Zion Williamson és társasága várja következő áldozatát, a Pelicans zsinórban hét sikerével a liga legjobb formában lévő csapata, az elmúlt tíz meccsén felmutatott 9-1-es mérleg pedig magáért beszél. Teszik mindezt úgy, hogy a sikerszériájuk jelentős részében nem áll rendelkezésükre Brandon Ingram, de Zion Williamson kirobbanó formában van, megállíthatatlannak bizonyul, nem véletlenül választották az elmúlt hét legjobb nyugati játékosának. A vendégek a közelmúltban kétszer egymás után is le tudták győzni a Phoenix Suns csapatát, legutóbb hosszabbításban. Ingramen kívül fontos hiányzója nem lesz Willie Green csapatának, a hírek szerint már Herb Jones is visszatérhet. A felek a szezon elején találkoztak legutóbb egymással, akkor egy nagyon kiélezett, túlórába torkolló mérkőzésen az akkor még veretlen Jazz tudott győzedelmeskedni, nem sokkal később pedig Nyugat élére is állni.  Azóta viszont sok víz lefolyt a Dunán, ma meglepetés lenne, ha az egyre lejjebb süllyedő Jazz le tudná győzni az egyetlen olyan csapatot, amely top 5-ben van védekezésben és támadásban is…

 

Los Angeles Lakers – Boston Celtics 04:00

Ez a mérkőzés a csapatok aktuális formájától függetlenül mindig hatalmas rangadó, a Lakers a hatmeccses idegenbeli túrája után hazatér, és rögtön az ősi rivális Bostont fogadja. A hazaiak 3-3-mal, 50%-os mutatóval hozták le az igen komoly erőpróbát jelentő keleti sorozatukat, ezzel Darvin Ham vezetőedző szerint is elégedettek lehetnek, főleg, hogy sérülések és betegség is nehezítette a dolgukat. Zsinórban három vereség után legutóbb a Detroit elleni kötelezőt húzták be LeBron Jamesék, és továbbra is próbálnak a nyugati top 10-be beférkőzni. A ligaelső mérleggel rendelkező Boston viszont még akkor sem ígérkezik könnyű feladatnak, ha back-to-backet játszik, és éppen rég nem látott módon egymás után kétszer is kikapott Mazzulla csapata – miután kilencből nyolc találkozót behúztak, az elmúlt napokban a Warriors és a Clippers parancsolt megálljt Tatuméknak, ráadásul nem is kis vereségeket szenvedtek el ezeken a meccseken. Ez egyébként a Celtics hatmeccses nyugati túrájának utolsó állomása, és bár Al Horford sérültlistán van, de talán bár Robert Williams III szereplésére már sor kerülhet, ez viszont csak a feldobás előtt fog kiderülni biztosan. A Lakersnél továbbra is hiányzik Wenyen Gabriel és Toscano-Anderson, és bár a sztárok mindegyike rendelkezésre áll, így sem nevezhetjük őket esélyeseknek ma. A szezon során támadásban abszolút ellenállhatatlan hatékonysággal operáló, második legjobb NET-ratinggel rendelkező Bostonnál nagy csalódás lenne, ha zsinórban harmadjára is kikapnának, ez a Lakers-meccs most ha nem is kötelező, de „kötelezően ajánlott” győzelemmel kell, hogy végződjön számukra. Ehhez persze LeBron Jamesnek és Anthony Davisnek is lesz egy-két szava, de biztosak lehetünk abban, hogy remek párharcot láthatunk minden idők két legeredményesebb csapata között.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus