Csúcsrangadó a nyugati élmezőnyben, jön a Clippers-Suns visszavágója

Talán a szezon legfontosbab meccsét játssza egymással a Denver és a Minnesota, visszavágna a tegnapi zakóért a Clippersnek a Suns, Giannis nélkül kell fontos mérkőzést játszania a Milwaukee-nak, de újra pályán a Heat, a Dallas és a Cavaliers is - íme az NBA soron következő játéknapjának programja.

Cleveland Cavaliers – Memphis Grizzlies 01:00

Miután tíz meccséből csak háromszor tudott nyerni, a Cleveland már csak az ötödik Keleten, az utóbbi találkozókon a Suns, a Lakers és a Clippers ellen is alulmaradt – nagy a gond a hazaiaknál, akiknek jelenleg úgy néz ki, hogy még lehet, hogy azért is küzdeni kell, hogy a top 6-ban bent maradjanak. Most viszont papíron egy könnyebb mérkőzés következik Mitchellék számára, a Grizzlies az egész szezonban a főcsoport alsóházában foglalt helyet, ráadásul a vendégek úgy érkeznek meg most Clevelandbe, hogy a tegnapi játéknapon nagy simán kikaptak még a sereghajtó San Antoniótól is – valószínűleg a Memphis nagyon szeretne túllenni ezen a meccsen is, a sérülésekkel sújtott csapat már nagyon várja a szezon végét. A hazaiaknál elvileg minden kulcsember bevethető és egészséges, így pedig annak ellenére is kötelező győzelem előtt állnak, hogy az utóbbi időben pocsék formát mutatnak, ha a gyakorlatilag összes rotációs játékosát nélkülöző Grizzlies ellen is kikap a Cavs, akkor végérvényesen érdemes megkongatni a vészharangokat a rájátszás előtt…

 

Atlanta Hawks – Charlotte Hornets 01:30

Az Atlanta bebiztosította helyét a playinben, az egyetlen kérdés csak az, hogy az alapszakasz utolsó mérkőzésein megelőzi-e a kilencedik Chicagót – már matematikailag is biztos, hogy a hazaiak a Bullsszal játsszák az első körös pótselejtezőt, csak a hazai pálya kérdése lóg a levegőben. A Hornets számára már rég nem bírnak valós téttel a mérkőzések, a vendégek 2-8-cal hozták le az utóbbi tíz meccsüket, az egész szezon során a tankoló csapatok sorába tartoztak, komoly ellenállást senki ellen nem voltak képesek felmutatni. Most mindkét csapat back-to-back lép pályára, a Hawks zsinórban harmadik vereségét szenvedte el tegnap a Heat elleni, dupla hosszabbításos vereség alkalmával, míg a Hornets a Dallastól kapott ki a papírformának megfelelően – a fáradtság mindkét csapatnál sokat nyomhat a latba, de még ezzel együtt is egyértelműen a hazaiak felé billen el a mérleg nyelve. Trae Young státusza hosszú idő után kérdésesre javult, talán már láthatjuk ezen a mérkőzésen, ha ő játékra jelentkezik, akkor még egyértelműbbek az esélyek. Bár meglepő módon idén három egymás ellen mérkőzésből kettőt is a Hornets nyert meg, de legutóbb március végén a Hawks magabiztosan győzte le az alsóházi csapatot, ha az Atlanta meg szeretné szerezni a kilencedik helyet Keleten, akkor ma nem hibázhat a teljesen súlytalan Charlotte ellen.

 

Miami Heat – Dallas Mavericks 01:30

Itt is mindkét csapat pályán volt az előző játéknapon, ráadásul mindkét fél nyerni tudott: a Heat ha nehezen is, de kiszenvedte a győzelmet Atlantában, a Mavericks pedig Charlotte-ban tudta érvényesíteni a papírformát, Doncicék ezzel tizenhatból tizennegyedik győzelmüket aratták az elmúlt egy hónapban, zsinórban pedig negyedjére tudtak nyerni. A vendégek nagy menetelésüknek köszönhetően az alapszakasz végére el tudtak szakadni a szoros középmezőnytől és már bebiztosították playoff-indulásukat, ellenben a Miaminak még van miért izzadnia, sőt, a floridaiak jelenleg nyolcadik helyen állnak, másfél meccsre a hatodik Indianától. Az utóbbi hetek, hónapok formája alapján a találkozó egyértelmű esélye a texasi csapat, a Dallas szépen lassan a liga legélesebb gárdájává vált, remek formaidőzítéssel várhatja a rájátszást, míg a Heat továbbra sem tudja stabilizálni formáját, ráadásul Duncan Robinson biztosan nem lehet ott a pályán, de egyelőre Tyler Herro és Terry Rozier szereplése sem biztos – nélkülük azért egy kvázi csúcson lévő Dallas ellen meglepetés lenne egy hazai siker.

 

Brooklyn Nets – Toronto Raptors 01:30

Egyik csapatnak sincs miért izgulnia, mindkét félnek a várakozásoknak megfelelően már idő előtt lezárultak az érdemi kérdések, egyikük sem lesz ott a playinben sem, ebből fakadóan pedig nagy iramra és színvonalra nem feltétlenül kell számítanunk. A Brooklyn ugyan az előző héten legyőzte az Indianát és a Detroitot is, de az elmúlt alkalommal a Kings ellen kapott ki nagyon simán – a Raptors a Bucks elleni bravúrral végül megszakította tizenöt mérkőzésig tartó nyeretlenségi sorozatát, sőt, utána még a Washington elleni alsóházi rangadót is behúzta, viszont tegnap a Pacers a várakozásoknak megfelelően legyőzte őket. A Raptors tehát back-to-back lép pályára, talán emiatt lehet egy hajszállal a Nets az esélyesebb, de alapvetően két azonos szinten lévő, alsóházi csapat mérkőzése lesz ez, vélhetően alacsony színvonallal. Az eddig egymás elleni találkozókból kettőt a Nets, egyet pedig a Toronto húzott be, meglátjuk, hogy most melyik csapatban lesz több tartás.

 

Milwaukee Bucks – Orlando Magic 02:00

A Bucks nem elég, hogy pocsék formában zárja az alapszakaszt, de a tegnapi fordulóban még Giannis Antetokounmpo is megsérült, így meglehetősen nehéz helyzetből várhatja a csapat a rájátszást – ezen a helyzeten még az sem sokat javít, hogy az előző játéknapon a Boston elleni rangadón aratott sikerével a Milwaukee meg tudta szakítani négymeccses zakósorozatát. Akármilyen furcsa kimondani, de az Orlando csupán két mérkőzésre van a Buckstól a keleti negyedik helyen – ezt figyelembe véve végülis rangadóról beszélünk, a Magic még akár a dobogóra is odaérhet a végén, ami elképesztő teljesítmény lenne a floridai csapattól. Természetesen a tegnap megsérülő Giannis nem lesz ott a pályán, ez pedig bőven elég lehet a Magicnek, hogy megragadja az alkalmat és még feljebb kapaszkodjon a tabellán – ez még akár úgy is összejöhet, hogy a tegnapi meccset kihagyó Franz Wagner ma sem biztos, hogy vállalni tudja a játékot.

 

Oklahoma City Thunder – San Antonio Spurs 02:00

Itt teljesen egyértelműek az erőviszonyok, a Thunder annak ellenére ott van az élmezőnyben, hogy az elmúlt héten nem igazán tudta hozni az eredményeket: SGA és Williams nélkül Philadelphiában, Bostonban és Indianában is kikapott, ezt sikerült javítania a csapatnak az elmúlt napokban a Hornets és a Kings ellen. A Sacramento ellen tegnap már Gilgeous-Alexander visszatérhetett a pályára és a sztár elvileg ma is tudja vállalni a játékot, ez csak még egyértelműbbé teszi az esélyeket. A Spurs is nyerni tudott tegnap, a nyugati sereghajtó a Grizzlies ellen meglehetősen simán nyerte meg a „kiesési rangadót”, most viszont nem lehet elvárni a bravúrt a csapattól, hivatalosan Wembanyama, Johnson és Osman játéka sem biztos – nehezen tudjuk elképzelni, hogy a vendégek megszakítanák magukat a nyugati harmadik helyezett ellen, az OKC-nek viszont nagyon fontos lenne, hogy meg tudja nyerni ezt a kötelező mérkőzést, hiszen egymeccses hátránya a listavezető Minnesota mögött még nem behozhatatlan.

 

Denver Nuggets – Minnesota Timberwolves 04:00

Ez lesz a játéknap kiemelt rangadója, a nyugati első két helyezett összecsapása az egyik legfontosabb lesz a szezon során, hiszen jelenleg teljesen azonos mérleggel állnak a csapatok a konferencia élén, a Wolves csak egymás elleni eredményei miatt vezeti Nyugatot. A hazaiak tízből hét, a vendégek nyolc mérkőzésüket nyerték meg az utóbbi időszakban, egyértelműen ők a nyugati mezőny legkiemelkedőbb csapatai, akik fej-fej mellett haladnak az alapszakasz megnyeréséért – kérdés, hogy az alulról, a lehetségesen playinből érkező csapatokkal melyikük hogyan számol majd a rájátszás első körében. Emiatt is nagyon fontos lesz tehát ez a derbi, egészen biztosan magas színvonalra és playoff-hangulatra számíthatunk – a Wolvesnál Karl-Anthony Towns bár már nagyon közel a visszatéréshez, de ezen a mérkőzésen még valószínűleg nem fogjuk látni, nem kockáztat vele a stáb, de a túloldalon Aaron Gordon szereplése is kérdéses, bár az ő játékára azért lehet számítani. Nehéz megjósolni, hogy mire számíthatunk két ennyire hasonló tudással és magas színvonalú játékkal rendelkező csapat rangadóján, a Wolves a liga legjobb védekezésével menetel, míg a Nuggets támadásban teljesít a legjobbak között – érdemes lesz figyelni, hogy mit tud kezdeni a Minny Nikola Jokiccsal, de sokat nyomhat a latba Jamal Murray és az előző játéknapon 51 pontig jutó Anthony Edwards külön párharca is, mint ahogyan az is, hogy melyik csapat tudja jobban kimozogni, hogy back-to-back kell játszania egy ilyen fontos rangadón. A Nuggets hazai pályán elképesztően erős, ráadásul a sztárok mellett a kezdőötös többi tagjától is nagyobb eséllyel érkezhet extra, mint a vendégek részéről, így talán egy hajszállal Jokicsék felé billenhet el a mérleg nyelve, kíváncsian várjuk, hogy mit tartogat majd ez a nagyon fontos szuperrangadó.

 

Los Angeles Clippers – Phoenix Suns 04:30

A felek a tegnapi napon is játszottak egymással, azt a derbit Kawhi Leonard és James Harden nélkül húzta be a Clippers, köszönhetően elsősorban Russell Westbrook tripla-duplájának – most jöhet a visszavágó, ami szintén egy kiemelt rangadónak számít majd. A Clippers úgy néz ki, hogy végül biztonságban érezheti magát a negyedik helyen, tízből hét meccsét is megnyerte a hazai csapat, a Suns viszont elképesztő izgalmak között kell, hogy lezárja az alapszakaszt, hiszen mivel az utóbbi két mérkőzésén a Pelicans és a Clippers elleni rangadókon is kikapott, így megint a vonal alá csúszott és jelenleg hetedik a gárda. Nem könnyíti meg a vendégek helyzetét, hogy az utolsó hetekre pokoli nehéz menetrendet kapott a csapat, amelyben bár több nagy bravúrt is arattak korábban, de kérdés, hogy ez mennyi energiát vett ki a társaságból – most nagyon oda kellene tenni magukat, a LAC után még játszanak a héten Sacramentóban és Minneapolisban is, ha itt tudják hozni az eredményeket, akkor minden esélyük megvan arra, hogy egyenes ágon jussanak a rájátszásba. Leonard és Harden játéka ma is kérdéses, de a vendégeknél Jusuf Nurkic szereplése sem biztos – a csapatok közül egyértelműen a Sunsnak lenne fontosabb a győzelem, így a várakozások alapján Duranték minden követ meg fognak mozgatni majd azért, hogy a tegnapi zakóért visszavágjanak és ismét jó helyzetbe kerüljenek a tabellán, persze ha a két Los Angeles-i sztár ott lesz a pályán, akkor változhat a helyzet…

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus