Elvette a GSW pályaelőnyét a Lakers, egyenlített a Knicks

Anthony Davis parádézott, vezetésével pedig nyert a Warriors csarnokában a Los Angeles a párharc első meccsén - míg a Julius Randle-lel megerősödő Knicks egyenlített a Jimmy Butlert nélkülöző Heattel szemben.

 

New York Knicks - Miami Heat 111-105

Most a Knicksé lett a szoros végjáték. Az első mérkőzésen elvette a pályaelőnyt a Miami, méghozzá a remekül elhozott szoros végjátéknak köszönhetően, így most kötelező volt visszavágnia a New Yorknak - főleg úgy, hogy Julius Randle játékra jelentkezett a vendéglátónál, míg a Heatnél Jimmy Butler kiülte a találkozót a legutóbb összeszedett sérülésével. Ennek ellenére a floridaiak egészen a hajráig partiban voltak, sőt nagyon sokáig vezettek is, volt nyolc pont a fórjuk, a nagyszünetben három ponttal jártak előrébb, az utolsó negyedet egy egységnyi előnnyel kezdték, de ott is meg tudtak lépni még egyszer hat ponttal. A hajrához közeledve azonban érvényesítette a papírformát a Knicks, az utolsó öt percnek ugyan még 93-96-tal mentek neki a felek, de ott előbb Josh Hart triplájával egyenlítettek a hazaiak, majd jött Jalen Brunson időszaka: az irányító nem sokkal korábban elsüllyesztett már egy nagy kettest, itt bevert egy clutch triplát, majd már három percen belül egy floatert is a gyűrűbe emelt. Itt meglógtak, aztán ismét villant egyet Hart, majd Randle is hozzátett, és innentől már nem adták ki a kezükből a vezetést - az utolsó öt percet 18-9-re nyerték meg, elöl-hátul a Miami fölé tudtak nőni. Brunson a legutóbbi gyengébb teljesítménye után most abszolút a meccs legjobbjaként tündökölt (30 pont, 6/10 tripla), RJ Barrett is villogott (24 pont, 5/9 tripla), Randle remek játékkal kapcsolódott be a sorozatba (25 pont, 12 lepattanó, 8 gólpassz), de Hart teljesítményét is emeljük ki: ő 14 ponttal, 11 lepattanóval és 9 gólpasszal zárt, nagyon sokat tett a sikerért. Így ha nem is egyszerűen, de sikerült kiegyenlíteniük a párharcot, most pedig úgy utazhatnak el Miamiba, hogy a pályaelőny visszaszerzése a cél.

Helytállt, de nem tudott bravúrt bemutatni a Heat. Butler nélkül nem volt reális esélye a győzelemre a Miaminak (főleg hogy Herro és Oladipo az egész playoffról kidőlt már korábban), ennek ellenére a legutolsó percekig méltó ellenfele volt a Knicksnek Erik Spoelstra csapata. Az utolsó negyedet leszámítva korrekt védekezést mutatott be a társaság, elöl pedig mindig a legjobbkor tudott betalálni, dobott 17 triplát, nagy részét fontos pillanatban, amikor nagyon kellett, egyénileg pedig a 22 pontos, 4/8 triplás Caleb Martin lett a legjobb dobójuk - nagy extrát nem találunk náluk, inkább minden pályára lépő hozzátette azt a keveset, amire szükség volt. A hajrában viszont kellett volna egy vezér támadásban, illetve kellett volna egy kicsit fizikálisabb periméter-védekezés, ami most nem volt meg - így nem sikerült borítani a papírformát, de Butler nélkül is helytálltak, mentálisan erre (és természetesen a megszerzett pályaelőnyre) építhetnek a folytatásban. 

A Knicks legjobb dobói: Brunson 30/18, Randle 25/9, Barrett 24/15
A Heat legjobb dobói: Martin 22/12, Vincent 21/12, Strus 17/9

A párharc állása: 1-1.

 

Golden State Warriors - Los Angeles Lakers 112-117

A Lakersé a pályaelőny. A GSW kezdett jobban (10-2) a párharc első meccsén, de aztán magához tért a Lakers, és Anthony Davis vezetésével nemcsak felvette a kesztyűt, de magához ragadta a kezdeményezést is - hamar egalizált és előnybe is került, a második negyedben öt ponttal is vezetett már, itt Jordan Poole nagy triplái tartották a Warriorst. A harmadik negyedben is oda-vissza billegett a meccs, de inkább a Lakers tudott pontosabb lenni, és 76-86-nál hirtelen tíz pontra nőtt a vendégek előnye egy LeBron James-tripla után. A Golden State próbált reagálni Poole révén, de a Los Angelesben volt válasz: a vendégek folyamatosan támadták a festéket, szedték a támadópattanókat, és a kiosztásokból bedobálgatták az üres helyzeteiket is. James tempója után hat percnél már 14 ponttal, 98-112-re vezettek az arany-lilák, de itt megérkezett a meccsbe az addig csendesebb Steph Curry, egy-két látványos megoldással felpörgette csapatát és a teljes arénát is, így másfél perccel az órán az egész hátrányt eltüntette a gárda: 112-112-nél egy Curry-triplával egyenlített a címvédő. A Lakersben azonban volt tartás: a 0-14 után összekapták magukat, D'Angelo Russell dobott egy clutch kosarat a festékből, Davis blokkolta Curry dobását, James elsüllyesztett egy büntetőt, majd Poole két kulcsdobást is kihagyott - a másodikat kilenc másodpercnél az egyenlítésért, ott Dennis Schröder begyűjtötte a lepattanót, majd bedobta a mérkőzést lezáró két büntetőt is. A Lakers így ugyan leadta az előnyét, de a legfontosabb pillanatokban elöl-hátul teljesíteni tudott, ezzel pedig azonnal elvette a bajnok pályaelőnyét és győzelemmel kezdte a párharcot - Davis elképesztően nagyot játszott, 30 pontot, 23 lepattanót (!), 5 gólpasszt és 4 blokkot jegyzett, James 22 ponttal, 11 lepattanóval, 4 gólpasszal és 3 blokkal segített be, Russell és Schröder pedig 19-19 egységet tett hozzá. Végül csapatszinten hat tripla is elég volt a sikerhez, mivel a festékben abszolút domináltak - magabiztosan, teher nélkül várhatják a második mérkőzést.

Csak a tripla nem lett elég. A Lakers összesen hatszor köszönt be kintről, míg a Warriors 21 hármast süllyesztett el 40%-kal, a Curry-Thompson-Poole trió 18 alkalommal zörgetett be távolról, de ez sem hozta meg a sikert - ugyanis közben 29-6 (!) volt a kiharcolt büntetők különbsége a Los Angeles javára, és 54-28-ra (!) nyertek a festékből a vendégek. Ezeket nem lehetett eltüntetni, Davisék tíz kiosztott blokkja is sokat segített, a GSW leginkább körbetáncolta a festéket, és mindent kintről próbált megoldani - a harmadik negyed közepéig ezzel is egálban voltak, majd a félig vesztett helyzetből visszajöttek egálra és úgy tűnt, hogy mégis nyerhetnek, de a legfontosabb játékaikat megint elrontották. A végén is beszédes volt, hogy Russelltől a festékből kapták a clutch kosarat, az ő dobásuk a festékben egy Davis-blokkal vált semmivé, majd a Lakers kiharcolt két büntetőt, a végén pedig Poole egy triplával próbálta megoldani a helyzetet, ami ezúttal kimaradt. A játékon elöl-hátul lesz mit igazítani a második meccsre, ahol ezek után komoly nyomás alatt játszhatnak majd Curryék...

A Warriors legjobb dobói: Curry 27/18, Thompson 25/18, Poole 21/18
A Lakers legjobb dobói: Davis 30, James 22/3, Russell 19/3, Schröder 19

A párharc állása: 1-0 a Lakers javára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus