Jokics Doncic ellen, a Lakers a New Yorkot fogadja

A Denver és a Dallas vívja egymással a játéknap rangadóját, de érdekes meccseket láthatunk Indianában és Los Angelesben is - mutatjuk, hogy mit várhatunk az NBA hajnali játéknapjától.

Cleveland Cavaliers – Houston Rockets 01:00

A Cavaliers számára nem alakult túl jól az elmúlt egy hét, egy nehéz idegenbeli túrát teljesített a csapat, ahol az eredmények felemásan alakultak: kikaptak Orlandóban, majd egymás után kétszer Bostonban is. Bár az elmúlt alkalommal hazatérhettek és az Atlanta ellen újra győzni tudtak, de nincs ideális állapotban a csapat, a múlt héten kiderült, hogy Evan Mobley felépülése akár 8 hetet is igénybe vehet, sőt, a Boston elleni második meccsen Darius Garland is megsérült, és neki is heteket kell kihagynia. Így a Cavsnek ismét két fontos kezdőjátékosát kell nélkülöznie, ez már a szezon elején komoly fejtörést jelentett a csapatnak, most egy jobb periódus után végre 50% fölé kerültek, de nem lesz egyszerű ezt tartaniuk a következő hetekben. A Rockets összességében jobb formában van, mint Mitchellék, de ne feledjük, hogy a texasi csapatnak idegenben kell pályára lépnie, ami mindig visszább veti az esélyeiket – bár a korábban Denverben aratott győzelem után nemrég Memphisben megszerezte a csapat a második vendéggyőzelmét. A Rockets ma egyébként back-to-back lép pályára, az előző játéknapon a Milwaukee győzte le Sengünéket, ezzel egy négymeccses sikersorozatuk ért véget. Esélytelenek azért egy megtizedelt Cavs ellen nem lesznek a vendégek, kérdés, hogy a fáradtság és az idegenbeli környezet mennyit nyom a latba – a hazaiak oldalán minden szem Donovan Mitchellre szegeződik, a következő hetekben (legalábbis amíg Garland vissza nem tér) az eddigieknél is jobban a hátára kell venni a csapatát, hogy ne vesszen kárba az, amit az utóbbi időszakban felépítettek…

 

Indiana Pacers – Los Angeles Clippers 01:00

Ez egy kifejezetten érdekes mérkőzés lesz, mindkét csapat a 6-7. helyek között mozog a saját konferenciájában, kettejük közül viszont egyértelmű, hogy melyik gárda van jobb formában. A Clippers a mezőny leghosszabb veretlenségi sorozatának büszke tulajdonosa, a Los Angeles-iek zsinórban hét győzelemnél járnak, amilyen nehezen tudta megtalálni Tyronn Lue a sztárok szerepeit támadásban, annyira gördülékenyen megy most a játék a csapatnak. A Pacersnél viszont valami megtört a Szezonközi Torna döntőjében elszenvedett vereséget követően, azóta négy idegenbeli meccsükből csak egyet nyertek meg Haliburtonék – azt Detroitban, ahová gyakorlatilag mindenki nyerni jár idén, így a Pistons elleni győzelmek minden csapatnál meg vannak csillagozva. Azóta viszont Milwaukee-ban, Minnesotában és ami a legfájóbb, hogy Washingtonban is kikapott a csapat, a tankoló Wizards ráadásul éppen ellenük szakította meg hatmeccses negatív sorozatát, nagyon kellemetlen volt az Indy-nek a fővárosi pofon. A Clippers viszont nemhogy jó formába lendült, de ezt egy izmosabb naptár során tudta megtenni, hét győzelméből ötöt a Denver-Golden State-Sacramento-Golden State-New York tandem ellen aratta, a maradék két kötelezőt pedig a Jazz és a Portland ellen is behúzta a csapat – minden klappol, úgy néz ki helyreálltak a dolgok a LAC háza táján, így természetesen az esélyek is mellettük szólnak a mai estén is. Tyrese Haliburton játéka egyelőre kérdéses a hazaiaknál, az ő hiánya végképp megpecsételheti a Pacers sorsát, az irányítónak hatalmas érdeme van abban, hogy az Indy ligaelit támadójátékot hoz a szezon során, csakhogy a Clippers éppen védekezésben jeleskedik – mondanunk sem kell, mennyire nagy szüksége lenne fiatal sztárjára a hazai csapatnak.

 

Philadelphia 76ers – Chicago Bulls 01:00

A Philly újra megvetette a lábát a keleti élmezőnyben, ismét visszatért régi formájához, így ez a mérkőzés az előzetes ismereteink alapján abszolút egyoldalú lehet. Embiidék zsinórban hat győzelemnél járnak, egyelőre tökéletesen kihasználják azt, hogy egy könnyebb menetrendbe csöppentek bele az elmúlt hetek nehézségei után, mindenki felépült, mindenki egészséges, gyakorlatilag tökéletes állapotban van a csapat. A Bullsnál azért vannak gondok, bár az utóbbi hetekben mindenkit meglepett, hogy Zach LaVine sérülése ellenére is képes volt győzelmeket szerezni a csapat, de a Bucks-Nuggets-Heat-Heat naptárral már nem bírtak el – igaz, hogy egyébként erejükhöz mérten tisztesen helyt álltak DeRozanék, a Buckstól csak hosszabbításban kaptak ki, a címvédő ellen sem maradtak sokkal alul, egyszer nyerni tudtak Miamiban, de legutóbb a visszavágón is csak Jimmy Butler dudaszós meccsnyerője okozta a vesztüket. Most a Sixers ellen azért meglepődnénk, ha ilyen szoros meccset tudnának játszani, LaVine még hosszú hetekig sérült, Torrey Craig felépülésére is várni kell, de a védekezés egyik alapembere, Alex Caruso játéka sem biztos – egy egészséges Philly ellen azért egyébként sem lenne sok esélye a győzelemre a csapatnak, így meg főleg komoly underdogként lépnek pályára. Maxey-ék nagyon magabiztosak, az elmúlt időszakban minden kötelező meccsüket könyörtelenül behúzták, mindig megdobták a legalább 120 pontot, legutóbb a Hornetsre például egy megsemmisítő, 53 pontos csapást mértek – kiváló a morál, a forma, az egészségi állapot, éppen ezért óriási meglepetés lenne, ha az idegenben csak 3-10-re álló Bulls sokáig partiban tudna lenni a hazaiakkal.

 

Atlanta Hawks – Detroit Pistons 01:30

A Hawks talán nem is találkozhatna jobbkor a teljesen ligautolsó Detroittal, a hazaiak formája ugyanis az elmúlt időszakban komolyan behorpadt, az elmúlt tíz meccsükön nyolc alkalommal is vereséget szenvedtek Youngék, így már a tizenegyedik helyre zuhantak Keleten, ez jócskán az elvárások alatt van. A Pistons formáját már talán be sem kell mutatni, franchise-rekordot jelentő 23 meccses negatív sorozatban van a gárda, mindössze három mérkőzésre kerültek attól, hogy beállítsák az egy szezonon belüli leghosszabb zakósorozatot, amit 26 meccsel a 2013-14-es Sixers és a 2010-11-es Cavaliers tart. Ész érvek egyszerűen nem szólhatnak a Pistons sikere mellett, a vendégek csak abban bízhatnak, hogy előbb-utóbb minden sikertelen széria megszakad, kérdés, hogy ez mikor következik be – persze ha véletlenül nyerne is a Pistons, semmilyen következtetést nem lehetne belőle levonni. Az Atlanta akármilyen rossz formában van, még így is szintekkel nagyobb színvonalat képvisel, mint a tankcsatát óriási előnnyel vezető Detroit, úgy is kötelező meccs előtt állnak a hazaiak, hogy Clint Capela szereplése egyelőre kérdéses. A csapatok egyszer már játszottak egymással idén, azt a mérkőzést ha nehezen is, de behúzta a Hawks, most is valami hasonló végkimenetelre számíthatunk.

 

Miami Heat – Minnesota Timberwolves 01:30

A Miami már bizonyára nagyon várta ezt a mérkőzést, persze nem amiatt, hogy milyen könnyű meccs vár rá, hanem hogy végre visszakaphatja két kulcsemberét, hiszen ezúttal már Tyler Herro és Bam Adebayo is játékra jelentkezik – előbbi tizennyolc, utóbbi nyolc kihagyott mérkőzés után térhet vissza a pályára. A Heat egyébként nincs rossz formában, bár az elmúlt négy meccsén kétszer-kétszer játszott a Hornets és a Bulls ellen – a Chicago ellen előbb még becsúszott egy vereség, de legutóbb Jimmy Butler az utolsó pillanatban nyerte meg csapatának a meccset, így viszonylag jó szájízzel zárták ezeket a mérkőzéseket. A Wolves azért az említett csapatokhoz képest egy teljesen más szintet képvisel, a vendégek továbbra is vezetik Nyugatot és elképesztő formában vannak, az elmúlt kilenc meccsükbe csak a New Orleans rondított bele, egyébként nagyon stabilan hozzák Townsék az eredményeket, a Boston mellett egyértelműen a legkonzisztensebb topcsapat eddig. Bár a Miami ma kiegészülhet és nincs rossz formában, de a Minny azért így is ellenfele előtt jár, a mezőny egyik legjobb csapata, védekezésben pedig elképesztő dolgokat művel idén, így az esélyese is a vendégcsapat ennek a mérkőzésnek. Egyelőre nincsenek konkrét hírek, de a Heatnél valószínűleg még perclimitet kapnak a visszatérők, Lowry pedig nem lesz bevethető – bár a Wolvesnál hivatalosan Edwards és McDaniels is kérdéses státuszban van, de legutóbb mindketten ott voltak a pályán, előbbi ráadásul 37 pontot pakolt fel a táblára (KAT 40 pontja mellett…), így valószínűsíthető, hogy ezt a meccset sem fogják kihagyni.

 

Toronto Raptors – Charlotte Hornets 01:30

A Hornets fennállása legsúlyosabb vereségét szenvedte el legutóbb a Sixers ellen, Bridgesék 53 ponttal maradtak alul a keleti topcsapat ellen, összességében pedig 2-8-as mérleget hoztak az elmúlt tíz meccsükön, egyáltalán nincs tehát jó passzban a csapat, egy ilyen demoralizáló vereség után pedig mindig nagy kérdés, hogy milyen lelkiállapotban lépnek pályára a játékosok. A Torontónak sincs túl sok oka az örömre, ők csak eggyel több meccset tudtak megnyerni az utóbbi tíz alkalomból, mint mai ellenfelük, így úgy állnak a tizedik helyen, hogy már a kilencedik Brooklyn is három meccsre van tőlük, ráadásul a közelmúltban már találkoztak egymással a felek és akkor a Charlotte tudta győztesen elhagyni a pályát. A vendégeknél nagyon sok a hiányzó, Ball, Mark Williams, Martin és Ntilikina biztosan nem léphet pályára, de egyelőre Hayward és PJ Washington szereplése sem biztos – így azért a szinte teljesen egészséges Raptors győzelmére van nagyobb esély, főleg úgy, ha figyelembe vesszük a hazai pálya tényét, a Hornets esetleges lelkiállapotát és azt, hogy a kanadaiak eggyel több napot tudtak pihenésre és felkészülésre szánni.

 

Oklahoma City Thunder – Memphis Grizzlies 02:00

A Thunder továbbra is üldözi a nyugati listavezető Minnesotát, bár a hazaiak remek formájába két vereség is belerondított az elmúlt napokban, de ennek ellenére még mindig a legjobb nyugati csapatok közé sorolhatjuk Mark Daigneault gárdáját. A Grizzlies zsinórban négy vereségnél jár, abszolút a liga alsó felébe tartozik a játék minden elemében, de érdemes kiemelni, hogy Ja Morantnek ez lesz az utolsó mérkőzése, amit eltiltás miatt ki kell hagynia, a csapat következő mérkőzésén a Pelicans ellen már visszatérhet a pályára a klasszis, ám notórius irányító. Kérdés, hogy ez mennyiben fogja megváltoztatni a Grizzlies céljait a szezonnal kapcsolatban, nagy valószínűséggel egy szintet feljebb tudnak lépni, de ezt a szezont már nem biztos, hogy érdemes megmenteni, így is rengeteg a fontos sérült a vendégeknél. Az OKC viszont teljesen egészséges, legutóbb a Denver Nuggets ellen Shai Gilgeous-Alexander meccsnyerőjével tudtak diadalmaskodni, a hazaiak támadásban és védekezésben is a liga legjobb tíz csapata között teljesítenek, így hazai pályán egyértelműen be kell húzniuk ezt a kötelezőt a gyengélkedő, már-már tankoló Memphis ellen.

 

Denver Nuggets – Dallas Mavericks 03:00

A játéknap talán legnagyobb rangadóját játsszák egymással a csapatok, bár mindkét fél formája ingadozik és hullámzó, de így is a nyugati harmadik-negyedik helyezett csatája lesz ez, ami természetesen kiemelt jelentőséggel bír. A Denver elmúlt hetei nagyon hektikusan alakultak, már novemberben belecsúsztak egy hullámvölgybe, ahonnan zsinórban négy gőzelemmel tudtak kimászni, ezt azonban újabb három vereség követte, hogy aztán ismét három siker következzen – legutóbb viszont megint kikapott a csapat, két napja az OKC elleni rangadón maradtak alul Jokicsék. A Dallas talán kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújt az idei szezonban, Doncicéknak nagyjából egy hónapja volt egy rosszabb sorozatuk, de ezt az elmúlt hetekben sikerült javítaniuk, a texasiak hatból öt győzelmet szereztek, ráadásul külön erény, hogy ezeknek nagy részét Kyrie Irving nélkül sikerült megszerezniük. A Mavs játékmestere még most sem lehet ott a pályán, mint ahogyan Josh Green, Maxi Kleber és az újonc Dereck Lively II sem lesz bevethető, a szűkösebb rotációban viszont olyan játékosok léptek elő az utóbbi mérkőzéseken, mint Dante Exum vagy Tim Hardaway Jr., rájuk ma is nagy szüksége lesz a vendégcsapatnak. Nehéz bármit is jósolni erre a rangadóra, a Dallas jobb formában van és konzisztensebb, a Denver viszont hazai pályán eddig 10-2-re áll, ami bizakodásra adhat okot, meglátjuk, hogy melyik csapat tudja majd érvényesíteni az akaratát, egy viszont biztos: a két délszláv szupersztár, Nikola Jokics és Luka Doncic egészen biztosan nem fogja hagyni, hogy unatkozzunk…

 

Utah Jazz – Brooklyn Nets 03:00

A Nets teljesítménye egy kifejezetten jó periódus után az elmúlt meccseken visszaesett, ötmeccses nyugati túrájuk utolsó állomásához érkeznek most, az első négy találkozóból azonban hármat is elvesztettek, csak a Suns ellen tudtak győzelmet ünnepelni, míg Sacramentóban, Denverben és San Franciscóban is vereséget szenvedtek. A Jazz természetesen még mindig a nyugati alsóház tagja, bár a csapat egy lépéssel talán a Grizzlies-Blazers-Spurs trió előtt jár, de egyértelműen kilóg a mezőnyből és az is meglepetés lenne, ha a szezon végén a tizedik helyet el tudnák csípni. Az elmúlt napokban azonban kétszer is győztek a mormonok, ráadásul a Knicks ellen diadal kifejezetten kellemes meglepetés volt, a Portlandben aratott siker azért ennél várhatóbb volt. Bár hazai pályán 50% fölött teljesít a Jazz, de mégis meglepetés lenne a Utah győzelme, Clarkson és Keyonte George sérült, de John Collin is hagyott ki meccseket, az ő pályára lépése is bizonytalan egyelőre. Igaz, hogy a Netsnél is vannak fontos hiányzók (Lonnie Walker, Ben Simmons, Dennis Smith Jr.), valamint Finney-Smith sem biztos, hogy tudja vállalni a játékot, de ennek ellenére rendelkeznek olyan játékosokkal, akik képesek meccseket nyerni, Cam Thomas legutóbb például 41 pontot szórt, Bridges és Dinwiddie is jó formában van, így reális esélyük lehet arra, hogy kimásszanak a gödörből és ismét meginduljanak felfelé.

 

Sacramento Kings – Washington Wizards 04:00

Bár a Wizards mutatott életjeleket az elmúlt mérkőzéseken, de így is teljesen egyoldalú meccsre számítunk, a Kings egyszerűen sokkal nagyobb játékerőt képvisel, így a hazaiak természetesen kötelező győzelem előtt állnak. A Sacramento ráadásul jó formában is van, tízből hét találkozóját is megnyerte az elmúlt időszakban, pár nappal ezelőtt legyőzte a tabellán előtte lévő OKC-t is, szépen zárkózik az előtte lévő csapatokra. Az egyetlen aggodalom De’Aaron Foxhoz kapcsolódik, a hazaiak sztárja ugyanis a legutóbbi, Jazz elleni mérkőzést vállsérülés miatt kihagyta – Keegan Murray azonban rekordokat döntve, 47 pontot 12 triplával beszórva jelezte, hogy készen áll bármikor fellépni a csapat élére. A Wizards a liga leggyengébb csapatai között van, néhány nappal ezelőtt az Indianát lepte meg a társaság úgy, hogy előtte tizenhat meccséből csak egyet tudott megnyerni – nem nehéz kitalálni, hogy a pofozógép szerepét betöltő Detroit volt az „üdítő” kivétel. A Pacers elleni meccsen talán először játszott egyszerre idén jó meccset a Kuzma-Poole duó, ez meghozta az eredményt is, de ezt követően Phoenixben is emelt fővel hagyta el a gárda a pályát, miután csak négy ponttal kapott ki a Duranttel és Bookerrel felálló, nagyobb célokért küzdő nyugati csapat ellen. Most viszont talán még ennél is nehezebb falat következik, pihenőnap nélkül kell pályára lépni, a Kings pedig remekül teljesít, szorosan tapad a konferencia élmezőnyére. Még úgy is simán elvárható a hazai győzelem, hogy Fox szereplése most is kérdéses – az elmúlt meccseken bebizonyosodott, hogy képes több lábon is állni a csapat, így egy idegenben 2-13-mal teljesítő, back-to-back érkező tankoló csapat ellen nem kellene, hogy gondot okozzon, ha esteleg sztárjátékosát nélkülöznie kell a csapatnak.

 

Los Angeles Lakers – New York Knicks 04:30

Ez is egy érdekes párosításnak ígérkezik, a két csapat közel azonos színvonalat képvisel, mindketten a playin-vonal felső határa körül mozognak a saját konferenciájukban, ez pedig gyakorlatilag megágyaz egy jó összecsapásnak, ami már csak amiatt is érdekes lehet, mert ezen a találkozón fogja felhúzni a Lakers a Szezonközi Torna-győzelemért járó lobogóját. A Knicks bár a keleti hatodik helyet foglalja el, de felemás teljesítményt tett le az asztalra az elmúlt héten, csak kétszer tudott győzni az utóbbi öt meccsén, ráadásul a Utah ellen is vereséget szenvedett, ami természetesen nagyobb csalódás volt, mint a Boston vagy a Clippers elleni zakók. A Lakers bár csak a nyolcadik helyet foglalja el a Nyugati Konferenciában, de a szoros mezőny miatt ez semmit nem jelent, ugyanakkor pont emiatt kell odafigyelniük Jameséknek, hogy ne csússzanak be olyan vereségek, mint legutóbb a Spurs elleni kudarc – igaz, hogy akkor Davis, Russell és Reddish személyében három fontos kezdőjátékos is pihenőt kapott, de ez még nem jelentette volna azt, hogy a SAS ellenük szakítsa meg 18 meccses vereségsorozatát. A vendégek legutóbb a szárnyaló Clippers ellen maradtak alul, ekkor több, mint 140 pontot kapott Thibodeau csapata, előtte viszont Phoenixben sikerült nagy győzelmet aratniuk, ahol Jalen Brunson 9/9 bedobott triplával jutott 50 pontig. Most nehéz bármit is jósolni a mérkőzéssel kapcsolatban, a Knicksnél elvileg Mitchell Robinson kivételével mindenki bevethető, a Lakersnél viszont szokás szerint sok a kérdőjel, egyelőre James és Davis pályára lépése is kérdéses – egy-egy meccset az elmúlt napokban mindkét sztár kiült, különösebb sérülésekről azonban nem tudunk az esetükben, így valószínűsíthetően ott lesznek mindketten a feldobásnál, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a Lakersnek esélye nyíljon megnyernie ezt a fontos meccset.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus