Jön az alapszakasz történelmien kiélezett utolsó játéknapja

Valódi rangadódömpinggel jön az NBA idei alapszakaszának utolsó játéknapja, a Sport Tv-n körkapcsolás keretein belül kövehetjük a keleti izgalmakat, de ezt követően figyelhetjük az őrült nyugati versenyfutás utolsó mozzanatait is. Éjfélre minden eldől, mutatjuk, hogy mi várható a ma esti fordulótól, valamint hogy kinek milyen eredményekre van szüksége ahhoz, hogy elérje céljait.

Boston Celtics – Washington Wizards 19:00

A Celtics az egész idényben magabiztosan vezette az egész ligát, az utolsó meccseken így rápihenhetett a rájátszásra, ez ma is így lesz, hiszen Tatum, Brown, Holiday, Porzingis, Horford és White is biztosan kiüli ezt a meccset. A Celtics a pihentetések ellenére is tudott nyerni azért tízből hat meccset, a Washington viszont még teljes fegyverzetben is csapnivaló teljesítményekre képes, a fővárosiak zsinórban öt meccse nem tudtak nyerni és valószínűleg ma sem fognak megszakadni Bostonban egy győzelemért. A vendégeknél Kuzma, Jones és Shamet is biztosan kihagyja ezt a meccset, de elképzelhető, hogy Poole, Holmes, Gill és Vukcsevics sem lesz ott a pályán. Osztálykülönbség van a felek között, egyáltalán nem biztos, hogy a Wizards még a Boston C csapatánál is jobb, az egyetlen kérdés az lesz, hogy a tét nélküli meccsen melyik csapat szeretné kicsit is megvillantani magát – talán a Boston tartalékjainak nagyobb lesz a motivációja.

 

Cleveland Cavaliers – Charlotte Hornets 19:00

A Cleveland annak ellenére döntött a pihentetés mellett, hogy egy győzelemmel még akár a keleti dobogóra is odaérhet a riválisok kedvező eredményei esetében – ezzel szemben a csapat úgy döntött, hogy ma Mitchell, Garland és LeVert is pihenőt kap. Ez még nem jelenti azt, hogy ne képviselne így is jóval magasabb minőséget a hazaiak kerete, a Hornets az egész idényt végigbukdácsolta és nem valószínű, hogy ma komoly ellenállások elé állítaná a még mindig a top 3-ról álmodozó Clevelandet. A Cavsnek ma mindenképpen nyerni kell, hogy előzhessen, Mitchellék csak úgy lehetnek a nap végén másodikak, ha a Bucks és a Knicks is kikap, a harmadik helyre pedig akkor futhatnak be, ha a Knicks nyer, de a Bucks vereséget szenved.

 

Indiana Pacers – Atlanta Hawks 19:00

Ez a meccs csak a Pacers számára bír téttel, a hazaiaknak viszont elengedhetetlen a már biztosan tizedik helyen végző Hawks legyőzése, ha meg szeretnék őrizni a helyüket a keleti top 6-ban – az 5-6-7. pozíciókban hármas holtverseny van a Magic, a Pacers és a Sixers között, így kiemelt fontossággal bír mindhármójuk mérkőzése. Ha az Indy hazai pályán tudja hozni a kötelezőt az Atlanta ellen, akkor biztos, hogy egyenes ágon jut playoffba, de Haliburtonék akár az ötödik helyre is befuthatnak, ha a győzelmük mellett a Magic vereséget szenved. A hazaiaknak tehát a saját kezükben van a sorsuk, de ha nem sikerül megnyerniük az alapszakasz utolsó mérkőzését, akkor akár a hetedik helyig is lecsúszhatnak. A Hawks számára ez csak egy átmozgató meccs lehet, a vendégek már biztos, hogy Chicagóba utaznak a playin első körére, talán emiatt is kaphat ma pihenőt Clint Capela is – várhatóan nem lesz célja az Atlantának, hogy rárúgja az ajtót a Pacersre, de azért jó, ha észnél lesz a hazai csapat.

 

Miami Heat – Toronto Raptors 19:00

A Miami számára kulcsfontosságú, hogy behúzza ezt az egyoldalúnak tűnő mérkőzést, a hazaiak ugyanis egyelőre csak a nyolcadik helyen állnak Keleten, egy egész mérkőzéssel lemaradva a Magic-Pacers-Philly triótól. Nincs könnyű helyzetben a floridai csapat, hiszen a riválisok botlásaiban kell bíznia, hogy odaérhessen az egyenes ágú playoff-helyekre – nem tűnik túl reálisnak, hogy az Orlando, a Pacers és a Philly egyszerre kapjon ma ki ezen a játéknapon, viszont talán a Magic botlásában bízhatnak Butlerék, ellenük az egymás elleni a Miaminak kedvezne mérlegegyenlőség esetén. A Raptors valószínűleg csak túl akar lenni ezen a szezonon, az utolsó néhány hónap különösen csúnyára sikeredett a kanadaiaknak, most zsinórban három zakó áll a nevük mellett, az elmúlt alkalommal éppen a Miamitól kaptak ki a papírformának megfelelően nagyon simán. Herróék számára most is csak a győzelem az elfogadható, ha az utolsó fordulóban a tartalékos Raptors ellen botlanak, akkor idegenben készülhetnek egy playin-meccsre. A hírek szerint Terry Rozier nem lesz ott a pályán ma, de egyelőre Duncan Robinson szereplése sem biztos – a vendégeknél Barretten kívül gyakorlatilag minden kulcsember hiányzik, ezért is nagy blama lenne a Heat részéről egy vereség.

 

New York Knicks – Chicago Bulls 19:00

A New York a Milwaukee-val azonos mérleggel áll a Keleti Konferencia harmadik helyén, csak az egymás elleni eredményeknek köszönheti, hogy nincs a második helyen – most az utolsó mérkőzésen dől el, hogy vajon a csapat hosszú idő után lehozza-e a legjobb alapszakasz-teljesítményét. Erre a hazaiaknak minden esélye megvan, a Bulls ugyanis már nem tud elmozdulni a kilencedik helyről, készülhet a Hawks elleni playin-mérkőzésre. A Knicksnél csak Julius Randle nevét tudjuk említeni a komolyabb hiányzók között, Anunoby és Brunson is bevetésre vár, a Knicks várhatóan minden tőle telhetőt megtesz, hogy megnyerje ezt a meccset – ezt követően már csak abban kell bíznia, hogy a Bucks kikap a Mgaictől, és akkor Brunsonéké a keleti második hely, ami óriási teljesítmény lenne attól a csapattól, amelynek az egész tavasza ráment a sérülésekre. Ehhez azonban még egy siker és egy rivális botlása kell…

 

Orlando Magic – Milwaukee Bucks 19:00

Ez bizony rangadó lesz a javából, nem csak a csapatok tabellán elfoglalt helye alapján, hanem a győzelmi kényszereik miatt is – a Magic azért küzd, hogy megtartsa ötödik helyén Keleten, míg a Bucks a második pozícióját szeretné bebiztosítani, ha mindkét csapat nyer, akkor a helyén tudna maradni. Azonban itt ma csak egyikük nyerhet, valamelyiküknek tehát szurkolnia a riválisai botlásáért – Giannis Antetokounmpo hiányában könnyen lehet, hogy a Bucks hendikepből indul, a vendégcsapat ráadásul csak 3-7-tel hozta le az alapszakasz hajráját. Viszont a hazaiak sincsenek jó formában, a Magic zsinórban háromszor maradt alul a napokban, köztük egyszer éppen a Bucks ellen – viszont ma úgy tűnik, hogy teljes kerettel vághatnak neki ennek a mérkőzésnek, meglátjuk, hogy milyen arcukat mutatják a felek. A képlet a Bucks számára egyszerű: ha nyerni tud, akkor övé a második hely, ellenkező esetben a Knicks botlásában kell bíznia, a Magic viszont egy vereséggel a keleti 5-6-7. helyeken lévő hármas holtverseny miatt akár a hetedik helyig a lecsúszhat egy vereséggel és a riválisok esteleges győzelmével – ez az idei szezonban nyújtott teljesítménye miatt talán igazságtalan lenne a csapat számára, de egy ilyen szoros mezőnyben bármi elképzelhető. Könnyű meccsre még úgy sem számíthat a Magic, hogy a túloldalon hiányzik a görög, de megfelelő hozzáállással és koncentrációval hazai pályán akár lehet esélyük a győzelemre.

 

Philadelphia 76ers – Brooklyn Nets 19:00

A Sixersnek egyértelmű célja, hogy valahogy odakeveredjen a keleti top 6 közé – ehhez mindenképpen nyernie kell és szüksége lesz arra, hogy a Pacers és/vagy a Magic is vereséget szenvedjen az utolsó fordulóban. A hazaiak egyébként Embiid visszatérése óta nem tudnak hibázni, zsinórban hét győzelem áll a nevük mellett és az alapszakasz végére az egyik legjobb formába lendülő csapat lett, most egy újabb győzelemre elvárható a papírforma szerint, hiszen a Nets bár szerzett néhány győzelmet az utóbbi hetekben, de összességében az egész idényben masszív alsóházi csapathoz méltó teljesítményt hozott, nem lehet elvárás, hogy ma Philadelphiában nyerni tudjanak (és akarjanak…) Bridgesék. Érdekes módon az egymás elleni meccsek mérlegét eddig 2-1-re a Brooklyn vezeti idén, viszont mindkét zakó során tartalékosak voltak Maxeyék, most azonban a Napnál is világosabb, hogy egyértelműen feléjük billen a mérleg nyelve. Hivatalosan egyelőre Embiid játéka kérdéses, az ő térde elvileg megint nem 100%-os, de nehezen tudjuk elképzelni, hogy egy ilyen kulcsfontosságú mérkőzés kihagyjon a Sixers vezére – bár tény, hogy a csapatnak elvileg még nélküle is meg kellene oldania ezt a nem túl nehéznek tűnő feladatot.

 

New Orleans Pelicans – Los Angeles Lakers 21:30 (ÉLŐ – Sport 2)

Elérkeztünk a nyugati párosításokhoz, ahol talán még nagyobb izgalmak vannak, mint Keleten. Kifejezetten fontos meccset játszik ma egymással a hatodik Pelicans és a nyolcadik Lakers, akik bár helyet már nem tudnak egymással cserélni, de mindkét fél számára elképesztően nagy jelentőséggel bír az alapszakasz utolsó találkozója, hiszen a Pels egy győzelemmel a stabil playoff-helyét tudná bebiztosítani, míg a Lakers egy sikerrel biztosan maga mögött tudná tartani a Kingst és a Warriorst. A Pelicansnak bár egy meccs az előnye a Phoenix előtt, de ha ma Zionék kikapnak és a Suns megveri a Minnesotát, akkor az egymás elleni eredmények már a Phoenixnek kedveznek és ők jutnának egyenes ágon a rájátszásba – biztosak lehetünk abban, hogy a hazaiak így mindent el fognak követni, hogy ne bízzák a véletlenre a playoff-indulásukat. A Lakersről ez szintén elmondható, Jameséknek szintén nincs más feladata, mint hogy behúzzák ezt a rangadót, így lehet, hogy csak egy plaiyn-meccset kell majd játszaniuk – főleg azért lenne fontos a Los Angeles-iek számára egy győzelem, mert mögöttük a Warriors a Jazz ellen, a Kings pedig a Portland ellen indul nagy esélyekkel a fordulóban. Ha lehet hinni a híreknek, akkor Brandon Ingram akár már ma visszatérhet a pályára, a vendégeknél viszont még mindig nincs Wood és Vanderbilt – elképesztő izgalmakra és szoros összecsapásra számítunk, bármelyik irányba eldőlhet a mérkőzés, szinte lehetetlen megjósolni, hogy ki nyerheti meg ezt a derbit.

 

 

Golden State Warriors – Utah Jazz 21:30

Itt kevésbé összetett a helyzet, a GSW-nek kutya kötelessége nyerni, hogy esélye nyíljon odaérni akár a nyolcadik helyre – ehhez viszont a Lakersnek és a Sacramentónak is ki kell kapnia ma. A hazaiak egyébként kifejezetten jó formában vannak, tízből nyolc meccsüket is megnyerték az alapszakasz utolsó heteiben, a legutóbbi alkalommal viszont a Pelicanstól egy kiemelt fontosságú derbin kikaptak, most muszáj javítaniuk, hogy bizakodhassanak. Érdekesség, hogy ha ugyanazt az eredményt hozzák a nap végére, mint a Kings (vagyis a GSW és Kings is vagy nyer, vagy kikap), akkor nem elég, hogy azonos mérleggel végeznek a csapatok, de még az egymás elleni eredményük is döntetlen lesz, így a divíziómérlegük fog számítani, ami a Sactónak kedvez, így Curryék nem tudnának a Kings elé kerülni – viszont, ha a Lakers kikap New Orleansban és a Warriors itt nyerni tud, akkor a hazaiak megelőzik a Los Angeles-ieket. A Jazz valószínűleg sok vizet itt nem fog zavarni, bár a csapat a Rockets és meglepetésre a Clippers ellen is nyerni tudott, de ezt megelőzően zsinórban tizenhárom pofonba nézett bele. A Warriorsnál némileg meglepetésre egyelőre Curry, Green, Thompson és Kuminga játéka sem biztos, de nehezen tudjuk elképzelni, hogy egy ilyen sorsdöntő és kötelező meccset kihagynának a hazaiak sztárjai.

 

Los Angeles Clippers – Houston Rockets 21:30

Ez a találkozó azon ritka mérkőzéske közé tartozik, amely egyik fél számára sem bír téttel, a Clippers korábban már bebiztosította negyedik helyét, a Rockets pedig egy ideje már semmiképpen nem mozdulhat el a tizenegyedik helyről – így könnyel elképzelhető, hogy egy alacsonyabb minőségű és tartalékos csapatokkal felálló mérkőzést láthatunk. A Clippers már az előző mérkőzésén is csak pár percre mozgatta meg a kezdőit, ennek eredménye lett egy Jazztől elszenvedett szoros vereség – ez ma is könnyen előfordulhat, hiszen a hazaiak már egészen biztosan a Dallas elleni első körös párharcra készülnek, bár hivatalosan egyelőre csak Kawhi Leonard van sérültlistán a LAC-nál.

 

Minnesota Timberwolves – Phoenix Suns 21:30

Pokolian fontos meccs vár mindkét csapatra, a Minnesota azért lép pályára, hogy története során először nyerje meg Nyugatot – ehhez viszont arra is szüksége lesz, hogy az élmezőnyben a hármas holtverseny miatt a Thunder is kikapjon. A Suns ezzel szemben a hatodik, már egyenes ágú playoffba jutást érő helyre pályázik, ehhez elengedhetetlen, hogy Duranték is nyerjenek ma – viszont ma csak az egyik fél hagyhatja el győztesen a pályát, gyakorlatilag lehetetlen megjósolni, hogy merre billenhet el a mérleg nyelve. A Wolves 7-3-mal, a Suns 6-4-gyel teljesítette az utóbbi heteket, jó formában van tehát mindkét csapat, a vendégek az elmúlt alkalommal egy hatalmas győzelmet szereztek a Scaramento elleni derbin, de megverték a Clipperst és bő egy hete már a Minnesotát is – most azonban legalább ilyen fontos a hazaiak számára is a győzelem, ráadásul visszatérhetett már Towns is a csapatba, így mindenképpen egy kiélezett, szoros és elképesztő izgalmakat ígérő rangadóra számíthatunk.

 

Sacramento Kings – Portland Trail Blazers 21:30

Itt a Kings áll kötelező meccs előtt, miután Sabonisék két napja egy szoros végjátékot hozó derbin kikaptak a Phoenixtől, így lépéshátrányba kerültek a Lakersszel szemben – csak úgy érhetnek oda a nyolcadik helyre, ha ma tudják hozni a kötelezőt a tankoló Portland ellen és a Lakers kikap a Pelicans ellen. A hazaiak azonos mérleggel állnak a Warriorsszal, viszont a GSW is egy nyerhető meccsre készül a Jazz ellen – a tie braker viszont a Kingsnek kedvez, így azonos eredmények estén is megelőzné a csapat Curryéket. A Portland valószínűleg nem fog sok vizet zavarni ezen a mérkőzésen sem, a meccset Simons, Brogdon, Grant és Thybulle is kiüli, de lehet, hogy Ayton és Henderson sem kerül pályára  – óriási esély előtt áll tehát a Kings, viszont a sorsa nincs a saját kezében, bíznia kell a LAL botlásában is, ha magáénak szeretné tudni a nap végére a nyolcadik helyet.

 

San Antonio Spurs – Detroit Pistons 21:30

A keleti és a nyugati utolsó helyezett mérkőzése sok érdekességgel nem kecsegtet számunkra, a formalitás miatt mindkét csapatnak ki kell állnia, de kompetitív és kiélezett meccsre tét hiányában nem kell számítanunk. A Spurs viszont képes nagy meglepetéseket okozni, két nappal ezelőtt a Nuggets kávéjába köpött bele és könnyen elképzelhető, hogy elvette tőle a nyugati első helyet, de a Pistons is aratott egy bravúrgyőzelmet legutóbb a tartalékos Mavericks ellen – ezek persze kisebb fellángolások, alapvetően egyik csapat sem arról híres, hogy olyan óriásölő lenne, sőt. Talán annyi szólhat a Detroit mellett, hogy a hazaiaknál igen vaskosra sikerült a sérültlista, Wembanyama, Johnson, Branham, Barlow és Osman is biztosan kihagyja ezt a mérkőzést, ez pedig elég lehet még a története leggyengébb alapszakaszát produkáló Pistonsnak is, hogy megszerezze idei 15. győzelmét.

 

Oklahoma City Thunder – Dallas Mavericks 21:30

Mivel a Mavericks már nem mozdulhat el a nyugati ötödik helyről és biztossá vált, hogy készülhet a Clippers elleni első körös párharcra, így a stáb amellett döntött, hogy az aktív rotáció gyakorlatilag minden tagjának pihenőt ad. A Thunder ezzel szemben még küzd azért, hogy megnyerje az alapszakaszt Nyugaton, a hármas holtversenyben pedig SGA-éké a legjobb pozíció, elég egy győzelem ma tőlük és Oklahomába kerül az első kiemelés, függetlenül a Wolves és a Nuggets eredményeitől. Tekintve, hogy nagyon fontos mérkőzés előtt áll a hazai csapat, így nincs is senki sérültlistán, a csapat minden tagja bevethető és valószínűleg mindent meg fognak tenni azért, hogy megtegyenek minden tőlük telhetőt – egy tartalékos Mavs ellen azért jó esélyei lehetnek az egész szezon során kimagaslóan teljesítő OKC-nek.

 

Memphis Grizzlies – Denver Nuggets 21:30

A Nuggets két nappal ezelőtt csalódást keltően kikapott a sereghajtó San Antoniótól, így hiába áll azonos mérleggel Nyugat élén a Thunderrel és a Wolvesszal, mindkét rivális ellen hátrányban van az egymás elleni eredmények miatt, így csak a harmadik kiemelés az övé egyelőre. Jokicséknak még akkor sincs saját kezükben a sorsa, ha hozzák is ma a kötelezőt a Grizzlies ellen, hiszen ha Minny és az OKC is legyőzi mai ellenfeleit, akkor marad a sorrend az élen – a vendégek csak úgy nyerhetik meg a konferenciát, ha a Wolves és a Thunder is vereséget szenved. A Memphis legutóbb a Lakers dolgát nehezítette meg, de végül nem sikerült a bravúr és szoros meccsen kikapott a csapat – most ha ezt a szoros mérkőzést akár csak meg tudná ismételni a hazai csapat, már önmagában az is nagy eredmény lenne. A Nuggetsnél egyelőre a kezdőötös minden tagjának játéka bizonytalan, de várhatóan azért többségük vállalja majd a játékot egy ilyen fontos mérkőzésen, nem szabad félvállról venniük a találkozót, kötelező Jokicsék számára a győzelem, hogy jó szájízzel forduljanak rá a rájátszásra – kapjanak bárkit is az első körben.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus