Lakers-GSW és Suns-Clippers a maratoni NBA-programban

14 mérkőzéses játéknap jön, itt van az alapszakasz hajrája: mutatjuk a hajnali meccsek tudnivalóit.

Charlotte Hornets - Dallas Mavericks 01:00

Kötelező meccs a Mavs számára, a vendégek az elmúlt 16 találkozójukból 14-et is megnyertek, és jelenleg ötödikek Nyugaton, de még van esélyük arra, hogy negyedikek legyenek, vagyis pályaelőnyt harcoljanak ki az első körre. A Hornets szezonjának érdemi része már régen véget ért, a két keretet, a motivációkat, a formát, semmit nem lehet egy univerzumban említeni a felekkel kapcsolatban, a hazaiak például az utóbbi 21 mérkőzésükből csak négyet nyertek meg, mostanában csak a Magic ellen találtak egy kósza győzelmet. Ők inkább a jövővel, az új vezetőedzőjük kiválasztásával foglalkoznak, míg a Dallas koncentrált, tudatos játékkal halad előre, és most sem hibázhat - bár Lively nem játszik, a Kleber-Green páros pályára lépése pedig kérdéses, de ez sem változtat az erőviszonyokon.

 

Philadelphia 76ers - Detroit Pistons 01:00

Ez a mérkőzés a Sixers számára kötelező, a hazaiak Joel Embiid visszatérésével rátaláltak a győzelem útjára, az előző öt találkozójukat zsinórban megnyerték, már megelőzték a Miamit, és még van esélyük egyenes úton playoffba jutni, úgyhogy nem hibázhatnak. A Detroit nyilván a keleti sereghajtó, amely azért meg tudja nehezíteni ellenfelei dolgát, de ritkán arat győzelmet, amit a 13-65-ös mérleg is elég jól mutat, mots éppen sorozatban négy vereségből érkezik meg a társaság, úgyhogy ebben a helyzetben komoly blama lenne a Philly számára, ha nem sikerülne hozni a kötelezőt. A kérdés a keret mai összetétele lesz, mert Embiid, Maxey, Harris, Lowry és Melton is ott van a sérültlistán egy kérdőjellel a neve mögött, de Nick Nurse-nek úgy kell menedzselnie a rotációt, hogy a hiba nem fér bele. 

 

Toronto Raptors - Indiana Pacers 01:00

A Pacersnek voltak vereségei, botlásai mostanában, de azért tízből hetet nyert, és továbbra is őrzi a keleti hatodik, vagyis még egyenes úton PO-t jelentő helyét, és amit kell, azt megnyeri - legutóbb a Miami elleni kulcsmeccset húzta be, amellyel nagyot lépett előre a rájátszásba jutásért. Vége még azért nincs, a Toronto egy elképesztően hosszú vereségsorozat után megnyerte az előző két mérkőzését a Bucks és a Wizards ellen, úgyhogy olcsón aligha fogja magát adni, főleg hazai pályán, de az erőviszonyok így is egyértelműek: egy motivált, jó formában lévő, sokkal magasabbra rangsorolt csapat érkezik a már tét nélküli kanadaiakhoz, úgyhogy az esélyek az Indy mellett szólnak. Fontos sérültjük nincs, az egész szezonra kidőlő Bennedict Mathurint leszámítva elvileg mindenki bevethető.

 

Atlanta Hawks - Miami Heat 01:30

A Sixers és a Pacers elleni vereségekkel szinte garantálta magának a playin-részvételt a Miami, csalódást keltő formában vannak a floridaiak, főleg azzal együtt, hogy már Tyler Herro is visszatérhetett. Nincs még minden veszve, a Sixerst megelőzhetik, és ha nagy szerencséjük van, akkor az Indy is fogható, hiszen csak eggyel van több vereségük, de most már nem hibázhatnak, ha el akarják kerülni az első körben a Bostont. Az Atlanta is harcol még, méghozzá a 9-10. helyen: a playinbe már bejutott, és csak az a kérdés, hogy a 9., vagy a 10. helyen kezdi azt meg - és hogy például ott a Miamival találkozik-e. Dejounte Murray-ék nemrég nyertek egymás után két meccset, de Dallasban és Denverben esélytelenül, simán kaptak ki, hét meccsel rosszabbul állnak a Heatnél, viszont otthon azért pozitív a mérlegük - így nehéz jósolni. Papíron azért jobb csapat a Miami,de nem tudják hozni a fontos mérkőzéseiket, nem stabilak Jimmy Butlerék, és most is bőven van sérültjük: Duncan Robinson biztosan nem játszik, de Bam Adebayo, Terry Rozier, Kevin Love, Nikola Jovics és Orlando Robinson pályára lépése is kérdéses jelenleg.

 

Milwaukee Bucks - Boston Celtics 01:30

Érdekes meccs lesz, mert a Bostonnak egy ideje már nincs tét, de így is sorra hozza a győzelmeket, és a keret nagy része elvileg most is ott lehet a pályán, Horford és Porzingis nem 100%-os, ők lehetnek esetleg kérdésesek. Ellenben a Bucksnak kaparnia kellene, mert botrányosan gyenge formában van, az előző négy meccsét elbukta, kínos vereségek követik egymást, a játék és a hangulat is a padlón van, viszont emiatt már a második kiemelés is komoly veszélybe került, úgyhogy nagyon fontos lenne most egy győzelem. Nagy kérdés, hogy a Celtics mennyire tekinti ezt most presztízsmeccsnek, mennyire akarja megmutatni a legközelebbi keleti kihívójának, hogy mire számítson - a Bucksnál egyébként Antetokounmpo és Middleton játéka is kérdéses, utóbbi éppen legutóbb szedett össze egy sérülést. Nagyon sokat érhetne a Rivers-legénységnek most egy siker, kérdés, hogy képesek-e kijönni a gödörből Lillardék...

 

Chicago Bulls - New York Knicks 02:00

A New York igyekszik kapaszkodni a Brunson-DiVincenzo páros vezetésével, Anunoby visszatérhetett, és már a keleti második hely is reális cél lehet, hiszen egyetlen mérkőzés a gárda lemaradása a Bucks mögött. A Bulls viszont hasonló formában van, képes bravúrgyőzelmekre is, ahogy azt éppen a Knicks ellen mutatta meg három napja, amikor a Madison Square Gardenben tudott nyerni - ebből kiindulva otthon is minden esélye meglehet a sikerre. Nehéz jósolni, mert a vendégek alapvetően jobbak, mélyebbek, minőségibbek, de főleg támadásban nagyon ingadozik a játékuk, egyáltalán nem stabilak, és DeRozanék meg tudják viccelni őket - igaz, Caruso, Dosunmu és White játéka is kérdéses kisebb-nagyobb sérülések miatt, míg a New Yorknál Bogdanovic csuklója nem 100%-os.

 

Houston Rockets - Orlando Magic 02:00

A Magic is a keleti 2-4. helyért játszik, jelenleg harmadik, mert a tiebraker nála van a Knicksszel szemben, és mostanában a charlotte-i betlit leszámítva stabilan, üzembiztosan hozta is a győzelmeket, úgyhogy most is magabiztos lehet. A Rockets a 11-es vereségszéria óta szétesett, zsinórban ötször kapott ki, és immár matematikailag is biztossá vált, hogy véget ért a szezonja, nem juthat már be a playinbe. Kérdés, hogy ez milyen hatással lesz a társaságra, elengedi-e a hátralévő időszakot a gárda, vagy sem - alapvetően 100%-on pörögve bármire képes lehet a Magic ellen is, ahogy legutóbb kis híján a Dallast is elkapta, de a motiváció előzetesen nem egyértelmű. Az Orlando fizikális védekezése egyébként is sok problémát okozhat, az utóbbi időben ez remekül működött mindenki ellen, bár tény, hogy ha Jalen Greenék elkapják a fonalat, akkor az más szintű támadójáték. A Magicnél Franz Wagner és Isaac játéka kérdéses.

 

Memphis Grizzlies - San Antonio Spurs 02:00

Alsóházi derbi minden tét nélkül, de a Spurs meccsei Victor Wembanyama miatt nyilván mindig érdekesek - az újonc center parádés teljesítményeket rak le az asztalra estéről estére, ebbe az összecsapásba is miatta lehet érdemes belenézni. Egyébként két gyenge csapatról beszélünk, akik nem küzdenek már semmiért, csak a fiataljaik fejlesztéséért, mindketten 4-6-ot hoztak az utóbbi tíz meccsükön, úgyhogy nem dőltek hátra, nem estek szét, meglátjuk, hogy most éppen ki fog ki jobb napot - a Grizzliesnek és a Spursnek is voltak komolyabb teljesítményei az elmúlt időszakban, kíváncsian várjuk, hogy ezt ki tudja most megmutatni. 

 

Minnesota Timberwolves - Washington Wizards 02:00

Kötelező meccs a Minnesota számára, Anthony Edwardsék a nyugati első helyért csatáznak még mindig, az előző négy találkozójukból hármat megnyertek, többé-kevésbé hatékonyan haladnak előre, és egy Washington ellen nem hibázhatnak most, főleg nem otthon. A Wizards a Bucks ellen "talált" győzelmet leszámítva továbbra is csak a vereségeket gyűjtögeti, az egész idény során összesen 15 sikerük van, és a világon semmi nem szól mellettük most sem, hiszen a Minnynél nincsenek új sérültek, a megszokott keret rendelkezésre áll. A Wolvesnak viszont úgy kellene most nyernie, hogy a másnapi, denveri fellépés előtt ne égessen el túl sok energiát, mert az dönthet az első kiemelésről...

 

Oklahoma City Thunder - Sacramento Kings 02:00

Az OKC egy meccs hátránnyal követi a Minnesota-Denver párost, míg a Sacto jelenleg 9. Nyugaton, fél meccsel előzi meg a Lakerst, és egy meccs a hátránya a Pelicans-Suns pároshoz képest, úgyhogy szintén óriási csatában van. Emiatt ez egy nagyon éles, nagyon fontos mérkőzés lesz, pedig igazából egyik fél sincs jó passzban: az OKC nehezen küzdötte le a sérülésektől sújtott idegenbeli túráját, háromszor is kikapott egymás után, míg a Kings New Yorkban és Bostonban égett meg, mielőtt legutóbb simán győzött Brooklynban. Így viszont már a túrája negyedik állomásánál tart, nincs 100%-os állapotban, és a Monk-Huerter páros mellett Keegan Murray is hiányozhat most, igaz, ez egyelőre nem biztos. A Thundernél Gordon Hayward nem lesz, Jalen Williams játéka kérdéses.

 

Utah Jazz - Denver Nuggets 03:00

Ez a Denver számára kötelező győzelem, ugyanúgy a nyugati első kiemelésért hajt a címvédő, ahogy a Timberwolves, és a Jazz már zsinórban 12 vereségnél tart, úgyhogy nem lehet indok arra, hogy hibázzon Michael Malone csapata. Pár napja a Clippers, nemrég pedig a Wolves ellen azért egy-egy vereség becsúszott, de összességében jó formában is van a Nuggets, amelynek viszont nincs szerencséje a sérülésekkel: Murray, KCP, Porter Jr., Gordon és Jokics, vagyis a teljes kezdő állapota kérdéses kisebb-nagyobb problémák miatt. Persze nekik is inkább a másnapi, Wolves elleni rangadó a lényeg, és ezt a mérkőzést a lehető legkisebb energiabefektetéssel igyekeznek majd behúzni...

 

Los Angeles Lakers - Golden State Warriors 04:00

Mindkét csapat jó formában van, a Lakers nyolcat, a Warriors pedig hetet nyert meg az előző tíz összecsapásából, és alig másfél meccs van közöttük a LAL javára, tehát akár még fordulhat is a kocka közöttük - a Los Angeles viszont előrébb szeretne jutni, megelőzni a Sacramentót, vagy akár a Pels-Suns párost is megtámadni az utolsó napokban. Összességében két jó csapatról beszélünk, amelyek a jelek szerint nagyjából készen állnak a playin-csatára is, a kérdés az, hogy ki mennyi energiát fektet bele ebbe az estébe, mennyire lesz éles - a Lakersnél James és Davis sem 100%-os, mindkettejük játéka kérdéses, míg a Golden State-nél Curry elvileg játszik, Wiggins pályára lépése viszont bizonytalan. 

 

Phoenix Suns - Los Angeles Clippers 04:00

A Phoenix három győzelem után legutóbb kikapott a New Orleanstól, míg a Clippers éppen most kapta el kicsit a fonalat a korábbi gyengélkedés után, zsinórban nyert hármat, méghozzá remek védekezéssel, nagy akarattal, úgyhogy érdekes mérkőzés lehet ez - egymásra már aligha veszélyesek a felek, hiszen a LAC négy meccsel jobban áll, de főleg a Suns küzd még nagyon itt az utolsó napokban. Januárban oda-vissza nyert a Clippers, de most azért más a helyzet, ráadásul Kawhi Leonard továbbra is sérült, ő most sem lehet majd ott a parketten, míg a hazaiaknál maximum Jusuf Nurkic hiányozhat, de még az ő kiesése sem biztos. Két jó csapatról beszélünk, amelyek mindegyike tud remekül védekezni, clutch végjátékot nyerni, és ha éppen olyan napot fog ki, akkor könnyedén, hatékonyan támadni is, meglátjuk, hogy ki lesz élesebb ezen az összecsapáson.

 

Portland Trail Blazers - New Orleans Pelicans 04:00

Ez a Pelicans számára kötelező feladat, hiszen a Portland csak a Spurst előzi meg Nyugaton, míg a New Orleans nagyon szeretné maga mögött tudni a Phoenixet, és egyenes ágon becsúszni a PO-ba, hogy elkerülje a playint az olyan csapatok ellen, mint a Lakers vagy a GSW. Zion Williamsonék több vereség után legutóbb éppen összeszedték magukat, és remek játékkal legyűrték a Sunst, ez adhat nekik most is önbizalmat, és a Blazers nyilván jóval könnyebben, egyszerűbben verhető, mint Devin Bookerék. Brandon Ingram továbbra sincs, de a többieke játszhatnak, úgyhogy nagyon fontos lenne magabiztosan hozni ezt a kötelezőt.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus