Visszajátszás: Úgy tűnik, hogy döntőzik a Bucks és búcsúzik a Raptors

Tavaly ilyenkor minden a Milwaukee sikerét jövendölte - három éve még "pusztított" a Cavs, éppen a Bostont szedték szét LeBron Jamesék.

2019: Lemossa a Torontót a Milwaukee

A keleti döntő első meccsét szoros küzdelemben, hátrányból fordítva, a végjátékban tudta csak megnyerni a hazai pályán játszó Milwaukee, a második találkozón viszont az alapszakaszgyőztes feltörölte a padlót a Torontóval - ez történt tavaly május 17-én. Az első támadásból Giannis Antetokounmpo zsákolt egy méreteset, pár másodperccel később kiosztott egy csarnokrobbantó blokkot Marc Gasolnak, majd a következő labdabirtoklásnál egy újabb nagy zsákolással jelentkezett - a görög szupersztár pillanatok alatt megalapozta azt, ami utána következett. A Milwaukee ugyanis egy másodpercig sem adott komoly esélyt ellenfelének ezen az estén, a kilencedik perctől kezdve végig kétszámjegyű előnyben játszott, az első negyedet 14 ponttal nyerte, a nagyszünetben már 25-tel (!) vezetett, a legnagyobb fórja pedig 28 egység volt a harmadik negyed elején. Giannis Antetokounmpo 30 pontos, 17 lepattanós estével dominált, minden a Bucksról szólt, a Sixers ellen továbbjutó Raptors pedig teljesen elfogyott, hiába dobott egyébként megint 31 pontot Kawhi Leonard.

Itt már elkezdtük fejtegetni, hogy oké, mire mehet ez a Bucks a nagydöntőben, ugyanis ezen a napon nagyjából úgy tűnt, hogy Giannisék akár még ott is esélyesebbek lehetnek, hisezn a festékben szétszedhetik a Durant nélküli GSW-t (amely 2-0-ra ment a Portland ellen), főleg pályaelőnyből.

Viszont aki alaposabban nézte a meccseket, az még nyugalomra intette azokat, akik már a Milwaukee bajnoki címét ünnepelték: az első meccsen 10/23, most 7/18 üres dobást tudtak csak a gyűrűbe küldeni és ezek között valóban jó pár teljesen "töküres" helyzet is volt, amikor méterekre nem volt egy védő sem, kényelmesen meg lehetett nézni a gyűrűt, de egyszerűen kimaradnak ezek a kísérletek - egész más lehetne a párharc, ha stabilan bedobálnák őket, már csak azért is, mert kevesebb lenne a lepattanó és abból a gyorsindítás a Milwaukee számára. Azt szokták mondani, hogy a jó védekezés hozza meg a jó támadójátékot, de a Raptors esetében lehet, hogy most a biztosabb támadójáték adna pluszt védekezésben...

Érdelődve várhattuk, hogy Nick Nurse most mihez nyúl, illetve hogy Leonardben van-e még god mode - azt nem sokan vártuk, hogy majd a kiegészítők lépnek több szintet és fordítják meg a párharcot, sőt, a fordítás egyébként is távolinak tűnt...

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

2018: Van még visszaút a Cavs számára?

Két évvel ezelőtt nem rendeztek meccset ezen a napon, a nyugati döntő 1-1-re állt a Rockets és a Warriors között, a csapatok pedig Oakland felé vették az irányt, míg Keleten már 2-0-ra vezetett a Boston és arra készült, hogy végleg megtörje LeBron Jamest és a Clevelandet. A felek Ohióban voltak már és készültek a harmadik meccsre, ahol óriási győzelmi kényszer volt már a Cavsen, igaz, eddig a pontig a Celtisc 9-0-val állt otthon, de csak 1-4-gyel idegenben ebben a PO-ban.

JR Smith eddig 2 pontot átlagolt 12.5%-os mezőnymutatóval a párharcban, és Smith arról beszélt, hogy fel kell pörögniük, túl lassúak - emiatt kell LeBron Jamesnak heroballt játszania, ez pedig nem egyszerű, főleg a keleti döntőben nem, segíteniük kell neki. El kell érniük, hogy James nyugodtan lepasszolhassa nekik a labdát, mert ők is meg tudják oldani. Smith szerint túl sok tempót vállaltak eddig, és nem utazhatnak erre a továbbiakban is, mert ezeket jól védi a Boston.

A közvélemény szerint persze sosem írhatjuk le LeBron Jamest, de itt azért jó páran megtették azzal, hogy vége a korszakának, idén már nem jut be a nagydöntőbe.

 

2017: A Boston sem ellenfél Jameséknek

Három éve ezen a napon kezdődött a keleti döntő, ahova a Boston egy hétmeccses sorozat után, a Cleveland pedig bombaformában érkezett meg - az első találkozó viszont teljesen simán alakult, a Cavs szétszedte az ebben a PO-ban sokak kedvencévé avanzsáló Thomasékat.

Korábban nagy csatában, a Cavs pocsék alapszakaszát kihasználva szerezte meg az első kiemelést a Boston, a pályaelőnynek pedig már a Washington ellen is óriási szerepe volt, hiszen a négy hazai meccsüket behúzták, a három idegenbelit pedig elveszítették. Most viszont rögtön elvette ezt a pályaelőnyt a Cleveland, a Celticsnek tulajdonképpen esélye sem volt megtartani - védekezésben tehetetlenek voltak LeBron James ellen, egy másodpercre sem tudták lelassítani, támadásban pedig nem ültek a tripláik, az első félidőben 2/16-ot dobtak kintről.

James végül 38 ponttal (14/24 mezőnyből), 9 lepattanóval és 7 gólpasszal zárt, Love 32 egységig (6/9 tripla, 12 lepattanó) jutott és Tristan Thompsont (20 pont, 9 pattanó, 7/7 mezőnyből) is érdemes kiemelni - LeBron egyébként az előző két körben (amikor szintén tarthatatlan volt) 7,2 betörést és 16 festékből szerzett pontot átlagolt meccsenként, ezúttal viszont az első két negyed során 11-szer tört be és húsz pontot dobott az érintett területről. Még egy adalék a teljesítményéhez: sorozatban ötödször dobott legalább 35 pontot, erre a rájátszásban korábban csak Michael Jordan (1988, 1990) és ő maga (2009) volt képes.

Itt jöttek a lemondó vélemények, kommentek: ezt a Cavst csak a Warriors állíthatja meg, ahogy Nyugaton is éppen azt mondták, hogy a GSW-nek csak a Cleveland lehet méltó ellenfele - ez a két együttes itt nagyon messze kilógott a mezőnyből...

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus