Az NBA vizsgálja Kyle Lowry és Lonzo Ball csapatváltásának körülményeit

A liga azt vizsgálja, hogy történt-e a piac nyitása előtt kapcsolatfelvétel a felek között. Ha igen, akkor azzal megszegték a tamperingre vonatkozó szabályokat, és akár semmissé is teheti az NBA a szerződéseket.

Adrian Wojnarowski és Ramona Shelburne (mindketten ESPN) számolt be róla elsőként, hogy az NBA tampering miatt vizsgálódik Kyle Lowry Miamiba, illetve Lonzo Ball Chicagóba igazolása kapcsán. Mindkét játékos sign-and-trade keretében váltott csapatot, és mindkét ügylet részletei közvetlenül a piac nyitása után ismertté váltak, ami alapján a Miami Heat és a Chicago Bulls már-már lehetetlenül gyorsan egyezett meg a két játékossal, illetve azok előző csapataival is. Mint ismert, Lowry 3 évre 85 millió dollárért írt alá a Heathez, akiért cserébe Goran Dragic és Precious Achiuwa is a Toronto Raptorshoz került. Ball 4 évre írt alá a Bullshoz 85 millióért, érte Tomas Satoransky és Garrett Temple ment a New Orleans Pelicanshoz, utóbbi játékos ráadásul szintén sign-and-trade ügyletben, ő 3 évre 15,5 millióért írt alá.

Amennyiben a vádak beigazolódnak, az NBA szerteágazó büntetéseket szabhat ki, így 10 millió dollárig terjedő pénzbüntetést, a vétkes csapatvezetők eltiltását, jövőbeli draftjogok megvonását, valamint az ügyletekben megkötött szerződések semmissé tételét. Az előző idény előtt történt is egy hasonló eset, akkor a liga azt a sign-and-trade ügyletet akadályozta meg, amiben Bogdan Bogdanovics a Sacramento Kingstől a Milwaukee Buckshoz került volna – a Bucks büntetése egy 2022-es második körös draftjog megvonása lett, illetve természetesen nem igazolhatták le Bogdanovicsot. Az akkori eset, illetve a mostaniak között van azonban egy hatalmas különbség, Lowry, Ball és Temple csapatváltása csak a piac nyitása után került nyilvánosságra, míg Bogdanovics szerződése még azelőtt, így már emiatt is bizonyított volt a tampering, míg most csak feltételezett.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy szinte mindenki nyílt titokként kezelte napokkal a piac nyitása előtt is Lowry Miamiba igazolását, ahogyan arról is sokat cikkeztek, hogy Ball Chicagóban köthet ki, illetve ritka kivételektől eltekintve szinte mindenki vét a tampering szabályai ellen.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus