Hírmorzsák 2020-04-01 (12:30)

Jason Terry szerint Luka Doncic és Kristaps Porzingis minden idők egyik legjobb duóját alkothatják. Damian Lillardnek nem tetszik az ötlet, hogy később kezdődjön a szezon. Kobe Bryant könyvsorozatának újabb része jelent meg tegnap. Steve Kerr szerint számukra véget ért a szezon, de együtt érez azokkal, akik a PO-ért, a bajnoki címért harcolnak. A kínai bajnokság egyelőre mégsem folytatódik. A liga visszatarthatja a játékosok fizetésének 25%-át. Az NBA egyelőre nem akarja újratárgyalni a kollektív szerződést. Az NBA kosarasok 90%-a a fizetése felét sem kapja meg április 1-jéig.

Marc Stein (New York Times) jelentette, hogy az NBA játékosok nagyjából 90%-a nem fogja megkapni a fizetése felét sem április 1-ig. Mint ismert, akkor még teljes bért kapnak a kosarasok, az április 15-ei csekkek sorsa viszont egyelőre bizonytalan - Adrian Wojnarowski (ESPN) forrásai szerint több tulajdonos a héten fog tárgyalni a liga vezetőségével az április 15-ei fizetésekről. Kevesebb mint 20 olyan játékos van, akik olyan szerződést kötöttek, ami a lehető legtöbb pénzt adta nekik az aláíráskor, és gyorsított, 6 hónapos kifizetés szerepel benne. Esetükben a kialkudott pénzük több mint 90%-át megkapják az április 1-jei kifizetéssel - közülük 9-en a Klutch Sportshoz tartoznak, de a Nets két sztárja, Kyrie Irving és Kevin Durant, Blake Griffin és Otto Porter is hasonló megállapodást kötöttek. A többieknél az a baj, hogy 12 hónapos, elnyújtott kifizetésen vannak, ez viszont jelen helyzetben hátrány.

Az előbb már említett Adrian Wojnarowski hozta a hírt, hogy a liga és a Játékosok Szakszervezete tárgyalnak egymással arról is, hogy milyen pénzügyi következményei lennének annak, ha elmaradna a szezon hátralévő része. A hírek szerint a játékosok bérének akár a 25%-át is visszatarthatná az NBA a kieső találkozók miatt. Ha nem jutnak egyezségre a felek, akkor teljes pénzt kapnak a játékosok április 15-én, de a kollektív szerződés miatt vissza kellene fizetniük a pénzük egy részét, hiszen nem játszanak. Annyi biztos, hogy egyetlen szereplő sem akarja, hogy töröljék a szezont, és a liga sem szeretné a vis maior helyzetet előhúzni - ez utóbbi esetben az NBA-nek 60 napja lenne arra, hogy újratárgyalja a jelenlegi kollektív szerződést, de ez nem szerepel a tervek között.

Vannak még koronavírushoz köthető hírek. A Los Angeles Lakerstől szerencsére az az információ érkezett, hogy mindenki tünetmentes a 14 napos karantén lejártát követően - a csapat korábban arról számolt be, hogy két kosaras is pozitív koronavírus-tesztet produkált.

A Golden State Warriors vezetőedzője, Steve Kerr azt nyilatkozta Howard Becknek a The Full 48 podcastben, hogy számukra a szezonnak lényegében vége. Kerr szerint nagyon valószínűtlen, hogy lesz alapszakasz, ha folytatódik a liga, tekintve hogy mennyire idő szűkében van az NBA. Ettől függetlenül együtt tud érezni azokkal a csapatokkal, akik a bajnoki címért vagy a rájátszásért harcolnak, akik rengeteget dolgoztak ezért az évért. Nekik annyi volt idén a céljuk, hogy megpróbáljanak egészségesek maradni, és néhány tehetséges játékost nevelni. Éppen ezért a saját együtteséért nem aggódik, a bizonytalanságban lévő klubokat viszont sajnálja.

Úgy tűnik, hogy Kínában mégsem indul újra a bajnokság, legalábbis egyelőre nem - a kínai kormány rendelete alapján ezt egyelőre el kell napolni. Mint ismert, a CBA hetekkel ezelőtt arra kötelezte az ott játszó amerikai játékosokat, hogy térjenek vissza az országba, mert áprilisban folytatódnak az élvonal küzdelmei. Sok bajnokság tesztként tekint egyébként a CBA-ra arra vonatkozóan, hogy újraindíthatja-e a küzdelmeit, és ha igen, akkor hogyan. Kínában karanténnak kijelölt hotelekben laktak volna, laknának a játékosok, és napi többször is ellenőriznék a testhőmérsékletüket, hogy elkerüljék a vírus újraterjedését. A kínai liga állítólag továbbra is bízik abban, hogy be tudja fejezni a szezont, a következő hetekben lehetnek pontosabb információk, hogy ezt mikor és milyen formában tehetik meg, ha megtehetik.

Jamie Goldberg (The Oregonian) forrásai szerint a Portland TrailBlazers sztárja, Damian Lillard nagyon nincs oda az ötletért, hogy a következő idény decemberben kezdődjön, ezt állítólag jelezte is az NBA felé. Lillard úgy gondolja, hogy a legtöbb játékos pontosan ugyanezen a véleményen van, mert nem akarják, hogy ne lehessenek a családjukkal a nyár folyamán. Lillard ezt egyébként el is mondta tegnap egy virtuális sajtótájékoztatón: a Portland irányítója úgy érzi, hogy az NCAA-hez hasonlóan lehetne egyeneskieséses rendszer, legalább a főcsoportdöntőig - ha valamikor, akkor most kreatívan lehetne gondolkodni.

A Dallas Mavericks korábbi sztárja, Jason Terry az ESPN Dallas 103.3 Dennis and Cowlishaw című műsorában azt mondta, hogy minden idők egyik legjobb duója lehet a Luka Doncic - Kristaps Porzingis páros, ha sikeresek lesznek a PO-ban is, és bajnoki címet tudnak nyerni a Mavsnek. Terry szerint mindketten nagyon fiatalok, rendkívül tehetségesek, és még messze nem érték el a bennük lévő potenciált, a pályán meglévő kapcsolat pedig csak jobb lesz közöttük, minél többet játszanak egymással.

A végére pedig a The Wizenard Series, Kobe Bryant könyvsorozata maradt, amelynek új része, a Season One tegnap jelent meg Amerikában - az Amazonon ezen a linken éritek el.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus