Hírmorzsák 2021-10-18 (10:30)

Mikal Bridges hosszabbított Phoenixben. Ben Simmons ismét együtt edzett a 76ers keretével. Shake Milton bokasérüléssel küzd. A Nets Kyrie Irving megbízhatatlansága miatt szerezte meg James Hardent? Irving hiánya miatt magasabb szerkezetre válthat a Nets. Mo Bamba és Wendell Carter Jr. egymás mellett kezdhet a Magicben az alapszakasz kezdetén is. A Celtics elköszönt Jabari Parkertől, míg Garrison Mathews nem fogadta el a two-way ajánlatukat. A Hornetsnek és a Spursnek is meg kell válnia egy garantált szerződésű játékosától. Emelkedik a G Ligás játékosok fizetése.

Arról reggel már beszámoltunk, hogy egyezségre jutott egymással Mikal Bridges és a Phoenix Suns az idő előtti hosszabbításról, a játékos 4 évre 90 millió dollárért írt alá – szerződése a 2022/23-as idénytől lép életbe, az abban szereplő összeg teljesen garantált.

Ben Simmons hosszú idő óta először edzett együtt a Philadelphia 76ers keretének a többi részével, ezzel kapcsolatban az Associated Press készített beszámolót. Doc Rivers próbált ennek nem túl nagy jelentőséget tulajdonítani, hasonlóan beszélt róla, mintha egy kisebb kihagyást követően edzhetett volna ismét a csapattal. Rivers azzal kapcsolatban is köntörfalazott, hogy Simmons játszik-e az idénynyitón, olyanokat mondott, hogy „majd meglátjuk” és „játszik majd, amikor készen áll erre”. Az edzésen mutatottak alapján úgy látja, hogy jó állapotban van Simmons, de nem olyanban, hogy egyértelműen készen állna lejátszani egy meccset.

Tobias Harrist is megkérdezték arról, hogy milyen volt Simmonst ismét a csapatnál tudni, és elmondta, hogy nem volt furcsa. A hangulat nem meglepő módon nem volt ideális, ugyanakkor mindannyiuk azért vannak ott, hogy elvégezzék a dolgukat és meccseket nyerjenek. Felnőtt emberek mindannyian, ez már nem olyan, mint a középiskola, hogy ilyesmikkel foglalkozzanak a pályán, amint ott vannak, minden más megszűnik, csak a kosárlabda számít.

Visszatérve Doc Rivershez, a 76ers edzője azt is elmondta csapata legutóbbi edzését követően, hogy Shake Milton továbbra is egy bokaficam következményeivel küzd, és egyáltalán nincs közel ahhoz, hogy csatlakozhasson a társaihoz az alapszakasz első meccsén, egy ideig nem számíthatnak rá.

Adrian Wojnarowski (ESPN) arról beszélt a podcastjében, hogy a Brooklyn Nets eleve azért akart mindenképpen James Hardenért cserélni, mert már akkor is attól tartottak, hogy Kyrie Irving nem elég megbízható azt illetően, hogy állandó jelleggel számíthatnak rá, a csapat ezért szükségszerűnek tartotta azt, hogy Harden náluk folytassa. A szakíró azt is elmondta, hogy a Netsnél most úgy készülnek, hogy Irving az egész szezont kihagyja, és jelenleg a játékos nem is hajlik arra, hogy felvegye az oltást, hogy vissza tudjon térni a csapathoz. Wojnarowski szintén kitért arra az elmúlt időszakban sokszor felmerülő pletykára, hogy egy Irving-Simmons csere minden fél problémáját megoldaná: ehhez annyit fűzött hozzá, hogy a két csapat nem tárgyalt ilyesmiről, és a 76erst nem is érdekelné az a lehetőség, hogy megszerezzék Irvinget.

Kristian Winfield (The New York Daily News) arról írt, hogy Irving hiányában a Nets magasabb szerkezetre válthat, és erre utalhat az is, hogy a csapat szombati edzésén Blake Griffin és Nicolas Claxton is a kezdők között szerepelt. Mellettük Paul Millsap és LaMarcus Aldridge is jelentős szerephez juthat, így az övék lehet az egyik legmagasabb rotáció a ligában. Ezzel kapcsolatban Aldridge mondta el, hogy egyáltalán nem hagyományos értelemben vett magas felállásaik lesznek, mivel Griffin és Kevin Durant is szinte mindent el tud válthatni, és sok esetben ő maga is képes erre. Úgy gondolja, hogy sokat profitálhatnak abból, hogy képesek lesznek alacsonyabb és magasabb szerkezetetek is a pályára küldeni.

Az Orlando Magicnél többször is láthattuk az előszezon során egymás mellett játszani Mo Bamba és Wendell Carter Jr. kettősét, és nagyon úgy néz ki, hogy Jonathan Isaac és Chuma Okeke sérülései miatt az alapszakasz elején is kezdeni fognak mindketten. A csapat újdonsült vezetőedzője, Jamahl Mosley arra kérte Cartert az előszezon során, hogy vállaljon több triplát, most pedig elmondta, hogy védekezésben megvan minden képessége ahhoz, hogy négyesként is játsszon, gyorsak a lábai, tudja, hogy mikor kire kell kilépnie. Eddig nagyon jó munkát végzett a periméteren is, úgyhogy a továbbiakban is fogják vizsgálni azt, hogy mennyire számíthatnak rá ilyen szerepben is.

A Boston Celtics szabadlistára tette Jabari Parkert. A játékos áprilisban írt alá a csapathoz, 10 mérkőzésen jutott szóhoz az alapszakaszban, majd 4 meccsen a rájátszásban is pályára léphetett, viszont a 2021/22-es idényre szóló szerződéséből csak 100,000 dollár volt garantált, és a Celtics úgy döntött, hogy inkább szabaddá tesznek egy helyet a keretükben, mintsem megtartsák Parkert. Ugyancsak a csapathoz kapcsolódó hír, hogy Garrison Mathewsnak two-way szerződést kínáltak, mielőtt elengedték volna, viszont azt a játékos nem fogadta el. Mathews NBA-s pályafutása első két évét ugyanilyen megállapodásokkal töltötte a Washington Wizardsnál, és úgy gondolja, hogy ennyi idő alatt bebizonyította azt, hogy megérdemel egy rendes szerződést.

Ha már szóba került a Wizards, folytassuk is velük, ugyanis ők pont az elmúlt nap során töltötték be a második two-way helyüket is, a Los Angeles Lakerstől kitett Joel Ayayi-t lehívták a waiverről. Szintén a Wizardshoz kapcsolódó hír, hogy lehívták Rui Hachimura és Deni Avdija 2022/23-as idényre szóló opcióját is.

A legtöbb csapat már csökkentette 15 főre vagy az alá a szerződéssel rendelkező játékosai számát a two-way megállapodásokat nem számolva, viszont két csapatnak ezt még meg kell tenni az alapszakasz kezdetéig, a Charlotte Hornetsnek és a San Antonio Spursnek is el kell még köszönnie valakitől. A Hornetsnél Wes Iwundu tűnik erre a legesélyesebbnek, aki Devonte’ Graham cseréjében érkezett New Orleansból, és az előszezon során nem is kapott komoly szerepet a csapattól. A San Antonio Spursnél Al-Farouq Aminu elengedésére mutatkozik a legnagyobb esély, aki DeMar DeRozan elcserélésekor érkezett a Chicago Bullstól, ugyanakkor ő több mint 10 millió dollárt keres, és a lejáró szerződése még értékes lehetne egy szezon közben megkötött cserénél. Opció lehet még Jock Landale, Keita Bates-Diop vagy Drew Eubanks elengedése is, ugyanakkor az előbbi kettő ezen a nyáron kapott szerződést a csapattól, míg utóbbi fokozatosan egyre nagyobb szerepet harcolt ki magának az elmúlt évek során, így Aminu elengedése tűnik a legvalószínűbbnek.

Ha nem is jelentősen, de emelkedik a G Ligában szereplő játékosok fizetése, az eddigi 35,000 dollár helyett 37,000 dollárt kereshetnek alapvetően a fejlesztőligában szereplő játékosok. Ez az összeg ugyanakkor akár 50,000 dollárral is növekedhet azon játékosok esetében, akik Exhibit 10 szerződést írtak alá az előszezonban valamelyik NBA-s csapattal, majd utána legalább 60 napot eltöltenek annak a G Ligás partnerénél.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus