Hírmorzsák 2022-06-14 (11:00)

A Warriors került egyetlen győzelemre a bajnoki címtől – visszhangok az ötödik meccs után. Adam Silver a protokoll alatt. JaMychal Greent a Thunderhez cserélte a Nuggets. Taylor Jenkins új szerződést kapott. Landry Fields GM lesz a Hawksnál. Montrezl Harrellnél jelentős mennyiségű marihuánát találtak. Többek között Maronka Zsombor és Leonard Miller is visszalépett a drafttól, utóbbi a G Ligába megy. KOC: a 76ers Danny Green szerződését használhatja fel erősítésre, a Hawks akár John Collins árán is becserélne a lotterybe. A Warriors abban bízik, hogy James Wiseman játszhat a nyári ligában.

A Warriors 104-94-re nyerni tudott a Celtics ellen, így ők kerültek egyetlen győzelemre a bajnoki címtől. A mérkőzés egyik fő történetszála Stephen Curry 0/9 bedobott triplája volt, amivel kapcsolatban az érintett annyit nyilatkozott, hogy a hasonló meccsei után mindig az a mentalitása, hogy folytassa a dobást. Nem fél attól, hogy X dobásból 0 fog célba érni, továbbra is el fogja vállalni azokat a helyzeteket, amikről úgy érzi, hogy értékesíteni tudja, és úgy gondolja, hogy a múltban rendre jól tudott reagálni az ilyen meccsek után. Talán sosem volt még olyan boldog egy 0 bedobott triplás estéje után, mint most, mert látja a nagyobb képet, négyen is felléptek náluk támadásban, és ez segítette őket a győzelemhez.

Draymond Green szerint mindaddig nem számít, hogy Curry 43, 10 vagy 4 pontot dob, amíg nyernek, a győzelem az győzelem. Ezúttal 0/9-cal zárt kintről, de a következő meccsen dühből fog játszani, és pontosan erre lesz szükségük. Klay Thompson szerint sosem aggódnak Curry miatt, aki annyi mindent tett ezért a csapatárt, hogy szinte már nehéz elképzelni azt, hogy neki is lehet rossz estéje. Tudja, hogy a következő meccsen válaszolni fog erre a teljesítményre, ő az egyik legnagyobb versenyző, akit csak ismer, és hozzá hasonlóan ő is perfekcionista. Abban is biztos, hogy csapattársa gondolni fog az elrontott dobásaira, és ez egy jó dolog, mert remélhetőleg a következő meccsre visszatér a tőle megszokottakhoz, ami elég félelmetes tud lenni.

Al Hordord elmondta, hogy természetesen most kicsit csüggedtek a vereség miatt, különösen a kiváló harmadik negyedük fényében, a záró játékrészben ugyanakkor nem tudták végrehajtani azt, amit kellett volna. Úgy érezték, hogy megvoltak a lehetőségeik, majd elkezdtek megint úgy játszani, mint a meccs korai szakaszában. Sarokba szorították őket, úgyhogy most itt az ideje, hogy egymás szemébe nézzenek és kitalálják, hogy mit kell csinálniuk. Van még előttük egy lehetőség, de azzal élniük kell, mert utána nem lesz több alkalmuk javítani.

Az ötödik meccs krónikájához tartozik, hogy nem tudott rajta személyesen megjelenni Adam Silver, ugyanis az NBA komisszárja bekerült a liga egészségügyi és biztonsági protokollja alá. A liga arról nem adott tájékoztatást, hogy ő produkált-e pozitív tesztet, vagy valaki a közvetlen környezetéből, és a jelenlegi egészségi állapotáról sem közöltek információt. Silver feladatai közé tartozik a bajnoki trófea átadása is, és egyelőre nem tudni, hogy részt vehet-e a hatodik, illetve az esetleges hetedik meccsen.

Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be róla, hogy cserélt egymással a Nuggets és a Thunder: JaMychal Green és egy védett 2027-es első körös draftjog Oklahomába kerül, míg a Denver az ide draft 30. választási jogát és két jövőbeli második köröst kap. Green 8,2 millió dolláros játékosopcióval rendelkezik, amit várhatóan le fog hívni, a Nuggets viszont szerette volna enyhíteni a luxusadója mértékét, ami a következő szezonban vár rájuk, továbbá az sem elképzelhetetlen, hogy a saját 1/21-es, illetve a megszerzett 1/30-as választási jogokkal megpróbálnak feljebb cserélni a drafton. A Thundernek eddig négy választási joga volt erre a draftra, ennek a számát akarták csökkenteni, övék még a 2., a 12. és a 34. választási jog is, ráadásul a csere előtt 31,6 milliós helyük volt a fizetési sapka alatt, Green szerződésének az átvétele nem okoz nekik gondot.

A Grizzlies bejelentette, hogy Taylor Jenkis szerződését meghosszabbították, részleteket ugyanakkor nem közöltek a megállapodásról. Zach Kleiman GM szerint az évről-évre muattott fejlődés Jenkins kezei alatt önmagáért beszél, a fejlődésre, önzetlenségre és versengésre épülő szemlélete nagyban hozzájárult annak, hogy egy fenntartható csapatkultúrát honosítsanak meg. Teljes bizalommal vannak az edző iránt, hogy az irányítása alatt elhódítják az első bajnoki címüket. Jenkins kezei alatt 128-99-es mérleggel rendelkezik a Grizzlies, az elmúlt két idényben egyaránt rájátszásba jutottak vele, a 2021/22-es idényben 56-26-os mérlegükkel a második helyen fejezték be az alapszakaszt, amivel beállították a franchise történetének a legjobbját, a szakember pedig a második helyen zárt az Év Edzője szavazáson.

Landry Fields tovább építi a vezetői pályafutását, a következő szezontól kezdve ő lesz a GM a Hawksnál. A még mindig csak 33 éves Fields öt évet töltött játékosként a ligában, majd a Spursnél kapott először vezetőségi munkát, a Hawksnál 2020 óta töltötte be a segéd-GM posztját – noha most előléptették, továbbra is a kosárlabdával kapcsolatos ügyek elnökeként tevékenykedő Travis Schlenk alá fog tartozni.

Rod Boone (Charlotte Observer) számolt be róla, hogy Montrezl Harrell komoly bajba sodorta magát. A Hornets magasemberét még május 12-én állították meg Kentuckyban a rendőrök, amiért nem tartott megfelelő követési távolságot az előtte haladóhoz képest. Az ellenőrzés során az egyik rendőr marihuána szagát észlelte, és az erre irányuló kérdésére Harrell egy kisebb mennyiséget elő is vett a nadrágjából. Ezt követően átkutatták az autóját, és a hátsó ülésen egy hátizsákban 1,36 kilogramm (3 font) vákuumcsomagolt füvet találtak. A helyi törvények szerint akit először kapnak azon, hogy 8 uncia és 5 font közötti mennyiségű marihuánát tart magánál, akár 1-5 év közötti börtönbüntetésre is ítélhetik, illetve 1000-10,000 dolláros pénzbüntetést is kiszabhatnak rá. Harrell meghallgatására július 13-án kerülhet sor, a szabadügynökké váló magasember helyzetét nem kommentálta a Hornets.

Tegnap volt annak a határideje, amíg a nemzetközi játékosok visszaléphettek az idei drafttól, és Jonathan Givony (ESPN) beszámolója alapján így tett a Joventut Badalona tehetsége, Maronka Zsombor is, így ő nem lesz kiválasztható a játékosbörzén – a magyar játékos a közelmúltban 2027-ig szóló megállapodást írt alá jelenlegi csapatával. Az is eldőlt, hogy nem Leonard Miller lesz a börze legfiatalabb kiválasztható játékosa, ő is visszalépett a drafttól, mivel úgy döntött, hogy inkább a G Ligás Ignite játékos lesz a következő szezonban. Miller úgy gondolja, hogy ez a lépés jobban fogja szolgálni a fejlődését, és lesz még egy éve arra, hogy javuljon mind a pályán, mind azon kívül, és potenciálisan jobb helyzetből várhassa a 2023-as játékosbörzét. A további visszalépők: Zvonimir Ivisic, Matthew Strazel, Malcolm Cazalon, Fedor Zugic, Mario Nakic.

Kevin O’Connor (The Ringer) legújabb mock draftjában több (csere)pletykát is bedobott, amikre érdemes lehet figyelni a draft éjszakáján. A 76ers Danny Green 10 millió dolláros lejárójával és az 1/23-mal próbálhat meg azonnali erősítést szerezni. A Hawks szeretne becserélni a lotterybe, amiért akár John Collinst is feladnák, a Trail Blazersszel beszéltek is már az 1/7-ről – megfelelő üzlet esetén az 1/16-ot is bedobná a Hawks. A Magicnél többen is Chet Holmgren kiválasztását támogatják, de valószínűleg Jabari Smith lesz az 1/1.

Shams Charania és Anthony Slater (mindketten The Athletic) információi szerint a Warriorsnál abban bíznak, hogy James Wiseman legalább az egyik nyári ligában részt vehet a következő hónapban. A center az egész szezont kihagyta térdsérülés miatt, viszont már hetek óta fájdalommentes a sérült testrész, és egyre közelebb van ahhoz, hogy teljes kontakttal járó edzésmunkát is végezhessen. A Warriors július 2-ától részt vesz a California Classic megmérettetésén, majd 7-étól kezdve a nagy, Las Vegas-i nyári ligán is, és a csapatnál abban bíznak, hogy legalább az egyik eseményen ott lehet Wiseman is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus