Hírmorzsák 2022-10-19 (12:00)

Megkapta az aranygyűrűket a Warriors. Stephen Curry szerint hosszú utat tettek meg, most újabbra indulnak. A Warriors nem kereste idő előtti hosszabbítás miatt Klay Thompsont. Russell Westbrook szerint részben azért sérült meg az előszezonban, mert csereként állt be. Megműtötték Thomas Bryant hüvelykujját. A Celtics megemlékezett Bill Russellről, Jaylen Brown mondott beszédet. Joe Mazzulla győzelemmel mutatkozott be vezetőedzőként. Robert Williams III PRP kezelést kapott. Jaren Jackson Jr. felépülése jól halad. Shai Gilgeous-Alexander játszhat ma este. Keegan Murray bemutatkozására várni kell. Victor Oladipo nélkül kezdi a szezont a Heat. Kérdéses Zach LaVine játéka. A fogadóirodáknál a Warriors, a Celtics és a Clippers bajnoki címére látják a legnagyobb esélyt. Justin Zanik új szerződést kapott a Jazztől.

Megkezdődött az NBA 2022/23-as idénye. A hagyományokhoz hűen az előző szezon bajnoka, a Warriors az első játéknapon vonta fel a bajnoki zászlót, és a játékosok is most kapták meg az aranygyűrűiket, köztük a nyáron Los Angelesbe igazoló Juan Toscano-Anderson is – az ünnepség ide kattintva visszanézhető. Stephen Curry azt emelte ki, hogy ez egy nagyon különleges este, mert a 2019-es nagydöntő hatodik mérkőzése és a 2022-es finálé hatodik meccse között nagyon hosszú utat tettek meg. Ma este elindultak a következő útra, amin néhány nagyon tehetséges csapat próbálja majd meg az útjukat állni, és készen kell állniuk arra, hogy mások le akarják vadászni őket. Ez is egy hosszú út lesz, de éppen ez az, ami miatt játszanak, fel akarják venni a kesztyűt, és keményen is dolgoznak, nem dőlhetnek hátra és nézegethetik azt a gyűrűt, amit most megkaptak.

A Warriors az ünnepség után a győzelmet is begyűjtötte a Lakers ellen, és ezt követően Steve Kerr is elégedetten értékelt, mondván sosem könnyű nyerni a gyűrűátadó ceremónia után. A szezon első meccse egyébként sem egyszerű műfaj, ilyenkor még kicsit idegesek a játékosok, és ők sem tartanak még ott felkészültségben, ahol lenni akarnak, mégis gondoskodni tudtak a győzelemről. Kerrt nagyban emlékezteti ez a csapat a 2014/15-ös Warriorsra, különösen a kispad, ami hasonlóan tehetséges, mint az akkori, ugyanakkor annak a Warriorsnak a cserepadja veteránokra épült, míg a mostanié fiatalokra.

Klay Thompsont arról kérdezték, hogy tárgyalt-e a hétfői határidő előtt a szerződése idő előtti meghosszabbításáról, de elmondása alapján nem keresték emiatt. Bízik a képességeiben, tudja, hogy mire képes, és úgy számol, hogy kap majd még egy szerződést a mostani lejártával. Hogy ezt nyáron írhatja majd alá, vagy az azt követő nyáron, azt nem tudja, de biztos abban, hogy meg fog történni, amennyiben önmaga lesz és végzi a munkáját. Thompsonnak 2024 nyaráig érvényes a jelenlegi szerződése.

A Lakersnél LeBron James, Anthony Davis és Russell Westbrook neve is szerepelt a sérültlistán, de a várakozásoknak megfelelően mindhárman vállalták a játékot. A meccs után Westbrookot arról kérdezték, hogy az utolsó előszezon-meccsen csere volt, és az irányító nem kertelt, szerinte ez is közrejátszott a sérülésében. 14 éve ugyanazt csinálja, úgyhogy fogalma sincs, hogy ilyenkor mit kell tenni a meccs előtt, próbál arra rájönni, hogy miként maradhat bemelegedve, ez olyasmi, amihez nincs hozzászokva. Westbrook a Warriors ellen a kezdőben kapott helyet, és Darvin Ham dicsérte is azért, hogy milyen energiával játszott az első pillanattól kezdve, ebben szerinte senki sem jobb nála. Néhány kulcsjátékosuk sérüléssel küzd, ezért meg akarta adni a sztárjainak a lehetőséget, és úgy gondolja, hogy Westbrook játéka rendben volt – akadt pár megmozdulása, amin változtatna, ha visszautazhatna az időben, de összességében jó volt.

Ugyancsak a Lakershez kapcsolódó hír, hogy kedden megműtötték Thomas Bryant bal hüvelykujját, amiben a szalagokat kellett rendbe hozni. A center állapotát 3 hét múlva vizsgálják felül.

Az előző nagydöntő másik résztvevője, a Celtics is különleges első meccsen van túl, ők a találkozó előtt Bill Russellre emlékeztek. A nyáron eltávozó kiválóságról Jaylen Brown beszélt, és elmondta róla, hogy miért is volt nagyszerű ember. A nagyszerűségét példázza, hogy milyen mentor és milyen apa volt, hogy mi mindent tett a közösségéért, és a 11 bajnoki cím is, amit Bostonban elért. Leginkább azonban azért volt nagyszerű ember, hogy mi mellett állt ki. A faji feszültségek legintenzívebb korszakában olyan nemességet és becsületességet képviselt, ami messze túlmutat a sporton. Az a tisztelet, amivel mások viseltettek az irányába, örökké élni fog, és hálás azért, hogy kezet rázhatott vele. Russell igazi bajnok volt a pályán, és azon kívül is. Azzal kezdte a mondandóját, hogy nagyszerű ember volt, de valójában a legnagyszerűbb volt.

A Celtics a Warriorshoz hasonlóan győzelemmel kezdte a szezont, ami egyben Joe Mazzulla pályafutása első győzelme is volt. A csapat játékosai rendesen meg is ünnepelték őt a 76ers legyőzése után, lelocsolták őt vizespalackokkal, majd Wyc Grousbeck tulajdonos a meccslabdát is odaadta neki. Mazzulla elmondta, hogy hálás azért, hogy ilyen a kapcsolata a játékosokkal, elvégre ezek a srácok sok mindenen mentek már keresztül, és nagyszerű kosarasok. A legfontosabb, hogy képesek legyenek együtt dolgozni, ezért nagyra tartja, hogy bíznak benne és elkötelezettek mellette.

Grant Williams szerint a Celticsnek az lesz a legfontosabb, hogy a megfelelő sebességgel játsszanak, ehhez megvannak a játékosaik, többen is képesek szervezni is, és megbíznak egymásban is. Mindenki bízik a másikban, hogy jó döntéseket fog hozni, ezért szabadon játszhatnak, és ez bátorítja is őket arra, hogy önmaguk legyenek.

A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy Joel Embiid és Marcus Smart egymásra talált egy esetnél, a meccs után pedig a Celtics hátvédje a felháborodásának adott hangot, hogy csak őt büntették. Szerinte az esetnél akár be is törhette volna Embiid fejét, amiért kiállították volna, majd eltiltották volna pár meccsre, de az érettségét mutatja, hogy ezt nem tette meg, és tovább is lép ettől. Fel nem foghatja, hogy miért alkalmaztak kettős mércét a játékvezetők, elvégre ő a regnáló Év Védője, és ennek ellenére is olyan bánásmódban részesítették, amilyenben.

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy Robert Williams III PRP kezelést kapott hétfőn, vagyis a saját vérplazmáját fecskendezték a sérült térdébe, és ettől azt remélik, hogy javulni fog az állapota. A szakíró szerint a center abban bízik, hogy decemberben vagy januárban visszatérhet, ugyanakkor elképzelhető, hogy csak valamikor a szezon második felében lesz ismét bevethető.

Taylor Jenkins jó hírt osztott meg, a Grizzlies edzője abban bízik, hogy Jaren Jackson Jr. néhány hét múlva elkezdheti az öt az öt elleni edzéseket. Az erőcsatár június végén esett át műtéten, akkor 4-6 hónapos kihagyást jósoltak neki, a jelek szerint közelebb lesz az optimista becslésekhez. A térdfájdalmakkal küzdő Ziaire Williams bő egy hét kihagyás után ismét edzésbe állt, az ő státusza day-to-day, a Grizzlies első meccsén ugyanakkor nem biztos, hogy pályán lesz.

Mark Daigneault is jó hírrel szolgált, Shai Gilgeous-Alexander ott lehet a feldobásnál a Thunder első meccsén. A hátvéd még szeptember végén szenvedett térdsérülést, ami miatt az előszezonról teljesen lemaradt.

Keegan Murray még múlt pénteken került be az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá, és eldőlt, hogy nem fog időben kikerülni a protokoll alól ahhoz, hogy pályára léphessen a Trail Blazers ellen. A Kingsnél Kevin Huerter játéka is kérdéses, ő bokasérüléssel küzd, de jó hír, hogy a csapat előző edzését már végig tudta csinálni.

A Heat Victor Oladipo nélkül kezdi a szezont, a bal térdében begyulladt az ínhártyája. Erik Spoelstra szerint ez teljesen normális az olyan játékosoknál, akik annyi munkát végeznek, mint Oladipo, de ettől még óvatosan állnak ehhez. A játékos státusza day-to-day, várhatóan nem kell sokat kihagynia.

A Bullsnál Zach LaVine játéka kérdéses, előfordulhat ugyanis, hogy a korábbi térdsérülése miatt pihentetik őt. Alex Caruso valószínűleg játszani fog a Heat ellen, de vádliproblémák miatt az ő neve is szerepel a Bulls sérültlistáján.

A fogadóirodák szerint nyílt lehet a küzdelem a bajnoki címért, a legtöbb helyen körülbelül ugyanannyi esélyt látnak a Warriors, a Celtics és a Clippers bajnoki címére is. Általánosságban körülbelül hétszeres pénzt fizet ezeknek a csapatoknak a végső győzelme, a szezon nyitányán még sosem fordult elő, hogy a legesélyesebb csapat is ilyen magas szorzóval legyen megfogadható. Kiemelendő, hogy a Nets, a Bucks és a 76ers is szorosan követi ezeket a csapatokat a fogadóirodáknál. Ugyancsak a kiegyensúlyozottságot mutatja meg, hogy a Celtics-é a legmagasabb over/under, de náluk is mindössze 53,5 győzelemnél húzták meg a vonalat, miközben 15 csapatnak is legalább 46,5-nél van az over/under mutatója.

Komoly változások történtek az elmúlt hónapokban a Jazznél, ugyanakkor úgy tűnik, hogy a csapatnál elégedettek Justin Zanik GM munkájával, mert új, több évre szóló szerződést kötöttek vele. Danny Ainge azt emelte ki a hosszabbítással kapcsolatban, hogy Zaniknek nagyszerű érzéke van a kosárlabdához, kiváló abban, hogy fontos kapcsolatokat építsen ki, és a vezetőség irányításában is felbecsülhetetlen az értéke, ezért hálásak azért, hogy folytatja a munkáját.

A Nets aktiválta Day'Ron Sharpe és Cam Thomas opcióját is a 2023/24-es idényre.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus