Hírmorzsák 2024-02-10 (9:45)

A liga bejelentette az All-Star gála szombati napjának résztvevőit. A Sixers vezetősége bízik abban, hogy Joel Embiid a playoffra teljesen felépül. A Lakers nyáron All-Starért cserélne, most Dinwiddie-t szerezhetik meg. Kyle Kuzma majdnem Dallasba került. DeRozan megfelelő ajánlat esetén szívesen maradna Chicagóban, a csapat viszont zöld lámpát kapott a rebuildre. A Hornets nyáron újraigazolná Miles Bridgest. LeBron James a Lakersből szeretne visszavonulni? A Pistons, a Jazz, a Thunder és a Knicks is hajtott végre apróbb módosításokat a keretében.

Körvonalazódni látszódnak az All-Star hétvége szombati rendezvényeinek részletei. Arról már korábban írtunk, hogy milyen újdonságok várhatóak a hétvégén, látványos lehet többek között az, hogy LED-es üvegpadlón rendezik az ügyességi játékokat, melynek elsősorban interaktív szerepe lesz az eseményeken.  De a hagyományos eseményeken kívül külön érdekesség lesz az NBA és a WNBA talán egyértelműen két legjobb triplázójának párbaja, Steph Curry és Sabrina Ionescu jótékonysági célú hárompontosdobó versenye kifejezetten látványosra sikeredhet. Az NBA a napokban pedig véglegesen kihirdette a szombati játéknap résztvevőit.

A Skill Challenge-en három csapat mérkőzik meg egymással: a Team Pacerst Tyrese Haliburton, Bennedict Mathurin és Myles Turner, a Team Top Picks-t olyan 1/1-es választottak, mint Paolo Banchero, Anthony Edwards és Victor Wembanyama, a Team All-Starst pedig Scottie Barnes, Tyrese Maxey és Trae Young fogja majd alkotni.

A hagyományos tripladobó versenyen nyolc induló is lesz: Malik Beasley, Jalen Brunson, Tyrese Haliburton, a tavalyi győztes Damian Lillard, Lauri Markkanen, Donovan Mitchell, Karl-Anthony Towns és Trae Young fog megküzdeni egymással.

Biztossá váltak a zsákolóverseny résztvevői is: a G-League-ben szereplő címvédő, Mac McClung mellett Jaylen Brown, valamint Jaime Jaquez Jr. és Jacob Toppin személyében két újonc szerepel majd a versenyen.

Az AP számolt be arról, hogy Daryl Morey bízik abban, hogy Joel Embiid a rájátszásra teljesen felépülhet térdsérüléséből és segíteni tud majd a csapat menetelésében. A center a héten esett át egy műtéten, az előzetes várakozások szerint pedig legalább 1-2 hónapot kell kihagynia, ami sok idő a csapatnak az MVP nélkül, de Morey elmondta, hogy úgy gondolják, hogy ez volt a megfelelő döntés ebben a szituációban, hiszen Embiidet már nagyon hátráltatta a folyamatosan fájó testrésze. A csapat elnöke elmondta, hogy sérült vezérükkel szinte lehetetlen, hogy bajnoki címet nyerjenek, ezért határozták el magukat a műtét mellett, ami után még van esély arra, hogy az alapszakasz végére vagy a rájátszás elejére ismét visszatérjen Embiid a pályára.

A Los Angeles Lakers végül nem cserélt a cserehatáridő előtt, ennek oka egyrészt az, hogy a vezetőség bízik a jelenlegi keretben, másrészt pedig az, hogy így nő az esélye annak, hogy nyáron nyélbe tudnak ütni egy nagyobb volumenű üzletet. Jovan Buha (The Atheltic) szerint a Lakers három elsőkörös picket is hajlandó lesz beáldozni egy cserében az offszezonban egy All-Star kaliberű játékosért – a hírek szerint a csapat elsősorban Donovan Mitchell, Kyrie Irving és Trae Young piacát figyeli. Mitchell nyáron a szerződésének utolsó szezonjába léphet majd be a Cavsnél, viszont több csapat is számol azzal, hogy megszerezné a sztárt: a New Yorkról, a Brooklynról és a Miamiról is lehet olvasni a kérők között. Kyrie Irving talán azóta folyamatosan össze van boronálva a Lakersszel (vagy pontosabban: LeBron Jamesszel), mióta 2022 nyarán cserét kért Brooklynból, azonban mivel láthatóan remekül működik a duójuk Luka Donciccsal, így a Dallas nem valószínű, hogy megválna az irányítótól. Trae Young helyzete főleg a trade deadline után vált érdekessé, hiszen az Atlanta végül amellett döntött, hogy nem cseréli el Dejounte Murray-t – ez persze nem jelenti azt, hogy a nyáron nem próbálná meg újra. A hírek szerint egyelőre a Hawksnál is bizonytalanság van Young sorsát illetően, az All-Star iránt bizonyára lenne kereslet, jó értéken is lehetne továbbadni, viszont a csapat nem biztos, hogy 5-6 év után kiszállna abból a projektből, amit végső soron Luka Doncic helyett választott – minden esetre több GM is úgy kalkulál, hogy az irányító megfelelő ajánlat esetén nem lesz érinthetetlen nyáron Atlantában.

Josh Robbins (The Athletic) számolt be arról, hogy a cserehatáridő napján Kyle Kuzma kis híján a Dallasba került – annak ellenére, hogy a Washington többször is kihangsúlyozta, hogy nem szeretné elcserélni legjobbját. Végül a Mavericksszel hajszál híján mégis majdnem meg tudott egyezni a fővárosi csapat, a megállapodás csak azért nem jött létre, mert a Wizards két elsőköröst is kért Kuzmáért. A Dallas így végül inkább Daniel Gaffordot szerezte meg, valamint a Charlotte-ból érkező PJ Washington mellett tette le a voksát.

Mivel a Lakers nem mozgolódott a deadline napján és van egy szabad helye a rotációban, így valószínűleg a kivásárolt játékosok közül tervezi a csapat bővíteni a rotációját. Dave McMenamin (ESPN) szerint a legnagyobb esély Spencer Dinwiddie leigazolására van, aki egy Nets-Raptors csere keretein belül került Torontóba, de a kanadaiak már szabadlistára is tették, így jelenleg szabadon igazolható. A hír valószínűleg nem csak pletyka, hiszen Dinwiddie ma hajnalban a Los Angeles-iek GM-jével, Rob Pelinkával nézte együtt a csapat Pelicans elleni mérkőzését…

A csütörtöki cserehatáridő napján a Chicago sem volt túl aktív, annak ellenére, hogy továbbra is a playin helyeken áll a csapat, a jelenlegi kerettel próbálják meg a lehető legtöbbet kihozni az idei szezonból. San Amick (The Athletic) tudósításai szerint a csapat valószínűleg a veteránjaiban bízik, különösen DeMar DeRozanban, akivel a hírek szerint a Bulls szeretne szerződést hosszabbítani nyáron. A veterán játékos hajlik is a dologra, DeRozan elmondta, hogy megfelelő ajánlat esetén szívesen maradna Chicagóban, hiszen jól érzi itt magát és bízik abban, hogy tud javulni a csapat a jövőben. A sztár három idényt töltött el eddig a Bulls mezében, ez alatt pedig 25 pontot és 5-5 gólpasszt, valamint lepattanót hozott meccsenként – ez 2022-ben és 2023-ban is All-Star választást ért.

Szintén a Bullshoz tartozik, hogy a helyi érdekeltségű K.C. Johnson (NBC Sports Chicago) értesülései szerint a Chicago tulajdonosi köre zöld lámpát adott Arturas Karnisovas elnöknek a keret átalakítására. Ez némiképp ellentmond a DeRozan-hosszabbítással kapcsolatos híreknek, de könnyen elképzelhető, hogy a veterán játékoson kívül mindenkinek felméri a piacát a csapat, beleértve azt a Zach LaVine-t is, akit már a szezon eleje óta árulnak. Érdekesség, hogy a Bulls 2021-ben cserélt utoljára játékost, akkor Lauri Markkanen távozott csere keretein belül a csapatból, azóta azonban csak szabadügynökök érkeztek a keretbe, cserében nem szereztek játékost a chicagóiak. A front office egyelőre még nem döntött arról, hogy rálép-e az átalakítás útjára, valószínűleg nyáron már eldől ez a dilemma és az offszezonban e szerint tevékenykedik a csapat. A hírek szerint Andre Drummond és Alex Caruso iránt is nagy érdeklődés van ligaszerte, nem úgy Zach LaVine esetében, akiért ősszel sem őrültek meg a csapatok, most pedig sérülése miatt idén már nem látjuk pályán, ami szintén nem növeli az értékét.

Jake Fischer (Yahoo Sports) arról számolt be, hogy a Charlotte Hornets nyáron szeretné újraigazolni Miles Bridgest. Bridges vétójoggal rendelkezik minden őt érintő csere esetében, mivel csak egyéves szerződést kötött a szezon előtt a csapattal és egy csere során elveszítené Bird-jogait. Brian Windhorst (ESPN) arról beszélt, hogy Hornets a napokban a legtovább a Sunsszal jutott Bridges cseréjét illetően, azonban a megállapodás még azelőtt kútba esett volna, mielőtt a játékos élni tudott volna a vétójogával.

Zach Lowe (ESPN) a podcastjében ejtett szót arról, hogy véleménye szerint LeBron James a következő szezont is a Los Angeles Lakersszel szeretné megkezdeni, abban bízva, hogy a vezetőség garantálja számára, hogy biztosítja a keret fejlődésének lehetőségeit. Lowe elmondta, hogy a forrásai szerint James a Lakersben szeretné befejezni karrierjét és ennek fényében nyáron belép szerződésének utolsó évébe, amikor 51 millió dollárt fog már keresni. Lowe szerint a szituáció teljesen más lenne, ha a Lakers nem nyert volna Jamesszel 2020-ban bajnoki címet, ez ugyanis mindig is ott lesz a sztár neve mellett és csak ezek számítanak igazán egy éra megítélésekor. A Lakers négy évvel ezelőtti bajnoki címe mellett fontos érv lehet a tavalyi playoff-menetelés is, hiszen ez megmutatta, hogy ez a keret tud versenyképes lenni – James és a csapat számára pedig a legfontosabb, hogy ez a jövőben is így legyen.

A végére pedig jöjjön néhány apró mozgás a csapatoktól: a Detroit Pistons szabadlistára tette a keretéből Danilo Gallinarit. A veterán csatár Killian Hayeshez és Joe Harrishez hasonlóan távozott a csapattól, de a Pistons várhatóan az újonnan megszerzett Ryan Arcidiaconót is waivelni fogja. A Jazz Kevin Knoxot tette ki a csapatból, miután a játékos a cseréjét követően csupán egyetlen napot töltött a csapatnál – Kira Lewist és Otto Porter Jr.-t illetően még bizonytalan, hogy a Jazznek mik a tervei. A Miami Heat RJ Hamptont tette ki a csapatából, helyét viszont azonnal fel is töltötte, miután Alondes Williamsszel two-way szerződést kötött. A csütörtöki cserékben aktívan részt vevő Thunder is további módosításokat eszközölt a keretben: Bertans, Mann és Micics távozásával és Gordon Hayward érkezésével két hely is felszabadul a keretben, az egyiket most Lindy Watersszel töltötte fel a csapat, miután a játékos two-way szerződését hagyományos kontraktussá módosította. A New York pedig Taj Gibsonnal biztosított újabb 10 napos szerződést: a játékos idén már a harmadik szerződését írja alá a Knicksszel, decemberben egy nem garantált megállapodást kötöttek a felek, ami után január elején szabadlistára is került a játékos – ezt követően azonban január végén aláírta első tíz napos szerződését a csapattal, ennek lejártával pedig egy újabb rövidtávú megállapodás keretein belül maradhatott a csapatnál, valószínűleg Randle és Robinson sérülése miatt döntött így a vezetőség.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Több szakíró is osztályozta a megvalósult és az elmaradt cseréket is – nincs nagy szórás a véleményekben, hogy melyik csapat vesztes vagy győztes – 6 olyan csere, amikor megtörténhetett volna, de mégsem – indul a kivásárlási piac, olcsón csemegézhetnek a bajnokesélyesek – Kobe előtt 12 játékos kapott szobrot csapata csarnoka előtt – a nyári szabadügynök-piac 25 főszereplője – Brandon Ingram-interjú – Tillmant nagy fogásnak tartják Bostonban – Gafford és Washington is jó lehet rövid távon, a Dallas jövője a probléma.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

 

 

 

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus