Hírmorzsák 2024-03-26 (9:15)

Derrick White és Anthony Davis a Hét Játékosa. Jontay Porter fogadási ügybe keveredett, az NBA vizsgálatot indított ellene. Domantas Sabonis megdöntötte Kevin Love dupla-duplás rekordját. 30 pontos hátrányból nyert a Hawks a Celtics ellen. A Sunsnál elfogadhatatlannak tartják a Spurs elleni vereséget. Marcus Morris üzenni akart a könyökösével. Russell Westbrook visszatért. Kétséges LeBron James ma esti játéka. Shaedon Sharpe hamarosan ismét játszhat. Mitchell Robinson térhet vissza először a Knicks hiányzói közül. Ketten is szerződést kaptak a Knickstől. A deadline előtt Jalen Greent és első körös draftjogokat adott volna a Rockets Mikal Bridges játékjogáért.

Kiosztották a Hét Játékosa elismeréseket, keleten Derrick White, nyugaton Anthony Davis kapta a díjat. A Celtics 4-0-s héten van túl, amihez a hátvéd átlagosan 20,3 ponttal, 6,5 lepattanóval és 8,8 gólpasszal járult hozzá, míg a Lakers 3-0-s héten van túl, amiből a magasember meccsenként 27 ponttal és 16,7 lepattanóval vette ki a részét. Keletről jelölt volt még Jalen Brunson, Damian Lillard, Payton Pritchard és Pascal Siakam is, míg nyugatról Devin Booker, Anthony Edwards, Jalen Green és Domantas Sabonis merült még fel a díj kapcsán.

Az ESPN értesülései szerint az NBA vizsgálatot indított Jontay Porter ellen, aki állítólag többször is megszegte a liga sportfogadási szabályzatát. Január 26-án a Raptors a Clippers ellen játszott, és ennél a meccsnél kiemelkedően népszerű fogadási tétel volt, hogy Porter nem éri el az 5,5 pontos, a 4,5 lepattanós, a 1,5 gólpasszos vagy a 0,5 bedobott triplás határt – Porter pont nélkül, 3 lepattanóval és 1 gólpasszal fejezte be a meccset, mindössze négy perc után kiszállt a találkozóból egy szemsérülésre hivatkozva. Másnap a DraftKings Sportsbook közzétette, hogy az elmúlt játéknap legnagyobb nyereményét azok a fogadások hozták, amik Porter bedobott tripláira vonatkoztak. A másik problémás meccs a március 20-án játszott, Kings elleni összecsapás volt, amiből Porter betegségre hivatkozva 3 perc után kiszállt, ekkor a neve mellé egy rontott dobás és 2 lepattanó került. Másnap a DraftKings arról számolt be, hogy az előző játéknapon azokkal a fogadásokkal nyerték a legtöbb pénzt, amik Porter statisztikáihoz voltak köthetőek. Az ESPN egyik forrása alapján a januári meccsen több fiókból is próbáltak 10,000 és 20,000 dollár közötti összegekkel fogadni Porter teljesítményére, viszont az ilyen típusú fogadásoknál a felső limit 1000 és 2,000 dollár között van a legtöbb fogadóirodánál.

Porter kihagyta a Raptors elmúlt két meccsét, a hivatalos indoklás szerint sérülés miatt. Darko Rajakovic elmondta, hogy nem sokkal a ma hajnali, Nets ellen vívott összecsapásuk előtt értesült arról, hogy az NBA vizsgálatot folytat Porter ellen. Az edző megjegyezte, hogy sosem kételkedik abban, hogy egy játékos sérült-e, nem szokta kétségbe vonni a szavukat, és természetesen még soha korábban nem találkozott ilyen helyzettel. Nem beszélt erről külön a csapattal, de azt tudja, hogy senki sem akarja azt, hogy valakivel ilyesmi történjen, függetlenül attól, hogy melyik csapatban játszik, úgyhogy meg kell birkózniuk ezzel.

Domantas Sabonis 11 ponttal, 13 lepattanóval és 10 gólpasszal járult hozzá a Kings hajnali, 76ers elleni győzelméhez, és egyben egy hatalmas mérföldkőhöz érkezett: ez volt sorozatban az 54. olyan meccse, amin dupla-duplát ért el, ezzel megdöntötte Kevin Love 53 meccsből álló sorozatát, ami a leghosszabb volt az ABA és az NBA 1976-os összeolvadása óta. A merger előtt Wilt Chamberlainnek volt 227 meccses sorozata is, ami még messze van Sabonis számára, viszont egy másik elit társaságba is bekerült ezen az estén, Chamberlain, Oscar Robertson, Russell Westbrook és Nikola Jokics után ő lett az ötödik játékos, aki egy szezonban elért legalább 25 tripla-duplát. Mike Brown is méltatta őt a meccs után, fenomenális éve van, és egyértelmű, hogy All-Starnak kellett volna lennie, ahogyan az is egyértelmű, hogy be kellene kerülnie az első, a második, vagy a harmadik All-NBA csapatba is, sőt, az MVP-párbeszédben is emlegetni kellene őt amiatt, hogy miként játszik.

A Celtics úgy lépett pályára a Hawks ellen, hogy előtte sorozatban 9 meccset húztak be, az elmúlt 22 meccsükön csak kétszer kaptak ki, és ezen az összecsapáson is 30 pontos előnyt építettek ki, mégis 120-118-as vereséget szenvedtek. Az ESPN adatbázisa alapján legutóbb a 2021/22-es szezonban fordult elő ehhez mérhető fordítás, amikor a Clippers -35-ről verte meg 116-115-re a Wizards csapatát – ez volt holtversenyben a legnagyobb fordítás az elmúlt 25 évben. A play-by-play érában, vagyis az 1997/98-as szezon óta ez volt mindössze a hatodik alkalom, hogy egy csapat 30 pontos hátrányból nyerjen, így 6-2,606-ra módosult azon csapatok mérlege, amelyek ekkora hátrányba kerültek azóta.

A Spurs a bokasérüléssel küzdő Victor Wembanyama nélkül várta a Suns elleni újabb meccset, és a francia tehetség nélkül is vissza tudtak vágni a két nappal ezelőtti 25 pontos vereségért. A mérkőzés hajrájában Bradley Beal ujjsérülést szenvedett, amiról a hátvéd annyit mondott, hogy beleakadt egy mezbe az ujja, és abban a pillanatban nagyon fájt neki, de nem gondolja, hogy emiatt meccset kellene kihagynia. A meccs után a csalódottságának is hangot adott Beal, és elmondta, hogy az elején azt gondolták, hogy könnyű dolguk lesz úgy, hogy Wembanyama nem játszik, de ezért seggbe lettek rúgva. A Spurs agresszívan jött ki a pályára, ahogyan azt az edzőjük megjósolta, de mégsem reagáltak erre megfelelően, nem tudták állni az ütéseket. Frank Vogel szerint elfogadhatatlan, hogy kikaptak ezen a meccsen. A megfelelő dolgokat mondták el a játékosaiknak, megfelelően felkészültek, de nem játszottak a megfelelő koncentráltsággal, főleg az első félidőben nem.

Marcus Morrist hajnalban kiállították Nick Richards lekönyökléséért, majd érdekes nyilatkozatot adott erről. A Cavaliersnél 10 napos szerződésen lévő Morris elmondta, hogy ő egyszerűen csak fizikális akart lenni, és ahogyan ellenfelének is megmondta utána, nem akart neki sérülést okozni. Próbálta megadni az alaphangot, Richards a festék felé fordult le, ahol el tudja kapni a felé belőtt labdákat, és próbálják az ilyesmit meggátolni. Sok kimerítő meccs van a hátuk mögött, és csak annyit akart elérni, hogy keményítsenek beelőlépett és megmutatta, hogy mire számíthatnak tőlük, és nem csupán ezen a meccsen. Precedenst állított, hogy mi várható tőlük a rájátszásban, senkinek sem fogják megengedni, hogy egyszerűen azt csináljanak ellenük, amit csak akarnak. Végig akarta játszani a meccset, nem akarta, hogy kiállítsák, ugyanakkor az tetszett neki, hogy miként reagáltak erre. Sosem akarja, hogy kiállítsák, továbbra is segíteni akarja a csapatát, és boldog amiatt, hogy miként játszottak utána, azt pedig megmondta a csapatnak, hogy innentől minden meccshez úgy kell hozzáállniuk, mintha a rájátszásban lennének. Hogyha minden meccsen ilyesmit kell tennie, és arra mindig így fog reagálni a csapat, akkor legyen így.

Russell Westbrook 3 hét kihagyás után visszatért, csereként beszállva 14 ponttal jelentkezett a Pacers ellen, de a Clippers ennek ellenére is kikapott 133-116-ra. A csuklótöréséből felépülő irányító 18 percet töltött a pályán, ezalatt 7 gólpassz és 4 lepattanó is került a neve mellé, és annak ellenére nem kapott nagyobb lehetőséget, hogy Tyronn Lue a meccs előtt elmondta, hogy nem lesz perclimiten.

Ma este több rangadót is rendeznek az NBA-ben, ugyanakkor a Bucks-Lakers összecsapásról lemaradhat LeBron James, kétséges a játéka a fájós bal bokája miatt. James hosszú ideje bajlódik ezzel a sérüléssel, és érdekesség, hogy legutóbb szintén a Bucks ellen kellett emiatt meccset mulasztania, március 8-án nélküle nyert a Lakers. Jó hír viszont a Lakers számára, hogy D’Angelo Russell visszatérhet, a hátvéd betegség miatt hiányzott a Pacers elleni összecsapásról.

Jó hírek érkeztek a Trail Blazers háza tájáról, Shaedon Sharpe hamarosan visszatérhet. A fiatal kosaras még januárban dőlt ki izomsérüléssel, viszont már olyan állapotban van, hogy leküldték a G Ligába, ahol néhány edzésen részt fog venni, és ezt követően visszatérhet majd, ha minden jól megy. Sharpe a szezon során mindössze 32 meccsen jutott szóhoz, ezeken 15,9 pontot, 5 lepattanót és 2,9 gólpasszt átlagolt.

Tom Thibodeau a Knicks sérültjeiről kapott egy kérdést, és a legjobb hírekkel Mitchell Robinson kapcsán szolgálhatott. A center engedélyt kapott már arra, hogy kontakttal járó edzésmunkát végezzen, kimondottan jól mozog már a pályán, jól is érzi magát, de még szüksége van egy kis időre. Thibodeau azt is megjegyezte, hogy Robinson jelen állás szerint hamarabb térhet vissza, mint Julius Randle vagy OG Anunoby.

DaQuan Jeffries és Mamadi Diakite 10 napos szerződése is kitelt a Knicksnél, New Yorkban pedig úgy döntöttek, hogy mindkét játékost megtartják a szezon végéig.

A Rockets elképesztő menetelésbe kezdett az elmúlt hetekben, sorozatban kilenc győzelemnél járnak, és már csak fél meccs a lemaradásuk a nyugati 10. Warriorshoz képest, karnyújtásnyi közelségbe kerültek az utolsó playin-helyhez. A feltámadásukban hatalmas szerepet játszik Jalen Green formajavulása, és emiatt is érdekes, hogy Shams Charania (The Athletic) most megerősítette azt a korábbi pletykát, hogy a februári cserehatáridő lejárta előtt őt, illetve több első körös draftjogot is hajlandóak lettek volna odaadni Mikal Bridges játékjogáért, ugyanakkor a Nets nemet mondott erre, igazán nem is haladtak az erről szóló beszélgetések.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

A várható All-NBA első ötösnél nem jelent nagy gondot a 65 meccses szabály, a 2-3. ötösnél sem sorsdöntő? – Jalen Suggs és Jonathan Isaac védekezése Markelle Fultz orlandói karrierjének végét jelentheti – egyre biztosabbnak tűnik Jokics MVP-címe – Wemby eddigi szezonjának legfontosabb pillanatai – Ant Edwards mindenkit pótol a Wolvesban – a legrosszabbkor lerobbanó csapatok – 10 narratíva, ami uralhatja az alapszakasz végét – ismerkedjünk meg a Keeper Play-jel, ami a magasemberek egyik kedvenc játékelemévé vált – a Warriors Wolves elleni vereségének okai – Bradley Beal játékszervezése lehet a Suns sikerének kulcsa – képeken Steph Curry idei cipői.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus