Hírmorzsák 2024-04-06 (10:30)

A következő szezonban 141 millió dollár lehet a fizetési sapka. Tyler Herro, OG Anunoby és Damian Lillard is visszatért, Giannis Antetokounmpo, Luka Doncic és Zion Williamson meccset mulasztott. Pénzbüntetést kapott a 76ers Joel Embiid miatt. Bronny James bejelentkezik a draftra. Jared Butler új szerződést kapott a Wizardstól. Mac McClung a G Liga MVP-je. Isaiah Hartenstein szívesen maradna a Knicksnél. Brian Keefe esélyes arra, hogy maradjon a Wizards edzője.

Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései alapján az NBA arról tájékoztatta a csapatokat, hogy jelenlegi számításaik szerint 141 millió dollár lehet a fizetési sapka a következő szezonban. Amennyiben beigazolódik ez a várakozás, akkor a luxusadós határ 172 milliónál, az első apron 179 milliónál, a második apron pedig 190 milliónál lehet majd. Az NBA ezt megelőzően januárban adott tájékoztatást a csapatoknak, hogy hol lehetnek ezek a határok, és akkor is ugyanezek voltak a számok.

Több nagy visszatérője is volt az elmúlt játéknapnak. Tyler Herro február 23-a óta először lépett pályára, a Heat kispadjáról beszállva 25 perc alatt 17 ponttal, 5 lepattanóval és 6 gólpasszal jelentkezett. Erik Spoelstra hangsúlyozta, hogy nem felejtették el, hogy mi mindent képes adni a csapatuknak, és lehet, hogy vár is rá egy kellemetlen beszélgetés az orvosi stábbal, mert előzetesen nem tervezték őt ennyit használni a visszatérő meccsén.

A Knicksnél OG Anunoby jelentkezett ismét játékra 9 kihagyott összecsapást követően, 29 perc alatt 12 pontot dobott, ugyanakkor hiába voltak vele a pályán +5-ben, 108-100-ra kikaptak a Bulls ellen. Tom Thibodeau még a meccs előtt méltatta őt, hogy mi mindent ad nekik Anunoby, vele hosszabbak lesznek, remek védő, akit támadásban is többféleképpen lehet használni, jól dob, de a labda nélkül is remekül mozog. Több poszton képes védekezni, ahogyan támadásban is be tud tölteni különböző pozíciókat, mindenből kiveszi kicsit a részét, és teszi ezt jól.

A Bucksnál 3 kihagyott meccs után tért vissza Damian Lillard, ugyanakkor hiába dobott 36 pontot, 117-111-re kikaptak a Raptors ellen, ezzel megszakadt a torontói csapat 15 meccsből álló vereségsorozata. A Bucks kerete nem volt teljes, Giannis Antetokounmpo sérülés miatt hiányzott, ugyanakkor Lillard szerint ettől függetlenül vállalniuk kell a felelősséget az elmúlt meccseken elért eredményekért – egy gyengébb meccs bárkinél becsúszhat, az viszont csalódást keltő, hogy náluk most három ilyen is volt.

A Mavericks nagy győzelmet aratott a Warriors felett, annak ellenére is nyerni tudtak, hogy Luka Doncic a fájós jobb térde miatt nem lépett pályára. Jason Kidd elmondta, hogy a sztár várhatóan nem fog sokat kihagyni emiatt, míg Marc Stein (Substack) információi alapján abban bíznak Dallasban, hogy a Rockets ellen már vissza is térhet Doncic.

A Pelicansnak nagy szüksége lett volna a Spurs elleni győzelemre, ugyanakkor az ujjsérüléssel bajlódó Zion Williamson sem vállalni a játékot Brandon Ingram mellett, így végül 111-109-es vereséget könyvelhettek el.

Az NBA bejelentette, hogy 100,000 dolláros pénzbüntetést szabtak ki a 76ersre, amiért nem megfelelően kezelték Joel Embiid státuszát a Thunder elleni összecsapás előtt. Mint ismert, a regnáló MVP ezen a meccsen tért vissza a hosszú kihagyását követően, ugyanakkor a csapat hivatalos álláspontja néhány órával a kezdés előtt még az volt, hogy nem fog játszani, és csak kevéssel a feldobás előtt változtatták kérdésesre a státuszát, majd azt arra, hogy játszik. A büntetés súlyosságában az is szerepet játszott, hogy a 76ers a múltban is követett el hasonló vétséget, két éve azért kellett 50,000 dollárt befizetniük a liga kasszájába, mert a rájátszásban a Heat elleni harmadik meccsük előtt ugyanezt eljátszották Embiiddel.

Az elmúlt napokban több pletyka is felröppent Bronny James jövője kapcsán, és LeBron James fia bejelentette, hogy miként tervezi a következő hónapokat: bejelentkezik a 2024-es draftra, de ha úgy dönt, hogy mégis folytatja az egyetemi pályafutását, akkor azt sem a USC színeiben szeretné megtenni, hanem valahol máshol. Mivel az ifjabbik Jamesnek problémái voltak a szívével, először külön orvosi vizsgálatokon kell átesnie, és csak akkor mehet el privát edzésekre, illetve a draft előtti felmérőkre is, ha erre engedélyt kap az NBA-től is.

A Wizards átalakítja Jared Butler two-way megállapodását, 3 évre szóló szerződést adnak neki. Butler 36 meccsen lépett pályára a szezon során, 13 perc alatt 5,6 pontot és 2,9 gólpasszt átlagolt, míg korábban a G Ligában 14 meccsen 18,6 pontot és 7 gólpasszt hozott átlagosan.

Kiosztották a G Liga MVP-díját, a kétszeres zsákolóbajnok Mac McClung kapta az elismerést. McClung 27 meccsen 25,7 pontot, 4,7 lepattanót és 6,6 gólpasszt átlagolt a fejlesztőligában, mögötte Alondes Williams és Kenneth Lofton Jr. végzett a szavazáson. Williams így sem maradt elismerés nélkül, ő nyerte el a Legtöbbet Fejlődő Játékos díját, miután 21,7 pontot, 5,4 lepattanót és 7,3 gólpasszt átlagolt a második G Ligás szezonjában.

Isaiah Hartenstein szabadügynök lesz a nyáron, ami kapcsán elmondta, hogy szeretne fizetésemelést kapni, de jelenleg próbál csak az előtte álló feladatra koncentrálni, mert tudja azt, hogy jutalmazni fogják azt, ha jól teljesít. Szeret a Knicksnél lenni, és reményei szerint ki tudnak találni valamit közösen, de végső soron az üzlet az üzlet. Hartensteint arról is megkérdezték, hogy ha ugyanannyi pénzt kapna a Knickstől, mint valahol máshol, akkor maradna-e, és erre igennel felelt.

Jake Fischer (Yahoo! Sports) információi szerint Brian Keefe jó eséllyel indul azért, hogy a nyáron véglegesítsék a Wizards kispadján. Keefe januárban megbízott vezetőedzőként vette át a csapat irányítását, miután Wes Unseld Jr. lapátra került, a nyáron pedig végleges megoldást fognak keresni Washingtonban.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

A Memphis és Detroit szezonja nem volt fáklyásmenet, de egy NBA-rekordot összehoztak – Doncic a játéka minden probémás elemében javult – a modern támadójáték a régi taktika és az új egyéni képességek mixe? – 10 történetszál, amit érdemes követni az alapszakasz végéig – ilyen volt SGA alapszakasza – mit jelent a Rockets erősödése a Nyugatnak? – kik kerülhetnek be az All-NBA ötösökbe? – Ismerkedjünk meg Alex Sarr játékával, aki a következő francia 1/1-es lehet – az NBA-s támadójáték elérte volna a maximumot? – Hogyan és miért sikerült kiválóan Holiday bostoni beilleszkedése? – Trayce Jackson-Davis támasztja fel a Splash Brothers-t? – Malachi Flynn 50 pontos elődei – a Jazznek „nevére kellene vennie” ABA-s elődjét?

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus