Hírmorzsák 2024-04-10 (10:15)

Giannis Antetokounmpo vádlisérülést szenvedett. Mindössze két büntető volt a Bucks-Celtics meccsen. Andre Drummond kerekesszékben hagyta el a Knicks elleni meccset. A Clippers és a Mavericks is bejutott a rájátszásba, Luka Doncic franchiserekordot döntött. Kulcsmeccset nyert a Warriors. Anthony Edwards 51 pontot dobott, Karl-Anthony Towns ismét edzésben. Shai Gilgeous-Alexander visszatért, megszakadt Domantas Sabonis dupla-duplás sorozata. Klay Thompson szeretne a Warriorsnál maradni. Jogos önvédelemnek ítélték azt, hogy Ja Morant 2022 nyarán megütött egy 17 éves srácot. Zavier Simpson és Jack White is marad a Grizliesnél az utolsó meccsekre. Shaedon Sharpe már nem játszik ebben a szezonban. Jay Larranaga is jelölt a Hornets padjára. Hiába a Kentucky állítólagos érdeklődése, Billy Donovan maradni akar a Bullsnál. A Hawks valószínűleg elcseréli az egyik sztárirányítóját.

Négy vesztes meccs után tudott ismét nyerni a Bucks, 104-91-re hozták a Celtics elleni összecsapást, ugyanakkor komoly csapás érte a csapatot a harmadik negyedben, Giannis Antetokounmpo vádlisérülést szenvedett. Antetokounmpo akkor kapott a lábához, amikor elkezdett felsétálni egy támadáshoz, senki sem volt a közelében, amikor a sérülés történt. Ezt követően hosszasan lent maradt, majd csak a csapattársak segítségével tudta elhagyni a pályát. Doc Rivers a meccs után elmondta, hogy MRI-re küldik a játékost, és a vádlija mellett az Achillesét is meg fogják vizsgálni. Igencsak aggódik most, elvégre Giannisról van szó, és valószínűleg mindenki más is így érez, de nem tehetnek mást, csak reménykedhetnek a legjobbakban.

A Bucks-Celtics összecsapásnak akadt egy érdekessége is, ugyanis a két csapat összesen kétszer állhatott oda a büntetővonalra, ami rekordkevés az NBA történetében. Egyedül Antetokounmpo jutott el a vonalra, ahonnan 1/2 próbálkozása ért célba, és a Celtics lett az NBA történetében az első csapat, amelyik kiharcolt büntető nélkül hozott le egy meccset. Rivers szerint most Adam Silver nagyon boldog lehet, 1 óra 57 perc alatt lement az egész meccs, mindenkinek marad ideje utána még vacsorázni is elmenni, hihetetlen az egész. Fizikálisnak tűnt számára a meccs, és amikor elkérte a statisztikákat utána, az volt az első reakciója, hogy a teljes lőlapot szeretné látni, s mivel nem figyelte a játékperceket, azt hitte, hogy félidei számokat lát, őrületes, hogy két büntető volt egész meccsen. Jayson Tatum szerint a liga lehet, hogy már a rájátszásra készül, és úgy tűnik, hogy sok mindent meg fognak nekik engedni, készítik őket a playoff-kosárlabdára.

Andre Drummond súlyosnak tűnő bokasérülést szenvedett a ma hajnali Bulls-Knicks összecsapáson. Drummond a második negyedben sérült meg, amikor egy lepattanóért harcolt, majd fájdalmak közepette bicegett az oldalvonal felé, mielőtt lefeküdt volna. Az öltözőbe nem is tudott saját lábon bemenni, kerekesszéken vitték őt be, miközben az arcát takargatta.

Több fontos meccset is játszottak hajnalban, és eldőlt, hogy a Clippers és a Mavericks is biztosan ott lesz a 2024-es rájátszásban. A Clippers úgy nyert 105-92-re, hogy Kawhi Leonard mellett James Harden sem játszott, ellenben Russell Westbrook 40 perc alatt 16 ponttal, 15 lepattanóval és 15 gólpasszal jelentkezett. A Mavericks Luka Doncic 39/12/10-es tripla-duplájára építve nyert 130-104-re a Hornets ellen, és Doncic egy franchiserekordot is felállított: ma hajnali teljesítményével már 2,341 pontnál jár a szezon során, ezzel megdöntötte Mark Aguirre 1983/84-es szezonban felállított csapatrekordját, aki annak idején 2,330 pontig jutott el.

Kulcsmeccset nyert a Warriors is, a Lakers otthonából hozták el a győzelmet, köszönhetően a csapatszinten elsüllyesztett 26 triplájuknak. A Lakers Anthony Davis nélkül volt kénytelen kiállni, és a mai vereségük azt is jelenti, hogy már nincs teljesen a saját kezükben a sorsuk, mert ha a Warriors megnyeri az összes hátralévő meccsét, akkor a jobb egymás elleni mérlegükkel eléjük fog kerülni. Nyugaton még hatalmas csatározások lesznek a jobb helyezésekért, a hatodik Pelicans és a tizedik Warriors között mindössze három meccs a különbség, ráadásul az előbbi mindhárom hátralévő meccsét közvetlen rivális ellen vívja, a Kings, a Warriors és a Lakers ellen játszanak még, de a Suns is játszik még például a Clippers és a Kings ellen is.

Nyugaton az első kiemelésre hajtó csapatok kivétel nélkül győztes meccsen vannak túl, a Thunder például 20 pontos hátrányból nyert a Kings ellen, a visszatérő Shai Gilgeous-Alexander 40 ponttal jelentkezett. Ugyanezen mérkőzés krónikájához tartozik, hogy Domantas Sabonis 8 ponttal, 13 lepattanóval és 5 gólpasszal zárt, vagyis 61 meccsnél megállt a dupla-duplás sorozata. A Thunder a győzelme ellenére is maradt a harmadik helyen nyugaton, mivel a Timberwolves Anthony Edwards 51 pontos karriercsúcsára építve nyert 130-121-re a Wizards ellen, míg a Nuggets a Jazzt intézte el annak ellenére is 111-95-re, hogy Aaron Gordon újfent hiányzott. Edwards a maga teljesítményéről annyit mondott, hogy az edzője pár nappal ezelőtt behívta az irodájába, és megmondta neki, hogy mennyire fontos számukra ez az összecsapás, azt hangsúlyozta Chris Finch, hogy nem kezelhetik ezt úgy, hogy csak egy meccs a sok közül. További jó hír a Timberwolves számára, hogy Karl-Anthony Towns megkapta az engedélyt arra, hogy öt az öt elleni csapatedzésen vegyen részt, közel van a visszatéréshez. Az első kiemelés sorsa könnyen lehet, hogy ma este fog eldőlni, az egyaránt 55-24-es mérleggel álló Nuggets és Timberwolves egymás ellen lép pályára, mindkét csapat back-to-back játszik.

Draymond Green podcastjében vendégeskedett Klay Thompson, ahol beismerte, hogy a szezon korai szakaszában a teljesítményét befolyásolta, hogy mi lesz a szerződésével, illetve hogy mennyit játszott éppen, ugyanakkor Steve Kerr edzővel több fontos beszélgetése is volt, amik után már csak próbálja élvezni a szezon hátralévő részét. Továbbra is az a célja, hogy a Warriors legyen az egyetlen csapat, amelyikben játszik pályafutása során, szeretne hosszabbítani, ugyanakkor a nyáron más tényezőket is figyelembe kell vennie, így azt is, hogy mi a legjobb a mentális egészségének, azt kell előtérbe helyeznie pályafutása ezen pontján, hogy számára mi a legjobb.

Ja Morant tegnap Tennessee-ben állt bíróság elé, ahol kimondták, hogy 2022 nyarán jogosan alkalmazott önvédelmet Joshua Holloway ellen, amikor megütötte az akkor még csak 17 éves fiatalembert. Holloway 2022 szeptemberében vádolta meg bántalmazással a Grizzlies sztárját, aki 2023 decemberében elismerte, hogy megütötte őt, ugyanakkor önvédelemre hivatkozott, méghozzá egy olyan törvényre hivatkozva, ami kapcsán nem volt egyértelmű, hogy az alkalmazható-e ebben az esetben. A két fél Morant kertjében kosárlabdázott, amikor elszabadultak az indulatok, Holloway állítólag Morant fejéhez vágott egy labdát frusztrációjában, és ezt követően Morant egyik barátja is megütötte őt. Az ügy tárgyalására az eredeti tervek szerint még áprilisban sor került volna, ugyanakkor ez minden bizonnyal csúszni fog, Holloway képviselői támadják azt a döntés, hogy Morant jogos önvédelmet alkalmazott.

Ugyancsak a Grizzlieshez kapcsolódó hír, hogy Zavier Simpson és Jack White is újabb 10 napos szerződést kapott a csapattól, miután kitelt az előző ilyen megállapodásuk. A gyakorlatban egyikük megállapodása sem fog 10 napig tartani, mivel az alapszakasz vasárnap este befejeződik. Valószínűleg érdemi lehetőséget is kaphatnak, mert Tayor Jenkins elmondása alapján reális esély van arra, hogy Desmond Bane és Jaren Jackson Jr. sem lép már pályára ebben a szezonban.

Shaedon Sharpe már biztosan nem lép pályára ebben az idényben, ezt a Trail Blazers jelentette be. A fiatal játékos január 11-e óta nem lépett pályára hasizomsérülés miatt, noha akkor csak néhány hetes kihagyásról szóltak a beszámolók. Sharpe az elmúlt héten már teljes értékű edzésmunkát végzett, Portlandben viszont úgy döntöttek, hogy inkább nem kockáztatják fölöslegesen az egészségét.

Adrian Wojnarowski (ESPN) információi alapján újabb jelölt van a Hornets kispadjára, Jay Larranaga is interjúzhat az állásért. Larranga jelenleg Tyronn Lue munkáját segíti a Clippersnél, harmadik szezonját tölti Los Angelesben, de korábban kilenc idényen át dolgozott a Celticsnél is Doc Rivers, illetve Brad Stevens mellett.

A minap már szóba került, hogy John Calipari 15 szezon után otthagyja a Kentucky egyetem kosárprogramjának az irányítását, azóta pedig pletykaszinten felmerült Billy Donovan neve is, mint lehetséges utód. A Bulls vezetőedzőjét meg is kérdezték erről, és elmondta, hogy őt senki sem kereste, illetve teljesen elkötelezett a jelenlegi csapata irányába. Boldog amiatt, hogy ezen a szinten edzősködhet, élvezi azt, hogy az NBA-ben dolgozhat. Donovan amiatt is merülhetett fel a Kentucky kapcsán, mert az edzői pályafutását ott kezdte Rick Pitino segítőjeként, később pedig vezetőedzőként is komoly sikereket ért el az NCAA-ben, back-to-back bajnoki címeket nyert a Florida élén.

Marc Stein (Substack) a podcastjében beszélt arról, hogy értesülései szerint a Hawks nyáron valószínűleg el fog valakit cserélni Trae Young és Dejounte Murray kettőse közül.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Lassan a Dallas lesz az a csapat, amelyet mindenki el akar kerülni - Steve Kerr challenge-elése egyszerűen katasztrofális - a fizetési sapka változásai miatt nagy esély előtt áll a 76ers - Chauncey Billups nagyinterjú a HoF alkalmából - a legvalószínűbb újoncötösök - Wemby idei összes történelmi meccse - jelenleg aktív játékosok HoF-esélyei - a Hornets és a Nets szépen lassan izzítja a vezetőedző-piacot - az NBA történetének leggazdagabb játékosai - a legrosszabb csapatokban alkotó vezérek - Curry védekezése elkezdett leszálló ágba kerülni? - Sabrina Ionescu signature-cipője elkezdte meghódítani a férfikosarasok világát is.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus