Playoff-percek: előzékeny Houston, foghatatlan Durant

54 pontot és nyolc triplát engedett üres helyzetekből a Rockets - Durant egy-egyben verte rommá a Houstont - Curry csendes, de hatékony meccse - Kerr nem vacakol - Harden Shaq nyomdokain és Iverson előtt. 

Megint Kevin Durant lesz a mérleg nyelve?

Elég határozott elképzeléssel küldte ki csapatát a pályára Steve Kerr, a Kevin Durant-Steph Curry-Klay Thompson trió a Warriors 80 mezőnykísérletéből 60-at vállalt magára, ami a kísérletek 75%-a, ilyen mértékben pedig még egyszer sem dominálta csapata támadójátékát ez a három játékos. Főleg Durant szerepe volt meglehetősen egyértelmű, a korábban többször akár szervezőként is működő klasszisnak ezúttal egyetlen feladata volt: dobja szét a Houstont. Méghozzá úgy, hogy a Rockets saját fegyverét használja és egy-egyből verje meg a hazaiakat - Durant ezt elképesztő színvonalon teljesítette is, ugyanis 27 pontot szórt 10/13 dobással olyan helyzetekből, amikor izolálták valakivel, míg rajta kívül az összes GSW-játékos együttvéve hét pontot szerzett ilyen helyzetekből 3/6-os mezőnymutatóval. Magyarul: vagy megy a csapatjáték Curry és Green labdáiból, Thompson kinti dobásaival, vagy adjuk oda Durantnek, aki majd megoldja. 

Ez elsőre tökéletesen működött is és itt azért érdemes megjegyeznünk, hogy nem úgy tűnt, hogy a Houstonnak lenne válasza erre a Hampton Five-ra, legalábbis ami Durantet illeti. Az látszott, hogy amikor KD nincs fent, akkor működőképes lehet D'Antoni védekezése, fel is jött a Rockets pillanatok alatt, amíg Durant a padon ülve kiabálta, hogy "Miééért?" - majd visszajött és lerendezte a dolgokat. Bárkit tettek rá, tehetetlen volt, fogta Ariza, Tucker, Paul, Harden és Capela is, még talán utóbbi nézett ki rajta legjobban, de tartós megoldást ő sem jelentett. Ha pedig többen is Durantre figyeltek, jöttek azok a bizonyos üres dobások...

Túl sok üres dobás - fizikálisabb játék kell

Az első meccsen a Warriors 54 pontot dobott üres helyzetekből, amely a második legtöbb a csapat számára az idei rájátszásban, míg a Rockets oldalán ez a legtöbb, amit engedett eddig a gárda. A GSW 23/31-et dobott ezekből a zavartalan kísérletekből és nyolc üres triplát küldött a gyűrűbe, miközben a Houston 35 pontig és 16/21-es mezőnymutatóig jutott akkor, amikor zavartalannak minősült a dobás. Mindezt úgy, hogy a houstoni védekezés ligaelit és papíron ennél jobban nem nagyon lehet megfogni ezt a GSW-t - mégis becsúszott 31 üres dobóhelyzet Curryéknél és az ilyen helyzetekből 19-cel dobtak több pontot a vendégek. Emellé jött a leindításokból szerzett pontok 3-18-as aránya houstoni szempontból, Mike D'Antoni pedig a találkozó után a mentális hullámvölgyekben látta a vereség okait: "Túl sokszor voltunk figyelmetlenek, nem váltottunk megfelelően, eladtuk a labdákat és túl sok ziccert hibáztunk. Mentálisan sokkal erősebbnek kell lennünk" - mondta a tréner.

Ez mindenképpen igaz, de ezen felül is voltak azért problémáik, kezdve azzal, hogy James Harden extráján kívül azért komoly gondjaik voltak a támadójátékkal, Chris Paultól sokkal több kell és bizony a kiosztásokat is be kell dobálniuk a kiegészítőknek - nem játszott rosszul a Houston, de most is bebizonyosodott, hogy a GSW legyőzéséhez nem elég a "nem rossz", mindennek klappolnia kell. Most derülhet ki, hogy milyen edző D'Antoni, mert ahogy azt már a felvezetőben is írtuk, eddig taktikailag egyszer sem kellett belenyúlnia, most viszont ezekre a matchup-gondokra valamit ki kell találnia - kérdés, hogy mit tehet, mert úgy fest, hogy Durantet és Curryt egyszerre nem nagyon tudják limitálni és ha előbbit duplázzák, akkor utóbbi fogja őket megbüntetni. 

Egy dolog merülhet fel reálisan, faultgondokba kell kergetni valakit a GSW kezdőjéből, mert bárki jön fel a padról, az már nem ugyanaz - nem volt rossz a Warriors minimális cseresora, de a Livingston-Young-Looney trió pályán léte azt jelenti, hogy valakit valamelyik oldalon fel lehet adni. Agresszívebb védekezés, több ütközés, több kiharcolt fault, fizikálisan kell felőrölni, több munkára kényszeríteni a Golden State-et, efelé kellene elindulniuk, kérdés, hogy sikerül-e. 

Továbbra is jól egy-egyezik a Houston

Amikor James Harden egy-egyezett (15 játék), abból átlagosan 1,67 pontot szerzett a Rockets, amikor Chris Paul oldotta meg egy-egyben (4 játék), abból 1,25-öt és bármilyen más (!) játékból (80 ilyen volt) mindössze 0,89-et - ebből is jól látszik, hogy "mihez ért" a Houston. A támadójáték alapvetően arról szólt náluk, hogy Steph Curryt próbálták meg támadni, főleg Harden révén és ez összességében jól is működött, csak éppen amikor bármi mást kellett csinálni, az nem állt össze...

Kerr nem sokat vacakol

Többször láttuk már ebben a playoffban, hogy nem szívbajos a GSW trénere, amikor változtatni kell a rotáción és mindig azon dolgozik, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a rendelkezésre álló keretből - már most, az első meccsen is megmutatkozott, hogy a Rocketshez is "idomította" a rotációt. Az alacsony szerkezetű Houstonnal szemben nincs helye a pályán centernek, McGee és Pachulia elő sem került, David West négy percet kapott, ha a periméteren kellett valakinek pihennie, akkor jött Livingston és Young, ha pedig a frontcourtban kellett cserélni, akkor Kevon Looney, itt ki is merült a dolog. Ebben a párharcban már nem nagyon lehet helye például Quinn Cooknak, Looney viszont bizonyított: két éve öt, tavaly már szűk kilenc percet átlagolt az alapszakaszban, idén a sok sérülés miatt ez már közelítette a 14-et, a playoffban pedig előszeretettel használja őt Kerr. Az első körben 19,8, a másodikban 22,6 percet átlagolt, ezen az estén pedig 25-öt töltött parketten, ezzel gyakorlatilag ő volt a hatodik ember - támadásban ugyan a zárásokon kívül nem nagyon tesz hozzá, de védekezésben sokat segít és keveset hibázik. A GSW trénere nem sokat vacakol, ha valaki működik, akkor azt "elhiszi"... 

Steph Curry csendes, de nagyon hatékony meccse

A Rockets igyekezett nagyon figyelni arra, hogy Curry ne kapja el a fonalat kintről, ha nála volt a labda, szorosan őrizték, néha duplázták is, és ez működött is, hiszen mindössze 1/5-öt dobott kintről. Ahogyan azonban mentünk bele a meccsbe, úgy büntette meg ezt a szoros/dupla figyelmet: vagy teljesen üres tripladobóhelyzeteket alakított ki csapattársainak, vagy saját fegyverét fordította a Houston ellen, egy-egyben megverte emberét és ziccert dobott. Összesen nyolc kosara volt, az egyszem hármas mellett a többi hét kosara mind ziccer volt, parádésan olvasta a védelmeket, a triplán belül 7/10-zel célzott. A nyolc gólpasszra jutó egy eladott labda is jelzi, hogy mennyire koncentráltan játszott, nem vállalta túl magát, megértette, hogy a Durant-Thompson párost kell ma „etetnie”. Másik fontos feladata volt a rendezetlen védelmek elleni támadások levezénylése, ezt remekül csinálta, rendszeresen ő rohant fel a labdával, gólpasszainak nagy része ilyen helyzetekben született. Nem akarunk belegázolni a Russell Westbrook-rajongók lelkébe, de valahol ez az alkalmazkodókészség és sokoldalúság az, ami miatt Durant anno átigazolt…  

Harden Shaq nyomdokain és Iverson előtt

Az idei harmadik playoff-párharcát is elképesztő teljesítménnyel kezdte James Harden, a Rockets vezére a Minnesota, a Utah és most a Golden State ellen is eljutott legalább 40 pontig a sorozat első meccsén - erre még soha senki nem volt képes az NBA történetében, sőt, eddig egyedül Shaquille O'Nealnek volt olyan rájátszása (a 2000-es), ahol három, nem egymást követő szériát is 40 pontos meccsel tudott nyitni. További adalék Hardenhez, hogy immár 2129 pontja van a rájátszásokban, amellyel megelőzte az örökranglistán Allen Iversont és fellépett a 47. helyre. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus