Heti tananyag: a Missouri Tigers volt a hét legjobb csapata, összeesett a pályán a Florida sztárja

A Missouri Tigers volt a hét legjobb teljesítménnyel előrukkoló csapata. Stabilizálta formáját a Kansas. Továbbra is a liga legjobb támadójátékát mutatja az Iowa. Hullámvasút Illinois-ban. Összeesett a pályán, kritikus az állapota a Florida sztárjának. Nem tudta átmenteni jó formáját a West Virginia ellen a Richmond. Charles Bassey nevét már a lotteryben emlegetik a jövő évi NBA drafttal kapcsolatosan.

A hét csapata: Missouri Tigers

A Missouri három győzelemmel kezdte az idényt, melyek közül egészen a múlt hétig a rangsorolt Oregon Ducks (4-1) legyőzése számított a legnagyobb skalpnak. Ezt követően a Liberty Flames (5-3), majd a #6 Illinois Fighting Illini (4-2) sem tudott nekik megálljt parancsolni, így hibátlan mérleggel masíroztak be a Top-25-ös rangsorba. Xavier Pinson, Dru Smith és Mark Smith meccsenkénti átlaga is tizennégy pont felett van, ráadásul mellettük a kiegészítő emberek is remekelnek, s amennyiben azt nézzük, hogy ebben a naptári évben már csak egy nehéznek számító mérkőzés vár rájuk, könnyedén megvethetik a lábukat a legjobbak között.

A hét legfontosabb történései

Stabilizálta formáját a Kansas. A #5 Kansas Jayhawks (6-1) és a #8 Creighton Blue Jays (4-1) rangadójával kezdődött a mögöttünk hagyott hét. A végig kiélezett mérkőzés végén Jalen Wilson (23 pont, 10 lepattanó) teljesítménye, na és persze a mindent eldöntő triplája döntött, így a hazaiak megmenekültek egy újabb fájó fiaskó elől.

Továbbra is a liga legjobb támadójátékát mutatja az Iowa. Az #3 Iowa Hawkeyes (6-0) előbb #16 North Carolina Tar Heelst (4-2) fektette két vállra, majd további két könnyed győzelemmel bizonyította támadójátékának erejét. Luke Garza (29,2 pont, 9 lepattanó és 2,2 blokk) vezetésével több mint száz pontot szórnak meccsenként.

Hullámvasút Illinois-ban. Az #6 Illinois Fighting Illini (4-2) előbb felmosta a padlót a #10 Duke Blue Devilsszel (2-2), majd alulmaradt a Missouri Tigers (5-0) ellenében, s bár a második vereség kihatással volt a Top 25-ös rangsorban elfoglalt helyükre, mégis van valami plusz ebben a csapatban. A jövő évi NBA draft első körébe várt Ayo Dosumnu remekül játszik: a Duke ellen 18 ponttal, 12 lepattanóval és 5 gólpasszal zárt, míg a Missouri kosarát 36 ponttal terhelte meg.

Összeesett a pályán, kritikus az állapota a Florida sztárjának. A floridai állami rangadón a #20 Florida State Seminoles (3-0) a Florida Gatorst (3-1) látta vendégül, amely mérkőzés sajnos nem a hazaiak győzelméről marad emlékezetes. A Gators kiválósága, Keyontae Johnson az első félidőben, egy időkérést követően összeesett. A kosarast azonnal kórházba szállították, állapota továbbra is kritikus.

Nem tudta átmenteni jó formáját a West Virginia ellen a Richmond. Az elmúlt hét a #11 West Virginia Mountaineers (6-1) és a #19 Richmind Spiders (4-1) parolájával zárult. A magasabban rangsorolt csapat támadójátékára nem volt válasza a vendégeknek, a hazaiak közül öten is két számjegyű pontmennyiséget termeltek, így Bob Huggins fiai magabiztosan győztek.

A hét játékosa: Justin Champagne

Káprázatos hetet tudhat maga mögött a Pittsburgh Panthers (4-1) másodéves bedobója, Justin Champagne, aki a Northern Iowa (1-4) ellen 22 ponttal és 10 lepattanóval, míg a Gardner-Webb (0-2) csapatával szemben 24 ponttal, 21 lepattanóval és 5 gólpasszal zárt, ezzel kiérdemelve a hét játékosa címet.

A hét NBA prospektje: Charles Bassey

Igaz a Western Kentucky (5-2) nem tartozik éppen a legpopulárisabb iskolák közé, ám a Conference USA sem tekinthető egy futottak még csoportnak, így nem meglepő, hogy Charles Bassey teljesítménye lassan felkelti az NBA szakértők figyelmét, olyannyira, hogy akad már olyan NBA draft előrejelzés, ahol a lotterybe várják. Csapata eddigi hét mérkőzésén dupla-duplát átlagol (16,4 pont és 11,3 lepattanó), de a meccsenként kiosztott 4 blokkja is magáért beszél. A Hilltoppers elég jó RPI számmal rendelkezik – ez az adat az ellenfelek erősségi átlagát mutatja –, így a harmadéves erőcsatár ígéretes prospektnek tűnik.

Kezdő5.hu Power 10*

1. (1.) Gonzaga Bulldogs (3-0)
2. (2.) Baylor Bears (4-0)
3. (3.) Iowa Hawkeyes (6-0)
4. (4.) Michigan State Spartans (6-0)
5. (8.) Kansas Jayhawks (6-1)
6. (5.) Villanova Wildcats (5-1)
7. (-) West Virginia Mountaineers (6-1)
8. (6.) Houston Cougars (4-0)
9. (7.) Texas Longhorns (5-1)
10. (9.) Illinois Fighting Illini (4-2)

*a leiratban a csapatok nevei előtt az aktuális AP rangsorban elfoglalt helyezés kerül feltüntetésre

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus