Fiú Kadett Döntő: A Pécs, a MAFC, a Vasas és a Kőbánya a négy között

A Nemzeti Fiú Kadett Döntő második napján eldőlt, mely csapatok csatlakoztak a Zsíros Akadémia Kőbánya együtteséhez a legjobb négy között.

A hunbasket.hu tudósítása:

Javított a Szolnok 

A Debrecen elleni vereséggel kezdő Szolnoki Sportcentrum a Pécs elleni szűk sikerrel rajtoló MAFC csapatával nézett farkasszemet az első derbin. A fővárosiak kezdték jobban az összecsapást, Tóth triplájával 8-4-re, majd Glatz ziccerével 13-4-re is vezettek. Tóth második trojkájával tíz fölé is nőtt a különbség, de lassan kezdett magához térni a Tisza-parti alakulat is – Fodor büntetőivel, majd Molnár hárompontosával öt pontra zárkóztak Gaál Róbert tanítványai, a lassú kezdés ellenére pedig egészen 17-21-ig jöttek fel a budapestiekre a negyed végéhez érve. Rubint távolijával indult a második etap, de Sebők rögtön felelt rá egy 2+1-es akcióval. Szép lassan átvette a játék irányítását a szolnoki csapat, védekezésükön is szigorítottak Molnárék, így 26-nál utol is érték ellenfelüket. Kissé megtorpant a MAFC, sorra puskázták el a dobóhelyzeteket a fővárosiak, így végük a Gaál-legénység mehetett szűk előnnyel nagyszünetre (34-32). 

A térfélcsere után is megmaradt a szolnoki lendület, Molnár Milos, Fodor és Gémes kosaraival 42-34-re lépett el a Tisza-parti gárda. Fodor újabb találatával a tíz pontot is elérte a differencia, a budapestieket ekkor főként Glatz igyekezett meccsben tartani. Ez sikerült is neki, Gémes hármasára Tóth felelt, bár a harmadik játékrészt is elvesztette a MAFC, de lőtávolon belül maradt Világos András alakulata (56-47). A záró felvonásban azonban ügyesen őrizte nehezen megszerzett előnyét a szolnoki csapat, időnként benézett tíz alá a budapesti gárda, de összességében nem fenyegette veszély Gaál Róbert együttesének sikerét – mindkét fél 1-1-re módosította ezzel a mérlegét. 

Szolnoki Sportcentrum – MAFC 76-60 (17-21, 17-11, 22-15, 20-13) 

Statisztika: http://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu16/hunu16_129 


A végéig kitartott a korán megszerzett pécsi előny 

A második mérkőzést a Debrecen vívta a Pécsi Kosárlabda Akadémiával. A mecsekaljaiak kezdtek aktívabban, az ötödik percben már 14-6-ra vezettek – hamar kialakult a tízpontos különbség is, eléggé az öltözőben maradt a hajdúsági együttes. Óriási elánnal vetette bele magát a meccsbe a pécsi gárda, az első etap 12-28-cal ért véget. A folytatásban kiegyenlítődött a játék képe, kosárra kosár volt a válasz – Nnaji és Kazy húzta a baranyaiakat, míg debreceni oldalon Kalassai mellett főként Lovas volt kiemelhető. Őrizte kétszámjegyű előnyét a Pécs, 33-46-tal mehettek pihenőre a csapatok. 

A harmadik etap Meszlényi hármasával indult, továbbra sem engedte közel riválisát a mecsekaljai gárda. Potyogtak a kosarak ebben a szakaszban, a védekezése egyik csapatnak sem működött igazán, de ezt kompenzálták támadójátékukkal. Kazy ziccerével zárult a negyed, 60-74-es pécsi vezetést mutatott az eredményjelző, nem sikerült tehát faragnia hátrányából Erdei Ádám alakulatának. A záró játékrészre azonban motiváltan jöttek ki Lovasék, és Kalassai ziccerével három perc alatt be is jöttek tíz pont alá (65-74). Lovas közelijével öt pontra is fel tudott zárkózni a Debrecen, de ennél tovább nem jutottak – ismét sebességet váltottak a pécsiek, és 71-76 után egy 13-3-s futással végleg eldöntötték a mérkőzést. 

Debreceni Kosárlabda Akadémia – Pécsi Kosárlabda Akadémia 88-95 (12-28, 21-18, 27-28, 28-21) 

Statisztika: http://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu16/hunu16_130 


Veretlenül a legjobb négyben a Kőbánya 

A tegnapi napot két győzelemmel letudó Zsíros Akadémia Kőbánya csapata az 1-1es mérleggel álló Kaposvári KK-val mérkőzött a harmadik találkozón. Rögtön magához is ragadta a kezdeményezést a fővárosi együttes, 10-4-re, majd 19-11-re is vezettek Hajduék – be is húzták a játékrészt 21-13-ra. A második negyedre némileg feltámadt a somogyi együttes – bár volt, hogy 14-gyel is elléptek a budapestiek, de az etap nagy részében tartotta tíz pont körüli hátrányát a Paár – Cohill duó húzta Kaposvár. Polotár beszórt egy triplát, Cohill pedig három szabaddobást értékesített a félidő vége előtt, ezzel 41-34-es állással vonulhattak pihenőre a csapatok. 

A harmadik felvonás is kiegyenlített játékot hozott, egyik fél sem igazán tudta akaratát a másikra erőltetni. Szinte végig 8-10 pont körül mozgott a differencia, nem engedte tehát közelebb ellenfelét a fővárosi együttes (61-52). Az utolsó negyed feléig úgy is tűnt, hogy simán behúzzák a derbit Varga István tanítványai, ám 70-57 után óriási hajrába kezdtek a kaposváriak – egy 14-2-s etappal egyetlen pontra jöttek fel, de fordítaniuk nem sikerült. Izgalmas hajrá kerekedett, 35 perc játékot követően nem sokan fogadtak volna erre. Hajdu és Csorba kosarai, majd Vámos büntetői végül a Zsíros Akadémia javára döntötték el az összecsapást, de a somogyiak is nagy küzdőszellemről tettek tanúbizonyságot. 

Zsíros Akadémia Kőbánya – Kaposvári KK 81-75 (21-13, 20-21, 20-18, 20-23) 

Statisztika: http://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu16/hunu16_125 


Jól kezdett, de vereséggel zárt a házigazda 

Sopron – Vasas derbivel folytatódott a mérkőzések sora, a házigazdák két verséggel, míg a pasarétiek 1-1-es mutatóval álltak a feldobás pillanatában. Az első percek javarészt egyenlő erők harcát hozták, fej-fej mellett haladtak a csapatok. Vámosi kosarai jelentették a különbséget, amivel 20-16-os előnnyel zárta a negyedet a hazai csapat. Csendes és Vámosi pontjaival nyolccal is meglógott ellenfelétől a Sopron, de hamar visszajött a meccsbe a Vasas. Dunai szórt tripláját, Szopkó pedig faulttal együtt talált be – máris a pasarétieknél volt az előny (31-32). Ezt végül meg is tudták tartani a nagyszünetig, 42-38-ra már ők álltak jobban a félidőhöz érve. 

Fordult a kocka, ezúttal a fővárosiak kezdtek jobban. Horváth dupláival kilenc ponttal is elléptek ellenfelüktől, de Balogh és Vámos nem hagyták ezt annyiban (49-51). A harmadik felvonás Kiss triplájával zárult, egy pontot hozzá tudott tenni előnyéhez a Vasas (53-58). A záró etap megint csak a budapestiek szájíze szerint alakult, a kialakult adok-kapokból ők jöttek ki jobban, és egészen 12 pontig növelték fórjukat (60-72). A hátrányt gyorsan megfelezte Hajnal két távoli bombája, de a végjátékban fordításra már nem maradt ereje a házigazdának – a Sopron 0-3-mal, a Vasas 2-1-gyel zárta a csoportküzdelmeket. 

Soproni Sportiskola – Vasas Akadémia 73-78 (20-16, 18-26, 15-16, 20-20) 

Statisztika: http://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu16/hunu16_126 


Hamar eldöntötte a Pécs 

A napot győzelemmel kezdő Szolnok ellenfele az egyet szintén nyerő pécsi gárda volt, a tét nem volt kisebb, mint a legjobb négybe jutás. Villámrajtot vettek a mecsekaljaiak, a Tisza-partiaknak pedig semmi nem akart bemenni az első percekben – csak a nyolcadik minutumban, 14-0-s állásnál sikerült megtörniük a jeget Fodoréknak. Jó védekezése mellett a támadóoldalon is remekelt a baranyai gárda, 22-5-re nyerték az első negyedet Kazyék a formán kívül játszó Gaál-legénységgel szemben. A második játékrészben sem lassítottak a pécsiek, igaz, ekkor már be-betalálgatott a szolnoki csapat is. A lényegen azonban ez nem változtatott, az első húsz percet a mecsekaljaiak dominálták ,és 48-23-as előnnyel vonulhattak pihenőre. 

A térfélcserét követően érezhetően nem hitte már el a szolnoki együttes, hogy lehet még keresnivalója a mérkőzésen, és igazuk is lett – 11-11 pontot szereztek a harmadik és a negyedik negyedben is, a pécsiek pedig mindkétszer 18-nál álltak meg – gyakorlatilag percek alatt dőlt el ez a derbi, így a Pécs a legjobb négy között folytathatja, míg Gaál Róbert együttese az 5-8. helyért játszhat. 

Pécsi Kosárlabda Akadémia – Szolnoki Sportcentrum 84-45 (22-5, 26-18, 18-11, 18-11) 

Statisztika: http://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu16/hunu16_131 


A páratlan negyedekben dominált, kiütötte ellenfelét a MAFC 

A játéknapot szintén két 1-1-es csapat, a MAFC és a Debrecen összecsapása zárta – a tét itt is hasonló volt, mint az előző derbin. A forgatókönyv is hasonlóan alakult, hiszen itt is húsz pont fölötti előnnyel nyerte a nyitónegyedet az egyik csapat – jelen esetben a fővárosiak (36-15). Minden sikerült Tóthéknak, míg a másik oldalon alig-alig esett be valami – a második tíz percre azért összekapták magukat a hajdúságiak, és behúzták a negyedet, faragva valamennyit tetemes hátrányukból. 

A harmadik felvonásra azonban megint motiváltan jöttek ki a budapestiek, és újfent állva hagyták a debrecenieket – ezúttal még nagyobb volt a különbség, mint az első negyedben, hiszen 33-6-ra söpörte be ezt az etapot a MAFC. A záró tíz perc ennek megfelelően formaság volt csupán, a végén 40 pont fölötti győzelmet ünnepelhettek Világos András tanítványai, és bejutottak a torna legjobb négy csapata közé. 

MAFC – Debreceni Kosárlabda Akadémia 99-58 (36-15, 17-24, 33-6, 13-13) 

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hunu16_132 

Kialakult tehát a legjobb négy mezőnye, a Kőbánya mellett a Vasas, a Pécs és a MAFC mérkőznek a holnapi napon.  

A torna mérkőzései és tabellái ezen a linken érhetőek el.  

fotó: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus