Hajba Ádám: A fiatalszabállyal akár árthatunk is a kosarasoknak

Az Egis Körmend ügyvezetője beszélt a szabály hatásairól és arról is, hogy hogyan állnak a vasi piros-feketék U23-as játékosokkal.

Az utanpotlassport.hu készített interjút Hajba Ádámmal, az Egis Körmend ügyvezetőjével:

A hazai, kosárlabdával foglalkozó szakportálok hetek óta, rendszeresen számolnak be arról, hogy a férfi élvonalban szereplő klubok utánpótláskorúakat igazolnak. Ez persze nem véletlen: a 2020/2021-es évadtól új szabály lép életbe a hazai nevelésű kosarasok védelme érdekében − az első osztályú bajnokság alapszakaszában a mérkőzések első félidejében legalább egy, 23 évnél fiatalabb magyarnak végig a pályán kell lennie.

Megfigyelhető azonban, hogy a koronavírus-járvány miatt idő előtt, eredmény nélkül véget ért NB I/A osztályú liga második helyezettje, az Egis Körmend tavasszal, sőt még nyáron sem igazolt fiatalt. Ennek oka egyszerű:

„Kilenc olyan U23-as kosaras van a keretünkben, aki bevethető a következő kiírásban, közülük többen is bizonyíthattak a nemrégiben véget ért szezonban. Megtartani sem volt különösebben nehéz őket, hiszen többéves szerződés köti őket az együtteshez, emiatt megkeresést sem kaptunk az átigazolásukkal kapcsolatban. Folyamatosan figyeljük ugyanakkor máshol is a reménységeket, és ha valakiben látjuk a fantáziát, emellett beleillik a korábban meghirdetett szakmai koncepciónkba − amely szerint két légióson kívül csak magyar sportolókkal szeretnénk versenyezni −, úgy szívesen látjuk Körmenden. Lehet még arra számítani tehát, hogy érkeznek utánpótláskorú játékosok, akár már a következő évadra” − fejti ki gondolatait az Egis Körmend ügyvezetője, Hajba Ádám.

A szakember megjegyezte, szerinte a fiatalszabályt korábban vagy más módon kellett volna bevezetnie a szövetségnek.

„Abból a szempontból jót tehet a bajnokságnak, hogy több magyar szerepel benne, a liga minőségének viszont árthat; az U23-asok játéklehetőségének megadására vannak kötelezve az egyesületek − függetlenül attól, hogy adott esetben meg sem érdemlik azt az ifjak. Mi több, ezzel akár árthatunk is nekik: a szabály által megnőtt a kereslet az utánpótláskorúakra, ily módon a fizetésük is több lesz, ennek lehet az a következménye, hogy eltorzul az értékrendjük, elveszítik a motivációjukat. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a rendelet meghozatala előtt mi is tettünk javaslatot a szövetségnek az ügyben: az álláspontunk szerint a szabálynak nem csak az alapszakasz mérkőzéseinek első félidejére kellene vonatkoznia, hanem négy negyeden át és a bajnokság végéig.”

A körmendiek nemrégiben kinevezett vezetőedzője, Ziga Mravljak azt nyilatkozta az nso.hu-nak, hogy 45 százalékkal kevesebb pénz jut a légiósokra a klubban. Ebből kiindulva feltételezzük azt, hogy több szerep hárulhat a fiatalokra a következő kiírásban − erről kérdeztük az ügyvezetőt:

„Úgy készültünk, hogy szeptembertől már csak négy légióssal állunk fel; a szabálytól függetlenül is a fiatalítás volt a célunk. A rendelet miatt legalább rákényszerültünk; biztos, hogy többet bizonyíthat a már említett kilenc, a keretünkben lévő huszonhárom év alatti kosárlabdázó. Úgy vélem, a nevelőműhelyünk eredményes, jó munkát végez, így a folytatásban is nagy mértékben támaszkodhatunk rá.”

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Forrás - utanpotlassport.hu
Fotó, Slide - Egis Körmend hivatalos facebook-oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus