Zsíros Akadémia: nagy menetelés közben

Az akadémia három utánpótlás csapata már biztosan a korosztályos A-döntőkben szerepel - Hajdu Péter szerint még több teret kellene biztosítani a fiataloknak a felnőttek között.

Három A és két B döntőben szerepelnek a Zsíros Akadémia neveltjei, és várható, hogy még egy együttes bejut az A döntőbe.  - Volt már ilyen? - kérdeztük Hajdu Pétert, az Akadémia elnökét

 

 - Nem emlékszem arra, hogy ilyen eredményesek voltunk-e a közelmúltban - válaszolt Hajdu Péter -, de ahogy a lányok és fiúk munkához való hozzáállását és az edzők elhívatottságát látom, ez várható volt. Arról nem beszélve, hogy a lány serdülő csapat az utolsó pillanatban, a fiú junior csapat pedig holtversenyben hajszállal maradt le. A kadett fiúk még versenyben vannak, reményeim szerint bejutnak a legjobb nyolcba.


 - Évről évre egyre több tehetséges kosarasuk van, a korosztályos válogatottakban mindig van kőbányai játékos.


 - Ez a cél, ez a magyar kosárlabda érdeke is. Régóta mondom, hogy a TAO által finanszírozott utánpótlás kosarasok - jellemzően a 2002-től kezdődő korosztály - már komoly edzéslehetőséget, képzést és körülményeket kaptak. Sok tehetséges lány és fiú van ma már, a mi esetünkben annak örülnék igazán, ha évente minimum egy olyan kosarast tudnánk nevelni, aki a legjobbak között is megállja a helyét.


 - Igen, de az élvonalban inkább a külföldi játékosokat preferálják, bár egy közelmúltbeli intézkedés csökkentené a számukat.


 - Ha rajtam múlna, még tovább csökkenteném a számukat. Sokkal többet érne, ha a klubok mondjuk két értékelhető külföldit igazolnának a mostani sok középszerű helyett. Nézze meg, férfi vonalon sehol sem vagyunk klubszinten, a Falco is a magyar maggal lett csoportgyőztes tavaly, idén már nem sikerült, hiába a külföldi igazolások. A magyar fiatalok elöl azonban elveszik a helyet, akik így vagy elkedvetlenednek, vagy motiválatlanokká  válnak, rosszabb esetben abbahagyják és csak szórakozásból kosaraznak tovább. A nőknél azért más a helyzet, ott komolyan jegyzett játékosok szerepelnek kupacsapatainkban. Az utánuk következőknél már vannak kétségeim.


 - De ha a férfiaknál nem lenne annyi külföldi, akkor esne a színvonal!


 - Milyen színvonal? Ez szerintem nem így van. Teljesen mindegy, hogy a magyar férfi bajnokság színvonala európai szinten 15, 20 vagy 25%-os, ha nem jegyzik. Ezt a magyar játékosokkal is el lehet érni. Azt nem vitatom, hogy ha mondjuk a Eurocupban szerepelne magyar klubcsapat, abba nem kellenének értékes külföldiek. Egyelőre nem tartunk ott, így aztán inkább a perspektivikus fiatalok menedzselésére, játéklehetőségük biztosítására kellene koncentrálni. Az mégiscsak nonszensz, hogy meghatározó korosztályos válogatott játékosokat akkor sem állítanak be, amikor eldőlt a mérkőzés. Valamiért nem megy a fiatalok beépítése, ezen mindenképpen változtatni kell.


 - Ezzel a véleményével sokan fognak vitatkozni!


 - Nem baj, a viták azért vannak, hogy előre vigyenek ügyeket. Márpedig a mai kosaras fiatalok menedzselése ilyen ügy. Nem az a lényeg, hogy nekem igazam legyen, hanem az, hogy a különböző véleményekből legyen egy egységes és az bevezetésre kerüljön.


 - Visszatérve a Zsíroshoz, mik a tervek az országos döntők után?


Elsősorban a pihenés, hiszen igen feszített tempó volt a gyerekeknek az elmúlt hónapokban. A válogatottaknak - Josepovits Kingának, Demeter Leventének és Simonics Olivérnek - ez rövid lesz a korosztályos Eb felkészülések miatt, de remélhetőleg azért ők is feltöltődnek. Augusztusban pedig újra indul a munka.

fotó, slide: Zsíros Akadémia

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus