Közös edzőtáborban készül az U18-as és az U20-as válogatott

Egymásra épülnek és ugyanazt a játékrendszert igyekeznek meghonosítani. 

fotó: Rátgéber Akadémia

A nyár második felében U20-as és U18-as fiú kosárlabda-válogatott közös egyaránt B divíziós korosztályos Európa-bajnokságon szerepel, a két csapat pécsi összetartással kezdte meg a felkészülést. A fiatalabbakat szövetségi edzőként vezető, az idősebbeket pedig a szakmai stábja tagjaként segítő Váradi Kornélt kérdezte az edzőtáborról az utanpotlassport.hu.

„Az utánpótlás-válogatottak egymásra épülnek, úgyhogy próbálunk közös alapra építkezni,
minden korosztályban – de különösen az U18-ban és az U20-ban, hiszen ez már a felnőttek előszobája – ugyanazt a játékrendszert meghonosítani, amely a felnőttválogatottat is jellemzi. Így amikor a fiatalok egyszer majd odakerülnek a nagyválogatotthoz, nem lesz ismeretlen számukra a szisztéma, tudni fogják a dolgukat. Emellett persze az is fontos, hogy a korosztályok között minél könnyebb legyen az átmenet, emiatt úgy döntöttünk, hogy a Bors Miklós vezette U20-asokkal közösen kezdjük meg a nyári munkát.”

A mostani U18-as korosztály jövőre hazai pályán bizonyíthat az U19-es világbajnokságon Debrecenben. Az egy hónap múlva, július 29-én kezdődő Eb előtt a keret öt hetet tölt együtt. A tréner elégedetten értékelte az első hét tapasztalatait.

„Amit az első hétre terveztünk, azt elvégeztük. Ez az időszak a fizikai felmérésekről szólt, megnéztük ki milyen állapotban van, illetve hogy milyen területeken kell fejlődnünk a rendelkezésre álló öt hétben. A játékban pedig egyelőre az intenzitásra helyeztük a hangsúlyt, valamint az átmeneteken dolgoztunk, ebben mind támadásban, mind védekezésben előre kell még lépnünk a nemzetközi szinthez képest, különösen annak a fényében, hogy az idei B divíziós Eb után jövőre a debreceni U19-es világbajnokság vár ránk, még nehezebb ellenfelekkel. Az előkészületekben szerencsére minden támogatást megkapunk a szövetségtől, illetve a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központtól.”

A jövő héttől már külön válik egymástól az U18-as és az U20-as nemzeti együttes. A fiatalabbak hétfőtől Kecskeméten készülnek.

„Az U18-as válogatottal jövő hét elején már Kecskeméten folytatjuk a felkészülést, ahol Ivkovics Sztojan meghívására a világbajnoki selejtezőre készülő felnőttekkel közösen edzőtáborozunk. Ez hatalmas megtiszteltetés és lehetőség is egyben a fiúknak, hiszen szokhatják a közeget. Ugyanakkor mi is elsősorban a saját feladatunkra koncentrálunk, mivel a jövő hét végén már Horvátország utazunk, és két felkészülési meccset játszunk a házigazdákkal. Majd onnan hazatérve, már Székesfehérváron zajlik tovább a munka, ahol újabb fontos erőfelmérők következnek: két-két találkozó a szlovénok, a belgák és a montenegróiak ellen. Kulcsfontosságú, hogy ilyen nívós csapatokkal játszunk már a felkészülés alatt, ugyanis ennek a korosztálynak az elmúlt két nyáron nem rendeztek világversenyt, csupán tavaly nyáron Challenger-tornát. Ezáltal nem tudjuk belőni a pontos erőviszonyokat az európai mezőnyben, ezek a meccsek pedig kellenek, hogy reális képet kapjunk, hol is tartunk a legjobbakhoz képest.”

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus