Női U20-as A-divíziós Eb: kiütéses győzelemmel kezdtünk

Cziczás László együttese az elején robbantott a horvátok ellen és nagyon magabiztos győzelemmel kezdte a soproni Európa-bajnokságot.

U20-as női A-divíziós Európa-bajnokság, csoportkör, 1 forduló, C-csoport, Sopron

Magyarország - Horvátország 86-51 (29-7, 18-16, 21-11, 20-14) 

MAGYARORSZÁG: Studer 8/6, Gereben 18, Török 7/3, Czukor 12/6, Kiss 6. Csere: Szeitl 2, Mérész 14, Kányási 15/3, Jáhni 4, Varga -, Radócz -, Tenyér -. Edző: Cziczás László 

Horvátország legjobb dobói: Katavic 12/3, Tadic 12

A mérkőzés teljes statisztikája itt érhető el!

A kosarsport.hu részetes összefoglalója a mérkőzésről:

A B-divízióból frissen feljutott Horvátország ellen kezdte meg Európa-bajnoki szereplését a magyar női U20-as válogatott, a soproni Eb-n a C csoportba sorolták honfitársainkat a horvátokkal, Lettországgal és Lengyelországgal együtt.

Cziczás László a Studer – Gereben – Czukor – Török – Kiss ötössel kezdett, és rögtön az első két támadásból eredményesek voltak a magyarok – Gereben befutásos ziccere után Czukor talált be középtávolról. Két eladott labdával és egy homállyal, kissé idegesen kezdett Horvátország. Gereben újabb kosarát újabb horvát eladott labda követte, így másfél perccel a találkozó kezdete után időt is kért Linda Antic-Borak szövetségi kapitány. Ez csak részben bizonyult hatásosnak, mert bár kosarat továbbra sem sikerült szerezniük a vendégeknek, három magyar támadást is kivédtek, sőt Gereben két büntetője is kimaradt – három és fél perc játék után 6-0-t mutatott az eredményjelző.  Kiss Virág helyett Mérész Beatrix került pályára, Czukor Dalmát pedig a frissen Diósgyőrbe igazolt Kányási Veronika váltotta – és gyorsan szerzett is egy szép kosarat. Csaknem 5 perc kellett a horvátoknak, hogy feliratkozzanak az eredményjelzőre, Silov egyik büntetője landolt a kosárban. Letámadással próbálkozott ellenfelünk, ehelyett azonban a mieink szereztek labdákat, pontokat -  Gereben faulttal együtt volt eredményes palánk alól, Mérész is betalált, majd ismét Gereben következett három könnyű ziccerrel – 13 pontnál járt már a szekszárdiak kiválósága. Silov szépített, 8 perc után meglett az első mezőnykosara a horvátoknak, de Kiss Virág egyből válaszolt (21-5). Kányási két büntetője hibátlan volt, Mérész is betalált – hamar meglett a 20 pontos különbség. A negyed végül 29-7-es magyar vezetéssel zárult, a 11 horvát eladott labda, valamint a vendégek 2/13-as mezőnymutatója nem sok jót ígért nekik a folytatásra – érezhetően más szintet képviselt Magyarország.

Kányási ziccere indította a második játékrészt, ott folytatták tehát a lányok, ahol abbahagyták. Jáhni blokkolta Molnar-t, Studer pedig triplát hintett (34-7). Jáhni és Studer újabb kosaraival meglett a közte 30 is, 39-9 után azonban horvát percek következtek: Mrdalj duplájával először tudott egymás után két kosarat szerezni ellenfelünk, sőt Tadic 2+1-ével 7-0-t futottak (39-16). Kiss gyorsan lehűtötte a kedélyeket egy középtávolival, de a mérkőzés, és vele együtt a magyarok játéka kapkodóvá vált – 41-17-nél időt kért Cziczás László, hiszen alig 3 perc volt hátra félidőig, de a második negyedet mindössze 12-10-re nyerték eddig lányaink.  Visszatért Gereben, valamint a szintén aktív Kányási is, de jól tartották magukat a horvátok. A személyi hibákkal jól sáfárkodott együttesünk, 9 játékos is 1-1 faulttal állt mindössze, senkinek nem volt kettő. Kányási és Mérész voltak eredményesek, beállt a 25 pont körüli különbség – végül 47-23-mal zárult az első félidő, remek első, feledhető második negyeddel.
Gereben 13 pontot szorgoskodott össze 6/7-es mezőnymutatóval, 6 lepattanóval, 3 gólpasszal megspékelve. Kányási és Mérész 8-8, Studer és Kiss 6-6 pontnál jártak féltávnál. A vendégektől Tadic hat és fél perc alatt 7 pontig jutott, Silov öt, Galic négy egységnél tartott.

Csaknem két perc kosárcsenddel kezdődött a második félidő, eladott labdák és kihagyott dobások váltották egymást. Studer törte meg végül a sorozatot, Silov válaszolt rá azonnal. Studer passzaiból Czukor volt eredményes közelről, majd távolról kétszer is - a horvátok leginkább büntetőkkel tartották magukat (57-30). Török Ágnes csipkedte magát ebben a periódusban, első 4 pontját szerezte a mérkőzésen. Gereben büntetőjével visszaállt a 30 pontos különbség, sőt Mérész és Szeitl kosaraival át is léptük azt (66-32). A negyed utolsó pár perce megint a hibákról szólt, 5 pontot szereztek a horvátok, ezzel ismét bejöttek 30 pont alá, de a lényegi kérdések eldőltek a negyedik negyed előtt (66-37).
       
Mérész kosara nyitotta az utolsó felvonást, majd Jáhni volt eredményes úgy, hogy szabálytalankodtak is vele szemben. Török triplájával 75-39-re módosult az állás, de nem adták fel a vendégek, be-betaláltak ők is. Kányási egymaga beszórt 7 pontot három támadásból, 84-47-nél jött el az ideje egy újabb horvát időkérésnek – alig 5 perc volt ekkor hátra. Innen már nem erőltette egyik fél sem, 86-51-es magyar siker született végül a lelkesen küzdő, de rengeteg hibát vétő horvát válogatottal szemben, jól sikerült tehát Cziczás Lászlóék bemutatkozása a soproni Eb-n.  A hazai csapatból többen is jól teljesítettek - a komoly A-csoportos rutinnal rendelkező szekszárdi duó, Gereben Lívia (18 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 8/11 mezőnyből) és Studer Ágnes (8 pont, 9 gólpassz, 5 lepattanó) mellett Kányási Veronika (15 pont, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) is remekelt, de voltak kiváló periódusai Mérész Beatrixnek (14 pont, 5 lepattanó) és Czukor Dalmának (12 pont, 7 lepattanó) is.  A horvátoktól Tadic és Katavic 12-12 ponttal zártak, 25%-os mezőnymutatóval és 10 kiosztott gólpasszal azonban nem lehetett esélyük a sokkal több lábon álló magyar csapat ellen.     Folytatás vasárnap 18:00-kor Lettország legjobbjai ellen, szép volt, lányok!    

Fotó - Sopron Basket facebook oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus