U16 lány: Törökverés megvolt, jöhetnek az oroszok

Ha nehezen is, de tovább folytatta győzelmi sorozatát a magyar U16-os lány válogatott Debrecenben. A török gárdában a hatalmas termetű Güclüvel (21 pont és 20 lepattanó) nem tudtunk mit kezdeni, de ezzel együtt is miénk lett a siker, úgy is, hogy most talán nem játszottunk annyira jól (bár Lelik, Studer és Pusztai elég jól megszórta magát), mint a korábbi mérkőzéseken. Szerdán a rettentően erős oroszok ellen jöhet a szuperrangadó, amikor a két veretlen csap össze. Hajrá, csajok!

A mai magyar-török meccs tétje nem volt kisebb, mint az, hogy ha nyerünk, akkor (még nem biztos) vélhetően minimum második helyen zár a magyar válogatott a középcsoportban, vagyis nem csupán ott van a legjobb nyolc közötti egyenes kieséses szakaszban, hanem elég kedvező helyzetből folytathatja, hiszen a másik középcsoport harmadik vagy negyedik gárdáját kapja majd ellenfélként.

KIKET KAPHATUNK VAJON?

A mai nap előtt a másik középcsoportot Csehország vezette és Lettország volt a második (utóbbiakat éppen Debrecenben vertük meg egy küzdelmes meccsen a felkészülés hajrájában), a harmadik helyen a franciák, a negyediken az olaszok álltak. Szóval ha most, még a keddi meccsek előtt lett volna vége ennek a szakasznak, a mieink a franciákat kapnták volna. (Amúgy ott ötödikek a belgák és hatodikok a svédek - legalábbis a mai meccsnap előtt ez volt a helyzet.)

A mi középcsoportunkat az oroszok vezetik veretlenül (ők éppen a mieinkkel párhuzamosan a másik csarnokban a spanyolokkal csaptak össze), második Magyarország szintén veretlenül, de rosszabb kosárkülönbséggel, aztán a spanyolok, majd a törökök jönnek (jöttek), ötödik Horvátország, hatodik a görög együttes. Legalábbis kedd (ma) délutánig a fenti volt a helyzet.

A TÖRÖK CENTER TEKINTÉLYT PARANCSOL

Az oroszok csapatként borzasztóan magasak, öt legalább 190 centis kosarasuk van. Ám a mezőny - termetével - kimagasló tagja a török Inci Güclü. aki még csak 15 éves, de már 205 centire nőtt. Ő az oroszok ellen alig kapott levegőt (2 pont), ám a görögök ellen 21 pont 9 lepattanós, a portugálok ellen 15 pont 10 lepattanós statisztikát hozott össze. Legutóbb a spanyolok legyűrték a török gárdát elég simán, de Güclüvel ők sem sokat tudtak kezdeni (15pont, 9 lepattanó). Magyar Gergely még a görögök legyűrése után mondta, hogy készülnek külön a termetes leányzóból, miként lehet levédeni - nálunk a legmagasabb játékos Szeli Dorina és Soós Réka (185-185 cm).

MAGYAR GERGELY MÉG A GÖRÖG MECS UTÁN

A magyar tréner összefoglalta a görög meccset és a továbbiakat is: - "A görögök ellen azt sejtettem, hogy kicsit egyszerűbb lesz a meccs, de ekkora különbségre nem gondoltam, s tartottunk is kicsit tőlük. Szerencsére a lányok bizonyították, hogy ez szükségtelen volt. Próbáltam azoknak is több lehetőséget adni, akik eddig kevesebbet játszottak, hiszen ez az önbizalmuknak jót tesz és amúgy is szükség van rá, hogy a keretből bárki bármikor bevethető legyen. Tehát ennek is volt betudható az, hogy azok, akik most sokat voltak pályán önmaguknak, nekem, a csapatnak és a közegnek is szerettek volna bizonyítani, így végig hajtottak, akkor is, amikor már régen megnyertük a meccset. A törökök szerkezetileg is mások, mint a görögök. A mezőnyposztokon is vannak erősebb, magasabb embereik, illetve centerben egy két méter öt centis játékosuk, akinek a semlegesítését meg kell oldanunk. Nehezebb meccsre számítok, mint a görögök ellen. A sérültek állapota jól alakul, de ahogy haladunk előre a torna folyamán, előjönnek ilyenkor szokásos kisebb-nagyobb húzódások, fájdalmak."

Innen indultunk tehát ma, kedden, a törökök ellen...

U16-os női kosárlabda Európa-bajnokság „A” divízió, 2. középcsoportmeccs
2014. augusztus 05. Debrecen (Oláh Gábor utcai Sportcsarnok), 400 néző


Törökország – Magyarország  49-53 (15-15, 13-11, 4-12, 17-15)

Törökország: Tutsak, Ari 5, Yildizhan 6/3, Kepenc 6/3, Güclü 21.
Cs: Portakal 2, Maden, Kurtulmus 9/3, Güner,  Vezetőedző: Halil Demirbilek.

Magyarország: Studer 13/3, Doktor 5, Pusztai 11/3, Foitl 4, Mérész 2.
Cs: Czukor, Török 2, Szeli, Gereben, Lelik 15/9, Radócz Soós 1. Vezetőedző: Magyar Gergely.

Kipontozódott: Doktor.

STATISZTIKA



ELSŐ NEGYED

A meccs – nem meglepetésre – a feldobás után török támadással kezdődött, s kosárral is egyúttal. Erre azonban érkezett öt magyar pont válaszul, többek között Studer Ági triplájából. Nem egyemberes a török gárda, de adjuk meg ami a királynak jár (itt királynőnek), a török center, Inci Güclü mellett eltörpült mindenki – egyelőre mégsem tudták ezt annyira kihasználni a törökök (5-11 ide).

Amint ezt leírtuk máris időt kellett kérnie Magyar Gergelynek, hiszen vetélytársunk (és Günclü) is belelendült (10-11). Sőt, mivel plusz egy büntetővel folytatódott a meccs ezután, amit a center bedobott, már egál volt (11-11). Egészen 11 és fél másodpercig, akkor ugyanis csapatkapitányunk, Studer ismét betalált.

Ellenfelünk azonban nem adta olcsón a bőrét, és a negyed hátralévő percei leginkább a nagy küzdelemmiatt maradhatnak meg bennünk, amely során egyenlő állás közelében haladtak előre a felek. A végén még Kurtulmus szépségdíjas akció lezárásaként talált be (ezzel vezettek is a törökök). A sokat cserélő magyar alakulat nem volt olyan pontos a befejezésekben, mint szokott, de azért azt az örömöt nem adta meg az ellenfélnek, hogy török előnnyel mehessen az első pihenőre  (15-15).

MÁSODIK NEGYED

A folyamatosan forgtatott magyar keret ismét is új felállásban játszott, s eleinte nem ment annyira támadásban a móka. Egészen Lelik Réka tiszta hárompontosáig amivel a magyar együttes mozdult el az ikszről (15-18). A hatalmas Güclü időnként morcoskodott, hiszen a sok kisember előszeretettel paskolta az alkarját (addig értek fel a mieink), de a bírókat ez nem hatotta meg. Igaz, amikor tiszta helyzetben jó passzt kapott, akkor meg kicsúszott kezéből a labda.

No, de tényleg ne rá hegyezzük ki ezt a meccset, hanem a csapatokra! A magyar gárda például továbbra is bátran játszott - más kérdés, hogy közel sem olyan hatékonyan, mint az eddigi mérkőzések nagy részében. A törökök ismét vezetéshez jutottak egy igencsak pofás sok passzos lefutás végén (a labdát le se nagyon ütötték, úgy járt a játékszer, mint edzésen), amit kellő örömmel fogadott a félholdas kispad (23-20).

Közelről nem voltunk elég erőteljesek, s bár két triplánk beakadt már, valamint addigi két büntetőnkből is mindkettő bement, de ez egyelőre kevés volt a lelkesülten kosarazó török gárda ellen (26-20).

(Közben áttekintve az orosz-spanyol meccsre láthattuk, hogy az ibériaiak szépen tartják magukat - 26-21 volt az oroszoknak.)

A félidőig kapaszkodtak a mieink - Studer több szép megmozdulása is segített ebben -, ám mégis vetélytársunk volt kétpontos előnyben a nagyszünetbe fordulva (28-26).



HARMADIK NEGYED

Ami bizakodásra adott okot a folytatásra nézve, hogy nálunk már mindenki hosszú percekre a pályára került, a törökök azonban jóval kisebb rotációval dolgoztak, emellett ezen a meccsen még nem lépett elő senki a mieink közül igazi húzóemberré, vagyis várhattuk (reméltük) hogy ez a második félidőben változni fog, ugyanakkor a törökök talán jobban elfáradnak majd (Güclü önmagához képest sokat volt a pályán, ez meg is látszott, hiszen már 9 lepattanónál járt és 8 pontnál.

A vezetést szerencsére elég gyorsan visszavettük (mielőtt még vészesen vérszemet kapnak a törökök). Igaz, még voltak hibáink becsülettel (Doktor például könnyebb dobást rontott - ám dicséretére legyen mondva szó szerint visszaverekedte magának a lepattanót). Kulcsmomentum volt Lelik triplája, amit egy szinte végletekig kipasszolt akció végén tiszta helyzetből dobhatott (30-32).

Elég gyenge színvonalú volt a harmadik negyed első fele. Kapkodás, kihagyott helyzetek mindkét oldalon - és persze kevés kosár. Mi vezettünk akkor, amikor már egy ideje beállt az eredmény (32-34), s a török tréner meg is unta ezt, így időt kért. A magyar együttes sajnos kicsit dekoncentráltan fejezte be a támadásokat (persze valamikor el kell jönnie a holtpontnak is, de most nagyon nem kellene kikapnunk - gondolhattuk).



A gyürkőzésünknek és a védekezésünknek köszönhettük, hogy előnyt kovácsoltunk a végére, s kicsit nyugodtabban futhattunk neki a záró etapnak, de az biztos, hogy ez a meccs igencsak nyögvenyelős volt.

NEGYEDIK NEGYED

A meccs nagy-nagy szenvedés volt még mindig. A törökök érezték, lehet keresnivalójuk, mi pedig a közönség jókora buzdítása mellett harcoltak, de nem mondhatjuk, hogy szaladt  szekér - csak éppen elég jó iramban döcögött.

A törökök érthetően nehezen viselték az ellenük szóló ítéleteket, mindenesetre azért lassan kezdtük felőrölni őket (36-43). Ám még sok volt hátra, ezért bármi megtörténhetett. S bármi meg is történt!

A török csapat ismét visszatért a meccsbe, és percekkel a vége előtt úgy tűnt, hogy esetleg megroppantják a mieinket. Ám erről szó sem volt, mint kiderült, a nagyon nagyot játszó Güclü sorozatos kosaraira Pusztai, majd indítás után Studer válaszolt, így 43-48-nál ismét kis lélegzethez jutottunk.

Zúgott a csarnok, amikor Pusztai ismét betalált, majd a török lány nem ért át időben a felezővonalon, s visszajátszást fújtak a visszapassz után. A mi Törökünk (Ági) is a véghajrá részese volt, de bizony mind ő, mind a többiek megszenvedtek a sikerért. Fél perccel a vége előtt még hárommal mentünk, és támadhattunk is. Güclü azonban ezredik lepattanóját is leszedte a kihagyott dobás után, majd a mi gyűrűnk alatt ugyanez nem sikerült neki és bánatában kissé arcon legyintette visszakézből játékosunkat. Sima faultot fújtak ellene (örülhetett, hogy csak ennyit).

Ezzel ugyanakkor el is dőlt a meccs végleg. Jött a szpíker rigmusa: "Taps! Taps!"

A magyar lányok ötödik meccsüket is megnyerték. Közben a másik - számunkra érdekes - talákozón az oroszok végül magabiztosan gyűrték le a spanyolokat, így szerdán a két veretlen csap össze Debrecenben, az Oláh Gábor utcában 18.15-től: Magyarország - Oroszország, a csoportelsőségért!

Fotók: 1. fibaeurope.com (Rébay Viktor), a többi Koppányitól

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus