U16-os Eb: Egy álommal szegényebbek lettünk

Ma délután a veretlen Montenegróval játszott élet-halál meccset a legjobb négy közé igyekvő magyar férfi U16-os válogatott, ám hatalmas pofonba szaladt bele Ferenczi Tamás eddig komoly tartásról tanúbizonyságot tévő legénysége, mely gyakorlatilag a 6. percben elvesztette a reális esélyét a győzelemre és már az első félidőben 30 pontos hátrányba került. A mieink a holnapi középdöntős találkozó után az 5-8. helyekért küzdhetnek tovább.

Magyarország (0-2) - Montenegró (2-0) 59 - 86 (8-30, 9-18, 30-13, 12-25)
U16-os férfi B-divíziós Európa-bajnokság, F-csoport, középdöntős csoportkör, 2. forduló
Strumica, Macedónia

Magyarország: Doktor 3/3, Lewis 15/6, Rudner 6/3, Bordács 14, Pápai -.
Csere: Kucsora 2, Fülöp 3, Durázi 7, Molnár L. 2, Kerpel-Fronius -, Németh Á. 5/3, Laczó 2.

Montenegró legjobb dobói: Starovlah 28/12, Popovics 24, Csarapics 13

Kipontozódott: Doktor (33. perc), Fülöp (40.perc)

Sajnos arra jelzők sincsenek, mennyire gyorsan eldőlt a találkozó, mely az utolsó és egyetlen esélye volt a magyar válogatottnak arra, hogy elérje, amire papíron hivatott: kiharcolni az elődöntőt, majd feljutni az A-divízióba (a legjobb három léphet az élvonalba), majd sajnos hat(!) perc után azzal szembesültünk, hogy a becsületünkért játszunk, hiszen a nagyon bekezdő Starovlah (28, 4 tripla, 7 lepattanó, 17-ből 10-es mezőnyözés) főszereplésével 23-4-re ellépett Montenegró és a negyed végére már 22 egységnyi fórban volt.

Ennek tetejébe nálunk a vezérek terített betlit mutattak támadásban, sorra jöttek a támadó faultok és az eladott labdák, mindeközben feléledt a rivális legjobbja, Popovics is, aki 30  játékperce alatt 24 pontos, 11 lepattanós dupla duplát produkált, csapata pedig a félidő zárása előtt elérte a 30 pontos vezetést, tehát a fordulás utánra már nem az életben maradás volt a fő cél, hanem a méltóság megőrzése.

A csapatkapitány, Rudner Gábor (6 pont, 2 lepattanó) két és fél meccs kihagyás után sajnos sokat nem tudott hozzátenni, ellenben két Vasas-klubtársa, Chester Lewis (15 pont, 5 lepattanó, 2 szerzett labda) és Bordács Soma (14 pont, 5 lepattanó) elementáris erővel indultak neki és jószerivel ketten ledolgozták a mieink hátrányának felét hét játékperc alatt, majd a torna egyik legnagyobb csalódását jelentő Németh Ákos a lehető legjobbkor ébredt fel és gyors öt pontjával már csak 13-ra faragta a hátrányt - és volt még hátra 11 játékperc, pedig hat perccel korábban még 32-vel vezettek a délszlávok!

Az utolsó etapra végül 14-es előnnyel mehetett el Montenegró, de a magyar válogatott ráfázott arra, hogy (innen látszólag) túl sokat pihentette ászait a záró periódus kezdetén, a téthelyzetben sajnos most sem produkáló Doktor (3 pont, 2 gólpassz, 5-ből 1 mezőny, 18 perc alatt kipontozódás) erőlködése és a sokáig megint nulla ponttal álló centereink hatékonysága híján hamar újra kinyílt az olló és Montenegró eldöntötte a csatát - újfent.

A mieink holnap 14:15-től a ma Csehországtól 63-39-re kikapó Ausztriával meccselnek, lényegébe véve tét nélkül, már csak a becsületért és a helyezésekért küzdve tovább.

Fotó: Farkas Dávid - MKOSZ

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus