17 (néhol nagyon) Bátor Tipp a 2020/21-es évadra

Hatodik alkalommal jelentkezünk nyomokban megalapozottságot, javarészt Bogarakat, Szélvédőket, Lakers-homerkedés mellett most már szemérmetlen Suns-tolást is tartalmazó bátor tippjeinkkel. 

Korábbi mellényúlásaink:

2015/16-os Tippek
2016-os Értékelés
2016/17-es Tippek
2017-es Értékelés
2017/18-as Tippek
2018-as Értékelés
2018/19-es Tippek
2019-es Értékelés

2019/20-as Tippek
2020-as Értékelés

 

Kifejezetten rövid volt az offszezon, mi is csak az utolsó pillanatban esünk be az idei Bátor Tippekkel. Egy ikonikus rovat, a Kínai Repjegyek jelenleg sok szempontból okafogyott (jövőre visszatérünk rá), minden más a régi - idén különösen bátran ittunk a medvék bőrére, cél a hat találat! Lássuk a tippeket, az elkövetők: Lipóczki Balázs (1-10.), és Hegedűs Róbert (11-17.). 

1. A Brooklyn lesz az idei Clippers

Nagy elvárások, de sok hűhó semmiért: Steve Nash bármennyire nagy kedvencem is (az edzői stábjában helyet foglaló Amar’e Stoudemire meg pláne, gyűjtöm a lapjait ezerrel), ez a kabát nagy lesz rá. Kyrie egyik meditációja közben ráébred, hogy az első Space Jam tényleg megtörtént, a Monstars pedig valószínűleg elszívta DeAndre Jordan tudását, azért nem tud kosarazni. Durant ezt a teóriát kineveti, de véletlen a saját Twitter fiókjáról, és kész is a baj. Féltávnál alig 50%-on áll a Nets, fel kell kavarni az állóvizet: érkezik Harden, Nash pedig köszöni szépen, csomagol inkább… A rájátszásba bejutnak, ahhoz túl tehetségesek, hogy lemaradjanak, de már az első körben kiejti őket aktuális ellenfelük.

2. Nyugati vérfürdő: a Rockets, a Warriors és a Grizzlies is lemarad a rájátszásról

Az OKC-n kívül gyakorlatilag az összes többi nyugati gárda potenciális PO-esélyesként kezelendő, vagy legalábbis ők annak kezelik magukat – mondjuk az Oklahoma Cityre tavaly is ezt mondták sokan, aztán mi lett belőle… Óriási versenyfutás lesz tehát a helyezésekért, és play-in tournament ide vagy oda, a végén csak nyolc maradhat. Ez a nyolc pedig véleményem szerint a következőképpen alakul (nem feltétlenül ebben a sorrendben): Lakers, Clippers, Nuggets, Suns, Blazers, Jazz, Mavs, Pelicans. Kakukktojásnak tűnik a Pelicans? Ezért bátor tippek a nevünk! Hogy némi magyarázatot is fűzzek a kimaradókhoz: a Rockets bukja Hardent – ahogy fentebb is írtam. Itt egy kis plusz kutatómunkát is végeztem, a „best stripclubs in usa” kiguglizásakor négy NBA-s várost is kidobott a kereső: Los Angeles, New York, Dallas, Portland. Nem lefutott még ez a verseny… A Warriors tűzerejét kevésnek érzem, Curry mellett kicsit Player 1, Player 2, Player 3 érzésem van, ez pedig ezen a nyugaton kevés lesz. Persze ott van Oubre, ott van Mr. Triple Single meg Wiseman is, de összességében ezek nem azok a kiegészítők, akik láttán felmegy a pulzusom (amúgy is ritkán tesz ilyet). Steph ráadásul hosszú kihagyás után tér vissza, ha mondjuk egy hónap alatt csúcsformába is kerül, annyi idő is elég arra, hogy a brutál mezőny lehagyja őket. A Grizz kihagyását Jaren Jackson Jr. sérülésével, az erősödő riválisokkal, valamint a „Ziont a playoffba” összeesküvés-elmélettel tudom védeni. Természetesen simán benne van, hogy mindhárom együttes bejut a végén, de ettől ilyen jó ez a játék. 

3. Harmadéves berobbanók, lerobbanók

Terítéken az utóbbi tíz év vitán felül legdurvább draftosztálya, a Doncic – Ayton – Young-féle 2018-as class. Nyilván nem kell különösebb szakértelem ahhoz, hogy ezt a három úriembert a Szélvédők táborába helyezzem, igen hamar letették névjegyüket a ligában. A top 5-ből egyedül Marvin Bagley sorsa lóg a levegőben, őt sérülések mellett az is gátolta eddigi fejlődésében, hogy a Kings játékosa. Valamiért nem látom benne az átütőerőt, beelőlegezem neki a Bogarat, reméljük, rám cáfol. Kicsit egy másik MB-re, Michael Beasley-re hajaz, na nem hozzáállásban, hanem hogy nem találja / találják a helyét. A 6. helyen húzott Bamba bamba, Wendell Carter Jr. használható, de semmi több egyelőre. Collin Sexton egy „bad team, good stats” játékos lehet, Kevin Knox viszont hibátlanul hozza eddig a „bad team, bad stats”-et. Bogár. A 10. helyen draftolt Mikal Bridges az egyik kedvenc spílerem jelenleg, és nem csak azért, mert Phoenix-ben pattogtat (na jó, azért is). Értelemszerűen Szélvédő. A 11. és a 15. pick érdekes még, Shai és MPJ rookie kosaraskártyái olyan áron mennek, mintha valami egészen különleges játékost látnánk… szerintem csak sima scorerek, egy „scoringosra” alakított ligában. Nem Bogarak, ahhoz nyilván túl jók, de nem azok a jövőbeli szupersztárok, akiket sokan beléjük látnak. 

4. Award Alert: Kik nyerik a díjakat?

MVP-nek egyre népszerűbb pick Luka, nem tudom, elég jó lesz-e ahhoz a Dallas, de majd meglátjuk… Én mindenesetre húzok egy merészet (úgysincs vesztenivalóm, soha nem jöttek még be ezek a tippek), és megteszem Devin Bookert - a Suns (wishful thinking) befut a nyugati top 3-ba, Book pedig abszolút vezérként bezsebeli a címet. Az Év Védője megint Giannis lehet, de ő uncsi, úgyhogy legyen itt is egy Suns-os (ha már nyugati topcsapat ugye…), my boy MIKAL BRIDGES. 2-3 steal mellett atom advanced védőstatokat hoz (jelentsen ez bármit), és meglepetésre wingként söpri be a díjat. Őt eredetileg Most Improvednek akartam tenni, de az a kategória a scorereket szereti, ezért aztán éppen ideális lesz a fentebb már említett Shai Gilgeous-Alexandernek. Az Év Edzője (végre) Erik Spoelstra, a 6th Man pedig egy újabb scorer, Coby White lesz a Bullsból. A végére hagytam a legfinomabbat: Év Újoncára sokan sokfélét tippelnek, LaMelótól Okorón át Pat Williamsig (érdekes módon Anthony Edwards nevét nem nagyon hallani?!? – irónia). Az eszem Okoro felé húz, ezért természetesen nem őt, hanem Deni Avdiját tippelem be, aki egy jó all-around spíler lehet 14-6-6-os átlagokkal. Sötét ló: Aleksej Pokusevski

5. Aktív lesz a cserepiac – Sponsored by Trade Machine rovat

Giannis kiszállt a buliból (egyelőre, a sorozatos második körös cumik lehet jobb belátásra térítik idővel), így rá egy darabig nem kell fókuszálniuk a riválisoknak. Kedvükre erősíthetik (vagy gyengíthetik) csapatukat belátásuk szerint, ez pedig egy egészen aktív trade deadline-t is szülhet. Tippem szerint közülük legalább három spíler új csapathoz kerül értékelő cikkünk megírásáig, vagyis a szezon végéig: Blake Griffin, Bradley Beal, Aaron Gordon, Ben Simmons, John Collins, Myles Turner, DeMar DeRozan, Kevin Love, James Harden (túl könnyű). Finom nevek, de egy ideje már pletykálnak róluk, úgyhogy álljon itt egy „out of the blue” random cseretipp is: Leonard lelép a Clippers shitshow-jából (copyright: Jerry West).  Westbrookot is írnám, de már nincs kire cserélni, az összes „mozdíthatatlan” kontraktust megmozgatták érte. Presti kap két második köröst az anyukája dugi ékszereiért és a régi családi fotóalbumért, további két pick swap-ot a veséjéért, egy újabb elsőköröst pedig elsőszülött gyermeke névadási jogainak eladásáért (akből így Verizon Wireless Presti lesz), így a 2022-es draft mind a 30 helyén ő húzhat. Trevor Ariza újabb négy csapatnál teszi tiszteletét, folytatva véget nem érő turnéját a ligában.

6. "Az Év Gyalázatos GM-je" verseny

Aki itt első, az megosztja díját az „Év Ügynökével”, a legrosszabb (vagy a legjobb, nézőpont kérdése) szerződéseket keressük tehát. Ezt a részt Timofej Mozgov Memorialnak is nevezhetnénk egyébként, de a derék oroszon kívül is sok a jelentkező. Most a közelmúltban kiosztott kontraktusokat nézzük, „bang for the buck” perspektívából: ki mennyi értéket kapott vissza a befektetett pénzéért? Az első helyre nálam Davis Bertans ötéves, 80 millió dolláros szerződése kívánkozik: nem csak drága, de jó hosszú is. A lett ráadásul 28 éves, úgymond kevés upside-dal rendelkezik, az ügynökével biztosan jót röhögtek ezen az ajánlaton, mielőtt aláírták volna. Marcus Morris 4 év 64 milkája sem fest jobban, a kérdés itt az, Ballmer vagy más nyeli-e be az utolsó egy-két év kivásárlási keserű piruláját. A vágólapon maradhatott ez a 4 év 64, mert Luke Kennard kontraktusára is ezt írták a Clippersnél – senki másnak nem érne meg ez a két ember 128 milliót négy esztendőre, de Kennard legalább nem 31, csak 24 éves. Meyers Leonard két évre 20 misiért maradt Miamiban, ez pont hússzal több, mint amit nekem megérne. A Charlotte épphogy kihipózta Nic Batumot, máris beesett hozzájuk Gordon Hayward 4/120-ért. Nem rossz ez egy tavalyi negyedik opciótól… szép „finesse job”. Nem piskóta Danilo Gallinari (3 év / 61 millió) és Joe Harris (4/75) pénze sem, igaz, Harrisnél nem sok választása volt a Netsnek, ki kellett tömni. A díj nyertese szerintem tehát Bertans lesz, de erre csak évek múlva kaphatunk választ – szezon végén azért valamivel tisztábban látunk majd, és értékelhetjük, mennyire voltak túlfizetések ezek.

7. Felragyog a Nap 

Jöjjön a wishful rovat bővebb kifejtése, ha már annyit futtattam itt a 10 éve PO nélkül szenvedő Sunst. Tippem szerint tehát top 3-ban végeznek nyugaton, 55-60 win körül, és komolyabb sérülés (és koksz eltiltás, khm) nélkül hozzák le az évet. A Paul – Booker – Bridges – Johnson – Ayton kezdőötös mind spacingben, mind védekezésben, mind overall támadójátékban ütős lesz, a padról pedig jól használják a Saric – Crowder – Carter – Galloway négyesfogatot. 10. helyen válaszott újoncuk, Jalen Smith ennek köszönhetően nem sok sót fog megenni, de stretch 5-ösként próbálgatják majd az alapszakaszban, és időnként Cam Payne is villant valamit (lesz random 30 pontos meccse). A remek alapszakaszt egy elsőkörös továbbjutással koronázzák meg, majd a következő forduló a végállomást jelenti nekik – de ezzel együtt is a Nash – Stoudemire-éra utáni legjobb évadot abszolválják.

8. A Blazers bejelentkezik egy sztárért

Direkt külön akartam írni a Trade Machine rovattól ezt a tippet, hogy egy kicsit bővebben kifejthessem. Az oregoniak jól erősítettek az offszezonban, és az állandóság is nekik dolgozik: nyolcadik idényét kezdi együtt a Lillard – McCollum duó. Nyolc év viszont elég sok idő ahhoz is, hogy felmérjük, hol lehetne változtatni – a tavalyelőtti meglepetés konferenciadöntő mellett ugyanis többnyire elsőkörös kieséseket tud felmutatni a Blazers. Kicsit Simmons – Embiid szaga van a dolognak, még ha itt a fit nem is olyan rossz – megfér egymás mellett a két sztár, hozzák a számaikat, de azt a bizonyos legnehezebb lépcsőfokot, a jó csapatból elitté válást nem tudják meglépni. Lillard nyilván nem mozdítható, így McCollumot kellene értékre váltani: a korábban pletyka szintjén felmerült Kevin Love-féle vonal most is feléleszthető, akár egy az egyben is menne az üzlet. Nem sok olyan sztár kaliberű hármas-négyes posztos játékos van jelenleg a ligában, aki mozdítható lenne, vagy cserébe éppen McCollum kellene az adott gárdának, de a GM-ek kreatívak, akár több gárda bevonásával is megléphetik a kívánt tranzakciót. Lehet, hogy én reagálom túl a dolgot, és a tényleg jó igazolások miatt sima nyugati topcsapat lesz a Portland, de ha a deadline-ig leragadnak a PO-vonal környékén, akár még be is jöhet ez a tipp…  

9. Luka tripla-duplát átlagol az alapszakaszban

Tavaly 28.8 pontot, 9.4 pattanót és 8.8 gólpasszt szállított a szlovén, így bátorkodtam megtippelni neki ezt a mérföldkövet. Nem rest beugrani a sűrűjébe a nagyokkal a lepattanókért, a zsugákat nyilván elit szinten osztja, pontokból meg csak összejön a tíz…  

10. Christian Wood és John Wall is beválik Houstonban

Egy kellemes comeback sztorit, és egy „alulról jött, magasra jutott” történetet is tartogat nekünk a Rockets a James Harden melodrámán túl: csapatmérleget most nem tippelnék, mert szerintem Harden elcserélésével nem lesz meg a PO, de a két érintett átlagait azért megpróbálom: 19 pont és 9 pattanó Wood esetében kerek 40%-os triplázással, Wall pedig 21-9-et gurít majd, mintha a két év kihagyás meg sem történt volna. OLVASÓI JÁTÉK: Milyen számokat hoz Boogie?

Ezzel át is adom a stafétát Hegedűs úrnak, lássuk, a Lakers-bajnokság utáni másnaposságot hogyan sikerült kipihennie.

11. Talen-Horton Tucker legalább 10 alapszakaszmeccsen lesz kezdő

A rutin meg az évek (kilencedik K5-ös szezonom végén ment egyáltalán kört a Lakers a playoffban...), no meg az előző évek borzasztó tippjei kellő szerénységre tanítottak, így a szokásos Lakers-homer tippem ezúttal visszafogottabb: a másodéves THT komoly szerepet harcol ki magának a rotációban. A 10 meccses kezdetés onnan nézve igen bátor, hogy a fiatal hátvéd eddig összesen 6+2 meccsen lépett pályára az NBA-ben, a preseasonben viszont nagyon jól játszott. Mintha kezdene ráérezni, hogyan használja ki 193 centijét és alacsony súlypontját amellett, hogy a wingspanje bődületes 216 centi, ami a védekezés mellett támadásban a gyűrűközeli befejezéseknél óriási előny - reményeim szerint kinéz neki minimum egy Alex Caruso-karrier... 

12. Theo Maledon lesz az idei semmiből jött újonc

Kifejezetten érdekesen alakult az idei draft, az is legit tippjáték lehetne, hogy az Edwards-Wiseman-Ball Top3 pickből melyik sül be a legjobban, de koncentráljunk inkább az újoncosztály pozitív oldalára. Az elmúlt években sok tippünk vérzett el: Emmanuel Mudiay, Stanley Johnson (ők ráadásul egy évben...), Omari Spellman, legutóbb Carsen Edwards, de Kyle Kuzma például anno hozott is a konyhára (azóta már a híres előd, Marvin Williams nyomdokaiban jár a 3 év/40 millióval). Idén három jelölt merült fel komolyabban. 

A “nomen est omen” Precious Achiuwa (testvérei: God’sgift, God’swill, Promise, Peace és Grace) nigériai focijátékosból lett James Wiseman kiváló pótléka a Memphis Egyetemen - jó kis újoncszezont futhat Bam Adebayo mögött-mellett, de nem fog beférni hátsó pályáról valamelyik Év Újoncötösbe, ami ennek a díjnak a kritériuma. A másik jelöltem Payton Pritchard volt, de tavaly már megégtem egy bostoni triplaspecialista újonc hátvéddel, így Bol Bol egykori oregoni csapattársáról is lemondtam. 

Végül a francia Theo Maledon maradt, akinél biztosan nem volt 33 jobb játékos az idei drafton, de a GM-ek mégsem szerették. Papíron igencsak szépen passzol SGA mellé hátvédposzton, és szerintem meg is kapja a lehetőséget, hogy alkothasson, és alkotni is fog - egyébként 18 évesen már játszhatott volna a 2019-es világbajnokságon a francia felnőtt válogatottban, de egy kisebb vállsérülés közbeszólt. Maledont a 76ers húzta, de az Al Horford-Danny Green cserében megszerezte Sam Presti - bevallom őszintén, ennél a tippnél felpattantam a Presti-bandwagonre, az ember az utóbbi egy évben képtelen hibázni...

13. All-NBA csapatok: cél a 12 találat

A 2020-21-es szezonban elmarad az All-Star Gála, így a megszokott tippet módosítva ezúttal az All-NBA ötösökre adom le a voksaimat. A 2019-20-as Top15-höz képest akad változás, hiszen az idei álomválogatottból 2021-re nálam ki fog maradni James Harden (nagyon zaklatott szezon elé néz), Jimmy Butler (nagyon vigyázni fognak rá Miamiban az alapszakaszban), Chris Paul (Devin Bookert fogja hozzásegíteni a jelöléshez) és Rudy Gobert (a buborék és a playoff alapján Donovan Mitchell veszi át a helyét házon belül). 

Talán meglepő bentmaradó a listában Russell Westbrook, de szerintem Scott Brooks segítségével megőrzi 2020-as helyét. Steph Curry visszadobja magát az elitbe, Bam Adebayo és Donovan Mitchell a playoffban már fellépett az All-NBA szintre, a Raptors ismét Kelet, a Clippers pedig Nyugat elején fog végezni és Siakamot/Leonardöt nem lehet kihagyni, a Suns szintet lép és ennek Devin Booker lesz a haszonélvezője, Ben Simmons nem dobhat annyira rosszul, hogy ne férjen be, Jayson Tatum pedig egy vezércsellel elviszi majd a "médiagyalogok" szavazatait a brooklyni sakknagymester elől...

A többieket szerintem nagyon nem kell magyarázni: Giannis, Doncic, Davis, James, Lillard és Jokics csak súlyos sérülés esetén maradna ki az év végi elismerésből. 

Hátvédek: Damian Lillard, Steph Curry, Devin Booker, Donovan Mitchell, Russell Westbrook, Ben Simmons.

Csatárok-centerek: Giannis Antetokounmpo, Luka Doncic, Anthony Davis, Nikola Jokics, LeBron James, Jayson Tatum, Bam Adebayo, Kawhi Leonard, Pascal Siakam.

14. Trae Young Allen Iverson nyomdokaiba lép

Legalábbis abban a tekintetben, hogy a liga történetében ő lesz a negyedik, 191 centinél (6 láb 3 inch) alacsonyabb gólkirály. AI mellett korábban ez csak a 70-es években Nate „Tiny” Archibaldnak és még a 40-es években Max Zaslofsky-nak sikerült, hozzájuk csatlakozhat a Hawks hátvédje. James Harden negyedszer már nem húzza be zsinórban az ikonikus, bár sokat nem számító címet, a trónkövetelők közül pedig Youngot érzem a legesélyesebbnek.

Tavaly negyedik lett 29.6 ponttal (Beal és Lillard előzte, nekik most kevesebb labdájuk lesz érzésre), a mögötte végző Giannis és Doncic csapatainak sincs szüksége 34 pontos átlagú vezérre. A tavaly 26.6 pontot átlagoló Devin Booker lehet még esélyes a gólkirályi címre, mivel lekerül róla az első számú játékszervező terhe, de mindent ő sem kaphat meg.

15. A Boston Celtics minimum főcsoportdöntőt játszik

A zöld-fehér csapatra lassan ráég a Fradi-szurkolók Újpestnek címzett ősrégi rigmusa, a „Mindig jövőre”, valahogy mindig közbejön valami – vagy lesérülnek a húzóembereik, vagy a fiatalok még nem elég érettek, vagy a sztárjuk bolondul meg, vagy kifognak egy matchup nightmare-t a playoffban, és most sem sokan fogadnak rájuk. 2020-21-ben viszont minden a helyére kerülhet: a Tatum-Brown-Smart agytröszt megérett a nagy feladatra, Kemba Walker nyugodtan készítheti fel fájós testrészeit a rájátszásra, mert Jeff Teague kiválóan pótolja az alapszakaszban, Theis kapott egy rutinróka segítőtársat Tristan Thompson személyében, a Williams "testvérek", Semi Ojeleye, Carsen Edwards, Tremont Waters egy évvel több rutinnal rendelkeznek. Ehhez jön, hogy a két újonc, Pritchard és Nesmith pillanatok alatt felveszi a ritmust, a playoffban pedig előadnak egy szegény ember Tyler Herróját.

Lakers-drukkerként élnék egy klasszikus döntőt, de erről szerintem LeBron James ugyanúgy le fog csúszni, mint anno a Kobe Bryant elleni álomdöntőről. 

16. Ja Morant 20-9-et, Zion Williamson 24-9-et fog átlagolni

A másodévesek törvényszerű visszaesése a Doncic-Young párost látva már nem is annyira törvényszerű, legalábbis a kiemelkedő játékosok között, így a Grizzlies és a Pelicans fiatal sztárja is javulni fog számok terén. Ja Morant 17.8 pontját és 7.3 gólpasszát fogja feljavítani 20 pont és 9 gólpassz fölé, Williamson pedig 22.5 pontját és 6.3 pattanóját húzza fel a 24-9-es határ fölé. Tegyük izgalmasabbá: mindketten legalább 50 meccsen lépnek pályára. 

17. Kevin Durant jó számokkal tér vissza

Közismert mantra, hogy Achilles-szakadásból eddig csak Dominique Wilkins tért vissza igazán magas szinten, tippem szerint KD lesz a második. Számszakilag: legalább 50 meccs, 21 pont, 4.5 lepattanó, 4 gólpassz, 0.6 blokk, 86% feletti büntetőzés, 35% feletti triplázás jön majd tőle az alapszakaszban. A számok szinte mindegyike karrierátlag alatti, de egy ilyen adatsor egy jó csapatban sima AS-szint - a tippet az is indokolja, hogy így ismét fel lehet használni a tavalyi csodálatos mémünket:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus