A Clippers kilátásai Kawhi Leonardéken múlnak

Jerry Westék nagy dobás(ok)ra készülnek - ha nem sikerülnek, akkor sem áll üres kézzel a Clippers, de lényegesen más összképet festhet.

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: PelicansGrizzliesRocketsMavericks, Spurs
Atlantic: KnicksCelticsRaptorsNetsSixers
Pacific: LakersSunsWarriorsKings
Central: CavaliersBullsPistonsPacers
Southeast: HawksWizardsHornetsHeatMagic
Northwest: TimberwolvesThunderNuggetsJazzBlazers


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. A Los Angeles Clippers nagy dobásra készül.


Itt is két sztár a cél

Először a Knicksnél, aztán már a Netsnél és a két New York-i gárda mellett a Clippersnél is egy cél körvonalazódott a nyárra: megszerezni két sztárt. Kawhi Leonard, Kevin Durant és Jimmy Butler neve merült fel a legtöbbször itt, és talán a Butler-Leonard kettős összeállására van a legtöbb esély. Ha Kawhi nem marad Torontóban, Los Angelesben akar leginkább játszani, és itt egészen biztosan ő lehet a franchise arca (nem úgy, mint a Lakersnél), míg Butlernek talán Leonard lenne a legjobb pár ahhoz, hogy igazán nagy potenciállal bíró csapatban lehessen a helyi Scottie Pippen - ez a teória pár perce megdőlni látszik, miután Butler bejelentette, hogy Miamibe akar menni. Durantre több más esélyes is van, bár az is felmerült, hogy Leonard és KD összeállnak, és erre itt vagy a Knicksben van a legnagyobb esélyük - ezek azok a dolgok, amikről egyelőre sokat még nem tudni.


Van alap arra az esetre is, ha nem jönnek a nagyok

Nincs teljesen kész a Clippers kerete, de nem is a nulláról kell építkezni akkor sem, ha éppen egyik sztár sem ezt a gárdát választja. A padra ott van a mostani idény három legjobb cserejátékosából kettő, Lou Williams és Montrezl Harrell - mellettük még a Phillyből szerzett, nagyon hasznos Landry Shamet és Jerome Robinson bír garantált szerződéssel. A kezdőcsapatban kap majd helyet Shai Gilgeous-Alexander, akiben nagyon bízik a szakvezetés, nem is nagyon akarnak elé irányítót, és ott van még az előző idényben a 20 pontját 63.3%-os TS-sel hozó Danilo Gallinari is. Az összpayroll 46 millió dollár erre a hat emberre, plusz 2 milliót foglal a korlátozott szabadügynök Ivica Zubac, és még 2 milliót a draft első körében kihúzott cserecenter, Mfioundu Kabengele.

Nagyjából 56 millió dollár helye van az együttesnek (két sztár leigazolásához egy cserét még nyélbe kellene ütni, de ez a jelenlegi játékosállománnyal nagyon kevés gondot okozna). Az érdekes az, hogy ha nem a Durant/Butler/Leonard hármasból érkezik kettő, akkor kire akarják ellőni a capspace-t, és milyen hosszú szerződéseket akarnak kiosztani.

Ha ugyanis nem a legnagyobb sztárok közül érkezik valaki, akkor odaadhatják az évet akár a fiataloknak is, SGA mellett Zubac is megkaphatja a kezdő posztot, meg akár Shamet is bekerülhet kettesben (előbbi kettő már tavaly is kezdett, utóbbi még nem). Westék mindig is nagyban gondolkodtak, és a liga történetének talán legnagyobb koponyája soha nem a középszerűségre törekedett csapataival, tehát rossz játékosokat 4 évekre fölöslegesen kitömni nem fog. Rövidebb, de nagyobb szerződést kioszthatnak Julius Randle-nek vagy éppen Thad Youngnak négyes poszton (Tobias Harris nem térhet vissza az Ilgauskas-szabály miatt), vagy maradhat éppen JaMychal Green is. Kettes poszton Terrence Ross vagy JJ Redick lehetnek kiszemeltek, visszatérhet Patrick Beverley (bár egyelőre erről nem sok szó van), de igazán nagy nevek itt sincsenek.


Nagy a két eset közötti különbség

A Brooklynhoz hasonlóan a Clippers is PO-csapat volt tavaly - annak az aktív rotációnak a magájából csak Beverley és Green nincs szerződés alatt, Wilson Chandler és Garrett Temple pótolható láncszemek, főleg annyi sapka alatti helyből, amennyivel a Clippers rendelkezik. Az már más kérdés, hogy ha a Butler/Leonard/Durant hármasból senki nem érkezik, akkor csak a belső fejlődésben, esetleg egy-egy cserében bízhat a Clippers, mert szabadügynök nem fogja a gárdát a bajnokesélyesek közé repíteni, míg a trió két tagja ezt tehetné.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus