A két véglet között mozog a Rockets

Szinte ugyanazt a Houstont látjuk a pályán a következő idényben is, amit ebben a szezonban... vagy egy teljesen másik együttest - a két véglet között nincs átmenet.

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: PelicansGrizzlies
Atlantic: KnicksCeltics
Pacific: LakersSunsWarriorsKings
Central: CavaliersBullsPistonsPacers
Southeast: HawksWizardsHornetsHeatMagic
Northwest: TimberwolvesThunderNuggetsJazz, Blazers


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. A Houston Rockets vagy nyugton marad a Golden State sérülései után, vagy szétrobbantja a csapat háromnegyedét...


Vagy marad minden a régiben...

A Houston az elmúlt években rendre a Golden State Warriorson akadt fenn, amely a következő szezonban gyakorlatilag biztosan visszább lép (nem tudni, mennyivel, de Kevin Durant akár megy, akár marad, a 2020-as rájátszásban még nagyon messze lesz korábbi énjétől, ha egyáltalán pályára lép addig). A Rockets dönthet úgy, hogy akármekkora floppot mutatott be idén, a gyengülő nagyágyú miatt megint megpróbálja azt, ami évek óta nem sikerül: túljutni a Golden State-en, és bejutni a nagydöntőbe.

A váz adott, hiszen a Paul-Harden-Gordon-Tucker-Capela ötösnek van szerződése, az idén sokat használt Danuel House pedig korlátozott szabadügynök - Nenének van egy játékosopciója, amit vagy lehív, vagy nem, de már csak nagyon limitált szerepkörben lehet használni a brazilt. Sapka fölött van a Houston, de olyan játékosokat kell pótolnia, mint Austin Rivers, Kenneth Faried vagy Gerald Green - az sem elképzelhetetlen, hogy kivételekkel meg tudja tartani ezt a triót a Houston, de ha mégsem, akkor sincs gond.

Magasemberből rengeteg használható lesz (nem a meccseket eldöntő kategóriából, de jól védekező C-ket tud szerezni a Rockets olcsón, aki hasznosabb lehet, mint Nené és Faried volt együttvéve). Rivers védekezését kellhet pótolni, ami esetleg nehezebb feladat (Cory Joseph vagy Tyus Jones ugyanerre jók lehetnek, már amennyiben MLE-ért megszerezhető mondjuk utóbbi), de jó kezű swingmanből is van egy pár a piacon, Gerald Green és Iman Shumpert PO-beli szerepkörét pedig nem lesz nehéz pótolni (összesen 22.5 percet átlagoltak meccsenként).

Így a mag maradna, a játék maradna, és a gyengeségek mellett az erősségek is.


...vagy James Harden és Chris Paul köré teljesen új csapat épül

A másik lehetőség az, amiről régóta pletykálnak már: a Houston rámegy Jimmy Butler megszerzésére, márpedig ahhoz Tuckernek, Capelának és Gordonnak is távoznia kell. Az elmúlt évek, illetve az idei rájátszás és az azt körülvevő pletykaáradat Paul és Harden kapcsolatáról nyilván nem segít azon a koncepción, hogy "legyünk türelmesek, majd jövőre összejön". A tulajdonos, Tilman Fertitta állítólag megbánta már, hogy ennyi pénzt adott Paulnak - igaz, sem ezen, sem a Paul-Harden viszony dinamikáján nem változtat semmit, ha mindkét játékos marad a csapatnál.

Butler sok helyre illik, és nyilván a győzni akarása kiválóan passzol Paulé mellé, aki egyfolytában baszogatja a csapattársait (a végjátékokban mondjuk lehet még gond abból, hogy kié a labda), de ennél érdekesebb kérdés, hogy ha Capela, Gordon és Tucker távozik, akkor Daryl Morey hogyan képzeli felépíteni az együttest.

Az nem véletlen, hogy olyan csapatokat keresett meg a Sixers, akik egy az egyben, visszafelé érkező fizetés nélkül át tudják venni az előbb említett triót. Capela esetében ez megoldható, Gordon meg Tucker pedig még akár a Philly-t is érdekelheti - két kiváló role playerről van szó, egy bajnoki címért harcoló csapatban mindkettőnek bőven van helye, akár kezdőként is. A Sixers oldaláról érhető is lenne egy ilyen csere, főleg ha Butler távozni akar, de adódik a kérdés: a Houston miből akarja megoldani a kezdő négyes és a kezdő ötös posztját?

Pénze ugyanúgy nem lenne a texasiaknak igazolni, mint ahogy most sincs, csak az MLE és a veterán minimumok adottak. Butler, Paul és Harden hárman elvinnék a sapkát, semmifajta költőpénze nem lenne a gárdának úgy, hogy egyetlen komolyan vehető magasember sem lenne a keretben - a nem garantált szerződésekkel bíró Deyonta Davis vagy Isaiah Hartenstein nem azok (még), Gary Clark pedig szintén nagyon necces, főleg kezdőként. Centert még csak-csak lehet igazolni olcsón jót (Robin Lopez, Ed Davis, stb.), erőcsatárt viszont már kevésbé. Lemehet smallballba a Houston, amiben Butler négyest játszik, akkor elég egy periméterjátékost igazolni a kezdőbe, gyakorlatilag Gordon helyére, na de miből? Ha veterán minimumért szerez ötöst a Rockets, akkor is csak egy MLE-je marad egy wing játékosra, az igazán jók és a hasznos játékosok ennél sokkal többet fognak keresni.

Itt jöhet a képbe az, hogy Capeláért esetleg milyen ellenérték érkezik, mert ha egy használható játékos, rögtön csökkennek a problémák, de Butler megszerzéséhez olyan szinten kellene szétrobbantani a gárda teljes további részét, ami egyáltalán nem biztos, hogy megéri, még akkor sem, ha a jelenlegi Houston nem tud továbblépni. Felmerült még az is, hogy Pault postázza Morey, állítólag vele is körbeházalta már a ligát, de az ő szerződése nem kell senkinek, így viszont azokat a kiegészítőket kellene elpasszolni, akik miatt működik a Hardenre felépített rendszer hátul is.

Kicsit az az ember érzése, hogy Morey (vagy mögötte Fertitta) annyira felbaszarintotta az agyát az idei rájátszáson, hogy mindenképp csinálni akar valamit. Butler sok helyre jó lenne, de talán a Rocketshez, Paul és Harden mellé pont fölösleges. Mike D'Antoni rendszerében egyébként sem lenne vezér, Gordon sokkal jobb catch-and-shoot kinti dobó szerepre, védekezésben meg nem hoz annyit, amennyit Capela és Tucker. Ha valahol szét lehetne, vagy inkább kellene bontani ezt a gárdát, az Paul, de lehetetlen elcserélni most, így pedig talán okosabb lenne nyugton maradni. Morey át is fogja ezt szerintem gondolni, de ha valaki nem volt szívbajos az elmúlt években sem nagy cseréket húzni, akkor az ő.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus