Off-szezon értékelő: Southeast

Lezajlott a draft, a legnagyobb nevű szabadügynökök elkeltek, így augusztusban végigvesszük, ki hogyan zárta az idei nyarat, milyen változásokon mentek keresztül a csapatok. Elsőként a Southeast divíziót vizsgáljuk meg, azaz a Miami Heat, a Washington Wizards, a Charlotte Hornets, az Atlanta Hawks és az Orlando Magic nyara következik.

Miami Heat

Draft: Shabazz Napier (1/24)

Távozott: LeBron James (Cavaliers), James Jones (Cavaliers), Shane Battier (visszavonult)

Érkezett: Danny Granger (Clippers, 2 év 4.2 millió), Josh McRoberts (Hornets, 4 év 22.7 millió), Luol Deng (Cavaliers, 2 év 19.9 millió), Shawne Williams (D-Liga), James Ennis (2013 draft - 2/50, 3 év 2.3 millió)

Maradt: Chris Bosh (5 év 117.8 millió), Dwyane Wade (2 év 31.1 millió), Norris Cole, Mario Chalmers (2 év 8.3 millió), Udonis Haslem (2 év 5.6 millió), Chris Andersen (2 év 10.3 millió), Justin Hamilton

Jelenlegi keret:
Chalmers - Wade - Deng - McRoberts - Bosh
Cole - Ennis - Granger - Williams - Andersen
Napier - Haslem - Hamilton

A Heat volt a nyár egyik vesztese, mert bár egészen versenyképes keretet sikerült összetenniük a körülményekhez képest, alapvetően mégis ott kell kezdenünk, hogy elvesztették LeBron Jamest és a reális esélyeiket is a bajnoki címre. James távozása után a tűzoltás megtörtént, hiszen Chris Bosh-t sikerült maradásra bírni, Dwyane Wade szinte biztos volt, hogy marad a Heat kötelékében, és melléjük sikerült leigazolni Luol Denget, aki James szerepkörét egy az egyben biztosan nem tudja átvenni, de stabil pontja lehet az együttesnek elöl és hátul is.

James távozása előtt három játékos érkezett. Shabazz Napier draftolását kifejezetten LeBron kedvéért csináltak, utólag talán már bánják is, úgy meg főleg, hogy a szerződéssel rendelkező Norris Cole mellett visszaigazolták Mario Chalmerst is, a három ember közül pedig egészen biztosan nem kerülhet kettő egyszerre pályára. Josh McRoberts és Danny Granger érkeztek a szabadügynökpiacról - előbbi szinte biztosan hasznos lesz pattanózásban és támadásban, utóbbi óriási kérdőjel, hogy mit tud sérülései után, évek óta nem láthattuk azt a Grangert, aki még anno a Pacers franchise-playerének "készült".

A nagyobb nevű távozók között kell említeni Shane Battier-t, aki visszavonult, ő azonban utolsó évében sok pozitívumot nem tudott hozzátenni a csapat játékához. Ennél viszont fontosabb, hogy valószínűleg Ray Allen sem marad az együttesnél, őt elég nehéz lesz pótolni a padról - erre Granger mellett a D-Ligából visszakerülő Shawne Williamsnek, illetve a tavaly draftolt James Ennisnek lesz lehetősége - egyelőre azért minimum kétséges, hogy legalább annyit a pályára tudnak-e pakolni összesen, mint amennyit Allen egymaga. Michael Beasley és Greg Oden sorsa egyelőre a levegőben lóg.

Erik Spoelstra nagy vizsga előtt, mert hiába kétszeres bajnok, a jelenlegi állományhoz teljesen más játékot kell felépítenie, mint amit eddig erőltetett. A sokmozgásos, fizikailag nagyon megerőltető védekezés sem biztos, hogy menni fog ezzel a gárdával, támadásban pedig James távozása miatt teljesen új lesz a szereposztás. Wade és Bosh is előrébb kerülnek a rangsorban, amit közel sem biztos, hogy utóbbi mentálisan, előbbi pedig az egészségi állapota miatt elbír majd.

Pat Riley James távozása után azért jól dolgozott megint. Bosh megtartása kisebb bravúr azok után, hogy szinte már elkönyvelték, hogy a Houston Rocketshez távozik - hogy mennyire kapott sokat vagy éppen nem, bírja-e a nagyobb terhet támadásban, az a későbbiekben kiderül -, Deng pedig két évre még egészen biztosan hasznos lesz. 2016 nyarára is megágyazott Riley, ugyanis McRobertsen és Bosh-on kívül nem lesz majd szerződés alatt senki, ketten pedig mindössze 29.4 milliót visznek majd el a sapka alól, indulhat a Kevin Durantért vívott háború. James elvesztése azonban rövidtávon egy másik kategóriába helyezi le a Heatet, mint amiben eddig voltak.

Off-szezon értékelés: D

 

Washington Wizards

Draft: -

Távozott: Trevor Ariza (Rockets), Trevor Booker (Jazz)

Érkezett: Paul Pierce (Nets, 2 év 10.8 millió), Kris Humphries (Celtics, 3 év 13.3 millió), DeJuan Blair (Mavericks, 3 év 6 millió)

Maradt: John Wall, Bradley Beal, Nené, Marcin Gortat (5 év 60 millió), Andre Miller, Glen Rice Jr., Otto Porter, Kevin Seraphin (1 év 3.9 millió), Martell Webster, Drew Gooden (1 év 915k)

Jelenlegi keret:
Wall - Beal - Pierce - Nené - Gortat
Miller - Rice Jr. - Porter - Gooden - Humphries
Webster - Blair - Seraphin

A Washingtonnál nem sok változás történt, ám az a kevés is komolyan befolyásolhatja a következő idényüket. Sikerült hosszabbítaniuk Marcin Gortattal - bár az összeg és a szerződéshossz sem kifejezetten csapatbarát -, így a palánk alatti részleg nagyjából megmaradt - Trevor Booker helyére Kris Humphries és DeJuan Blair is érkezett, Drew Gooden egy évre hosszabbított, így papíron még jobban is néznek ki, mint az előző idényben.

Gortat mellett azonban volt még egy fontos szabadügynökük, Trevor Ariza, aki a Houston Rocketshez szerződött. Pótlására Paul Pierce érkezett, aki nagyjából semmiben sem hasonlítható Arizához. Valószínűleg a hármasokat hasonló arányban be tudja ő is dobni, azonban védekezésben messze elmarad attól, amit Ariza hozott az előző szezonban, ez pedig komoly hátrány lehet a fővárosiak számára, amennyiben valaki nem fejlődik átlag fölötti védővé a periméterjátékosok közül. Tapasztalatban ellenben borzasztóan sokat jelenthet, Pierce egymaga több nagy csatát megélt, mint a keret többi része összesen.

A draftról nem hoztak most senkit (első körösük a Phoenixhez került még a Gortat-csere folyományaként), de ez egy ilyen, tehetségekkel teli, fiatal gárdánál nem akkora hátrány. Minden attól függ, hogy mennyit fejlődik Wall és Beal, és esetleg mennyire tudja rotációba verekedni magát a tavaly teljesen háttérben maradó Glen Rice Jr. - Otto Porter kettős, ez azonban egy másik blog témája lesz.

Összességében nézve Gortat megtartása pozitívum - a szerződése azért levesz az élvezeti értékből -, Arizát viszont szerintem nem a legmegfelelőbb játékossal pótolták, még ha vezérként valószínűleg fog is tudni segíteni Pierce a fiataloknak. Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy Ariza megtartása esetén is lenne náluk bőven kérdőjel, ugyanis ő már nem egyszer játszotta el azt, hogy szerződése utolsó évében kiválóan teljesít, majd mikor megkapja a hosszabb kontraktust, leenged, úgyhogy egyelőre nem egyértelmű, hogyan jönnek ki ebből a "cseréből". Az mindenesetre szinte biztos, hogy keleten komoly erőként kell számolni velük, hiszen a társaság gerince egyben maradt.

Off-szezon értékelés: C

 

Charlotte Hornets

Draft: Noah Vonleh (1/9), PJ Hairston (1/24)

Távozott: Josh McRoberts (Heat), Anthony Tolliver (Suns), Luke Ridnour (Magic)

Érkezett: Lance Stephenson (Pacers, 3 év 27.4 millió), Marvin Williams (Jazz, 2 év 14 millió), Brian Roberts (Pelicans, 2 év 5.6 millió)

Maradt: Kemba Walker, Al Jefferson, Michael Kidd-Gilchrist, Gerald Henderson, Gary Neal, Jeffery Taylor, Cody Zeller, Bismack Biyombo

Jelenlegi keret:
Walker - Stephenson - Kidd-Gilchrist - Williams - Jefferson
Roberts - Hairston - Henderson - Zeller - Biyombo
Neal - Vonleh

Egészen kiváló nyáron van túl a Hornets, amely egyértelműen az idei off-szezon nyertesei közé tartozik. A drafton lecsúszott hozzájuk Noah Vonleh, a 9. helyen kérdés nem volt, hogy ki kell húzni a sokáig Top5-be várt erőcsatárt. PJ Hairston személyében egy, az előző szezonban égető problémát sikerült papíron orvosolniuk - egy NBA-szintű fizikai adottságokkal rendelkező kettest szereztek, aki a cserepad pontszerzését meg tudja oldani.

Próbálkoztak a szabadügynökpiacon Gordon Haywardnál, de azon kívül nem sikerült elérniük semmit, hogy a Utah Jazznek a lehető legtöbbet kell fizetnie Haywardnak. "Leesett" viszont hozzájuk az a Lance Stephenson, akinek Indianában nem kellett az évi 9 millió dollár, Charlotte-ban a rövidebb szerződés miatt viszont igen - időtlen idők óta az első igazolása a tavaly még Bobcatsként futó franchise-nak, mikor valaki top csapatból ugyanannyi pénzért inkább őket választja.

Josh McRoberts ugyan távozott, és ez még érzékeny veszteség lehet, látva, hogy tavaly mennyire jól működött együtt a McRoberts - Al Jefferson tengely, ám érkezett a helyére Marvin Williams, akinek ugyan az eredeti posztja kiscsatár volt, de megél négyesként is, és védekezésben még jobb is, mint McRoberts. Luke Ridnour is lelépett, ő az Orlando Magicet választotta, de Brian Roberts képes lehet arra, hogy hozza legalább azt a teljesítményt, amit a tavaly év közben megszerzett csereegyes.

Az is fontos, hogy a társaság nagy része azért egyben maradt, így új játékot nem kell kitalálnia Steve Cliffordnak. Williams és McRoberts játéka nem teljesen ugyanolyan, Stephenson számára pedig teret kell nyitni Walker és Jefferson mögött/mellett, de ezek elég kellemes gondok egy olyan csapat számára, amely soha korábban nem látott minőséggel és mélységgel rendelkezik idén.

Off-szezon értékelés: A

 

Atlanta Hawks

Draft: Adriean Payne (1/15), Walter Tavares (2/43)

Távozott: Lou Williams (Raptors), Lucas Noguiera (Raptors)

Érkezett: Thabo Sefolosha (Thunder, 3 év 12 millió), Kent Bazemore (Lakers, 2 év 4 millió)

Maradt: Jeff Teague, Al Horford, Paul Millsap, Kyle Korver, DeMarre Carroll, Dennis Schröder, John Jenkins, Shelvin Mack (3 év 7.3 millió), Mike Scott (3 év 10 millió), Pero Antic, Mike Muscala

Jelenlegi keret:
Teague - Sefolosha - Korver - Millsap - Horford
Mack - Bazemore - Carroll - Scott - Antic
Schröder - Jenkins - Payne - Muscala

Nem volt túl nagy mozgás a Hawksnál, ám ez ebben az esetben talán előnyt is jelenthet. A Toronto Raptorsszal cseréltek egyet, a tavalyi drafton kiválasztott, de a szezont Spanyolországban töltő Lucas Noguierát és az ACL szakadása után felépülő Lou Williamst küldték Kanadába John Salmonsért cserébe. Salmonst az utolsó pillanatban kirakták, mielőtt garantálttá vált volna 7 milliós szerződése, így csak 1 millióval nyomja a sapkát.

Két új embert szerezték eddig. Egyrészt Kent Bazemore-t, másrészt az Oklahoma City Thunder védőspecialistáját, Thabo Sefoloshát hozták el, aki új dimenziót adhat a Hawks számára hátul. Hosszabbítottak Shelvin Mackkel és Mike Scott-tal is, a drafton pedig azt az Adriean Payne-t húzták, aki kifejezetten jó lehet már első idényében is - már amennyiben lesz lehetősége a bizonyításra, a posztján elég nagy a tumultus. Elton Brand egyelőre nem döntött, hogy visszavonul-e vagy még egy évet lehúz Atlantában, de gyakorlatilag nélküle is kész a keret.

A legnagyobb pluszt Al Horford visszatérése adhatja a Hawksnak, amely egészségesen szinte biztosan ott lesz újra a keleti PO-ban. Hogy ott hol végezhetnek, az nagyban függ attól, mennyire sikerül beépíteni egy olyan egydimenziós embert, mint Sefolosha, akinek hol jobban, hol gyengébben mennek a triplák, ez pedig az Atlanta játékának fontos része - amellett, hogy a svájci azért kategóriát dobhat a perimétervédekezésen, támadójátékától függetlenül.

Nagy pirospont Danny Ferry számára, hogy talán életében először nem kapkodott a kezébe kerülő capspace-szel. Próbálkozott nagyobb neveknél is, de senkit nem sikerült leigazolniuk, még Luol Deng is nemet mondott nekik. Ezt követően jöttek Mack és Scott kicsit talán drága, de olyan nagyon egyáltalán nem vészes hosszabbításai, és még mindig van nagyjából 7 millió dollárnyi helye a Hawksnak a sapka alatt. Horford visszatérésével nagy gondba nem kellene kerülniük, de ha mégis megteszik, van lehetőségük alakítani a kereten.

Off-szezon értékelés: C+

 

Orlando Magic

Draft: Aaron Gordon (1/4), Elfrid Payton (1/10), Devyn Marble (2/56)

Távozott: Jameer Nelson (Mavericks), Arron Afflalo (Nuggets), E'Twaun Moore (Olimpia Milano, Olaszország)

Érkezett: Channing Frye (Suns, 4 év 32 millió), Ben Gordon (FA, 2 év 9 millió), Evan Fournier (Nuggets, csere), Willie Green (Clippers, szabadlista), Luke Ridnour (Hornets, 2 év 5.5 millió)

Maradt: Victor Oladipo, Nik Vucevic, Tobias Harris, Morris Harkless, Andrew Nicholson, Kyle O'Quinn, Dewayne Dedmon

Jelenlegi keret:
Payton - Oladipo - Harris - Frye - Vucevic
Ridnour - Fournier - Harkless - A.Gordon - Nicholson
Green - B.Gordon - Marble - O'Quinn - Dedmon

A Magic elég komoly átalakuláson ment keresztül a nyáron. Két meghatározó hátvédjüktől is elköszöntek: Jameer Nelsonnak nem sok ideje maradt volna, mivel a frissen draftolt Elfrid Paytonra úgy tekintenek valószínűleg a Magicnél, hogy ő a jövő, ezért nagy valószínűséggel minden lehetőséget meg fog kapni a fiatal, sokoldalú irányító a fejlődésre, Nelsonnak pedig a rendszeres padozás maradt volna csak. Amennyit Paytont segíteni kell majd, arra a frissen igazolt Ridnour is teljesen megfelelő lehet.

Arron Afflalót viszont valósággal elkótyavetyélték, hiszen a jó teljesítményt nyújtó, nagyon kellemes szerződéssel bíró dobóhátvédért mindössze Evan Fourniert és egy második köröst kaptak a Denver Nuggetstől. Fiatalítás ide, spórolás oda, teljesen érthetetlen a döntés, hiszen nem sokkal rá, pár nappal később megegyeztek Ben Gordonnal, aki Afflalóhoz képest sokkal gyengébb, egysíkúbb játékos, korábban pedig éppen a játékidő miatt hisztizett több csapatnál is, "nem biztos", hogy a legjobb mentor ő lehet a fiatalok számára.

Erőcsatár pozícióban két új névvel fognak kifutni. Aaron Gordon ledraftoltása némileg meglepő volt ilyen korai helyen, bár a draft előtt már suttogták, hogy Top5-ös lesz az Arizona egyetemről érkező, sokoldalú, de pocsék büntetőző játékos, akinek egyelőre a posztja sem teljesen tisztázott. Channing Frye nagyon hosszú, nagyon zsíros szerződést kapott, de a tripladobására óriási szüksége van a fiatal, nagyon atletikus, de a hármasokkal hadilábon álló együttesnek - Ben Gordon leigazolásának egyetlen oka is ez lehet.

Összességében nézve azért olyan túl jó off-szezont nem zárt a Magic. Payton kiválasztását pár év múlva hatalmas stealként is elkönyvelhetjük, kifejezetten sokoldalú irányítónak tűnik elsőre, Frye a külső dobásai miatt jó igazolás, és még a szerződésével együtt is 8 millió dollárral a sapka alatt van az Orlando úgy, hogy Nelsonnak, Glen Davisnek, Al Harringtonnak és Anthony Randolphnak több mint 14 milliót fizetnek még idén a kivásárlások miatt.

Gordon kiválasztása a 4. helyen azonban elég felemás megítélés alá esik, legnagyobb értéküket, Afflalót pedig borzasztóan áron alul cserélték el úgy, hogy az már akkor is tudott volt, hogy semmi szükségük nincs capspace-re, hiszen egyrészt még túl fiatal a társaság, másrészt nagynevű szabadügynökre esélyük sincs. Még az ő lepasszolásával sincs azonban túl sok magyarázat Ben Gordon leigazolására, és bár az ő pénze sem "fáj" a Magicnek, összességében nem látni, mi értelme volt a szerződtetésének.

Off-szezon értékelés: C-

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus