Most minden eldől: hajnalban zárul az NBA alapszakasza

Wolves vagy Nuggets? Blazers vagy Jazz? Philly vagy Cavs? Meglesz a TD-átlag Westbrooknak? Hogyan alakul a nyugati helyezkedés?

 

Boston Celtics - Brooklyn Nets 02:00

A Celtics back-to-backet játszik és Brad Stevens egyébként sem erőlteti igazán játékosait, inkább pihentet és frissít, vagy éppen játékba lendít a playoff előtt - az utóbbi öt meccsből négyet elbukott a gárda, de ennek a mérkőzésnek sincs semmilyen tétje már számukra. A Nets viszont parádés formában van, az elmúlt három meccsen ötvennél is több triplát süllyesztettek el Russellék és ha maradt még bennük egy hasonló este, akkor pihentebben most is bőven lehet keresnivalójuk. A hírek szerint egyébként ugyan Carroll és Harris nem játszhat, de LeVert visszatérhet, ő még hozzátehet az egyébként is óriási lendületben lévő periméterhez, míg a Bostonnál nem tudjuk egyelőre, hogy mindenki ott lesz-e a parketten. 

Cleveland Cavaliers - New York Knicks 02:00

Itt egyszerű a képlet, a Cavsnek nyernie kell, különben a negyedik helyen végez Keleten, de ha nyer, még mindig a Phillytől függ, hogy harmadik, vagy negyedik lesz a társaság - lehet, hogy különösebben nem érdekli ez Tyronn Lue csapatát, de jó formában van és hazai pályán természetesen egyértelmű favorit. A hírek szerint nem is kap pihenőt senki, LeBron James ki is jelentette, hogy ő játszani fog, így pedig azért nem kérdéses a helyzet, ráadásul két napja New Yorkban is nyert a gárda 123-109-re, most pedig saját közönsége előtt biztosan nem akar kikapni. A vendégeknél nem nagyon látni, hogy mivel nyernének, vagy hogy egyáltalán mi hajtaná őket győzelembe, hiszen régóta nincs miért küzdeniük és a játékerőt tekintve sem szól mellettük semmi - egy átlagos napot kifogó Cavsnek nem jelenthet gondot Beasley-ék védekezése. 

Miami Heat - Toronto Raptors 02:00

Itt a Heat számára van tét, de ez is érdekes kérdés, mert könnyen elképzelhető, hogy a hetedik helyre hajt a társaság, ami viszont több mindentől is függ - a Wizards Orlandóban, a Bucks pedig Philadelphiában lép pályára, ez a három csapat osztja el majd egymás között a 6-7-8. kiemelést. Persze a legegyszerűbb az lenne a floridaiak számára, ha nyernének, de alapvetően a Toronto sokkal jobb csapat és a tervek szerint most nem is nagyon fognak pihentetni DeRozanék - esetleg Lowry kiültetése elképzelhető, de Dwane Casey korábban azt mondta, hogy az utolsó meccsen mindenki játszani fog. Persze kérdés, hogy mennyit és hogy milyen motivációval, mert ha nem nagyon akarnak megszakadni, akkor egy éles Heat otthon képes lehet nyerni, de tegyük hozzá, hogy Dragicék egyáltalán nincsenek jó passzban, legutóbb például az OKC ellen produkáltak érthetetlen összeomlást. 

Orlando Magic - Washington Wizards 02:00

Itt a back-to-backet játszó Washington számára van tét és kötelező is lenne a győzelem a gárda számára, hiszen a Magic jelenleg vállalhatatlanul gyenge, több olyan játékos is szerepet kap, akinek nem sok köze van az NBA-hez - viszont a Wizardsnál sem lesz a Wall-Oubre páros, ami így fáradtabban, idegenben okozhat gondokat. A fő kérdés persze az, hogy mennyire akarnak nyerni Bealék, mennyire figyelik esetleg a többieket, de az egyértelmű, hogy simán nyerniük kellene Orlandóban - a hazaiak szezonja már nagyon régóta egy véget nem érő szenvedés, amely ezen az estén mégis csak véget ér majd. 

Philadelphia 76ers - Milwaukee Bucks 02:00

Ez érdekes meccs lesz, mert itt mindkét félnek van miért küzdenie: a Phillynek nyernie kell a 3. kiemeléshez, a Bucksnak pedig ahhoz, hogy minél jobb helyen legyen a 6-7-8. helyért folyó harcban. A Sixers jelenleg az NBA legjobb formájában lévő csapata, amely sorozatban 15 győzelemnél tart és bár ezek nagy részét gyenge ellenfelek ellen aratta, ennyi sikert egymás után nem lehet a jó sorsolásra fogni, nagyon komoly játékerőt képviselnek Redickék. A back-to-back nem mellettük szól, illetve az sem, hogy sem Simmons, sem Saric nem 100%-os, utóbbinál majd a fogorvos dönti el, hogy játszhat-e, ha nem, akkor azért szűkebb lesz a rotáció magas poszton és mindenképpen extra kell majd Ersan Ilyasovától. A Bucks ennyire nincs jó formában, de Middletonék is erősek, a kérdés náluk az, hogy mi újság Giannis Antetokounmpóval, aki kihagyta az előző két meccset és lehet, hogy most sem tud játszani - ha így lesz, akkor azért még egy back-to-back második felén is a Philly felé billenhet a mérleg nyelve. Mindkét oldal kedveli az alacsony szerkezetet és a rohanást, mindkét fél ebben érzi magát igazán jól, a Sixers ezt még extra kinti tűzerővel is meg tudja támogatni, viszont fáradtabb, meglátjuk, hogy mi sül ki ebből. 

Chicago Bulls - Detroit Pistons 02:00

A Bulls sorozatban három, a Pistons pedig két vereség után szeretné szépen zárni az alapszakaszt, de mindkét oldalon vannak kulcsfontosságú hiányzók - a hazaiaknál Dunn, LaVine és Valentine, a vendégeknél pedig jó eséllyel Griffin és Drummond nem lesz ott a parketten. Tét természetesen nincs, az fog dönteni, hogy ki akar majd jobban, ki védekezik többet, mert azért a Chicagóban is megvan az a tűzerő, amellyel otthon képes lehet nyerni, de a vendégeknél Reggie Jacksonra építve szintén megvannak azok a fegyverek, amelyek győzelmet jelenthetnek majd. 

Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets 02:00

Elérkeztünk a meccslista azon részéhez, ahol viszont a fentiekkel ellentétben kőkemény küzdelemre, parázs hangulatra számíthatunk, Minnesotában például konkrétan playoff-meccset vívnak egymással a felek: amelyik együttes nyer, az ott lesz a rájátszásban, amelyik kikap, az viszont nem. A Denver már egy ideje playoff-üzemmódban van, ha kell, szép támadójátékkal, ha kell, vérrel-verejtékkel, önfeláldozó védekezéssel, de nyert zsinórban hat meccset, több közvetlen riválisát is legyőzte és eljutott idáig, hogy egy meccsre van a rájátszástól. A Minnesota egész más helyzetben van, múlt héten még elég mélyen volt a gárda, éppen a Denvertől kapott ki idegenben 100-96-ra, de aztán visszatért Jimmy Butler, vele pedig a remény is, azóta nyertek kettőt és nekik is a saját kezükben van a sorsuk. Az biztos, hogy Butler a legutóbbi egymás elleni meccsen még nem játszott, illetve az is, hogy mindkét csapat egész másra képes otthon, mint idegenben, így borzasztó sokat számíthat, hogy most a Wolves a pályaválasztó. Túl sok újat nem lehet írni, meglátjuk, hogy a minnesotai aréna, illetve Butler játéka hoz-e annyit a Minnynek, hogy visszavágjon és ezzel playoffba jusson - ehhez mindenképpen fel kell vennie azt a fordulatszámot és hőfokot, ami a Denvert jellemzi mostanában. 

New Orleans Pelicans - San Antonio Spurs 02:00

Itt ugyan mindkét fél bejutott már a rájátszásba, de a kiemelés egyáltalán nem mindegy: jelenleg azonos mérleggel állnak a csapatok, de a győztes utolérheti a Blazers-Jazz vesztesét, míg a vesztest utolérheti a Wolves-Nuggets győztese. A találkozó legfontosabb kérdése az, hogy mit csinál a Spurs idegenben, mert az egész szezon során pocsék volt vendégként a társaság, most is egy komoly idegenbeli vereségsorozatban van, míg a Pelicans április elseje óta összeszedte magát, nyert négy meccset, mindegyiken kiválóan támadott és legyőzte többek között a GSW-t, valamint a Clipperst is. Az egymás elleni harcban 2-1-re vezet most a New Orleans és ha képes hozni azt a ritmusos, több lábon álló támadójátékot megfelelő egyéni teljesítményekkel, ami az utóbbi időben jellemezte, akkor most is esélyesebb - a Spurs egyszerűen gyenge vendégként, ráadásul legutóbb otthon is kis híján megégett a Sacramentóval szemben. 

Oklahoma City Thunder - Memphis Grizzlies 02:00

Itt két dologra kelll majd figyelnünk. Az egyik az OKC győzelme, hiszen mindenképpen nyernie kell a társaságnak, ha nem akar lejjebb csúszni a tabellán, siker esetén biztosan javít a jelenlegi hetedik kiemelésén. A másik figyelnivaló Russell Westbrook lepattanóinak száma, hiszen 16 kell neki ahhoz, hogy meglegyen az újabb tripla-dupla átlaga, a pont és a gólpassz már nem számít - ha összejön neki, az újabb történelmi tett lesz tőle. A túloldalon a Memphis nem nagyon akar semmit, tét számára nincs, JB Bickerstaff rendszeresen kiültet mindenkit, aki arra érdemes és bár volt egy nagy meccsük, amikor 130 pontot dobtak a Pistonsnak, ez azért finoman szólva sem megszokott - meglepődnénk, ha megnehezítenék a motivált Thunder dolgát.  

Los Angeles Clippers - Los Angeles Lakers 04:30

Tét nélkülivé vált a városi derbi, a Clippers elbukta a rájátszást, a Lakersnek nem is volt rá reális esélye és mindkét oldalon elég sok a sérült - a hazaiaknál Lou Williams és Austin Rivers visszatérésére van esély (Teodoszics, Beverley és Gallinari biztosan nincs), míg a back-to-backet játszó Lakersnél a Thomas-Ball-Ingram-Kuzma sor sérült, négy meghatározó játékos. Közülük lehet, hogy utóbbi háromból valaki pályára léphet, meglátjuk, de egyébként is fáradtak, nincs is értelme erőltetni senkit, úgyhogy nem lepődnénk meg, ha csak "lecsordogálna" ez a találkozó. 

Portland Trail Blazers - Utah Jazz 04:30

Ez szintén egy olyan meccs a Wolves-Nuggetshez hasonlóan, ahol két közvetlen rivális egymás ellen dönthet el egy fontos dolgot az utolsó játéknapon: itt a harmadik kiemelés a tét, sőt, a vesztes még a negyediket és ezzel az elsőkörös pályaelőnyt is elbukhatja. A Utah back-to-backet játszik és idegenben lép pályára, de sorozatban hat győzelemből, bombaformában, önbizalomtól duzzadva érkezik, míg a Blazers kissé érthetetlenül szétcsúszott mostanában és zsinórban négy meccset veszített el, így sodródott bele ebbe a kiélezett helyzetbe. A forma és a játékerő a Jazz, a pihentség és a hazai pálya a Portland mellett szól, meglátjuk, hogy össze tudják-e kapni magukat Lillardék ebben a szituációban, vagy a hónapok óta elképesztő Jazz odaér a nyugati dobogóra - a GSW 40 pontos kitömése után inkább utóbbira mutatkozik nagyobb esély, de tényleg számíthat a back-to-back és tényleg több van a Portlandben a mostanában látottaknál. 

Sacramento Kings - Houston Rockets 04:30

Itt már nincs tét, csak annyi, hogy a Rockets hány győzelemmel zárja az alapszakaszt és hogy Mike D'Antoni a tegnapi Mbah a Moute-sérülésből tanulva pihenőt ad-e kulcsembereinek - egy back-to-back második felén tényleg teljesen felesleges rizikózni. Anderson és Mbah a Moute biztosan nem játszik, a többiekről nincs friss információ, de a Kings lelkes és masszív védekezése ellen biztosan nem lesz könnyű dolga annak, aki pályára lép a vendégeknél - Bogdanovicsék az utóbbi négy meccsükből kettőt nyertek és egyszer megszorították a Spurst, ez idő alatt pedig egyszer sem kaptak még száz pontot sem. 

A mérkőzésekhez élőképes streameket ezen a linken találtok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus