Hírmorzsák 2020-06-13 (12:15)

Kyrie Irving nem folytatná Orlandóban a szezont, LeBron James igen, utóbbi nem vett részt a játékosok gyűlésén, inkább a More Than A Vote mozgalmat népszerűsítette. A játékosok szerint a következő szezon zártkapus lesz, néhány sztárjátékos jelezte a társaknak, hogy ha miattuk hiúsul meg a folytatás, akkor annak komoly pénzügyi következményei lesznek. Kiadták a legfrissebb tervezett menetrendet. Európából már június 15-én vissza kell térnie Doncic-nak, Porzingisnek és Jokicsnak. Az edzőtábor végén edzőmeccseket játszhatnak a csapatok. A Pistons két magasembert szemelt ki a szabadügynök-piacon. Tristan Thompson maradhat Clevelandben, John Collins már holnap hosszabbítana Atlantában. Megnőtt Kenny Atkinson támogatottsága a Knicks berkein belül.

Arról már reggel beszámoltunk, hogy Kyrie Irving nem szeretné, ha folytatódna az idény, amivel több ismertebb játékostársa is egyetértett, miközben LeBron James a folytatás mellett van. Sajtóhírek szerint James úgy véli, hogy az orlandói szereplés és a társadalmi szerepvállalás összeegyeztethető - a Lakers klasszisa egyébként eddig nem szólalt meg a játékosgyűlésen elhangzottakkal kapcsolatban (nem is vett részt rajta), helyette megosztott két videót, ahol az általa is életre hívott More Than A Vote mozgalom három másik képviselőjével, Kendrick Perkinsszel, Stephen Jacksonnal és a rapper Bun B-vel készített interjút a CNN hírcsatorna, illetve az MSNBC interjúját a mozgalomhoz szintén csatlakozó WNBA-játékossal, Chiney Ogwumikével. 

Az említett konferencia-beszélgetésen egyébként arra jutott a játékosszakszervezet, hogy szerintük a teljes 2020-21-es évadot nézők nélkül fogják megrendezni. A résztvevők között volt Carmelo Anthony, Donovan Mitchell, Dwight Howard, Malcolm Brogdon, CJ McCollum, Joel Embiid, Justin Holiday, Spencer Dinwiddie, Harrison Barnes, Al-Farouq Aminu, Tobias Harris, Kyle Lowry, Mike Conley Jr., Zach Collins és Myles Turner.

George Hill, a Bucks veterán irányítója elmondta, hogy a kosárlabda jelen pillanatban a legutolsó dolog, amire gondol - Indianában nőtt fel, ahol mindennapos volt az erőszak, a családtagjait látta meghalni, mert nem kaptak időben segítséget, így George Floyd halála nagyon mélyen megérintette. Hill és Myles Turner, a Pacers centere egy panelbeszélgetésen vett részt, ahol Hill hozzátette, az sem érdekli, ha felbontják a szerződését és ennek vagy annak nevezik, ő elsősorban ember, akinek családja, felesége, gyermekei és barátai vannak, ők a fontosak a számára. 

Vincent Goodwill (Yahoo! Sports) úgy értesült, hogy néhány sztárjátékos jelezte társainak, hogy ha az NBA és a játékos-szakszervezet végül nem tud megegyezni, akkor annak nem csak rövidtávon, hanem hosszútávon is nagyon komoly pénzügyi következményei lesznek. Ha nem tudnak megegyezni, akkor az NBA felmondhatja a kollektív szerződést és újatárgyalás következik, ám a járványhelyzet ezeket a tárgyalásokat nehezíti és elnyújtja majd, így a játékosoknak hosszabb ideig semmilyen bevételük nem lesz. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) információi szerint egyébként a liga továbbra is a folytatással számol, és június 23-ától engedélyezi a vezetőedzőknek, hogy önkéntes edzéseket vezényeljenek játékosaiknak, a kosarasoknak így június 22-éig kell visszaérkezniük a klubjaikhoz. Kivételt képeznek a tengerentúlra távozó játékosok, akiknek már egy héttel hamarabb, június 15-én vissza kell érniük az Egyesült Államokba - közéjük tartozik Luka Doncic, Nikola Jokics és Kristaps Porzingis is. A hivatalos edzőtáborok július 9. és 29. között zajlanak majd, de már egységesen az orlandói Disney Worldben. Marc Stein (NY Times) úgy tudja, hogy az edzőtáborok vége felé, július 21. és 29. között csapatonként 3-3 edzőmeccs lejátszására is lehetőség lesz. 

A menetrendet is folyamatosan csiszolják, korábban a július 31-ei kezdést tették át július 30-ra (utóbbi egy csütörtöki nap, ami az NBA-alapszakaszban egy hagyományosan kiemelt játéknap), most pedig a nagydöntő esetleges 7. meccsét tették át október 13-ára, ami egy keddi nap, így kikerülik az NFL hétfő esti kiemelt mérkőzését. A nagydöntő minden meccsét az ABC fogja közvetíteni. 

A jelenlegi tervezett menetrend: 

Július 9-29. edzőtáborok Orlandóban
Július 30-augusztus 14. alapszakasz-meccsek
Augusztus 15-16. esetleges play-in meccsek
Augusztus 17. a playoff kezdete
Augusztus 30. vendégek-családtagok érkezhetnek
Augusztus 31-szeptember 13. konferencia-elődöntők
Szeptember 15-28. konferencia-döntők
Szeptember 30-október 13. nagydöntő


Folytassuk a Detroit Pistonsszal, pontosabban átigazolási terveikkel: James Edwards (The Athletic) úgy tudja, hogy a Pistons két magasembert is kiszemelt a szabadügynökpiacon: Jakob Pöltlt (Spurs) és Harry Gilest (Kings). Pöltl úgy került képbe, hogy még Torontóban dolgozott együtt Dwane Casey vezetőedzővel, aki jó véleménnyel van róla, illetve az ügynöke Michael Tellem, akinek édesapja, a korábbi sztárügynök, Arn Tellem jelenleg a Pistons alelnöke - az idősebbik Tellem anno McGradyt, Pau Gasolt és Jermaine O’Nealt is képviselte még azok fénykorában. 

Tristan Thompson is kikerül az idei szabadügynök-piacra, de a helyi szakíró, Chris Fedor szerint a klub szeretné megtartani, mivel a klubtörténet egyik legendájáról van szó, akinek a meze minden bizonnyal vissza lesz vonultatva. Fedor úgy gondolja, hogy Thompsonnak nagyon is fontos, hogy a klub örökranglistáin a lehető legmagasabb szintekre jusson el. 

Shane Larkin nem fog visszatérni az NBA-be, csak ha garantált játékperceket kap. Az irányító utoljára 2017-18-ben erősítette a Bostont, de elmondta, hogy soha többé nem akar harmadik számú irányító lenni a ligában, ilyen ajánlatokkal ne is keressék, mert válaszra sem méltatja. Larkin az elmúlt két évben az Euroliga talán legjobb irányítójává nőtte ki magát, így érthető, hogy ezek után nem szeretne padozni. Arnoldas Kulbolka is két évre hosszabbított a spanyol Bilbaóval - a 22 éves litván kiscsatárt 2018-ban az 55. helyen draftolta a Charlotte Hornets, és ügynöke elmondta, hogy ha nem lett volna a járványhelyzet, Kulbolka nyáron leszerződött volna a Charlotte-hoz. 

A 2020-21-ben újoncszerződése utolsó évébe lépő John Collins mindenképp még ezen a nyáron-őszön szeretne szerződést hosszabbítani az Atlanta Hawks-szal, ezt az érintett mondta el Chris Kirschnernek (The Athletic). Collins korábban többször is elmondta, hogy maximum vagy maximum közeli szerződéssel lenne elégedett, de nem foglalkozik a fizetési sapka jövő évi alakulásával, ami hatással lehet a végső fizetésére - most szeretne szerződést hosszabbítani, mert fontos számára, hogy a jövője minél hamarabb biztosítva legyen. 

A New York Knicks továbbra is új vezetőedzőjét keresi, és bár egyelőre Tom Thibodeau tűnik befutónak, Ian Begley (SNY.tv) szerint a Brooklyn Netstől nemrég távozó Kenny Atkinsonnak is egyre nagyobb a támogatottsága a franchise-on belül. A Nets és Atkinson útjai márciusban váltak el, miután a hírek szerint úgy ítélték meg a szomszédos gárdánál, hogy Atkinson jó munkát végzett a rebuild során, de a jövőre papíron már bajnokesélyes csapatnak tapasztaltabb edzőre van szüksége. Atkinson nem ismeretlenként érkezne a Knickshez, hiszen 2008 és 2012 között már dolgozott a franchise-nál, és eleve New Yorkban nőtt fel - a Netsnél végzett munkája egyébként kiváló ajánlólevélnek tűnik a szintén rebuildben lévő Knicksnél. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus