Patonay Imre: Külföldi ellenfelek, technikai képzés és dobásbiztonság

A körmendi legenda külső szakértőként, mentorként segíti az utánpótlás-válogatott munkáját.

Ahogyan arról február végén beszámoltunk, Patonay Imre külső szakértőként, mentorként segíti az utánpótlás-válogatott munkáját férfi vonalon.
 
U15-ös nemzeti csapatunk a lengyelekkel, U16-os fiú válogatottunk pedig Horvátországgal játszott két-két felkészülési mérkőzést április elején Székesfehérváron, míg ugyanebben az időben Ifjúsági Bajnokok Ligáját rendeztek Debrecenben, amelyen érdekelt volt a Team Debrecen névre hallgató magyar U18-as férfi válogatott.
 
Patonay Imre mindkét helyszínen megnézett több mérkőzést is, az itt szerzett tapasztalatairól mesélt nekünk.

"A 13 csapattal megrendezett Ifjúsági Bajnokok Ligája, amelyen az U18-as válogatott szerepelt, nagyon jó és színvonalas torna volt. Klubcsapatok érkeztek hozzánk, akik egész évben együtt készülnek, így rendkívül összeszokott társaságokkal csaphattunk össze. Kiváló erőfelmérő volt ez számunka úgy, hogy nekünk két közös edzésünk volt a torna előtt." - kezdte értékelését Patonay Imre, aki hozzátette, hogy a sorsolásnál sem volt túl sok szerencsénk, mert összekerültünk a csoportban a litván Rytas Vilniusszal és a spanyol Lenovo Tenerifével is.
 
"11 pontos vereséget szenvedtünk a litvánok ellen, akik végül megnyerték a tornát, és látszódott is a különbség - nem is fizikumban, inkább technikában és dobásban. A Tenerife gyakorlatilag egy profi együttes volt, hiszen volt két szenegáli centerük és egy dán bedobójuk. Tőlük is kikaptunk 14 ponttal, viszont a többi csapat ellen jóval felszabadultabban játszottunk - igaz, nem is képviseltek ilyen játékerőt."

 
Patonay Imre arról is beszélt, hogy szerinte ez az egyetlen út a fejlődésre, a külföldi csapatok elleni állandó megmérettetés, mivel az itthoni bajnokságok színvonala messze elmarad ettől a szinttől.
 
"Rendkívül jó felkészülés volt ez az Ifjúsági BL a nyári kontinenstornák előtt. Nagyon szépen köszönjük a lehetőséget a szervezőknek, Debrecen városának és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének! Ez a torna még inkább segített abban, hogy lássuk, kikre számíthatunk a kemény, agresszívek ellenfelek ellen is, és hogy miben kell még sokat fejlődnünk. Nagyszerű előrelépési lehetőség volt ez számunkra."

Az edzőlegenda ez követően áttért az U15-ös és U16-os csapatok székesfehérvári mérkőzéseire is.
 
"Fehérváron simán, több mint 20 ponttal legyőztük a lengyeleket - igaz, előtte való nap kikaptunk, de látszódott, hogy a gyerekek jobban rákészültek a második összecsapásra. Hárman ráadásul feljátszottak az U16-osokhoz, így nem is a legerősebb kerettel álltunk fel, de összességében biztató jeleket láthattunk, hogy jó irányba tart ez a korosztály is. Az U16 a horvátokat először legyőzte, másnap pedig szoros meccsen kapott ki tőlük. Ez is egy jó, fizikális csata volt, ugyanakkor technikás kosárlabdával, és az egyik meccsen sikerült felülmúlnunk A divíziós ellenfelünket. Ebből a csapatból is hiányoztak ketten, ennek ellenére partiban voltunk Horvátországgal. Látszódik, hogy a stáboknál alakulnak a keretek - be lehet még persze kerülni, de körvonalazódnak a csapatok. Jó volt látni, hogy az edzők is nagyszerű összhangban dolgoznak együtt, jót beszélgettem velük." - mondta Patonay Imre.
 
 
"Ugyanebben a stílusban kell folytatnunk. Külföldi ellenfelek, technikai képzés és a dobásbiztonság. Erre a három dologra van szükségünk." - zárta gondolatait.

 

Forrás: Hunbasket

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Fotók, slide: hunabsket.hu; championsleague.basketball; Silye Daniella/MKOSZ

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus