Férfi Egyetemi Bajnokság: Idegenben nyert rangadót a DEAC és a PEAC

Az alapszakasz végéhez közeledve több rangadót is játszottak a férfiaknál a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban, amelyekről a vendégek a győzelem és a jól végzett munka örömével utazhattak haza. A keleti csoportban a címvédő DEAC küzdelmes mérkőzésen "lehajrázta" a TFSE csapatát, és a miskolciak is a fővárosban, a BME-MAFC otthonában diadalmaskodtak. A nyugati csúcsrangadón a PTE-PEAC parádés második félidei játékával simán győzött Mosonmagyaróváron.

 

A Hunbasket összefoglalója:

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak, 17. forduló.  

Keleti csoport:

SZTE-Szegedi RSC - Semmelweis Egyetem 75-61 (32-12, 13-13, 24-19, 15-17)

Szeged, Topolya sori sportcsarnok, 20 néző V.: Márkus, Czékmán.

SZTE-Szegedi RSC: Ónodi 11/3, KAMENIK 12/6, TRÁSER N. 11, Tráser M. 5, KASS 19/3. Csere: LŐRINCZ 15, Hősi 2, Gombás. Edző: Gaál Gergő.

Semmelweis Egyetem: Vámosi 7, Kovács 2, HAJDÚ 12, KÓRODI 17/6, SZŐKE 17/3. Csere: Msakni 3/3, Csipán 3, Jankó. Edző: Weisz Miklós.

A mérkőzésre a vendégek elszántan érkeztek, hogy hazavigyék a győzelmet. Azonban a hazaiak kezdtek jobban egy kemény védekezésnek köszönhetően, amellyel egyből magukhoz ragadták a kezdeményezést és az irányítást. Több labdát és könnyű kosarat szerezve a hazaiak jelentős, 20 pontos előnyre tettek szert az első 10 percben. A második negyedre sikerült rendezni a Hajdú Botond (12 pont, 4 lepattanó, 9 VAL), Kórodi Kristóf (17 pont, 7 lepattanó, 14 VAL) és Szőke Péter (17 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 5 kiharcolt fault, 22 VAL) vezette Semmelweisnek a sorait és próbáltak egy határozott ellenállást tanúsítani. A negyed közepén a Tisza partiak zónával igyekezték megállítani a fővárosi támadó játékot. A fordulás után a hazaiak ismét eggyel feljebb kapcsoltak, és növelni tudták az előnyüket. A vendégek a nagy különbség dacára is becsülettel küzdöttek. A záró etapban a vendégek egy agresszív játékkal léptek pályára, de a többek között a két dupla-duplát elérő játékosuk, Kass Ferenc (19 pont, 11 lepattanó, 2 szerzett labda, 3 gólpassz, 4 kiharcolt fault, 30 VAL) és Lőrincz Bálint (15 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 30 VAL) hatékony játékára építő Gaál legények tartani tudták a különbséget a győzelemhez.

Gaál Gergő: - Az első 10-12 percben gyors játékkal ki tudtunk alakítani egy nagyobb előnyt, amit az ellenfél zóna védekezése sem tudott megtörni nagyon. További sok sikert kívánok a SOTE csapatának!

Weisz Miklós: - Támadásban lassan és ritmustalanul járattuk a labdát, nem voltak meg a jó dobó helyzeteink, amiből sokszor egyéni erőlködés lett. Hiába tudtunk faultokat kiharcolni, ha nem dobjuk be a büntetőket nehéz meccsben maradni. Gratulálok a Szegednek.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_53551

 

Debreceni Medikus SE - AKE-Milton Friedmann Egyetem 123-55 (33-17, 36-12, 18-17, 36-9)

Debrecen, OEC tornaterem, 20 néző V.: Fülöp, Rácz.

Debreceni Medikus SE: ZOVÁNYI 40/21, Valner 11, ZAGHLOL 11/6, SZIRBUCZ 6, VIRÁGH 4. Csere: Nádasi 2, VERES 12, TAGHIJEV 24/6, Mugamba 7, Bajzát 6/3. Edző: Kovács István.

AKE-Milton Friedmann Egyetem: Laszák 12/3, STOJKOVIC 23/12, Hutvágner 9, Pesti, Tarsoly. Csere: Antal 5/3, Domonkos 6, Gergely, Edző: Pálfi Jenő.

Hamar magához ragadta a kezdeményezést a hazai csapat, amelyből elsősorban Zoványi Csaba játszott agilisan. Sok labdát szerezve hamar tízpontos előnyt épített ki a DMSE. Kicsit később azonban "megtorpant" a cívis henger, és a vendégek is több szép megmozdulással vétették észre magukat. A vendégek támadásban szinte kizárólag Laszák Botond és Luka Stojkovic pontjaira támaszkodtak, így érezhető volt, hogy az idő nem nekik dolgozik. A második negyedben szorított egy kicsit a védekezésen a debreceni csapat, továbbra is sok eladott labdába kergették bele a fővárosiakat, ennek köszönhetően pedig könnyedén növelték a különbséget. A harmadik negyedben méltó ellenfél volt az AKE-Milton Friedman csapata, a sok hiba mellett szép megoldások is születtek, míg a debreceniek elkényelmesedtek a biztos vezetés tudatában. Stojkovic jól dobott, míg a medikusok sokszor a legkönnyebb lehetőségeiket is elpuskázták. A fáradó vendégek azonban nem tudták sokáig tartani a színvonalat, így az utolsó játékrészben újra megszórták magukat a hazaiak, akiknél Zoványi végül hét sikeres hármassal, és kerek 40 ponttal zárt, míg Ahmad Taghiyev a padról volt ponterős, és minden hazai játékos szerzett kosarat.

Kovács István: - Jó volt újra nyerni, de azért a hibáink sajnos ma is kiütköztek. Sok sikert a vendégeknek a következő meccshez, szimpatikusan küzdöttek.

Pálfi Jenő: - Gratulálok a hazaiaknak, ma jobbak voltak, sok sikert nekik a jövőben.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_53531


TFSE - DEAC 58-68 (13-14, 10-11, 21-19, 14-24)

Budapest, dr. Koltai Jenő Sportközpont 40 néző. V.: Gombos, Lázár.

TFSE: Pozsik 3/3 Csomós 14/12, Alcser 7, MESTER 6/6, Rátvay 6. Csere: DÓCS 12/6, Tarján 8, Rátkai 2. Edző: Boros Zoltán.

DEAC: Várbíró 8, Varga S. 7/3, Neuwirth 5/3, BALÁZSI 16/6, BANKÓ 12. Csere: POLLÁK 13/6, Fábián 4, Hibján 3/3, Sólyom, Horváth, Varga B. Edző: Nagy Lajos.

A csoport 2. helyének megszerzése szempontjából kulcsfontosságú rangadót mindkét együttes aktív védekezéssel kezdte.  Nem esett sok kosár esett és egyik fél sem tudott nagyobb előnyre szert tenni. A második negyedben nagy küzdelemben fej-fej mellett haladtak a felek. A második félidő már hatékonyabb támadójátékot hozott mindkét oldalon, így továbbra sem "eresztették" egymást a felek. Egészen a negyedik negyed közepéig szoros volt az állás és kiélezett a csata, ahogy az egy ilyen rangadótól várható is volt. A hajrában a hazai csapat nem talált be sem távolról, sem közelről, így ezt a kosárszünetet ki tudta használni a DEAC és Bankó Zoltán három egymás utáni kosarát követően olyan előnyre tett szert, hogy a TF csapatnak már nem volt ideje és felzárkózni, így debreceni győzelemmel zárult a rangadó. A vendégek sikeréből Balázsi Soma 16 pontos, 12 lepattanós dupla-duplával vette ki részét.

Boros Zoltán: - Küzdelmes és parázs mérkőzést játszottunk mindkét csapatnál sokkal jobban dominált és érvényesült a védekezés, ami meglátszik a kevés pontok számán. Bizonyos helyzetekben rossz döntést hoztunk, volt egy-két közeli, ami kimaradt, ellenben néhány jó hárompontos, azonban a végjátékot a DEAC tudta megnyerni, gratulálok nekik.

Nagy Lajos: - Gratulálok a srácoknak, nagyon jól játszottak. Az első három negyed elég szoros volt, úgy gondolom ott mindkét csapat elég jól játszott, azonban a negyedik negyedben volt egy nagyon jó rohamunk, ami kitartott a végéig és a vége most így sikerült.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_53511

 

Nyíregyházi Egyetemi SE - Eszterházy SC 76-63 (15-13, 26-24, 9-15, 26-11)

Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, V.: Nyíri, Cservenyák-Pál.

Nyíregyházi Egyetemi SE: VASKÓ 22/12, Demeter 8/3, KABONGO 12/6, Vámos 2,  VERBA 32/9. Edző: Vida Zoltán.

Eszterházy SC: Ficsor 6, BAJUSZ16/6, Kátai 6/3, KEREKES 17/3, Lengyel 11/3. Csere: Kovács 4, Kocsis 1, Albach 2. Mb. edző: Gilszki Erik.

Vontatott játékkal, mindkét fél részéről sok hibával indult a mérkőzés, majd a 2. negyed már látványos, kosarakban gazdag játékot hozott, szünetben 4 ponttal a hazaiak vezettek. A 3. negyed megint az elsőre "hajazott", az ekkor pontosabban játszó egri együttes elsősorban Kerekes Hunor és a végül 16 pontos, 15 lepattanós dupla-duplát elérő Bajusz Ábel jóvoltából fordított a kapkodó, pontatlanul dobó hazaiakkal szemben.  A záró 10 perc azonban egyértelműen a 22 pontos, 12 lepattanós dupla-dupláig jutó Vaskó György, valamint a 32 pontig meg sem álló Verba Szabolcs vezérletével a Nyíregyháza csapatáé volt, amely végül 10 pont fölötti különbséggel kerekedett ellenfele fölé. 

Vida Zoltán: - Örülök ennek a jó mérkőzésnek. Az Eger elég extrán dobott, de örülök, hogy így is sikerült győznünk. További sok sikert kívánok az Eger csapatának. .

Gilszki Erik: - Ebben a felállásban jelen állás szerint ennyi volt ebben a tét nélküli mérkőzésben. Örülök, hogy mindenki megkapta azt a játéklehetőséget, amit elterveztünk. De még így is tanulságos volt számunkra, hiszen sok olyan hiba előjött, amit a későbbiekben orvosolni kell. Gratulálok a Nyíregyházának.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_53541

 

BME-MAFC - Miskolci Egyetem 70-84 (14-24, 20-25, 15-25, 21-10)

Budapest, Camugo, 50 néző. V.: Gaál, Hartai.

BME-MAFC: Vargovics 3/3, Géczi 3/3, Láng-Miticzky 11/3, Bartha 6, TÓTH K. 26/3. Csere: VANTAL 9/6, Weidinger 6/3, Vas 6, Molnár, Cseresznye. Edző: Weisz-Tiba Klára.

Miskolci Egyetem: Tóth B.3, Orliczki 9, KOZÁK 16, Ragályi 8/3, GERŐCS 14/3. Csere: Sándor 4, Molnár 5/3, Tóth J. 9/6, Gadus 3, SZŐKE 7, Velkey 2, Lakatos 4. Edző: Béres Dávid.

A mérkőzés mindkét csapat számára más miatt volt fontos. Mindkét oldalon szikrázóan kemény összecsapások jelezték, hogy a felek nem veszik félvállról az ütközetet. A hazaiak hibáit kihasználva a miskolciaknak sikerült hamar ellépni ellenfelüktől. Kozák Bertalan (16 pont, 6 lepattanó, 4 szerzett labda) vezetésével viszonylag hamar 10 pontra nőtt a különbség. Gerőcs Bálint (14/3 pont, 8 lepattanó, 3 kiharcolt fault) csatlakozott pontgyártáshoz, és a a vendégeknél a padról beszállók is tettek hozzá. A BME-MAFC oldalán Tóth Kornél (26/3 pont, 9 lepattanó, 3 kiharcolt fault) diktált 120-as tempót, melyhez 1-1 kosárral társultak a többiek is, de alapvetően eléggé egyemberesnek tűnt a hazai támadójáték. A második negyed valamivel kiegyenlítettebb volt hozott, a játék abszolút fizikális játék jellege megmaradt. A hazaiak is megtalálták a ritmusukat. A második félidő eleje hazai szempontból a mentális mélyrepülés, vendég szempontból a kreatív ötletes játék időszaka volt. Aztán két időkérés után sikerült rendezni a sorokat a BME-MAFC portáján, és a negyedik negyedben Vantal András (9 pont, 2-2 kiharcolt fault-szerzett labda, 4 assziszt) vezetésével harcias védekezésből gyors támadásokat sikerült indítani. Szépen feltornázták magukat a műszakisok, de a Miskolc győzelme komolyan nem forgott veszélyben.

Weisz-Tiba Klára: - Komolyan készültünk taktikailag erre a meccsre. Ellenfelünk talán a legkomplexebb csapat az egész bajnokságban. Nem telhet el nap anélkül, hogy tanuljunk, illetve előre lépjünk. A srácaim 2-3 rövidebb időszak kivételével szépen végrehajtották a megbeszélteket. Ezért nagy dicséret illeti őket. Ebben a szakaszban már nincs könnyű meccs, nincs gyenge ellenfél. A Miskolci Egyetem a végső győzelem egyik esélyese, kíméletlenül megbüntette a hibáinkat. Nem adtuk fel akkor sem, amikor sok volt közte, és többször is visszajöttünk a meccsbe. Ez pedig az én csapatom egyre növekvő erejét mutatja. 

Béres Dávid: - Jól tudtuk, hogy nehéz mérkőzés vár ránk. A BME-MAFC otthonában nehéz nyerni. Ennek tudatában készültünk fel a mérkőzésre. Az első perctől kemény védekezést kaptunk. Mindkét csapat a győzelemért hajtott. Ez meg is látszott. Gratulálok mindkét csapatnak, mert egy fizikális mérkőzésen mindent beleadtak, és a legjobbat mutatták meg. További sok sikert kívánok ellenfelünknek.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_53521

 

Nyugati csoport:

Mosonmagyaróvár UNI-Győr - PTE PEAC 65-96 (21-20, 19-25, 10-24, 15-27)

Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 30 néző. V.: Kaposi, Novák.

Mosonmagyaróvár UNI-Győr: GEIGER 18/6, Bakon 10/6, Garancz 11, KÁMÁ  12, HÁGEN 9. Csere: Tóth-Erdei, Dani, Sólyom 3, Gergácz, Piukovits 2, Karsai, Mester. Edző: Laky Tibor.

PTE PEAC: Bor 7/3,  Schuj 4, ALTEKRUSE 20/12, MEZEI  12,  Kovács 4. Csere: NAGY K. 19/12, Németh Z. 10, FÜLÖP 10, Jolsvai 8, Németh Zs., Halkovics 2. Edző: Kmezic Zorán.

A nyugati rangaó első negyedének színvonalas, kiegyenlített játékát követően a vendégcsapat magához ragadta a kezdeményezést. A második egységben a nagyrészt egyéni megoldásokat kereső hazaiakkal szemben a pécsiek csapatként működtek és a szünetre öt pontos előnnyel mehettek a pihenőre. 

A második félidő elején a hazai védekezés váltásra a pécsi egyetemisták jó megoldásokkal reagált és jelentősen kezdett nyílni az olló a két alakulat között, nagy fölényben játszottak a pécsiek. A végjátékban szinte mindenki szerepet kapott a mérkőzésen, azonban kijelenthető, hogy a mérkőzést és a nyugati csoport küzdelmeit teljesen megérdemelten nyerte meg a csapatként jól működő PTE PEAC együttese, amelyből Mezei Máté 12-12 pontos és lepattanós dupla-duplát ért el.

Laky Tibor: - Gratulálok a Pécsnek a győzelemhez, sok sikert kívánok nekik a keresztjátékra. Évek óta mindig a nehezebb utat választjuk. Minden csapatnak az életében van egy üres mérkőzés egy bajnokságban, bízom benne, hogy nekünk ez volt az.

Kmezic Zoran: - Az egész meccsen nagyon jól játszottunk, irányítottuk a mérkőzést. Különösen védekezésben a csapat egységes volt. A második félidőre kijavítottuk a hibáinkat a támadásban, amiket elkövettünk az első félidőben. Tudtuk, hogy mi az ellenfélnek a gyengéi és ezt ki tudtuk használni. Nagyon jó, sportszerű mérkőzés volt. Gratulálok a csapatomnak, gratulálok az ellenfélnek a sportszerű játékhoz.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univn_52211


Szombathelyi Egyetemi SE - Ludovika SE 85-46 (18-14, 24-15, 19-7, 24-10)

Szombathely, 60 néző. V.: Esztergályos, Bognár.

Szombathelyi Egyetemi SE: KISS 16/6, Nárai 4, Gyánó 3/3, Vicze 11, TAKÁCS 19/9. Csere: VÁRKONY 11/3, Frisnyák 3, Horváth Cs. 6, NÉMETH M. 12/6. Edző: Kéri Péter.

Ludovika SE: Barta 14/3, Nagy M. 4, Kiss-Luczai 5/3, Tóth M. 9/3, RADOJEVIC 14. Csere: Darvas. Edző: Mészáros István.

Az első negyedben ismerkedtek egymással a csapatok és 7-8 percig kiegyenlített volt a játék, csak a negyed végén szereztek némi előnyt a hazaiak. A második negyed elején a vendégek fordítottak és átvették a vezetést. Ekkor a SZOESE agresszívabb védekezésre váltott és ez meg is hozta számukra az eredményt. A nagyszünetben 13 pontos hazai előnyt mutatott az eredményjelző. A fordulás után gyorsan eldöntötték a meccset Kéri Péter tanítványai, labdaszerzésekből könnyű pontokat szerezve növelték folyamatosan az előnyüket, ami hamar 20 pont fölé kúszott. Az utolsó játékrészben sem változott sokat a játék képe és a szombathelyi csapat megérdemelt győzelmet aratott. A hazaiaknál Kiss Mihály 16 pontja mellett 10 gólpasszal ért el dupla-duplát (33 VAL) míg Takács Zsolt 19 ponttal és 11 lepattanóval tette meg ugyanezt (31 VAL). A vendégeknél is volt egy dupla-dupla, amelyet Pavle Radojevic ért el 14-14 ponttal és lepattanóval.

Kéri Péter: - Kicsit döcögősen kezdtük a meccset, de a második negyedre összeállt a védekezésünk és támadásban is egyre több szép akciót vezettünk. Örülök, hogy mindenkinek sok játéklehetőséget tudtam adni, és a játékosok éltek is a kapott percekkel.

Mészáros István: - Gratulálok a szombathelyi csapatnak a győzelemhez, Sportszerű mérkőzésen, megérdemelten nyertek. Sajnos mi ma csak ilyen alacsony létszámban tudtuk elutazni és így nehéz kosárlabdázni.

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x2324/hun_univn/hun_univn_52231

 

ELTE BEAC - Közgáz SC és DSK 74-90 (22-27, 16-19, 15-27, 21-17) 

Budapest, BEAC csarnok, 30 néző. V.: Jakab, Molnár.

ELTE BEAC: BODNÁR 11/3, Ipacs 7/6, SIPOS 14/3, Magda 12/12, Molnár 9/3. Csere: Nagy J. 7/6, Borsos 5, Szabó B. 2 Papp, Szabó I., Kovács 7/3. Edző: Csányi Zoltán.

Közgáz SC és DSK: SZÁNTÓ 13/6, JENEI 10, Kutrovich 9/3 GALAMBOS 30/6, Csikós 11/3. Csere: Béres 4, Sólyom 1, Grilli, Gyürk 2, Csík, Nagy G. Mb. edző: Kováts László.

A Közgáz fiataljai alapvetően végig kézben tartották az irányítást. A vendégektől kiemelkedő teljesítményt nyújtott a 30 pontos, 13 lepattanós dupla-dupláig jutó Galambos Árpád, aki a palánk alatt és távolról is igen veszélyes volt a hazai gyűrűre. Az ELTE fiataljai igyekeztek lépést tartani ellenfelükkel, de az akarás görcsössé tette őket, sok hibával játszottak, így nem lehetett más az eredmény, mint ami végül született: biztos Közgáz győzelem.

Csányi Zoltán: - Igazából nagyon sajnálom ezt a mérkőzést, mert a céljaink eléréséhez jó esély kínálkozott volna, ha meg tudjuk közelíteni a lehetséges és bennünk rejlő teljesítményünk maximumát. Nagy akarásunk igazából azt eredményezte, hogy kapkodtunk, nagyon sok esetben rossz megoldásokat választottunk. Tulajdonképpen minden mutatóban előttünk járt ellenfelünk, így meg nem is volt kérdés a végeredmény. Gratulálok ellenfelünknek, remek teljesítménnyel tolták végig a mérkőzést.

Kováts László: - Sportszerű, jó iramú mérkőzés volt, a srácok végig összpontosítva hozták a mérkőzést. Gratulálok az ELTE fiataljainak is, kifejezetten élvezhető mérkőzést hoztunk össze.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univn_52221

 

Veszprémi Egyetemi SC - Óbudai Egyetem Kandó SC 66-83 (18-18, 21-20, 8-25, 19-20)

Veszprém, 20 néző. V.: Magyari, Krisztián-Világos.

Veszprémi Egyetemi SC: Lénárt 10/6, VÉGH 45/15, Stewart 7, Csernák 4, Szabó. Csere: Fekete, Nádasdi, Vicai, Tóth. Edző: Kerekes Gábor.

Óbudai Egyetem Kandó SC: Balázs 11/3, Bogdán 7/3, Gulyás 5/3, Berzicai, BODNÁR 13. Csere: KARAKÓ 24/3, Pálvölgyi 10/9, KATATICS 13. Edző: Őri Gergely.

A mérkőzés első perceiben a vendégek a sikeres hárompontosokkal gyors előnyt harcoltak ki maguknak. A hazaiak kicsit késve, de felvették a ritmust és gyors támadásaikkal értékes pontokat tudtak szerezni. A mérkőzés első félideje kiegyensúlyozott volt, a hazaiak a remek napot kifogó Végh Mátyás kosaraival tartották a lépést az óbudai együttessel. A 3. negyedben a VESC játékosai ritmust vesztettek, így az óbudai játékosok elsősorban a két dupla-duplát elérő kulcsemberük, Karakó Bálint (24 pont, 13 lepattanó) és Bodnár Dániel (13 pont, 20 lepattanó) vezérletével könnyen megléptek ellenfelüktől. A tetemes fővárosi előnyt a hazaiak már nem tudtak behozni a 4. negyedben.

Kerekes Gábor: - A mérkőzés első félidejével teljesen elégedett voltam. Sajnos a rotáció hiányában a csapat a 3. negyedre fókuszvesztetté vált. Nagyon rossz ritmusban jöttünk vissza, sorban rossz döntéseket hozva. Gratulálok az ellenfél csapatának és sok sikert kívánok nekik a továbbiakban.

Őri Gergely: - Hiányosan érkezett csapatunk a mérkőzésre, de izgalmas mérkőzést játszottunk. A 3. negyedben sikerült megvalósítani, amit szerettünk volna, gyors támadásokból és palánk alól jól tudtunk dolgozni. Köszönjük a mérkőzést és sok sikert kívánok az ellenfél csapatának is.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univn_52241

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Fotó, slide: hunbasket.hu; Práczki Péter

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus