Új magyar fiatalok külföldön

Idén szeptembertől több fiatal magyar játékos is külföldön kezdte meg a pályafutását. Közülük öten Lakosa Ákos és Csorvási Levente mentorálásával és amerikai, illetve spanyol kapcsolatai révén jutottak ki. 

Pápai Máté (Florida Institute of Technology - Florida, USA)

Máté a hosszú jelentkezési és toborzó időszak után döntött úgy, hogy a floridai műszaki egyetemen folytatja pályafutását. Az egyetem az NCAA divizió 2 legerősebb konferenciájában szerepel (Sunshine State), mind az edzői gárda, mind a sportkomplexumok fejlettsége ideális környezetet teremt a fejlődésre. A floridai intézmény nem csak a sport miatt lehet irigylésre méltó: 10 percre fekszik az óceán partjától, illetve világszínvonalú az egyetem oktatása és felszereltsége, egyetlen év több mint 54000 dollárba (majd’ 15 millió forint) kerül ösztöndíj nélkül. 

Kozma Gergő (Missouri Baptist University - Saint Louis, USA)

A Falco irányítója remek évet zárt a tavalyi U20-as bajnokságban, és az egy évvel idősebbek válogatott keretébe is meghívót kapott. Gergő egy Saint Louis-i egyetemre nyert el teljes ösztöndíjat (36000 dollár évente), mely egy független bajnokságban indul (NAIA). A bajnokság színvonala és lebonyolítása hasonló az NCAA divizió 2-höz, több ma Európában játszó klasszis is innen került ki.
 
Pallai Tamás (Canarias Basketball Academy - Kanári-szigetek, Spanyolország)

Tamás egy nagyon erős nyári válogatott időszak után teszi át székhelyét a Kanári-szigeteki kosárakadémiára, ahol csatlakozhat az egy éve már kint edző szegedi Meleg Gergőhöz. A CBA elsődleges célja, hogy az amerikai egyetemi bajnokságra készítse fel és közvetítse ki játékosait. Az elmúlt években ezt páratlan sikerességgel tette: több mint 80 játékos ment innen NCAA divizió 1-es egyetemre, köztük a később NBA-t is megjárt Joel Freeland vagy a Körmenden is megforduló Ryan Richards. Hiába az Európa egyik legszebb helyén való elhelyezkedés, nem sok idő jut a nyaralásra: az akadémia edzésprogramja rendkívül kemény, nem egyszer reggel 6 órás tréningekkel, főként az egyéni képzésekre és a fizikai felkészítésre alapozva.

Frank Áron (Capistrano Valley Christian School - California, USA)

A 2000-es születésű szolnoki játékos egy Los Angeles melletti magániskolában kapott ösztöndíjat. Áronnak kiváló lehetősége lesz megmutatni tudását, és megtapasztalni az amerikai kosárlabdát egy erős csapatban és gyönyörű környezetben. A csapat több játékost is küldött az elmúlt években top egyetemekre, így Áron előtt is nyitva áll a lehetőség.

Jankovits Benedek (Melstone High School - Montana, USA)

A MAFC 1999-es születésű játékosa a Montana állambeli Melstone gimnáziumban folytatja. Az iskola több magyar játékost is fogadott a múltban, ilyen pl. az Óbudai Kaszásokat erősítő Kollár Zsombor és Papp Márk.

Ezek a fiatalok a hazájukat és családjukat hátrahagyva dolgoznak kőkeményen nap mint nap álmaikért. Reméljük, pár év múlva kész játékosként térnek vissza Magyarországra, és hoznak sikereket nevelőegyesületeiknek és akár a felnőtt nemzeti csapatnak.


Foto, Slide - Madár Dávid, szoljon.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus