MAFC-Körmend és Vasas-Szolnok U16-os elődöntők

Befejeződtek a csoportmérkőzések a kadet országos bajnokság nyolcas döntőjében. A harmadik napon lényegében csoportdöntőket játszottak, a Vasas végig vezetve nyert a szívós, jól játszó MAFC ellen, a Körmend pedig jó első félidő után vesztett helyzetből mentette hosszabbításra Szolnok elleni meccsét, s a túlórában nyert. Lássuk a részleteket

Szombathelyi Kosárlabda Akadémia - Kaposvári KK Delfinek 47-56 (16-18, 3-16, 15-12, 13-10)

Küzdelmes kiegyenlített játékkal kezdődött a fiú kadet döntő harmadik napjának első meccse. 7-7 után "robbantott" a napról napra jobban és bátrabban játszó kaposvári csapat, amely egy triplákkal is "alátámasztott" 10-0-s rohammal szinte állva hagyta a fáradtnak, fásultnak tűnő vasi legényeket. A negyed hajrájában a szombathelyiek egy 9-0-s rohammal 1 pontra feljöttek, a szakasz egy jó somogyi büntetővel zárult.

A második szakaszban a szombathelyiek visszaestek abba a fásultságba, amely az első negyed közepén jellemezte őket. Különösen a támadójátékuk volt hatástalan, elképzelés, átütőerő nélküli. A negyed közepéig 6 pontot szereztek a kaposváriak, amikor beesett egy szombathelyi tripla. Ez sem okozott nagy változást a játékban, a félidő végére teljesen szétestek a szombathelyiek. A lendületesebb, jobban akaró Kaposvár egy 10-0-s rohammal és 15 pontos előnnyel zárta a félidőt.

Érezhetően egy elszánt, "harapós", alaposan feltüzelt szombathelyi társaság ment fel a pályára a második félidőre, s Durázi Krisztofer erőszakos, eredményes játéka révén hamar 10 ponton belülre került a vasi alakulat. A kaposváriak egy időkéréssel rendezték soraikat, a 33 pontig jutó Kocsis Zalán vezérletével ismét 10 pont fölé nőtt előnyük a befejezéseket siettető, kapkodó sok tiszta közeli helyzetet elhibázó Szombathely ellen. A záró szakaszban végig tartotta 10 pont körüli előnyét a kaposvári csapat, amely jó első félidei játékának köszönhetően megérdemelten nyert.

Svajda Gábor: -  Nagyon fáradtan kezdtünk, a tegnapi, a MAFC elleni meccs nagyon sokat kivett belőlünk. A folytatásban megpróbálunk a lehető legjobban szerepelni. Gratulálok a Kaposvárnak.

Fehér Iván: - Végre megjött az önbizalom és javult a dobóforma. Gratulálok a fiúknak, eddig folyamatosan javult a játékunk, és remélem, folytatódik is ez a tendencia.

 

Vasas Akadémia - MAFC Kosársuli 68-54 (19-13, 21-18, 12-10, 16-13)

4-0-lal kezdte a csoportdöntőt a Vasas, de az idegesen kezdő csapatok csatájában a nyitó szakasz közepén 7-6-ra már a MAFC vezetett. Ezt követően Lewis vezérletével, ponterős s emellett ügys szervező játéka révén egy 10-2-es rohanást mutatott be a Vasas, amelynek köszönhetően 6 pontos előnnyel zárta a nyitó szakaszt.

A második negyedben is óriási iramot diktáltak a hazaiak, a MAFC azonban felvette a kesztyűt. A hazaiaknál szépen megoszlottak a terhek, a MAFC-ot a második negyed elején Sebestyén, majd a félidő hajrájában Albu tartotta versenyben. A Vasas Rudner erőteljes palánk alatti játékával 10 pont fölötti előnyt állandósított, ám István Márknak félidő végét jelző dudaszó pillanatában dobott bravúros triplájával szünetre 10-en belülre került a MAFC.

A második félidő elején az egy lépéshibát vitató hazai edző, Sárosi Bulcsú kapott technikait - korábban már mindkét szakvezetőt figyelmeztették a játékvezetők. A negyed első 4 percében csupán 3 MAFC-pontot kellett beírni a jegyzőkönyvbe. A Vasas kapkodott,a  MAFC pedig bár kialakította, ki is hagyta tiszta helyzeteit. A szakasz közepén Sebestyén suvasztott be egy triplát, majd Vízvári betörése után 3-ra feljött a MAFC. Ezt követően lépett elő Nshimba Joel, ügyes center kosara majd blokkja lendületet adott társainak. A félidő 10-2-es Vasas futással és 11 pontos Vasas vezetéssel zárult.

A befejező negyed elején sűrűn potyogtak a kosarak, Sebestyén és Vízvári tartotta versenyben a MAFC-ot.

A záró szakaszban állandósult a 10 pont körüli Vasas vezetés, bár Sebestyén villanásával újra 10-en belülre került a MAFC. Erre Rudner azonnal felelt távoli duplával, majd a MAFC-ból Bonifert ellen ítéltek technikai hibát a játékvezetők. Jól küzdött a MAFC, de érezhető volt, hogy igazán szorossá nem tudja tenni a meccset. A végén már az elődöntőkre gondolva mindkét edző már kiegészítő játékosait szerepeltette.

Sárosi Bulcsú: - Nem játszottunk igazán jól, de végig kézben tartottuk a mérkőzést. Mostantól kell majd játékban sokat javulnunk.

Vavra András: - A célunkat elértük, felszabadult, helyenként ügyes játékkal megnehezítettük a Vasas dolgát. Úgy érzem ez a meccs jó felkészülés volt a holnapi kulcsfontosságú összecsapásra.

 

Bajai Bácska - Bp. Honvéd 65-59 (19-14, 21-15, 10-15, 15-13)

Nem érződött a csalódottság egyik csapaton sem, 5-0-lal nyitott a Honvéd, de másfél perc elteltével 5-4-re feljött a Baja. A szakasz közepén kissé ellaposodott a játék, Pálkerti erőteljes betörések után szerzett kosaraival fordított a Baja. A Honvéd támadásban bizonytalan volt, a Baja 5 pontos előnyt szerzett a negyed végéig.

Pálkert és a Baja lendületben maradt a második szakasz elején, 9 pontra nőtt a jó lábmunkával védekező, több labdát s könnyű kosarat szerző Sugovica-parti társaság előnye. A Honvéd Matejovics palánk alatti magassági és erőfölényét kihasználva próbált felzárkózni. A félidő hajrájában mindkét csapat zónára állt át. A Honvéd részéről Ruska dobott triplát, de a szünet előtt ismét jött pár eladott labda a fővárosiaktól, a Baja Schubert remek megmozdulásai révén szünetig 10 pont fölé növelte előnyét.

A harmadik negyed első felében tartotta 10 pont körüli előnyét a Baja, majd a szakasz közepén Pálkerti két támadó hibája után egy 10-1-es rohanással 2-re feljött a Honvéd, de a negyed végén Schubert tett róla, hogy a bajaiaknál maradjon az előny.

A záró szakasz elején a magabiztossá váló Pálkerti jó sorozatával ismét 10 pont fölé nőtt a bajai csapat előnye. A Honvéd harcolt, küzdött, de csak szorossá tudta tenni a meccset, nyernie nem sikerült.

Cservék Csaba: - Örülök annak, hogy megszereztük első győzelmünket. Nagyon jó meccset játszottunk, gratulálok az ellenfélnek, és saját játékosaimnak is azért, mert végre elhitték, hogy nyerhetnek.

Zsoldos András: - Az első két napon elvesztett két egylabdás meccs mentálisan eléggé visszavetette a csapatot. Ami pozitívum volt, hogy a gyenge első félidő után volt tartásunk, feljöttünk, de ekkor a Baja, kritikus helyzetekben extra külső dobásokkal pár pontot megtartott előnyéből.

 

Körmendi Törpördögök - Szolnoki VSI 67-63 (23-14, 15-9, 7-20, 10-12, 12-9)

A meccs s egyben a csoport győztese az elődöntőben elkerüli a legnagyobb favoritnak tartott Vasast, ez volt a tét.

A Szolnok lendületesen, pontosan, a Körmend viszont egyénieskedve, kapkodva kezdett, ráadásul a büntetőket is kihagyták játékosai. 6-0-s szolnoki vezetés után büntetőből szerezte első pontját a Körmend, majd 3 és fél perc elteltével Németh Ákos akcióból is betalált. A Szolnok kezdett kapkodni, egyénieskedni, és a körmendiek eltámadása is megzavarta a Tisza-parti legénységet, több labdát eladtak Honti Viktor fiai. A 6-0-s szolnoki vezetésre az érezhetően játéka lendülő Doktor vezérletével egy 14-2-es száguldást mutatott be a Körmend. A negyed hajrája csoportdöntőhöz méltó, élvezetes, színvonalas játékot hozott.

A második szakaszt elején tartotta 5 és 10 pont közötti előnyét a Körmend, majd néhány szellemes akcióval 13 pontosra növelte a támadásban tanácstalan szolnokiakkal szemben. Azért nem lett nagyobb a különbség, mert egy-két ziccert elkönnyelműsködtek a vasi fiatalok. A szolnokiaktól  felvillanásokra futotta, a körmendi zónát nem tudták átdobni, pedig próbálkoztak becsülettel távolról. A félidő végén egy-két szellemes támadás, látványos akció végén úgy növelte 15 pontosra előnyét a Körmend, hogy Szalai János pihentethetett egy-két kulcskulcsemberét.

Szünet után Kovács Gábor zsinórban 7 pontot dobott, miközben a Körmend 5 percig nem szerzett pontot. Utána ugyan dobtak ötöt a vasiak, de a negyed hajrájában Kovács mellé felnőtt kis és Mloch is, 2 pontra fogyott a negyed végén a Körmend előnye.

A záró szakaszban minden téren a Szolnok tűnt erősebbnek, át is vette a vezetést, de a végén hihetetlen izgalmak közepette hosszabbításra mentette a meccset a Körmend. A túlórában egy ideig csak büntetőkből estek kosarak, majd a szünet után csak erőlködő Doktor előbb betörésből volt eredményes, majd bedobott egy triplát, ezzel nyert a Körmend.

Szalai János: - Az első félidőben szerzett nagyobb vezetést követően nem találtunk be zóna ellen, de a hosszabbításban óriásit küzdöttek a srácok, így megnyerték a meccset.

Honti Viktor: - Vesztett helyzetből óriási küzdőszellemről tanúbizonyságot téve felálltunk, de a rendes játékidő utolsó percében hozott rossz döntések miatt ellenfelünk kiharcolta a hosszabbítást, amelyben fölénk kerekedett. Gratulálok a Körmendnek a csoportgyőzelemhez.

Fotó: kosarsuli.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus