Rajt Itáliában - indul a Serie A!

Az előttünk álló hétvégén rajtol kontinensünk egyik legerősebbnek tartott bajnoksága, az olasz Serie A. Vasárnap indul az új szezon, egy olyan szezon amely talán soha nem volt ennyire kiszámíthatatlan és kiegyensúlyozott.

Az előttünk álló hétvégén rajtol kontinensünk egyik legerősebbnek tartott bajnoksága, az olasz Serie A. Egy emlékezetes és maratonira nyúló (június végéig gyűrték egymást a csapatok) 2012/2013-as évad, és az olasz válogatott kissé felemás EB szereplése (ragyogó kezdés után siker a legjobb 8, de az utolsó 3 mérkőzés elbukása keserű pirula) után már indul az új szezon, egy olyan szezon amely talán soha nem volt ennyire kiszámíthatatlan és kiegyensúlyozott.

A bajnokaspiránsok

A mögöttünk hagyott majd egy évtized (a trevisoi és bolognai klubok hanyatlását követően) hasonló esélylatolgatásai általában úgy indultak: Siena vagy Milano? Nos, ezúttal is indíthatnánk így, hiszen mindkét talján Euroliga reprezentáns esélyesként indul a rajtnál, a képlet azonban már mégsem ilyen egyszerű. A hétszeres (!!!) címvédőként rajtoló Montepaschi Siena igencsak furcsa idény elé néz, a fő patrónusnak számító pénzintézet válsága már két éve érezteti hatását a toszkán klub büdzséjén: a 2011-ben még 18 millió eurós éves költségvetés folyamatosa apad, az előttünk álló évben ez már nem lesz több mint 7-8 millió euró. De ez még csak a kisebbik baj, az így is a sienai költségvetés jelentős részét álló bank már most bejelentette: 2014 nyarától teljesen „elzárja a  csapot”,  ez pedig a Montepaschi Siena számára a Benetton Treviso 2012-es drámájához és megszűnéséhez kísértetiesen hasonló szituációt, és nagyon sötét jövőképet vázol fel.

Persze még nem temetni, hanem méltatni és bemutatni igyekszünk a címvédőt, azt a címvédőt, amely vadonatúj kerete alapján akár újra scudettót ünnepelhet, de már nem toronymagas esélyesként, hanem csak a több hasonló erősségű rivális közül egyként. A bajnok 12 fős profi keretében 9 új arcot találunk, mindössze az olasz válogatott és a bajnoki döntő mvp-je, Daniel Hackett, a veterán Tomas Ress, és az osztrák Benjamin Ortner maradt hírmondóként Sienában. Az új igazolások között van ex-NBA profi (Kim English – Detroit Pistons), egykor a magyar NB1-ben is pattogtató olasz-amerikai (Jeff Viggiano), a 2013-as NBA drafton 43.-ként kiválasztott ígéretes „rookie” (Erick Green), rutinos európai „vándormadarak” (Taylor Rochestie, Josh Carter), és már korábban Itáliában is kipróbált amerikai profik (Othello Hunter, Spencer Nelson).  Végül, de nem utolsósorban ki kell emelnünk, hogy a Milanóhoz távozó szakvezetőt, Luca Banchit eddigi segítője, Marco Crespi követi majd, vele próbálnak (újra) címet védeni Sienában.

Hogy terveiket siker koronázza-e, az még a jövő zenéje, de megítélésünk szerint az újfent kettős harcra (az Euroligára már Firenzébe költözik a toszkán gárda) készülő Hackették dolga talán sosem volt még ilyen nehéz az elmúlt majd 10 évben. Hiába a most is erősnek tűnő keret, a homályos jövőkép, és az egyre közeledő riválisok miatt ez a csapat éppúgy lehet 8., ahogy újra bajnok is.

A Montepaschi Siena 2013/2014-es kerete

A kezdő5.hu tippje a 2013/2014-es szezonra : 1 – 4. hely


1996 óta, immáron 17. esztendeje csak áhítják a sikert és a bajnoki címet a gazdag olasz metropolis, Milánó kosaras szurkolói. Az olasz rekordbajnok (25 bajnoki címmel) az EA7 Emporio Armani Milano történelmében példátlanul hosszú ez az „ínséges időszak”, magunk is írtuk már a korábbi évadok felvezetői során: ha most nem, akkor talán soha, olyannyira esélyesnek tűnt kerete, és a mezőnyből kimagasló anyagi lehetőségei okán az Olimpia Milano. Ezúttal nem akarunk hasonló frázisokat elcsépelni, bár a tény most is az: a milánóiak több mint kétszer akkora büdzséből gazdálkodnak, mint az utánuk következő élboly, mindezek ellenére az idei nyár nem a milliókat kereső sztárok igazolásától szólt, sőt, megkockáztatjuk, rég nem látott tudatossággal, ezúttal talán már csapatot próbáltak építeni a nagy rivális Sienától elcsábított újdonsült vezetőedző, Luca Banchi kezei alá. Három maradó – Keith Langford, Nicolo Melli, és az utóbbi fél évben európai klasszissá érő, és még mindig csak épphogy 21 éves Sandro Gentile hármas köré hoztak nem kevesebb mint 9 új játékost. Kristjan Kangur és David Moss a bajnoki címvédő Montepaschinál már bizonyította, hogy képes – Banchi vezetésével is – klasszis teljesítményre, Curtis Jerrels és Marquez Haynes az évek óta neuralgikus pontnak számító irányító poszton jelenthet megoldást, Bruno Cerella a mezőnyben lehet becsületes harcos, míg az ex-NBA profi, Samardo Samuels, a Barcelonától érkező CJ Wallace, és az olasz válogatott Angelo Gigli az elmúlt év csalódást keltő magas emberei (Focisz, Buruszisz, Hendrix) után lehet  megoldás a palánk alatti posztokra.

Az EA7 Emporio Armani Milanóval egy néhány héttel ezelőtti elemzésünkben részletesebben is foglalkoztunk, íme:  Milano: újrakezdés, sokadszorra

Az Olimpia Milano 2013/2014-es kerete

A kezdő5.hu tippje a 2013/2014-es szezonra : 1 – 5. hely

Akik a dobogóra törhetnek

Sok víz elfolyt azóta a Teverén, hogy a Virtus Acea Roma – soraiban válogatott erősségünkkel, Lóránt Péterrel – hatalmas sikerként bajnoki ezüstérmet nyert. Az ezüstös gárda jelentősen átalakult, meghatározó emberek távoztak, de pótlásukat az elmúlt évben Olaszország legjobb (kosaras)sportigazgatójának választott Nicola Alberani, a saját lehetőségeikhez képest remekül megoldotta. Kétségtelenül az NBA-be, azon belül a Detroit Pistonshoz szerződő olasz klasszis, Luigi Datome távozása a legnagyobb veszteség, az elmúlt szezon bajnoki MVP-je aligha pótolható, posztján még akkor is gyengülni fognak a fővárosiak, ha a rendkívüli Gigi pótlására remek kosarast igazolt a Virtus: Quinton Hosley korábban a Real Madridnál, a Galatasaray-nál és a Dinamo Sassarinál is bizonyította kivételes képességeit. Trewor Mbakwe és Callistus Ezukwu – két újabb, a „semmiből előhúzott” nigériai-amerikai magasember - a rövidke rigai kitérő után az NBA-be (Philadelphia 76-ers) igazoló Gani Lawal, és a végül a magyar bajnoki ezüstérmesnél, a Tisza partján kikötő Lóránt utódai a magas posztokon. Ami viszont komoly fejfájást okoz a rómaiak háza táján az Jordan Taylor makacs sérülése (az irányító a felkészülés jelentős részét kihagyta emiatt) és Bobby Jones új dominikai útlevele, pontosabban annak hiánya… az amerikai magasember a speciális olasz szabályozás miatt csak úgy léphet pályára és kaphat státuszt a Virtus Romában, ha megszerzi a közép-amerikai ország állampolgárságát. („Lapzártakor” érkezett: iménti bizonytalan helyzetre való tekintettel a Roma, egyelőre csak egy hónapos szerződéssel Michal Igniarskit is leigazolta, az egykori lengyel válogatott „négyes” az előző szezonban a Sassari profija volt)

A Virtus Roma 2013/2014-es kerete

A kezdő5.hu tippje a 2013/2014-es szezonra : 3 – 7. hely


Az új trónkövetelők egyik legerősebbike az a Sidigas Avellino, amely tavaly ősszel még az utolsó helyek elkerüléséért harcolt. Aztán tavasszal jött Jaka Lakovic, Kaloyan Ivanov és Taquan Dean, és a farkasok (lupi – ez a dél olasz klub „beceneve”) nem kis képzavarral élve, szárnyakat kaptak, és a kis híján a play- off-ra is odaértek (tavaszi teljesítményükkel a legjobb 4 között végeztek volna...). A helyi energiakonszern által bőkezűen patronált egyesület valamennyi meghatározó klasszisát (Lakovic, Dean, Richardson, Dragovics, Ivanov) megtartotta, és ezenfelül minden poszton erősödni tudott: az amerikai Will Thomas a tábla alatti rotációt mélyíti, az olasz válogatott kisembere, Daniele Cavaliero (csak az utolsó keretszűkítés után maradt ki az olasz EB keretből) Lakovic mellé/mögé jelenthet minőségi cserét, Jarvis Hayes személyében pedig az alacsony-bedobótól az erőcsatárig több pozícióban bevethető, 441 NBA találkozó tapasztalatával bíró amerikai légiós érkezett. Természetesen egy ilyen kerethez hasonló kvalitású mester is dukál, és itt sem „kispályáztak” a déliek: az a Frank Vitucci érkezett, aki tavaly alapszakasz győzelemig, kupadöntőig, és bajnoki elődöntőig vezette a Vareset. Nem kétséges, Avellinóban arra készülnek, felülírják a klub történelmének eddigi legjobb eredményének számító 2008-as olasz kupa győzelmet!

A Sidigas Avellino 2013/2014-es kerete

A kezdő5.hu tippje a 2013/2014-es szezonra : 1 – 6. hely


Az Avellinóhoz hasonlóan a sikerre éhes újgazdag klubok körét erősíti az Umana Venezia, a lagúna-lakók 2011-es feljutásuk óta komoly ambíciókat táplálnak, de mindeddig ez „csak” két play-off negyeddöntőt jelentett a számukra. Most sem adnák alább, alaposan kicserélődő keretük alkalmassá is teszi őket a nagy célok elérésére, 6 új igazolás, mindegyikük kipróbált, magas szintet képviselő profi. A három új amcsi közül az orosz ligából (Szamara) érkező Andre Smith a 2011/2012-es, míg a Reggio Emiliától leigazolt Donnel Taylor a 2012/2013-as bajnoki szezonban volt a Serie A legjobb pontszerzője, előbbi a Caserta, utóbbi a Reggio Emilia játékosaként. Komoly erősítés lehet a Cremonától megszerzett Luca Vitali is, az olasz nemzeti együttessel EB 8. (itt megjegyzendő, a 2013-mas szlovéniai kontinenstornán a Venezia adta a legtöbb, szám szerint 3 játékost, az olasz EB csapatba!) irányító-bedobó a mögöttünk hagyott szezonban ragyogóan teljesített. Milánóban a sztárok mögött csak epizodista lehetett az a Iacopo Giachetti (szintén ex-válogatott), aki most Velencében újra bizonyíthatja rutinját. Szardíniáról, a nagyon erős Dinamo Sassari kezdőjéből igazolt a Veneziához Tony Easley, a madárcsontú, de rendkívül ruganyos és jó képességű centerre kulcsszerep vár Andrea Mazzon csapatában.

Az Umana Venezia 2013/2014-es kerete

A kezdő5.hu tippje a 2013/2014-es szezonra : 4 – 8. hely


Mindenképpen az új bajnoki évad egyik éremesélyesének számít a Dinamo Sassari. Hiába vesztették el több  fontos játékosukat (Becirovic, Gordon, Easley, Thornton) a szárdok, az újonnan igazoltak sem képviselnek alacsonyabb nívót. Sokáig úgy tűnt, az a Travis Diener is otthagyja őket, aki honosítottként, mint a liga egyik legjobb karmestere, már az olasz válogatottban is meghatározó szerepet tölt be, ám Diener végül nemet mondott a gazdagabb klubok csábításának, és úgy is visszatért a szigetre, hogy időközben klubja már két kosarast – az amerikai-macedón Marques Greent a Milanotól, és az argentin válogatott Juan Fernandezt a másodosztályú Bresciatól – is igazolt a posztjára. Nem kétséges, az egyes poszt legerősebb rotációja felett a ligában, a szárdok trénere, Meo Sacchetti fog rendelkezni. A friss igazolások közül Omar Thomas számára nem ismeretlen az olasz Serie A, az amerikai bedobó a 2010/2011-es szezonban az első osztályú bajnokság alapszakaszának MVP-je volt, míg a Linton Johnson – Caleb Green duó mellett nehéz lesz lepattanót szereznie bármelyik ellenfélnek.

A Dinamo Sassari 2013/2014-es kerete

A kezdő5.hu tippje a 2013/2014-es szezonra : 2 – 6. hely

Play-off jelöltek

Mesterét (Frank Vitucci az Avellinóhoz távozott) és két alapjátékosát (Dunston – Olympiakosz, M. Green – Himki Moszkva) is elvesztette a tavalyi alapszakaszgyőztes és bajnoki elődöntős Cimberio Varese. Az új Varese már két hivatalos fellépésen (Euroliga selejtező, olasz Szuperkupa döntő) is túl van, mindkettőt elbukta, ráadásul egyelőre csapatjátékban is visszaesett az egykori többszörös BEK-győztes, így hiába az új szerzemények (Keydren Clark, Aubrey Coleman, Marko Scsekics, Frank Hassell) veretes előélete, egyelőre minden jel arra mutat, a piros fehérek képtelenek lesznek megismételni tavalyi bravúros teljesítményüket, és ebben a szezonban maximum a play-off elérése lehet a reális célkitűzés.

A Cimberio Varese 2013/2014-es kerete

A kezdő5.hu tippje a 2013/2014-es szezonra : 5 – 8. hely


A szomszédvár Pallacanestro Cantu hívei részben örülhetnek: a Joe Ragland – Pietro Aradori – Maarten Leunen – Marco Cusin tengely megtartása komoly fegyvertény, azonban ezen felül az elmúlt év olyan meghatározó játékosait, mint Vladimir Micov vagy Manukar Markoisvili elvesztő „brianzolik” komolyan nem tudtak erősödni, ráadásul ezen a nyáron Alex Tyus is „hazatért” a Maccabi Tel Aviv-hoz, így hiába szerezték meg az öccse nyomdokain elinduló, és hozzá hasonlóan rendkívül tehetségesnek tartott 24 éves Stefano Gentilét, a többi új arc (Michael Jenkins, Adrian Uter, Marcel Jones) még erősen „sötét ló jellegű”. Cantuban is maximum a  legjobb 8 lehet az elvárás.

A Pallacanestro Cantu 2013/2014-es kerete

A kezdő5.hu tippje a 2013/2014-es szezonra : 6 – 9. hely


Az előző évad meglepetéscsapata volt (a 6. helyen végeztek) az erre a szezonra névadó szponzort váltó és már Grissin Bon Reggio Emilia néven induló alakulat. A tavalyi újoncnál nem volt nagy mozgás a nyáron, sokáig úgy tűnt, nem igazán tudják majd pótolni a Velencébe szerződő Donnel Taylort (a Serie A pontkirálya volt 2013-ban!), de szeptember utolsó napjaiban nem kis vadat ejtett a Reggio Emilia: a New York Knicks-et otthagyó James White szignóját megszerezve már bátrabban kijelenthető, ez a gárda bizony már bravúr nélkül is ott lehet a Serie A rájátszásában. A zsákolókirály James White-ot nemcsak jeles NBA rezüméje, hanem olasz előélete (Pesaróban és Sassariban is ponterős húzóember volt annak idején) is komoly erősítéssé teszi, és a szintén ezen a nyáron megszerzett Coby Karllal (a legendás NBA tréner George Karl legidősebb fiúgyermekének is van NBA múltja), valamint a tavalyi sikercsapat tagjaival (köztük az olasz válogatottban is kezdő irányítóvá váló Andrea Cinciarinivel és az idei U20-as Eb egyik legjobb játékosával, a lett Ojars Silinsszel) ütős is elegyet alkothatnak, amely az EuroChallenge kupa egyik esélyesének is számít, így akár a kupasorozat későbbi szakaszában együtteseinknek, különösen az ebben a kupában is minimum a legjobb 4 közé aspiráló Szolnoknak is komoly ellenfele lehet a Reggio Emilia.

A Grissin Bon Reggio Emilia 2013/2014-es kerete

A kezdő5.hu tippje a 2013/2014-es szezonra : 5 – 9. hely


A Virtus Granarolo Bologna nevét egykor kontinens szerte rettegték, a bolognai fekete-fehérek azóta már megszűntek/újjászülettek, megjárták a második vonal purgatóriumát, de az utóbbi 2-3 év már inkább csak a vegetálásról szólt, mi több tavasszal bizony már a kiesés szele is meglegyintette őket. 2013 nyarán a bolognai klubvezetés stratégiája egyértelmű volt, az alakulat rendkívül fiatal gerincét (Imbro, Landi, Fontecchio, Gaddefors) mennyiségben és minőségben is erős légiós különítménnyel erősítik meg, így nem kevesebb mint 6 új külföldi kosaras érkezett Bolognába, köztük Matt Walsh és Shawn King a rutint, Casper Ware és Brock Motum a lendületet, Jerome Jordan és Dwight Hardy pedig a precíz profizmust képviseli, és ha a Virtus a jelenleg még szabadügynök válogatott Beppe Poetaval is meg tud egyezni (ez a tervük), akkor bizony ez a Bologna újra play-off esélyes lehet.

A Virtus Bologna 2013/2014-es kerete

A kezdő5.hu tippje a 2013/2014-es szezonra : 7 – 11. hely

Meglepetéscsapatok lehetnek

Van némi kétségünk, vajon az Enel Brindisi megérdemli-e eme megtisztelő besorolást. A Reggio Emilia mellett a tavalyi szezon másik bravúrosan szereplő újonca (épphogy nem jutottak a rájátszásba), hiába a várakozások feletti eredmény, erre a bajnokságra mind a 7 légiósát lecserélte! Persze az újak sem kutyaütők, itt van mindjárt az a Jerome Dyson (ex New Orleans Hornets) aki az elmúlt évben az izraeli bajnokság legjobb pontszerzője volt a Hapoel Holon mezében, de a bosnyák Miroslav Todic, az amerikai Delroy James és Folarin Cambell, vagy a nigériai válogatott Alade Aminu neve sem cseng ismeretlenül a nemzetközi kosárlabdában járatosabbak számára.

Az Enel Brindisi 2013/2014-es kerete

A kezdő5.hu tippje a 2013/2014-es szezonra : 8 – 11. hely

Két hete már írtunk róla, mára már hivatalossá vált: az elmúlt idényben a Szolnoki Olaj színeiben pattogtató lett Ernest Kalve a Vanoli Cremona profija lesz a 2013/2014-es szezonban. A Vanolit évek óta már a szezon előtt "temeti" szinte minden elemző, mégis mindig, és általában tükörsimán bent maradnak. Megítélésünk szerint most sem lesz ez másképp, a Veneziához igazoló Luca Vitali elvesztése ugyan nagyon érzékeny veszteség, de a légiósai, elsősorban Jason Rich, Brian Chase Ben Woodside és Sime Spralja újfent biztosan megmenthetik a Cremonát.

A Vanoli Cremona 2013/2014-es kerete

A kezdő5.hu tippje a 2013/2014-es szezonra : 9 – 12. hely

Közülük búcsúzik valaki az élvonaltól

Megítélésünk szerint a JuveCaserta (új nevén a Pasta Reggio Caserta), Sutor Montegranaro, Victoria Libertas Pesaro, Giorgio Tesi Group Pistoia kvartettből kerül majd ki a Serie A egyetlen 2014-es kiesője. Az 1991-ben még bajnoki címet ünneplő Caserta és az egykor szintén szebb napokat megélő Pesaro olyan jelentősen meggyengült, hogy nincs komoly sanszuk akár csak az élvonal derékhadának utolérésére is, míg az újonc Pistoia (annak ellenére is, hogy a felkészülésük során a CSZKA Moszkvát is legyőzték) nem tudott olyan minőségben igazolni, amely számára garanciákat jelenthetne a stabil megkapaszkodásra.

2013-as nyári, folyamatosan frissülő olasz átigazolási táblázatunkat itt találjátok!

A nyitókör mérkőzéseit (egy kivételével, az ugyanaznap, este 20.30-tól kezdődik), egységesen vasárnap (október 13-a) kora este 18.15-ös kezdéssel rendezik, íme az első forduló programja:

Pallacanesrto Cantu - Giorgio Tesi Group Pistoia

Sutor Montegranaro - Virtus Acea Roma

Montepaschi Siena - Vanoli Cremona

Enel Brindisi - EA7 Emporio armani Milano

Cimberio Varese - Grissin Bon Reggio Emilia

Sidigas Avellino - Victoria Libertas Pesaro

Pasta Reggia Caserta - Umana Venezia

Virtus Granarolo Bologna - Dinamo Sassari (20.30 - RaiSport1 )

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus