Euroliga: Elmaradt az újabb csoda, Final Fourban az Efes és a Milano

A mindent eldöntő ötödik meccsen az olaszok kis híján egy perc alatt elszórakozták az egész szezonjukat, de Kyle Hines közel 30 év után visszajuttatta az Olimpiát a legszűkebb elitbe – a Real ismét kitett magáért, ám az Efes felnőtt a feladathoz és a szezon egyik legjobb meccsén kiharcolta a Final Fourba jutást – Hangáék hengereltek és szintén ott lesznek Kölnben

 

Negyeddöntő, 5. mérkőzések

FC Barcelona Lassa (1.) – Zenit Szentpétervár (8.) 79-53

A mérkőzés összefoglalója EZEN A LINKEN olvasható!

A Barcelona legjobb dobói: Higgins 15/3, Calathes 12/6, Kuric 11/9, Davies 11
A Zenit legjobb dobói: Poythress 11, Baron 9/6

A három győzelemig tartó párharc végeredménye: 3-2 a Barcelona javára.

 

Anadolu Efes (3.) – Real Madrid (6.) 88-83

Az Efes és a Real Madrid párharcának mindent eldöntő ötödik meccse minden igényt kielégített, a két gárda megmutatta az Euroliga és összességében a kosárlabda minden szépségét az elmúlt két hétben. A törökök az első két meccsen fantasztikus játékkal domináltak, majd a harmadik és a negyedik találkozó nagy részében szintén, ám a madridiak hatalmas lelki erőről tanúságot téve bemutattak két fantasztikus fordítást és kiegyenlítettek. Ilyen előjelek után nem lehetett esélyest kikiáltani erre az utolsó csatára, a játékerőben meglévő különbség továbbra is az Efes javára billentette a mérleg nyelvét, ezt azonban némileg ellensúlyozta Edy Tavares visszatérése, illetve az előző két meccs drámája, amely megrogyaszthatta (volna) az Ataman-csapatot.

Ennek megfelelően ez egy igazán szoros derbi lett a felek között, ahol az eddigiektől eltérően egyik csapat sem tudott elhúzni az elején, hanem fej-fej mellett haladtak a teljes első félidőben (36-41). Az Efesben kisebb nagyobb meglepetésre a támadásban eddig nem sokat mutató Chris Singleton (26/9 pont, 8 lepattanó, 3/3 tripla) vitte a prímet, nagyrészt neki köszönhetően nem lett nagyobb Carrollék előnye. Fordulás után aztán alaposan felpörögtek a hazaiak, akik egy 20-3-as rohammal estek neki riválisuknak, és ismét úgy tűnt, hogy megtörik a sokat hibázó spanyolokat. Ez azonban most sem történt meg, Laso mester Tavares visszatérésével ismét előhúzhatta az 1-2-2-es zónát, melyben a zöld-foki óriás korlátlan úr volt a palánk alatt, elvéve az Efes betöréseit.

Így következhetett egy újabb szoros végjáték, ahol elsősorban Nicolas Laprovittola (17/12 pont, 4 gólpassz) hidegvérű tripláival többször is vezetett a Real. Csakhogy most a törökök ászai sem fagytak le, az addig semmit sem mutató, mind a 10 pontját a negyedik negyedben szerző Shane Larkin (10/6 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) vette vállára csapatát, majd az utolsó percben, 80-80-nál Krunoslav Simon (17/9 pont) vágott be egy hatalmas triplát. És mivel erre Sergio Llull nem tudott hasonlóképpen válaszolni, a megszerzett lepattanó után stílusosan a meccs legjobbja, Singleton biztosította be a hazaiak sikerét. Az Efes számára a Final Fourba jutással így visszaadott valamit az élet a tavaly félbeszakított szezon után, mikor az isztambuliak toronymagasan az első helyen álltak, a Real pedig emelt fővel búcsúzott ettől a számukra roppant hektikus szezontól.

Az Efes legjobb dobói: Singleton 26/9, Micics 18/12, Simon 17/9, Larkin 10/6
A Real Madrid legjobb dobói: Laprovittola 17/12, Thompkins 12/9, Llull 10/6, Carroll 10

A három győzelemig tartó párharc végeredménye: 3-2 az Efes javára.

 

AX Armani Exchange Milano (4.) – FC Bayern München (5.) 92-89

A Milano 39 percen keresztül egészen kiváló kosárlabdával rukkolt elő a Bayern Münchennel szemben, a maradék 1 minutumban azonban hajszálon múlt, hogy elszórakozzák az egész szezonjukat. Az Olimpia ugyanis a karrierje legjobb meccsét játszó Shavon Shields (34/15 pont, 5 lepattanó, 6/5 tripla) vezérletével az elejétől magabiztosan vezetett és szinte mindenben a bajorok fölé nőtt. A lombardok legnagyobb előnye 17 pont volt (70-53), de még az utolsó 63 másodperc előtt is 12-vel mentek a házigazdák. Shieldsék azonban túl korán ünnepeltek, sorra adták el a labdákat, ezt pedig a megalkuvás nélkül küzdő Bayern kíméletlenül megbüntette, és egyszer csak arra kaptuk fel a fejünket, hogy 14 másodperccel a vége előtt a müncheniek már az egyenlítésért vagy a fordításért támadnak. 

Ekkor azonban az épp az ilyen pillanatokért leigazolt, immár kilencedik Final Fourjára készülő Kyle Hines (12 pont, 7 lepattanó, 2 blokk, 7/6 mezőnyből) a szezon egyik legnagyobb védekezését bemutatva megállította Wade Baldwin (17/3 pont, 5 gólpassz) betörését, feldobást harcolt ki, amit aztán meg is nyert. Így megúszta a teljes összeomlást a Milano, Armani úr pedig elégedetten pacsizhatott a játékosaival, akik 1992 után visszajuttatták az Olimpiát Európa legjobb négy csapata közé. A Bayern pedig minden elismerést megérdemel, nagyon kevésen múlt, hogy nem tudták feltenni a pontot az i-re az egyébként is történelmi szezonjuk végén.

A Milano legjobb dobói: Shields 34/15, Delaney 16/9, Hines 12
A Bayern München legjobb dobói: Reynolds 19/3, Baldwin 17/3, Johnson 14, Seeley 11/6, Zipser 10/3

A három győzelemig tartó párharc végeredménye: 3-2 a Milano javára.

 

Korábban véget ért párharc:
CSZKA Moszkva (2.) – Fenerbahce Beko (7.) 3-0

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus