Németország nyerte a világbajnokságot

Szerbia dobhatott az egyenlítésért is az utolsó percben, de végül nem tudták ledolgozni a harmadik negyedben összeszedett hátrányukat.

Férfi kosárlabda-világbajnokság, döntő

Németország - Szerbia 83-77 (23-26, 24-21, 22-10, 14-20)

Két szerb kosárral indult az összecsapás (0-5), ezt követően viszont nem kellett sokat várni Franz Wagner és Dennis Schröder első kosarára sem, Ognjen Dobric viszont bő két perc után lebicegett a pályáról. 10-9-nél először átvették a vezetést is a németek, míg az első negyed második felében fej-fej mellett haladtak a csapatok – a szerbek több nagy triplát is dobtak, nem egyszer a palánk is kisegítette őket, míg a németek inkább a gyűrű támadásában és a faultok kiharcolásában jeleskedtek. A negyed végére Szerbia került kisebb előnybe, köszönhetően Vanja Marinkovics és Nikola Jovics hibátlan dobásmutatóval összehozott 16 pontjának (23-26).

A második negyed elején mindkét csapat támadójátéka esetlegessé vált, miután Bogdanovics és Schröder is leült, megszaporodtak az eladott labdák. Franz Wagner vezetésével a németek jobban át tudták vészelni ezt az időszakot, aki a mezőnyben elsőként elérte ekkor a 10 pontos határt is, és egy 7-0-s futással átvették a vezetést (30-28). Szerbia jó ütemben kért időt, és Bogdanovics visszatérése után a vérzést is elállították. Németország továbbra is Wagner büntetőire támaszkodott, majd Schröder is fellépett mellé, aki néha ugyan megszenvedett az egészpályás letámadásokkal, de elkezdtek esni a dobásai is, és a nagyszünetig eljtutott 14 pontig.

Az első félidő összességében kiegyenlített játékot hozott, 15 alkalommal változott a vezető fél kiléte, és további 8 alkalommal volt egyenlő az állás, bár jelentősen több ideig volt Szerbiánál az előny, közel 14 percen át vezettek, míg a németek csak bő 3 és fél percig vezettek. A legnagyobb különbség abban alakult ki a két csapat között, hogy miként oszlottak el a pontok a kezdők és a cserék között, mert amíg a német kispad csak 7 pontot tett be a közösbe, addig a szerb cserék 22 egységig jutottak az első félidőben – Szerbiának szüksége is volt erre, mert Nikola Milutinov pont nélkül fejezte be az első félidőt, és a második negyedben már csak akkor működött a játékuk, amikor a 15 pontos Bogdanovics remekelt.

A második félidőt egyik csapat sem kezdte jól, a szerbek az órával is többször megszenvedtek, ahogyan jöttek az eladott labdák is náluk, ekkor egyáltalán nem működött a támadójátékuk. A németek sem játszottak sokkal jobban, de Schröder ott folytatta, ahol az első félidőt abbahagyta, és mellette Johannes Voigtmann is meg-megvillant, így a negyed jelentős részében ők jártak előrébb. 64-53-nál először alakult ki kétszámjegyű különbség a csapatok között, Szerbia a negyed első nyolc és fél percében 6 pontot szenvedett össze, de ekkor legalább két büntetővel meg tudták állítani Németország 9-0-s futását.

Németország 69-57-es előnyből kezdhette a negyedik negyedet, viszont két rontott dobással indították a játékrészt, a szerb védekezés elkezdett ismét felkeményedni. Aleska Avramovics támadásban is elkezdett életjeleket mutatni, zsákolt, triplát dobott, míg hátul faultot harcolt ki, és 71-64-nél jött is a német időkérés 7:22-vel a vége előtt. A negyed derekán Avramovics triplájával visszajött -4-re Szerbia, de Voigtmann válaszára sem kellett sokat várni, majd több mint két percig egyik csapat sem tudott betalálni. Az óra Németországnak dolgozott, ráadásul Wagner is bedobott két büntetőt, viszont Avramovics újabb triplája megint közelebb hozta Szerbiát (78-72) szűk két perccel a vége előtt, majd Schröder rontott dobása után ismét ő villant, Voigtmann tripladobás közben faultolta, majd bedobta mindhárom büntetőjét. Isaac Bonga labdavesztése után Gudurics dobhatott az egyenlítésért, de hibázott – ezt követően Schrödert faultolták a szerbek, de csak 1/2 büntetőjét dobta be. Gudurics két büntetőjével 79-77-re zárkózott Szerbia, viszont 21,4 másodperccel az órán Schröder fel tudott tenni egy ziccert. Az időkérés után Avramovics triplája kimaradt, majd hiába szerezték meg a szerbek a lepattanót, Gudurics kipasszolta azt a pályáról, így Szerbiának faultolnia kellett, Schröder pedig a helyére küldte mindkét büntetőjét, ami eldöntötte az érdemi kérdéseket.

Németország története során először lett világbajnok, ráadásul minden meccsüket megnyerve ülhettek fel a trónra. Sikerükben kulcsszerepet játszott a 28 pontos Dennis Schröder, de a 10/11 büntetőjét értékesítő, összességében 19 ponttal és 7 lepattanóval záró Franz Wagner is nagy meccset játszott. A szerb csapatban Bogdan Bogdanovics csak egy félidőn keresztül játszott jól, a félidei 15 pontjához csak kettőt tett hozzá a fordulás után, míg a 21 pontig jutó Aleksa Avramovics túlságosan is későn kapcsolt magasabb fokozatba. Szerbia összességében csak 42 százalékkal dobott mezőnyből, míg a világbajnok 49 százalékot hozott össze, emellett a németek lepattanózásban is ellenfelük fölé tudtak kerekedni a második félidőben.

Németország legjobb dobói: Schröder 28/6, F. Wagner 19/3, Voigtmann 12/6.
Szerbia legjobb dobói: Avramovics 21/9, Bogdanovics 17/9, Petrusev 10.

A Kanada - Egyesült Államok bronzmérkőzés összefoglalója itt olvasható.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus